Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ne znam, eto ne mogu ni ja shvatiti, ali verovatno misle da su ucinili dobro delo..

Hm, sad mi pade na pamet, da su bili malo pametniji, hakirali bi vatikansku biblioteku, da vide da vatikan nista ne krije, i rese se tih lazi :)

Jos nesto, ako je sve ovo istina, a tako izgleda, onda spisi EGW ne mogu ni biti "nadahnuti", znaci ako je neko 150 godina skrivao pravi tekst, falsifikujuci ono sto je ona napisala, to Bozja Rec ne moze biti!

U sta su onda verovali adventisti svih ovih godina, da je Bog Trojstvo a ona to nije pisala?

Ja bih automatski zbog takve lazi, procenio da ti spisi nisu uopste od Boga, jer Bog ne bi dozvolio da se 150 godina (od njene smrti do danas) krije istina!

Ako je iko od njih zaista iskren, zbog takvih lazi bi odmah napustio adventizam! Ne bi pokusavao da brani te tekstove!
Taj jedini koji je priznao krivicu da zaštiti druge ljude nedavno se vratio ASD crkvi, to jedino znam i govori da vjeruje u Nebeski trio i da nije anti-trinitarac nego triotarijanc :) no comment.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Gde ima dima ima i vatre:

Brendan Knudson, javno lice grupe protiv koje je White Estate podigao tužbu, jedini je neadventistički član grupe..

Ne bi podizali tuzbu da nije kradeno..

Taj jedini koji je priznao krivicu da zaštiti druge ljude nedavno se vratio ASD crkvi, to jedino znam i govori da vjeruje u Nebeski trio i da nije anti-trinitarac nego triotarijanc :) no comment.

A zasto White Estate podize tuzbu, ako u tim spisima nema nista kompromitujuce?

Pa oni nece da tuze ni Miroljuba Petrovica sto im je plagirao brojne knjige, a ovoga tuze sto im je ukrao spise EGW.

Znaci, u tim spisima ima necega sto ljudi ne bi smeli da vide, pa se nadaju da ce ih tuzbom dobiti nazad, da ne budu objavljeni, ili da ugase stranicu ako su vec objavljeni..

Jeste, tako je, evo:

Tvrtka Ellen G. White Estate Inc. sa sjedištem u Silver Springu podnijela je tužbu protiv Brendana P. Knudsona i do 20 hakera "John Doe" prošli tjedan na američkom okružnom sudu u Greenbeltu. Ostavština traži sudsku zabranu i obračun onoga što je prodano na tri web stranice kojima je upravljao Knudson.

Navodno ukradena djela sastoje se od 8.300 dokumenata — otprilike 50.000 stranica vrijednih pisama, članaka, dnevnika i propovijedi napisanih između 1845. i 1915. Glavni primjerci nalaze se u sjedištu imanja, ali fotokopije se nalaze u adventističkim istraživačkim centrima diljem svijeta i digitalizirane su i pohranjeni u online, zaštićenoj bazi podataka.

---> Ovaj je pokrao sve zivo, to je jako puno materijala, 8,300 dokumenata na 50 000 stranica.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Čitala sam, djelovala mi je skromnije u tim spisima kaže npr. u kontekstu da li si ti čuvar brata svoga da pomogneš svom bratu, ne kritikom i popovanjem kojim se bave nezavisne službe već financijski molitvom podrškom.. Ima dobrih stvar ima i nekih koje su pomalo čudne

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Čitala sam, djelovala mi je skromnije u tim spisima kaže npr. u kontekstu da li si ti čuvar brata svoga da pomogneš svom bratu, ne kritikom i popovanjem kojim se bave nezavisne službe već financijski molitvom podrškom.. Ima dobrih stvar ima i nekih koje su pomalo čudne

Ovde su bili spisi objavljeni, sada ta stranica vise nije dostupna. Znaci u pitanju je rat, da se sakriju spisi:

www.unpublishedellenwhite.com

A vidi ovo:

"Poirier je također rekao da, čak i bez Knudsenovih stranica, svi zainteresirani za materijale imaju priliku pogledati ih.

"Nije stvar u pristupu, ljudi mogu doći i pročitati što je napisala bilo kada", rekao je. "Nije da se nešto skriva."

