Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Sve u svemu i Bakioki veruje da je do te promene ipak došlo. Samo je to bilo u II veku. Da li se slažeš sa Bakiokijem da je to bilo u II veku-135 .n.e?

Ne, ne slažem se. Novi zavjet svjedoči da kršćani nežidovi nisu nikada ni držali subotu, tako odlučiše apostoli na Saboru u Jeruzalemu, kao i to da kršćani od apostolskih vremena brojnija i svečanija okupljanja na Euharistiju imaju nedjeljom (u prvi dan tjedna).

Dj 20,7: U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh ...

1 Kor 16,1: U pogledu sabiranja za svete, i vi činite kako odredih crkvama galacijskim. Svakoga prvog dana u tjednu neka svaki od vas kod sebe na stranu stavlja i skuplja što uzmogne da se ne sabire istom kada dođem.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne, ne slažem se. Novi zavjet svjedoči da kršćani nežidovi nisu nikada ni držali subotu, tako odlučiše apostoli na Saboru u Jeruzalemu, kao i to da kršćani od apostolskih vremena brojnija i svečanija okupljanja na Euharistiju imaju nedjeljom (u prvi dan tjedna).

Dj 20,7: U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh ...

1 Kor 16,1: U pogledu sabiranja za svete, i vi činite kako odredih crkvama galacijskim. Svakoga prvog dana u tjednu neka svaki od vas kod sebe na stranu stavlja i skuplja što uzmogne da se ne sabire istom kada dođem.

Ok. Pitao sam te jer vidim da koristiš samog Bakiokija u argumentaciji pa čisto da vidim kako gledaš na ovu njegovu tvrdnju. On ne negira da je do promene došlo samo tu promenu smešta u II vek nasuprot mnogim adventistima koji to smeštaju u IV vek. Mada se kod mnogih adventista radi o pogrešnoj interpretaciji onoga što je Elen pisala. No, to je posebna tema.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Promene o kojima je pisao brat nije napravila Ellen White, već vođe crkve nakon njene smrti.

A to brat jasno kaže, jer postoje originalni spisi Ellen White, i oni koji su nastali nakon njene smrti.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nemam ga.
To mi je rekao taj brat koji je hteo da iznese jedan drugi tekst koji su izmenili.

Rekla kazala.. S tim treba racunati i na podmetanje, jer su Kainosovi adventisti tome skloni..

Mire tvrdi da pošto su spisi Ellen White Božja reč - da nisu mogli da je prepravljaju i oduzimaju

Sta ti ovde tvrdis, da se Bozja rec moze menjati? Ne kaze li pismo suprotno?

A to je upravo činilo kasnije rukovodstvo, ne Ellen White niti njen suprug.

Kakve veze ima ko je menjao, ako je promenjeno, to znaci da to nije Bozja rec!

I biblija je Božja reč pa su prevodioci prevodili pogrešno pojedine izraze.

Biblija koju mi danas imamo, je jednaka u 99, 9% slucajeva! Greske koje sadrze prevodi su minorne, od 0,01%, i ne uticu bitno na smisao!

Pored toga, svi manuskripti su gotovo identicni, do u slovo! Sitne pravopisne greske, gde nedostaje jedno slovo, ili poneka rec, ne svedoce da to nije Bozja rec, jer se poredjenjem sa drugim prepisima vidi sta je propusteno!

Biblija Jehovinih Svedoka i slicne biblije koje su prevodioci namerno menjali i ispustali stihove, takodje nisu dokaz! Prvo sto te biblije niko ne priznaje, a drugo, sto se poredjenjem lako ustanovi da su te biblije lazne!

U slucaju EGW, vazi isti princip!

Ako 99,9% (kopija) prevoda svedoce jedno, a minoran broj nesto drugo, onda su ovi drugi lazni!

Inace bi morali da tvrdimo, kako spisi EGW nisu Bozja rec! A isto tako i da biblija nije Bozja rec!

Sad ti odluci, da li ces poreci Elen White i Bibliju? Ili ces priznati oboje, i priznati Trojstvo?

