Jeste pobozan covek, izuzetno veran, naravno da se nece baviti takvim stvarima, sta ima od toga. Bog je taj koji ce suditi.
Da Kainose, jednom je Sveti Duh Isus, jednom je Gavrilo a jednom Ocev Duh. Vi ne znate sta je..
I ovo uopste nije dokaz protiv Trojstva, to da je Sveti Duh Isus, on to i jeste, ali je takodje i mnogo vise od toga.
Uostalom ,ako je tako kako Kainos kaže doslovno da je to Kristov Duh, zašto njihov prijatelj teolog Judson Washburn u otvorenom pismu nazvanom Zapanjujuća omega i njegova prava priroda napisanom 1920 godine piše da je dio tog njihovog omega otpada (barem za njega) to što mu jako smeta da njihov ASD profesor i teolog Prescott govori ovako: That Christ was the Holy Spirit; and the Holy Spirit was Christ. (da Krist je Sveti Duh i Sveti Duh je Krist). Može li mi to netko objasniti. Zar Washburn misli da su njegovi današnji anti-trinitarci omega otpad jer vjeruju doslovno da je Krist Duh Sveti i Sveti Duh Krist što je njega zasmetalo kod profesora Prescotta?
koja zbrka....
Zapravo ako idemo baš po Bibliji pisano je da će Sveti Duh uzdignuti Isusa Krista našeg Spasitelja, tu već možemo vidjeti da se radi o dvije osobe. Pa opet imamo stih gdje Isus govori svojim učenicima da mora otići inače Sveti Duh neće doći, kojeg će Isus zamoliti od svog Oca i kojeg će On (Isus) poslati svojim učenicima
Ivan 16:
13 . Kad dođe Duh Istine, uputit će vas u cjelokupnu istinu. On neće iznositi vlastite misli, nego će vam prenijeti ono što je čuo.
On će
mene proslavljati jer će od mojega uzimati i
to vama navješćivati. Sve što ima
Otac, moje je. Radi toga sam rekao da će od mojega uzimati i
to vama navješćivati.” (evo ih troje)
Ivan 16:7 Ipak, ja vam istinu kažem: bolje je za vas da
ja odem, jer ako ne odem,
Utješitelj neće doći k vama. Ako li odem, poslat ću ga k vama.
Ivan 14, 16-17
I ja ću moliti
Oca i on će vam dati
drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje.
Još uvijek vjerujem da ona priča zapravo Prescottu u tom pismu da treba biti Kristolikog karaktera, da se treba njegovati Kristov Duh Isus je bio krotkog i poniznog Duha. Krist i Duh sveti jesu jedno po prirodi ali ne u osobi
Ovo je sveopća vjera: Slavimo jednoga Boga u Trojstvu i Trojstvo u jedinstvu bez umnožavanja osoba i bez razdiobe biti.
Jedna je osoba Oca,
druga osoba je sinovljeva, a
treća je osoba Duha Svetoga.
Ali i Otac i Sin i Duh Sveti imaju samo jedno božanstvo. Istu slavu i jednako vječno veličanstvo. Kako Otac, tako Sin, tako Duh Sveti. Nestvoren je Otac, nestvoren je Sin, nestvoren je Duh Sveti. Neizmjeran je Otac, neizmjeran je Sin, neizmjeran je Duh Sveti. Vječan je Otac, vječan je Sin, vječan je Duh Sveti. A ipak nisu tri vječna nego je jedan vječni. Tako nisu ni tri nestvorena, ni tri neizmjerna, nego je jedan nestvoreni, jedan neizmjerni. Tako je svemoguć Otac, svemoguć Sin, svemoguć Duh Sveti, a ipak nisu tri svemoguća nego je jedan svemogući
. Tako je Otac Bog i Sin je Bog i Duh sveti je Bog, a ipak nisu tri Boga, nego je samo jedan Bog. Tako je Otac gospodin, Sin gospodin, Duh Sveti gospodin, a ipak nisu tri gospodina, nego jedan Gospodin. Jer kako po kršćanskoj vjeri ispovijedamo svaku osobu kao Boga, tako nam sveopća vjera zabranjuje priznati tri boga i tri gospodina nego jednog Gospodina. Oca nitko nije učinio, niti stvorio, niti rodio. Ni Sina Otac nije učinio, niti stvorio nego rodio. Duha svetog nisu učinili ni Otac, ni Sin, niti stvorili, niti rodili, nego iz njih proizlazi. Tako je jedan Otac, a ne tri Oca, jedan Sin, ne tri Sina, jedan Duh Sveti, a ne tri Duha Sveta.
U tom Trojstvu ništa nije prije ili poslije, ništa više ili manje nego su sve tri osobe u sebi jednako vječne, jednako velike, tako da u svemu, kako je prije rečeno, poštujemo kako jedinstvo u Trojstvu, tako Trojstvo u jedinstvu. Tko, dakle, želi biti spašen, mora vjerovati to o Svetom Trojstvu. Ali za vječno spasenje potrebno je vjerovati u utjelovljenje našega Gospodina Isusa Krista.
A ovo je prava vjera: moramo vjerovati i ispovijedati da je Gospodin naš Isus Krist Sin Božji, Bog i čovjek. On je Bog jer je iz Očeve biti od vječnosti rođen, čovjek jer je od biti majke rođen u vremenu. Potpuni Bog, potpuni čovjek, koji se sastoji od razumske duše i čovječjeg tijela, Ocu jednak u božanstvu, manji od Oca po ljudskoj naravi. A jer je istovremeno Bog i čovjek, tako ipak nisu dva Krista nego jedan Krist. Jedan pak, ne kao da bi se božanstvo pretvorilo u tjelesnost, nego jer je Bog uzeo ljudskost. Jedan potpuno i čitav, ne po povećanju bića nego po jedinstvu osobe. Jer kako razumska duša i tijelo tvore jednog čovjeka, tako je Bog i čovjek samo jedan Krist. On je zbog našeg spasenja trpio, sišao u podzemlje i treći je dan opet uskrsnuo, uzašao na nebo, sjedi s desne strane Boga, svemogućeg Oca, odatle će doći suditi žive i mrtve. Kod njegovog ponovnog dolaska svi će ljudi uskrsnuti u svojim tijelima i dati račun o svojim djelima. Oni koji su činili dobro, ući će u vječni život, koji su činili zlo, u vječni oganj.
To je sveopća vjera. Tko je vjerno i čvrsto ne čuva i vjeruje, ne može se spasiti.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.