Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Laku noć brate Marko.
Vidi ovako:
Odavno tvrdim da je Bog JEDAN a ne trojedan.
Kršten samu IME tog JEDNOG BOGA a ne u tri titule.
Meni je uvek Bog jedan i ja to pitanje postavih VAMA koji imate posebno REČ U BOGU a posebno Boga da se sudarite sa kontrom i vidite da grešite imeni je drago što je Laodikejanapisao onako kako ja odavno verujem i tvrdim.
Za mene se Bogjavio U TELU i ima IME u koje apostoli krštavaše da li si ti kršten u tog JEDNOG čije IME APOSTOLI PROPOVEDAJU?

Pozdrav.

Odgovor:
Jesam! Krsten sam upravo onako kako je Hristos naredio svojim ucenicima da krstavaju: "U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA" Imsas li ista ptrotov toga?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sama forma krštenja je bitna, ali je mnogo bitnije da li smo se krstili kao potpuno obraćeni ljudi u kojima je Duh Sveti izvršio promenu.

Ja sam kršten u ime tri lica - Oca, Sina i Duha Svetoga, i pre i posle samog krštenja doživeo sam živa iskustva sa Bogom i iskustvo obraćenja, a u trenutku krštenja sam Isus mi je u viziji objavio svoju prisutnost na mestu gde se obavljalo krštenje u trenutku samog čina krštenja.

Dakle, govoriti o nevalidnosti krštenja u ime Oca, Sina i Svetoga Duha - je potpuno pogrešno, jer iskustvo iskrenih vernika koji su kršteni na ovaj način - svedoči da je ovakvo krštenje u potpunom skladu sa Božjom voljom i da ga Bog prihvata.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da li se u telu pokaza REČ ili Bog?

Znam sta zelis da kazes ali celo Jovanovo 1. poglavlje svedoci: da se ''rec utelovila'' , kaze se: ''I Rec postade telo'' , dakle Bog i Rec su ovde jasno odvojene osobe u celom poglavlju, nije se ''Otac utelovio'' prema Jovanu, vec je ''rec[Isus] postao telo''.
Dakle , ''Bog se u telu pokaza'' , ali je to drugacija osoba od Boga Oca.
''Rec bese KOD Boga'' , ja vec rekoh, da neko ko je kod neke druge osobe ne moze biti ista ta osoba.
Zato mi u Trojstvu imamo 'Razlikovanje Bozanskih osoba'' > 'Otac nije Sin, Sin nije Otac i Sveti Duh nije ni Sin ni Otac'' , svi su oni razlicite osobe...

Tako i u Isaiji 9:6 se kaze: ''IME ce mu biti Bog Silni, Otac Vecni, Knez Mira...'' - ne kaze se da ce on ''doslovno biti Otac Vecni'' , vec da ce mu ''To biti IME''.

Ipak smo ovde otisli od teme i poceli o Trojstvu..

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Znam sta zelis da kazes ali celo Jovanovo 1. poglavlje svedoci: da se ''rec utelovila'' , kaze se: ''I Rec postade telo'' , dakle Bog i Rec su ovde jasno odvojene osobe u celom poglavlju, nije se ''Otac utelovio'' prema Jovanu, vec je ''rec[Isus] postao telo''.
Dakle , ''Bog se u telu pokaza'' , ali je to drugacija osoba od Boga Oca.
''Rec bese KOD Boga'' , ja vec rekoh, da neko ko je kod neke druge osobe ne moze biti ista ta osoba.
Zato mi u Trojstvu imamo 'Razlikovanje Bozanskih osoba'' > 'Otac nije Sin, Sin nije Otac i Sveti Duh nije ni Sin ni Otac'' , svi su oni razlicite osobe...

Tako i u Isaiji 9:6 se kaze: ''IME ce mu biti Bog Silni, Otac Vecni, Knez Mira...'' - ne kaze se da ce on ''doslovno biti Otac Vecni'' , vec da ce mu ''To biti IME''.

Ipak smo ovde otisli od teme i poceli o Trojstvu..

Da li je Isus kad tražiše Oca da vide pokazao Oca ili Sina?
Da li Otac stiže poravnatom stazom ili Sin?
Koji od Njih je Bog jer su ,,različite osobe,,?
Koji je Bog umro?

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Dakle, govoriti o nevalidnosti krštenja u ime Oca, Sina i Svetoga Duha - je potpuno pogrešno, jer iskustvo iskrenih vernika koji su kršteni na ovaj način - svedoči da je ovakvo krštenje u potpunom skladu sa Božjom voljom i da ga Bog prihvata.

Daj mi citat gde apostoli krštavaju u titule:

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Dobro jutro brate Taramana,

Mire ti je jako lepo objasnio da su Otac, Sin i Sveti Duh odvojene osobe, ali cine jedno Bozanstvo time sto su identicni, slicno kao syto su blizanci. Medju Njima nema razlike u sustini, misljenju i cilju, iako vrse razlicite sluzbe.

Da li je Isus kad tražiše Oca da vide pokazao Oca ili Sina?