Promene o kojima je pisao brat nije napravila Ellen White, već vođe crkve nakon njene smrti.

Ponovo te pitam, kako iko moze da napravi izmene u Bozjoj reci???

Kad govorimo o bibliji postoje samo 2-3 prevoda na svetu koji potpuno odudaraju od drugih, poput prevoda Jehovinih Svedoka i dr.. I to je minoran broj , dok svi ostali slede "tekstus receptus" i medju njima nema gotovo nikakve razlike! Smisao je isti!

Mi lako mozemo poredjenjem zakljuciti da li je biblija do nas dosla sustinski neizmenjena, i da 99,9% svetskih prevoda poseduje identican tekst (po smislu).

Znaci, "ogromna vecina" tekstova svedoci da je Biblija nepromenjena!

Ako primenimo isti princip na EGW 99,9% tesktova svedoci da je ona ucila Trojstvo, dok 0,01% tekstova tvrdi da nije!

I ako analiziramo te tekstove za koje ti tvrdis da ih je ona napisala (koji svedoce suprotno), i ako se ustanovi da su oni autenticni, da li si spreman da "progutas pljuvacku" i priznas da ona "nije Bozji prorok"?

Jer, ne mozes ti tvrditi da je 99,9% tesktova (prepisa) EGW lazno, a mi ih citamo i prihvatamo punih 150 godina, a sada nam kazes da smo mi citali i verovali u lazi?

Ovo ne moze da se desi sa Bozjom recju (i nije se desilo)! A ako je to slucaj sa EGW, onda to nije Bozja rec!

Znaci, ili priznaj da EGW nije Bozja Rec, ili se vrati veri u Trojstvo!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737

A to brat jasno kaže, jer postoje originalni spisi Ellen White, i oni koji su nastali nakon njene smrti.
Je li, dakle, i Duh Sveti Bog?

-- Duh Sveti je sveprisutan (vidi Psalam 139:7).
--Duh Sveti je vječan (vidi Hebrejima 9:14).
--Duh Sveti je svemoćan (vidi Luka 1:35).
izjavljuje li Biblija jasno da je Duh Sveti Bog?
Ali Petar je rekao, Ananije, zašto je Sotona ispunio tvoje srce da laže Duha Svetoga... Zašto si ovo začeo u svom srcu? Ne lažeš ljudima, nego Bogu.« Djela 5:3-4.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kakvo Trojstvo je učila Ellen White? Apostolima i Prvoj crkvi objavljeno, koje Kristova crkva sve do danas vjeruje i naučava, Ellen White nije učila.

Pa nije ucila Trojstvo koje naucava crkva. To sam i rekao. Adventistima su Otac Sin i Sveti Duh "tri bica" koja cine jedno.. A kod nas nema "vise bica" nama su Otac Sin i Sveti Duh "tri osobe" koje se nalaze "u istom bicu". Tako i kod coveka imas Duh Dusu i Telo, i to nisu tri razlicita bica, vec je sve u jednom!

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737

Spiritualizam - "Duh Sveti polazi od Božanstva – beskonačnog izvora svih. To je Atmanov dah,--beskrajna moć Božja. Ona nije odvojena od, već djeluje kroz Krista – Višeg Jastva.« Rječnik svih Svetih pisama i mitova, G.A. Gaskell, str. 366 (ovaj rječnik koristi filozofske svete zapise svih religija kao što su Zoroaster, Philo, Swedenborg, Buddah, Hermes, Qabbalah itd., Kako bi se izvukle definicije - stoga su dane definicije mistične i spiritualističke).

Spiritualizam - "Stavite svoje povjerenje u Božanski dah – Duha Svetoga – koji je funkcioniranje Apsolutnog [Boga] na budnoj razini." Rječnik, , G.A. Gaskell

Spiritualizam - Stvoritelj se smije i rađa dijete. Dijete se smije Stvoritelju i zajedno rađaju Duha.« Meister Eckhart citiran u Dolazak kozmičkog Krista, str. 218-19, Matthew Fox.

