Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
bez_imena

BRAVO!!!

To je ono o čemu ja sve vreme pišem, i na šta upućujem.

“""Oni koji žele definirati Boga nalaze se na zabranjenom terenu.
Ne smijemo ulaziti u raspravu o Bogu, o tome što On jest, a što nije.
On, Sveznajući, je iznad diskusije. Oni koji izražavaju takve osjećaje u vezi s Njim pokazuju da odstupaju od vjere"""

Tako je.

Ne treba o tome raspravljati.
Niti je to uslov spasenja.

Zahvaljujem ti duplo, jer mi je takav citat baš trebao za odgovor jednom bratu.

Evo još jednog citata:

"Priroda Svetog Duha za nas predstavlja tajnu.
Ljudi je ne mogu objasniti, jer im je Gospod nije otkrio.
Ljudi skloni maštanju mogu povezivanjem pojedinih Biblijskih citata stvoriti neko ljudsko mišljenje o tome, ali prihvatanje takvih gledišta neće ojačati Crkvu.
U pogledu ovakvih tajni, koje su isuviše duboke za ljudski um, ĆUTANJE predstavlja zlato.“ {Ellen White: AA, p. 52.1} “

Tako je. Jer Njegova suština nije otkrivena ljudima. Pogrešno je u tom graditi teologiju o Duhu Svetome kada Njegova suština nije otkrivena u tim kategorijama. Data nam je na znanje Njegova uloga i to bez mnogih i preciznih objašnjenja. Samo ono što trebamo znati.

I upravo kada ljudi i crkve grade čitave teološke koncepte o 'poreklu' Duha Svetoga, o Njegovom odnosu sa Druga dva Božanska bića, to je više nego potpuni promašaj.

Primjetite ove sektaše koji već nekoliko mjeseci diskutiraju o tome je li Isus Krist Bog ili nije, a niti jedan jedini put nisu citirali Bibliju. Do Biblije ovi subotari toliko drže, da iz nje istrgnu stranice Danijela i Otkrivenja, a s ostatkom Biblije brišu gu*zicu, ali zato se 'proročica nježnog srca' na svakom koraku citira i priziva.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Evo još jednog citata:

Ljudi skloni maštanju mogu povezivanjem pojedinih Biblijskih citata stvoriti neko ljudsko mišljenje o tome, ali prihvatanje takvih gledišta neće ojačati Crkvu.
U pogledu ovakvih tajni, koje su isuviše duboke za ljudski um, ĆUTANJE predstavlja zlato.“ {Ellen White: AA, p. 52.1} “

Tako je. Jer Njegova suština nije otkrivena ljudima. Pogrešno je u tom graditi teologiju o Duhu Svetome kada Njegova suština nije otkrivena u tim kategorijama. Data nam je na znanje Njegova uloga i to bez mnogih i preciznih objašnjenja. Samo ono što trebamo znati.

I upravo kada ljudi i crkve grade čitave teološke koncepte o 'poreklu' Duha Svetoga, o Njegovom odnosu sa Druga dva Božanska bića, to je više nego potpuni promašaj.
Nemam vam više što kazati na to i ovu temu. Slobodno živite u svom uvjerenju, a pogledajte što pišu demoni i što je njima važno da prenesu čovjeku i da ga odvrate od kršćanstva:

https://serbianforum.org/threads/traziti-boga-srcem-i-umom.1355321/post-3863238

Milost Gospodina Isusa Krista, i ljubav Boga, i zajedništvo Duha Svetoga neka je sa svima vama! Amen! 2.Korinćanima 13,13

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
bez_imena

Kažeš:

"""Milost Gospodina Isusa Krista, i ljubav Boga, i zajedništvo Duha Svetoga neka je sa svima vama! Amen! 2.Korinćanima 13,13"""

E to što si napisala je najbitnije.

Milost, ljubav, i zajedništvo Gospoda Isus, Boga Oca, i Svetog Duha.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
P.S. Kainos je pošteniji od tebe, on tvrdi da je crkva ASD otpala crkva

Za sve njih je ASD otpala..

Glupst, pa svi mi tvrdimo to sto je ona napisala pa smo Trinitarijanci. Ko je jos definisao prirodu Svetoga Duha od nas ovde, osim sto kazemo da je on 3. licnost Trojstva?

Jer Njegova suština nije otkrivena ljudima. Pogrešno je u tom graditi teologiju o Duhu Svetom

Pitanje je sta pokusavas da definises, niko ne pokusava da definise prirodu Svetog Duha, i niko nije ulazio u to od cega se on sastoji, vec pokusavamo definisati njegov odnos i znacaj u Trojstvu, i to na osnovu onoga sto je zapisano u bibliji. Od toga da je on licnost i da je Bog, niko dalje nije ni isao.

Ali ste vi otisli predaleko, jer ste cak tvrdili da je on ANDJEO GAVRILO.

Znaci Svetog Duha ste nacinili "STVORENIM BICEM".

Zato je Elen White napisala da ne filozofirate i ne odredjujete prirodu Svetog Duha, jer ste otisli predaleko! To su pioniri pisali, i to je hula! A ona je bila Trinitarijanac i sa tim se nije slagala! A vi je pravite arijancem!

Vi ste otpad, a ne ASD!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
vec pokusavamo definisati njegov odnos i znacaj u Trojstvu..Od toga da je on licnost i da je Bog, niko dalje nije ni isao.

Recimo da "proishodi" od Oca..katolici kažu i od Sina....

To su pogrešne predstave o Duhu Svetome koje se drže.

Ali ste vi otisli predaleko, jer ste cak tvrdili da je on ANDJEO GAVRILO. Znaci Svetog Duha ste nacinili "STVORENIM BICEM".

Ne znam kada si video da sam ja to igde izjavio.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
 Mire

Evo šta kaže Ellen White:

On, Sveznajući, je iznad diskusije. Oni koji izražavaju takve osjećaje u vezi s Njim pokazuju da odstupaju od vjere"""

Da li veruješ u trojstvo ili ne, nije bitno niti se time treba baviti.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
 Mire

Ellen White nije njegov Bog, čovjek ima vlastiti intelekt da prosuđuje

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne znam kada si video da sam ja to igde izjavio.

To su izjavljivali pioniri adventizma, da je Sveti Duh andjeo Gavrilo! Zato Elen White i pise da ne treba da se bavimo definisanjem prirode Svetoga Duha, jer je to bogohulno poistovecivati ga sa stvorenim bicem. A ne zato sto je ona bila Arijanac! Ona je zastupala Trojstvo!

 Mire

Pise ovo zato sto su pioniri otisli predaleko! Oni su cak pisali da je Sveti Duh andjeo Gavrilo! Cime su Bozanatvo izjednacili sa "stvorenjem"! A to je bogohulno! Zato Elen White kaze da ne treba da "definisemo prirodu Boga", ni Svetog Duha. Ne treba da se bavimo detaljima. I da ona u takvim diskusijama nece ni ucestvovati!

Da je ona bila protiv svake definicije Boga, ne bi ga kasnije dedinisala kao "NEBESKI TRIO" i pisala o TROJSTVU!

A ti si rekao da u te izjave verujes, i ne smatras ih falsifikatom!

Dakle, radi se o vasem nerazumevanju onoga o cemu je ona pisala! Nije nigde rekla da je Trojstvo nebitno! Ona ga sama tako definise!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Gdje sam ja to rekao da je ASD otpala crkva. Ja i dalje idem u ADS crkvu sa trojičarima i član sam iste.

Natrag