Odgovor: Isus je bio oblicenje Oca, pa ko je video Njega kao da je video i Oca, ali Mire je dobro zakljucio da Isus nije Otac.

Da li Otac stiže poravnatom stazom ili Sin?

Poravnatom stazom ovde na zemlji je isao Sin. Zato je i nazvan Emanuilo, a to znaci Bog s nama.
Vidis brate na koliko mesta Sveto pismo jasno ukazuje da je Hristos posebna licnost i da je Bog koji se utelovio.
Ne vidim brate draga sta ti je zamracilo um da to ne mozes jednom da shvatis, to mora biti nekakvo pogresno ucenje onih koji ne poznaju Bibliju dovoljno.

-----------------------
Koji od Njih je Bog jer su ,,različite osobe,,?

Ma covece, oni nisu razliciti, nego Mire je rekao da su razlcite OSOBE a nije jedna licnost, ali cine jednoga Boga zato sto su jednomisljenici. Zato je Isus rekao "KO vide mene, vide i Oca."
-----------------

Koji je Bog umro?

Da dobro poznajes Novi zavet ne bi ni postavio to pitanje. Ja sam vec ranije odgovorio na to pitanje. Bog je vecan i besmrtan, a ako je besmrtan ne moze umreti. Zbog toga, Rec koja je Bog postade TELO i u tom telu ljudska priroda je mogla mire, jer On je umro kao covek, a znacaj te zrtve koju je Hrisatos dao na krstu poceo je utelovljenjem, jer samim time sto je uzeo ljudsku prirodu ucinio je veliku zrtvu koju je okoncao na Krstu.

Da Bog Otac nije umro na krstu, svedoci sam Hristos kada je rekao: "Oce u ruke tvoje predajem duh svoj" i tada je izdahnuo.
Vidis da nije Bog Otac umro na krstiu, nego Cin coveciji Hristos.

Nadam se da si ovo najzad razumeo.
Zelim ti sve najbolje

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698

Mire ti je jako lepo objasnio da su Otac, Sin i Sveti Duh odvojene osobe, ali cine jedno Bozanstvo time sto su identicni, slicno kao syto su blizanci.

Kažeš blizanci...

Može li to malo bez uvijanja onakodirektnoda čujem odgovore:
1.Da li je Isus Bog ili ne?
2.Da li je Isus pokazao Oca ili ne?

,, Medju Njima nema razlike u sustini, misljenju i cilju, iako vrse razlicite sluzbe.,,

Da li to jedan Bog vrši različite službe ili tri različita Boga vrše različite službe?
Ko je umro deo Boga ili ceo Bog?

Odgovor: Isus je bio oblicenje Oca, pa ko je video Njega kao da je video i Oca, ali Mire je dobro zakljucio da Isus nije Otac.

Videše Oca ili ne?

Poravnatom stazom ovde na zemlji je isao Sin. Zato je i nazvan Emanuilo, a to znaci Bog s nama.

Znači nije Bog stigao za glasom koji viče poravnite staze Bogu našem...da li je greška u proroštvu i kad se to ispunjava?

Vidis brate na koliko mesta Sveto pismo jasno ukazuje da je Hristos posebna licnost i da je Bog koji se utelovio.
Ne vidim brate draga sta ti je zamracilo um da to ne mozes jednom da shvatis, to mora biti nekakvo pogresno ucenje onih koji ne poznaju Bibliju dovoljno.

Pokaži mi koji je to utelovljeni Bog?

Ma covece, oni nisu razliciti, nego Mire je rekao da su razlcite OSOBE a nije jedna licnost, ali cine jednoga Boga zato sto su jednomisljenici.

Znači nisu različiti već su različite osobe...može li pojašnjenje.

Bog je vecan i besmrtan, a ako je besmrtan ne moze umreti. Zbog toga, Rec koja je Bog postade TELO i u tom telu ljudska priroda je mogla mire, jer On je umro kao covek, a znacaj te zrtve koju je Hrisatos dao na krstu poceo je utelovljenjem, jer samim time sto je uzeo ljudsku prirodu ucinio je veliku zrtvu koju je okoncao na Krstu.

Da li je to utelovljena reč umrla?

Vidis da nije Bog Otac umro na krstiu, nego Cin coveciji Hristos.

Koje Sin iz Isaije 9.6 ?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Daj mi citat gde apostoli krštavaju u titule:

Da li ti hoces da dokazes da Hristovi ucenici nisu sledili Hristov nalog "Krstite ih u ime Oca i Sina i Svetoga duha"?
Jevrejima u Hristovo vreme i nije bilo potrebno nista drugo nego da prihvate Hrista kao Mesiju i prime siliu Svetoga Duha, a sve drugo su vec drzal.
To se ne odnosi na nas koji vodimo svoje poreklo od neznabozaca.

Onima koji su vec primili Jovanovo krstenje pokjali su se i samo im je jos bilo potrebno da prihvate Hrista kao Mesiju.
Ucenici su nastojali da ispune sve sto im je Hristos zapovedio da cine pa tako su i krstavali.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

Kažeš blizanci...