Spiritualizam - »Ja [Otac svega] naređujem tebi [Sinu svjetla] da ideš naprijed, da postaneš vodič onima koji lutaju u tami, da svi ljudi unutar kojih prebiva duh Moga Uma (Univerzalni Um) mogu biti spašeni Mojim Umom u tebi, koji će zazvati Moj um u njima ... jer ja sam Um misterija...'" The Secret Teachings of All Ages XL, Manly P. Hall - Mason 33. stupnja (Hall citira Hermesa ili Cusha koji je bio tumač misterija, ili u osnovi utemeljitelj spiritualističke babilonske religije. Cush je također bio otac Nimroda, koji je osnovao Babilon, a zatim svoju tajanstvenu religiju temeljio na učenjima svog oca).

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Kakvo Trojstvo je učila Ellen White? Apostolima i Prvoj crkvi objavljeno, koje Kristova crkva sve do danas vjeruje i naučava, Ellen White nije učila.
ne znam da li oni to i mogu jer to uništava vjerovanje o Svetinji gdje se nalaze Otac i Sin koji kao veliki svećenik posreduje u Svetinji nad Svetinjama i Duh Sveti kao predstavnik Oca i Sina na zemlji i Drugi Utješitelj

"The Holy Spirit indites all genuine prayer. I have learned to know that in all my intercessions the Spirit intercedes for me and for all the saints; but His intercessions are according to the will of God, never contrary to His will. 'The Spirit also helpeth our infirmities;' and the Spirit, being God, knoweth the mind of God; therefore in every prayer of ours for the sick, or for other needs, the will of God is to be regarded. 1 Cor 2:11." 2ST 516 col 2 (Oct 3, 1892).

"Christ, our Mediator, and the Holy Spirit are constantly interceding in man's behalf, but the Spirit pleads not for us as does Christ, who presents His blood, shed from the foundation of the world; the Spirit works upon our hearts, drawing out prayers and penitence, praise and thanksgiving. The gratitude which flows from our lips is the result of the Spirit's striking the cords of the soul in holy memories, awakening the music of the heart." 1SM 344.

No to ne znači da je taj anti-trinitarni pokret u istini, ljudi koji non-stop mijenjaju stajalište i zbunjuju ljude... te je Sveti Duh osoba ali nije osoba, pa je Kristov duh, ako slučajno misliš da je Sveti Duh osoba u punom svom značenju te riječi onda štuješ Lucifera, pa ipak je neka osoba, pa nije nego je atak na zdravi razum vjerovati da je Sveti Duh osoba i treće lice Božanstva, ne mislimo da je utjecaj ali ne mislimo da je osoba, dvije su osobe Božanstvu (samo Otac i Sin, prije tog uvjerenja je bio samo Jedan istiniti Bog Otac) može biti osoba ali ne mora, nebeski trio su pisali demoni, jezuiti promijenili i razna slična sujevjerja, sve što ne odgovara našem učenju odbaciti kao falsifikat, onda ona druga ekipa anti-trinitaraca koja govori nebeski trio ali nije trio već je duo jer Sveti Duh je osoba ali nije osoba .... Oni su ti koji očajnički žele definirati treće lice Božanstva i nikako da shvate da je pisano da Sveti Duh neće govoriti o sebi već će uzdignuti Isusa Krista i da je Isus rekao ako On ne ode k Ocu ne može ni drugi tješitelj, Duh istine doći -- uglavnom nije nam to dano. Sad od jednom vjeruju da je Isus Bog, a ne tako davno jedan od njih mi reče vjeruješ da je Isus Bog pa u koliko bogova ti vjeruješ? Nije grijeh biti zbunjen grijeh je od ničeg raditi problem i grijeh je zbunjivati ljude.
Farizeji i Izraelci su bili narod koji se nije htio pokloniti nikome osim Bogu pa vidimo da su se Isusu poklonili u jednom momentu i Toma je bio Židov pa se poklonio Isusu, Isus se nije htio pokloniti sotoni i rekao je pisano je samo Bogu se klanjaj.
Možda i jesmo stvoreni na sliku Božju ali nismo Bog koji je Svemoguć.

Poslednja izmena:
Natrag