Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire.

Postoje konkretni dokazi koje sam video kod tog brata Adventiste.

Laodikeja, ako postoje dokazi da je neko falaifikovao Bozju rec - ( Elen White) , onda treba te spise da bacis u smece!

Shvatas li ti da se tu ne radi o jednom ispustenom slovu ili zapeti, vec se radi o citavim pasusima i "smisaonoj promeni" zbog koje se citava teologija menja?

Toga nema kada se radi o bibliji, obicno se radi o jednom ispustenom slovu ili reci. I to se lako nadomesti, jer imamo bazu od 5000 rukopisa da uporedimo. Pored toga smisao je uvek isti bez obzira sto imamo bezbroj prevoda na raznim jezicima, smisao se ne menja..

A ovde?

Ne mozes ti reci da mi 150 godina citamo u tim tekstovima TROJSTVO a njega nema! Ako je tako, milioni su sve ove godine, uceni lazima! Od njene smrti do danas!

Mislis li da bi Bog ovo dozvolio?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Postoje konkretni dokazi koje sam video kod tog brata Adventiste.
Ako pročitaš Bibliju bez Ellen White vidjeti ćeš trojstvo, vidjeti ćeš da postoji Otac i SIn i Sveti Duh.
Čitala sam knjigu automatskih poruka iz 1915-1917 autor tih spisa smatra da je dobio dar automatskog pisanja i da komunicira s ljudima koji su umrli, od svojih voljenih do ličnosti kao što su Martin Luther i slično ... da skratim priču on zapravo komunicira sa demonima, iako to ne razumije, a ti demoni se svojski trude da on ne vjeruje da je Isus Bog i da postoji Trojstvo, te mu kažu da se nadaju da će u budućnosti biti crkva koja će ispravno štovati Boga koji je jedino Otac i ta crkva će imati mnogo raznih čuda i izlječenja što misliš o tome?
Da li stvarno demoni žele da taj čovjek koji je prije bio član metodističke crkve i vjerovao u trojstvo ispravno vjeruje ili ga žele prevariti?

Budući da voliš tako Ellenu da li ikad slušaš onu pjesmu od ITD benda Elena? :)

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire.

 Rukovodstvo je izbacilo iz spisa Ellen White cela poglavlja.

Postavo sam već jedno iz poruke brata.

A u samoj biblliji su prevodioci ubacivali izraze poput "pakao, duša, itd" i ako u originalu ne stoji.

U jevandjelju po Jovanu 5 poglavlje su recimo ubacili ceo jedan tekst u kome se govori o isceljenju čoveka u banji Vitezdi.

Ubacili su do koji kaže: "Jer anđeo Gospodnji silažaše u određeno vrijeme u banju i mućaše vodu; i koji najprije ulažaše pošto se zamuti voda, ozdravljaše, makar kakva bolest da je na njemu"

Ovo nije bio deo prvobitnog teksta, već je ubačen od prepisivača kao deo ličnog verovanja.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
ScreenShot2020-03-07at6.24.21AM.png

(F.M. Wilcox, Review and Herald, Oct 9, 1913,pg21)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
bez_imena

Ja sam postavio tekstove gde Ellen White piše da Isus nije večni nestvoreni Bog, već da ga je Otac učinio ravnim sebi, i dao mu svoje ime Jahwe.

Taj izraz "trojstvo" ne dokazuje suprotno.

Tri ličnosti koje rade na spasenju čoveka postoje, a to su "Otac, Sin, i Sveti Duh"

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
bez_imena

Ja sam postavio tekstove gde Ellen White piše da Isus nije večni nestvoreni Bog, već da ga je Otac učinio ravnim sebi, i dao mu svoje ime Jahwe.

Taj izraz "trojstvo" ne dokazuje suprotno.

Tri ličnosti koje rade na spasenju čoveka postoje, a to su "Otac, Sin, i Sveti Duh"
taj tvoj anti-trinitarni pokret više ne zna u šta vjeruje do nedavno su govorili da postoji duo Otac Sin , prije toga je bio pokret Jedan istiniti Bog a to je Otac, definirali Duha Svetog kao samo Kristov duh, govorili su da je atak na zdravi razum vjerovati u treće lice Božanstva, sad po novom vjerujete da je troje ali nije trojstvo, re-definiraju termin Godhead --bolje vas je pustiti na miru.

Ovo sa Kristovim Duhom im je najbolje.. u Bibliji piše kako će Sveti Duh uzvisti Krista i da neće govori o sebi, ako je to Kristov Duh to je kao Isus da uzvisuje samog sebe, pa nije On čovjek narcisoidni, već Božji Sin. Isus Krist bio je i ostao krotkog i poniznog duha i u Njemu nema takve egocentričnosti.
Bog je ljubav!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja nisam u pokretu antitrinijanaca.

Ja verujem u tri ličnosti.

Samo što je za mene diskutabilno da li je Isus večni nestvoreni Bog, ili ga je Otac iznedrio u jednom trenutku iz svog bića.

U svakom slučaju, on je po telu, duhu, i karakteru jednak Bogu.

Jer kap vode izdvojena iz čaše je deo vode u čaši i njoj jednaka.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja nisam u pokretu antitrinijanaca.

Ali, očito ne podnosiš Trojstvo.

Ja verujem u tri ličnosti.

Kainos, Pavle Simović i Jovan, također su tri ličnosti. A prema Jovanu, svaki od njih trojice jednak je Isusu Kristu, koji je samo čovjek. Što više, Kainos na primjer vjeruje da je Pavle Simović moćniji prorok od Isusa. I što ćeš sada? U koji trio vjerovati?

Samo što je za mene diskutabilno da li je Isus večni nestvoreni Bog, ili ga je Otac iznedrio u jednom trenutku iz svog bića.

To je tvoj problem. A problem ti dolazi od 'proročice nježnog srca' (šišačice ovaca), jer te je ona svojim đavlarijama sludila. A Kristova crkva i kršćani nemaju dvojbe o tome je li Isus Bog i kakav je Isus Bog.

U svakom slučaju, on je po telu, duhu, i karakteru jednak Bogu.

Jer kap vode izdvojena iz čaše je deo vode u čaši i njoj jednaka.

Tebi se očito svidjela ova izjava pa je ponavljaš, a inače je malo glupnuta. Bog Otac je duh, pa je smiješno njegovo Boštvo dokazivati atomima i molekulama.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Biblija pravi razliku u odnosu "OTAC, SIN, SVETI DUH"

OTAC je Jahve Bog večni nestvoreni.
SIN je božanske prirode telo njegovog tela nasleđenog od Oca
SVETI DUH je božanske prirode jer je deo njega.

Natrag