Može li to malo bez uvijanja onakodirektnoda čujem odgovore:
1.Da li je Isus Bog ili ne?

Taramana, pa nema tu nikakvog uvijanja, koliko puta sam vec jasno ponovio Jovanove re, Hristos jeste Bog.
Medjutim, samo Hristos je uzeo ljudsko telo zato je i nazvan "Jedini te vrste, u prirodi je Bog, ali je Bog postao i covek.

-----------------------

2.Da li je Isus pokazao Oca ili ne?

Pa zar nije rekao ucenicima: "Ko vidje mene vidje i Oca, Ja i Otac jednosmo." Iako je bio u ljudskom telu Hristos je savrseno predstavio Oca pred ljudima.

------------------------

Da li to jedan Bog vrši različite službe ili tri različita Boga vrše različite službe? Koji ce biti uvek sa vama?
Ako postoji samo jedna licnost, u cije ruke je Hrisytos umiruci na krstu predao Duh svoj. Vidis brate to tvoje ucenje nikako se ne moze uskladiti sa jasnim izjavama Svetog pisma.
----------------------

Ko je umro deo Boga ili ceo Bog?

Ti zamisljas Boga kao nekakvu mazinu koja se sastoji od vise delova. Koliko mi je poznato u tako nesta ne vetruje nijedan hriscanin.
Po tvome misljenju je da je Bog Otac umro. Da li sam te pravilno razumeo? Ako je tako to znaci da Bog nije besmrtan, nego je podlozan smrti kao sto smo i mi podlozni.

Drugo, ako je jedini BOG umro, to znaci da je svemir ostao bez upravitelja TRI DANA a ljudi su bili i bez BOGA koji je bio mrtav. Zar ne vidis da to nema nikakvog smisla?

Posto je Hristos u svojoj preegzistenciji vecni Bog, kao i Bog Otac i posto je besmrtsan, a besmrtan ni ne moze umreti, zbog toga je Hristos uzeo ljudsko telo u kome je kao Sin coveciji MOGAO UMRETI i umro je.
-------------------------

Videše Oca ili ne?

Zasto to pitas mene? Pitaj Onoga koji je izjavio "KO VIDJE MENE VIDJE I OCA" Svakako da su u Hristu ljudi videli olicenje Oca.
-----------

Znači nije Bog stigao za glasom koji viče poravnite staze Bogu našem...da li je greška u proroštvu i kad se to ispunjava?

Ti se neprestano suprotstavljas jasnim istinam Svetoga pisma i pokusavas bilo kakvim pitanjima da izbegnes da priznas istinu.
Ko je rekao da nije Bog ili da jeste. Niko!
Cinjenica je da je to prorocanstvo Jovan Krstitelj premeniu na Hrista koga je Jovan najavio i pripremio mu put. I Jovan Krstitelj Hrista naziva Gospodom, jer Njemu je i on priremao put.

"JER JE TO ONAJ ZA KOGA JE GOVORIO PROROK ISAIJA GDE KAZE: "GLAS ONOGA STO VIVCE U PUSTINJI: PRIPRAVITE PUT GOSPODU I PORAVNITE STAZE NJEGOVE." Matej 3,3. Jovsan je posvedocio da se ovo protrocanstvo ispunilo na Hristu,

Prorovcanstvo je ispravno, a ti razmisli da li si ga pravilno razumeo i na koga si ga primenuo. Citaj ono sto pise i kako pise, a ne onako kako ti mislis da bi trebalo da bude.
----------------------

Pokaži mi koji je to utelovljeni Bog?

Vrati se gpore pa procitaj moj odgovor. Poceo si da se ponavljas a to nije dobro. Neces valjda reci da se Otac utelovio?
-------------------

Znači nisu različiti već su različite osobe...može li pojašnjenje.

To svakako da moze. Tri lica Bozanstva nisu jedna licnost, nego tri odvone koje mogu da deluju pojedinacno i zajedno, ali su jedinstvene u misljenju, delovanju i cilju. Tako u 1. Mojsievoj 1,1. kaze se :BOG (ELOHIM) Bozanstvo u mnozini stvori..."
"Da nacinimo coveka kao sto smo mi". Vidis da se tu spominje mnozina, a ne jedna osoba.
------------------------

Da li je to utelovljena reč umrla?

Da, tako je. Da je Hristos u Bozanskoj prirodi mogao ummreti on bi direktno sa Neba isao na Golgotu, a On to nije iucinio, nego je uzeo ljudsku pritrodu u kojoj je mogao kao Sin coveciji umreti. "Revc postade telo." Jovan 1,14.
Slazes li se sa tim?

Koje Sin iz Isaije 9.6 ?

Da bi se pokazala prisnost izmedju Boga Oca i Sina, Biblija uzima to uporedjenje, a i Hristos ga je potvrdio.
Samo Jedna u Bibliji naziva se Sin Bozji i Sin coveciji, a to je Hristos. On je jedini Bog i covek.
JEDINI TE VRSTE!

Natrag