Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
„Od zbunjujuće ideje o 'jednom Bogu u tri Boga' i 'tri Boga u jednom Bogu'—neobjašnjivoj izreci teologije—neprijatelj rado vodi do onoga što se čini racionalnijom, iako ne manje pogrešnom idejom—da ne postoji nikakvo trojstvo i da je Krist samo stvoreno biće. Ali Božji veliki plan je jasan i logičan. Postoji trojstvo, a u njemu postoje tri osobnosti... Ove su božanske osobe usko povezane u Božjem djelu...” Zapisnik konferencije Unije, 19. srpnja 1909., sv. 13, br. 29
(Napisao pionir adventizma J. N. Loughborough)

“From the confusing idea of ‘one God in three Gods,’ and ‘three Gods in one God’—the unexplainable dictum of theology—the enemy gladly leads to what appears to be a more rational, though no less erroneous idea —that there is no trinity, and that Christ is merely a created being. But God's great plan is clear and logical. There is a trinity, and in it there are three personalities…These divine persons are closely associated in the work of God…” Union Conference Record, July 19, 1909, Vol. 13, No. 29
(Written by J. N. Loughborough)

Godhead definicija:
1. the essential being of God; the Supreme Being. (bitno Božje biće; vrhovno biće.)
2.. the Holy Trinity of God the Father, Christ the Son, and the Holy Spirit. (Kršćanstvo. Presveto Trojstvo Boga Oca, Krista Sina i Duha Svetoga.)
god·head, divinity; godhood.

god·head, Rare. a god or goddess; deity.

Božanstvo odnosi se na bit ili supstancu (ousia) Boga u kršćanstvu — Boga Oca, Sina i Duha Svetoga.

2RH 1881-9-27: "Krist je bio taj koji je govorio zakon sa Sinaja. Krist je bio taj koji je dao zakon Mojsiju, ugraviran na kamenim stolovima. To je bio zakon njegovog Oca; a Krist kaže: "Ja i moj Otac smo jedno."
2RH 1881-03-01: "Otac i Sin razgovarali su s Mojsijem sa stijena."

2RH 1881-9-27: “It was Christ who spoke the law from Sinai. It was Christ who gave the law to Moses, engraven on tables of stone. It was his Father’s law; and Christ says, “I and my Father are one.”
2RH 1881-03-01: “The Father and the Son spoke to Moses from the rocks.”

YI 1900-06-21: "Ali Krist je jednak Bogu, beskonačan i svemoguć. Mogao je platiti otkupninu za čovjekovu slobodu. On je vječni, samopostojeći Sin, na kojeg nije došao jaram; i kad je Bog upitao: "Koga ću poslati?" mogao je odgovoriti: "Evo me; pošalji me." Mogao se zakleti da će postati čovjekova sigurnost; jer on je mogao reći ono što najviši anđeo ne bi mogao reći, ja imam moć nad svojim životom, »moć da ga položim, i . . . moć da ga ponovno uzmem."

Primijetite da se Isusa naziva "svemogućim".

YI 1900-06-21: “But Christ is equal with God, infinite and omnipotent. He could pay the ransom for man’s freedom. He is the eternal, self-existing Son, on whom no yoke had come; and when God asked, “Whom shall I send?” he could reply, “Here am I; send me.” He could pledge himself to become man’s surety; for he could say that which the highest angel could not say, I have power over my own life, “power to lay it down, and . . . power to take it again.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Treba za kraj reći da postoji razlika u tome što je Ellen White napisala za Nebeski trio i razlika u tekstu, koji je našla vjerojatno jedna od njenih književnih asistenta te ga koristila u smislu da taj njen spis liči na nešto:

Otac jeste punina Božanstva nevidljivo, bez forme, koje ni jedno stvorenje nije vidjelo niti može.
Sin jeste punina Božanstva otjelovljeno, kako bi ga njegova stvorenja mogli vidjeti i poznati ga, i vjerovati mu.
Duh jeste punina Božanstva u svim aktivnim poslovima, bilo stvaranje, proviđenje, otkrivenju, ili spasenje, kroz koje Bog očituje samoga sebe svemiru i kroz svemir.” {The higher christian life, William Boardman, p. 100}

The Father is fullness of the Godhead invisibly, without form, whom no creature hath seen or can see.
The Son is the fullness of the Godhead embodied, that his creatures may see him, and know him, and trust him.
The Spirit is the fulness of the Godhead in all active workings, whether of creation, providence, revelation, or salvation, by which God manifests himself to and through the universe.” {The higher christian life, William Boardman, p. 100}

----

Otac jeste sva punina Božanstva tjelesno, i nevidljiv je smrtnom pogledu.” {Ms21-1906.9}
Sin jeste sva punina Božanstva očitovana. Riječ Božja proglašava da je On “savršena slika Njegove Osobe{Ms21-1906.10}
Utješitelj kojega je Krist obećao poslati nakon što uzađe na nebo, je Duh u svoj punini Božanstva, otkrivajući silu božanske milosti svima koji primaju i vjeruju u Krista kao osobnog Spasitelja.”{Ms21-1906.11}

The Father is all the fulness of the Godhead bodily and is invisible to mortal sight. {Ms21-1906.9}
The Son is all the fulness of the Godhead manifested. The Word of God declares Him to be “the express image of His person.{Ms211906.10}
The Comforter that Christ promised to send after He ascended to heaven, is the Spirit in all the fulness of the Godhead {Ms21-1906.11}

Ponavljam ako je Godhead a ispred je THE to označava Trojstvo

Njen opis Oca, Sina i Duha Svetog je više biblijski, naravno to je samo moje mišljenje.