Ma jeste, "nije da se nesto skriva.. "

A nalazi se u zasticenoj bazi podataka i nemaju svi pristup. Mozda ako ih zamolis, dozvole da pogledas licno. Ali ko ce da ide tamo licno i da cita 50 000 stranica? Na svetu ima 20 miliona vernika, i to nece pogledati ni 1%. I ako nadjes nesto kompromitujuce, niko ti nece verovati!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ovde su spisi bili objavljeni, sada ta stranica vise nije dostupna. Znaci u pitanju je rat, da se sakriju spisi:

www.unpublishedellenwhite.com
Adventisti jesu to publicirali 2015. Možeš ovdje pročitati: https://atoday.org/unpublished-white-materials-released-on-the-web/

Što se tiče Brendana mislim da je on kao mladi čovjek bio adventista ,pa je izašao ali nikad nije ostavio spise EGW, pa se sad vratio. Čini mi se da je sada učitelj u ASD crkvi. Da, on je jedini preuzeo krivicu na sebe da zaštiti druge.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Adventisti jesu to publicirali 2015. Možeš ovdje pročitati:

Jesu, nakon sto je Brendon pokrao rukopise i sve objavio 2012 ili mozda neste pre toga, onda je White Estate objavio 2015. Da ne bude kao da nesto kriju. Pitanje je i da li su sve objavili. Ovo od Brendona su sakrili, sve stranice su izgleda ugasili. A on se kao pokajao, pa se vratio u adventizam, verovatno su ga ucenili, i rekli cuti, ili cemo te odrati na sudu..

Tu nesto ozbiljno ne stima..

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Jesu, nakon sto je Brendon pokrao rukopise i sve objavio 2012 ili mozda neste pre toga, onda je White Estate objavio 2015. Da ne bude kao da nesto kriju. Pitanje je i da li su sve objavili. Ovo od Brendona su sakrili, sve stranice su izgleda ugasili. A on se kao pokajao, pa se vratio u adventizam, verovatno su ga ucenili, i rekli cuti, ili cemo te odrati na sudu..
Moguće, taj dio ne znam zapravo, ljude iz ASD crkve ne poznajem to ti bolje znaš, komunicirala sam sa dva teologa vrlo kratko, bili su izrazito pristojni i kulturni ljudi i nisu bili nametljivi, drugo ništa ne znam o ljudima iz ASD crkve.
Možda je to što kažeš a možda nisu htjeli da SDA Anonymous zarađuju na spisima EGW, ne znam taj dio...
(hakiranje je grijeh i nemoralno djelo za pravog biblijskog kršćanina, bez obzira na sve. Isus je rekao bogatom mladiću kojih se zapovjedi treba držati)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Možda je to što kažeš a možda nisu htjeli da SDA Anonymous zarađuju na spisima EGW, ne znam taj dio...

Ne znam. Ali sto onda pustaju Miroljuba Petrovica da zaradjuje na plagiranim knjigama? On im je pokrao mnogo knjiga. Ja sam pricao sa sekretarom u vezi jedne plagirane knjige, i receno mi je da autor zna da mu je Miroljub ukrao knjigu, ali ne zeli da ga tuzi. Cak je sam Miroljub, predlagao rukovodstvu dok je jos bio adventista, da se knjige izdaju pod drugim imenima, da bi proslo kod veceg broja ljudi. Dakle, predlagao je "da varaju ljude", na sta crkva naravno nije pristala. A ovamo ne zele da ga tuze kad je on sam poceo da objavljuje knjige pod tudjim imenima..

Pitam se onda sto su reagovali kada je Brendon, odnosno njegova grupa ovo objavila, pa sta i ako zarade?

hakiranje je grijeh i nemoralno djelo za pravog biblijskog kršćanina, bez obzira na sve

Svakako da je nemoralno i da je greh. Eto on se pokajao, i sad je adventista triotarijanac. Sta to znaci uopste?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ne znam. Ali sto onda pustaju Miroljuba Petrovica da zaradjuje na plagiranim knjigama? On im je pokrao mnogo knjiga. Ja sam pricao sa sekretarom u vezi jedne plagirane knjige, i receno mi je da autor zna da mu je Miroljub ukrao knjigu, ali ne zeli da ga tuzi. Cak je sam Miroljub, predlagao rukovodstvu dok je jos bio adventista, da se knjige izdaju pod drugim imenima, da bi proslo kod veceg broja ljudi. Dakle, predlagao je "da varaju ljude", na sta crkva naravno nije pristala. A ovamo ne zele da ga tuze kad je on sam poceo da objavljuje knjige pod tudjim imenima..

Pitam se onda sto su reagovali kada je Brendon, odnosno njegova grupa ovo objavila, pa sta i ako zarade?

Svakako da je nemoralno i da je greh. Eto on se pokajao, i sad je adventista triotarijanac. Sta to znaci uopste?
Nisam to znala za Miroljuba, hvala na info, tužno je koliko toga ima. Koliko sam shvatila Ellena je držala da se oni ne tužakaju i vuku po sudovima već da se to ostavi Bogu za sud pa možda zato taj čovjek to ne želi, možda jest pobožan to ti znaš bolje.

Što se tiče triotarijanca, ne znam ni ja što je to, neću se rugati pa samo no comment :)

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Evo jedan citat iz tih kako vi kažete ukradenih spisa:

Mi hoćemo Svetog Duha, koji je Isus Hristos.“ {Ellen White: Letter 66, April 10, 1894, par. 18} „We want the holy Spirit, which is Jesus Christ.”

Natrag