Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Opusti se. Gramatički je ispravno. Što ste opterećeni?

To što mi vernici ove knjige pišemo sa velikim slovom je stvar posebnog poštovanja ali gramatički je ispravno sa malim slovom.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Gramatički se piše sa 'b'. Ne znam što se stresirate :)

Opusti se. Gramatički je ispravno. Što ste opterećeni?

KAKO SE UPOTREBLJAVAJU VELIKO I MALO SLOVO?​

PRAVILNA UPOTREBA SLOVA​

Kada deca uče da čitaju, jedna od prvih stvari sa kojom se susretnu jesu veliko i malo slovo. Međutim, iako o tome učimo još u osnovnoj školi, često i kasnije u životu imamo dileme o njihovoj pravilnoj upotrebi. I to nije slučajno.

UPOTREBA VELIKOG SLOVA​

Pre svega postoje 3 osnovne situacije u kojima se upotrebljava veliko slovo:

1. pisanje prve reči u rečenici ili izdvojenog dela teksta (naslovi, natpisi, oglasi…);
2. pisanje vlastitih imena;
3. pisanje reči iz poštovanja.

…….

IMENA PUBLIKACIJA​

Kada je u pitanju pisanje imena umetničkih dela, naučnih radova, publikacija, novina, časopisa i ostalih dokumenata, pravilo je da se pišu velikim početnim slovom:

• Biblija (Sveto pismo), Dušanov zakonik, Beli anđeo, Labudovo jezero, Zakon o osnovnoj školi, Bože pravde, Bolonjska deklaracija.
Sa druge strane, nazivi naučnih disciplina i školskih predmeta pišu se malim slovom (matematika, biologija, fizika) osim ako se ne pominju u službenoj dokumentaciji, na primer dnevniku, ili želi da se naglasi određena koncepcija.
————————————-

Jednako je i u hrvatskoj gramatici, a evo ti dokaz za tvoju srpsku. izvor:
https://www.savremena-osnovna.edu.rs/veliko-i-malo-slovo/

Navalio si k’o sivonja sa svojim idiotizmom, pa neka ljudi vide da nisi savladao niti ono što djeca prođu u 2. osnovne.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kladim se da će Jovan Fejzo nastaviti tvrditi da je on u pravu, i da je ispravno imenicu Biblija pisati malim slovom “b”. Sačekajmo. :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
E moj Boro, ako je tebi vrhunac pobožnosti pisanje sa velikim slovom onda to samo pokazuje da to je život i duhovnost sa malim.

Bolje gledaj da tvoj život bude sa velikim slovom.

A da veliko i maloslovoništa ne govori o iskrenosti je i ovaj tekst:

"I budući da iz malena umeš sveta pisma, koja te mogu umudriti na spasenje u Hristu Isusu, 2. Timotiju 2,15

U samoj Bibliji, izraz "sveta pisma" je malim slovom....i šta ćemo sada?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ellena je držala da se oni ne tužakaju i vuku po sudovima već da se to ostavi Bogu za sud pa možda zato taj čovjek to ne želi, možda jest pobožan to ti znaš bolje.

Jeste pobozan covek, izuzetno veran, naravno da se nece baviti takvim stvarima, sta ima od toga. Bog je taj koji ce suditi.

Evo jedan citat iz tih kako vi kažete ukradenih spisa:

Mi hoćemo Svetog Duha, koji je Isus Hristos.“ {Ellen White: Letter 66, April 10, 1894, par. 18} „We want the holy Spirit, which is Jesus Christ.”

Da Kainose, jednom je Sveti Duh Isus, jednom je Gavrilo a jednom Ocev Duh. Vi ne znate sta je..

I ovo uopste nije dokaz protiv Trojstva, to da je Sveti Duh Isus, on to i jeste, ali je takodje i mnogo vise od toga.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Što se mene tiče ja uvek pišem sa velikim. Da se razumemo. Ja sam ukazao da nije pogrešno ni sa duhovnog ni sa gramatičkog aspekta pisanje malim. Ali ok, preovladava mišljenje da se ono piše velikim slovom kao izraz poštovanja. To je tako ušlo u gramatiku.

Ne sporim.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
ISABELETA

Ja ne ispovedam Nikejsko carigradsko verovanje, već biblijsko.

Ali, i u tom Nikejskom verovanju stoji:

"Rođenog od Oca prije svih vjekova.
Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga.
Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno..."

Dakle, ovde bukvalno piše "DA ISUS NIJE STVOREN PRE SVIH VEKOVA NA NEBU NEGO ROÐEN"

Dakle, nije večni nestvoreni Bog, već ga je Otac na nebu rodio, ili iznedrio iz svog bića.

STVARNOSLAP

Gde u tekstu koji si postavio piše "ISUS"

Evo šta piše:

Lk 4,8: "Pisano je: Klanjaj se Gospodinu, Bogu svomu, i njemu jedinomu služi!"

Dakle, Isus citira reči iz starog zaveta i kaže "KLANJAJ SE GOSPODU BOGU SVOM I NJEMU JEDINOME SLUŽI" misleći na Boga Oca.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo, kultura i pismenost...je li smeta to što u samoj Bibliji je izraz Sveto pismo malim slovom? Šta govori o čoveku to što insistira na stvarima koja su potpuno irelavantne?

Znao sam, i zato sam se kladio da će notorni neznalica, koji nije savladao gradivo 2. osnovne, nastaviti tvrditi da je u pravu. Sramoti se, tvoj izbor.

Natrag