Lijep pozdrav!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Na osnovu Pisma ne. A ono je najvažnije. Ti ako si tako osvedočen, ti to veruj. Ja nisam.

Sad ću vam pokazati da ovaj čovjek laže, i da se izruguje s našim Svetim Pismom, s Biblijom. On uopće Bibliji ne vjeruje, tvrdeći da ono što u Bibliji piše "uopće ne znači ono što tamo piše", nego je to samo 'zloupotreba termina'

Evo jednog mog posta i Jovanova odgovora na moj post:

Ne vjeruješ Bibliji? Evo još jednom, pa gledaj dok ti "očni kapci ne otpadnu".

A. JAHVE SPASITELJ

Ps 24,5: On blagoslov prima od Jahve i nagradu od Boga, Spasitelja svoga.

Ps 68,20: Blagoslovljen Jahve dan za danom, nosi nas Bog, naš Spasitelj.

Ps 95,1: Dođite, kličimo Jahvi, uzvikujmo Hridi, Spasitelju svome!

Iz 43,3: Jer ja sam Jahve, Bog tvoj, Svetac Izraelov, tvoj Spasitelj.

Iz 43,11: Ja, ja sam Jahve, osim mene nema Spasitelja.

Iz 45,15: Doista ti si Bog skriveni, Bog Izraelov, Spasitelj.

Hab 3,18: Ali ja ću se radovati u Jahvi i kliktat ću u Bogu, svojem Spasitelju.

Sef 3,17: Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni Spasitelj!

B. ISUS KRIST SPASITELJ

Lk 2,10-11: No anđeo im reče: "Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin.

Dj 4,12: Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti."

Dj 5,30-31: Bog otaca naših uskrisi Isusa kojega vi smakoste objesivši ga na drvo. Njega Bog desnicom svojom uzvisi za Začetnika i Spasitelja da obraćenjem podari Izraela i oproštenjem grijeha.

Dj 13,23: Iz njegova potomstva izvede Bog po svom obećanju Izraelu Spasitelja, Isusa.

Fil 3,20: Naša je pak domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista.

Tit 1, 4: Titu, pravomu sinu po zajedničkoj vjeri, milost i mir od Boga i Krista Isusa, Spasitelja našega!

Tit 2,13: iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.

Tit 3,5-6: nego po svojem milosrđu: kupelji novoga rođenja i obnavljanja po Duhu Svetom koga bogato izli na nas po Isusu Kristu, Spasitelju našemu,

2 Pt 1,1: Šimun Petar, sluga i apostol Isusa Krista, onima koje pravednošću Boga našega i Spasitelja Isusa Krista zapade ista dragocjena vjera kao i nas.

2 Pt 1,11: Tako će vam se bogato osigurati ulazak u vječno kraljevstvo Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista.

1 Iv 4,14: I mi smo vidjeli i svjedočimo da je Otac poslao Sina kao Spasitelja svijeta.
--------------------------

I kao što rekoh, osnovnoškolac, malo nadareniji za matematiku, ovako bi postavio sustav 'Božjih jednadžbi':

Bog Jahve je jedini Spasitelj (1) [Stari zavjet]

Isus Krist je jedini Spasitelj (2) [Novi zavjet]
----------------------------------------
Rješenjem sustava jednadžbi (1) i (2) dobijamo:

Bog Jahve = Isus Krist!!!

A ta 'poveznica', sa terminima služi samo za one koji površno čitaju Bibliju te uzmu jedan termin i bez konteksta ga plasiraju i primenjuju.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
slide_28.jpg

slide_23.jpg

slide_22.jpg

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
bez_imena

Ovo može biti kontradiktorno sa nekim drugim citatima Ellen White.

Zato sam napisao 'da sumnjam u autentičnost nekih citata.

Evo recimo šta ona kaže na drugom mestu.

„Priroda Svetog Duha za nas predstavlja tajnu. Ljudi je ne mogu objasniti, jer im je Gospod nije otkrio. Ljudi skloni maštanju mogu povezivanjem pojedinih Biblijskih citata stvoriti neko ljudsko mišljenje o tome, ali prihvatanje takvih gledišta neće ojačati Crkvu. U pogledu ovakvih tajni, koje su isuviše duboke za ljudski um, ĆUTANJE predstavlja zlato.“ {Ellen White: AA, p. 52.1} “.”

E sad se postavlja pitanje šta je tu istina.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Slavoljub Vuličević, vlasnik stranice svetlostistine.org. Taj portal je nekada imao i adventistički forum. Izgleda da je slap vodio epske bitke s tim Slavekom i drugim moderatorom. Šteta što se ne može forum više čitati. Možda je slap nešto sačuvao.
Šta s tim želiš reći? Ako Slavoljub, ne govori istinu, već Goran slobodno objasni to ovdje ljubazno molim

Poslednja izmena:
Natrag