Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
No to ne znači da je taj anti-trinitarni pokret u istini, ljudi koji non-stop mijenjaju stajalište i zbunjuju ljude... te je Sveti Duh osoba ali nije osoba, pa je Kristov duh, ako slučajno misliš da je Sveti Duh osoba u punom svom značenju te riječi onda štuješ Lucifera, pa ipak je neka osoba, pa nije nego je atak na zdravi razum vjerovati da je Sveti Duh osoba i treće lice Božanstva, ne mislimo da je utjecaj ali ne mislimo da je osoba, dvije su osobe Božanstvu (samo Otac i Sin, prije tog uvjerenja je bio samo Jedan istiniti Bog Otac) može biti osoba ali ne mora, nebeski trio su pisali demoni, jezuiti promijenili i razna slična sujevjerja, sve što ne odgovara našem učenju odbaciti kao falsifikat, onda ona druga ekipa anti-trinitaraca koja govori nebeski trio ali nije trio već je duo jer Sveti Duh je osoba ali nije osoba .... Oni su ti koji očajnički žele definirati treće lice Božanstva i nikako da shvate da je pisano da Sveti Duh neće govoriti o sebi već će uzdignuti Isusa Krista i da je Isus rekao ako On ne ode k Ocu ne može ni drugi tješitelj, Duh istine doći -- uglavnom nije nam to dano. Sad od jednom vjeruju da je Isus Bog, a ne tako davno jedan od njih mi reče vjeruješ da je Isus Bog pa u koliko bogova ti vjeruješ? Nije grijeh biti zbunjen grijeh je od ničeg raditi problem i grijeh je zbunjivati ljude.
Farizeji i Izraelci su bili narod koji se nije htio pokloniti nikome osim Bogu pa vidimo da su se Isusu poklonili u jednom momentu i Toma je bio Židov pa se poklonio Isusu, Isus se nije htio pokloniti sotoni i rekao je pisano je samo Bogu se klanjaj.
Možda i jesmo stvoreni na sliku Božju ali nismo Bog koji je Svemoguć.

Jedan od ovih ’zbunjoza’ ovdje otišao je još dalje od svih ostalih. On tvrdi da je Isus samo jedan od proroka od kojega su kršćani hulitelji napravili Boga. Zato je Bog morao podići Muhameda i islam i upotrijebiti ih kao “bič protiv hulitelja kršćana”.
Ja ponovo podstičem na razmišljanje o tome zašto oni koji su “osjenjeni ‘duhom proroštva’, duhom Ellen White” nerijetko završavaju odbacivanjem Krista Boga i odbacivanjem Boga koji je Trojstvo?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Jedan od ovih ’zbunjoza’ ovdje otišao je još dalje od svih ostalih. On tvrdi da je Isus samo jedan od proroka od kojega su kršćani hulitelji napravili Boga. Zato je Bog morao podići Muhameda i islam i upotrijebiti ih kao “bič protiv hulitelja kršćana”.
Ja ponovo podstičem na razmišljanje o tome zašto su ljudi koji su “osjenjeni ‘duhom proroštva’, duhom Ellen White” nerijetko završavaju odbacivanjem Krista Boga i odbacivanjem Boga koji je Trojstvo?
Ako je tako to je užas, nešto tu nije u redu...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
A tako je. Znaš i sama, a i svjedočenje je ovdje ostalo zapisano.
tko zna da li je ovo zapravo i istina:

Ako Krist nije bio Bog i Sin iz cijele vječnosti, onda Bog nije bio Otac iz cijele vječnosti. Arijanstvo tako uništava Božje očinstvo, pretvarajući kršćanstvo u oblik islama, koji je od početka otvoreno napadao kršćanski pojam Božjeg očinstva i praksu nazivanja Boga "Oče naš". Doista, ako Bog nije Otac, onda je naše usvajanje u Božju obitelj uništeno, jer nas više ne usvaja kao sinove i kćer u tijelu Boga Sina Otac pun ljubavi, već možemo postići ono što je Isus postigao vlastitim silama, a ne slobodnim darom posvojenja Božjom milošću.

Zato je arijanstvo bilo i u osnovi nespojivo s kršćanstvom i kompatibilno s okultnim, koje je u suvremenom svijetu proglašavalo prije svega slobodno zidarstvo. Okultizam u svim svojim sortama tvrdi u osnovi istu stvar kao i Arius: božanstvo se može postići; Božansko načelo je unutar svakog pojedinca, čekajući samo da bude aktivirano našim naporima na samopoboljšanju. Isus nije jedinstveni i vječni Sin Božji, već samo sin Božji koji je vlastitim naporima postigao "božanstvo". U tom smislu, Isus je samo primjer za nas. Ako je Isus Bog iz cijele vječnosti, onda mi ljudska bića možemo sudjelovati u njegovom sinu samo kroz božanski dar milosti. Ako je Isus Krist poput Boga, onda mi ljudska bića možemo postići stanje božanstva kao što je on sam učinio, točno onako kako su razne okultne skupine tvrdile tisućljećima

Jedna premisa usađuje ovisnost o Bogu koji priliči stvorenju. Drugi ulijeva božju neovisnost koja priliči Luciferovom ponosu. Doista, ne može se ne čuti odjek zmije u Vrtu: "Jer Bog zna da će vam se, kad je pojedete, oči otvoriti i bit ćete poput Boga ..." [Post 3:5]

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
pa pomozite Jovanu da se vrati na ispravni put

Nužno je da i on napravi ono bez čega povratak Bogu nije moguć - mora se odreći sotote i sotonina nauka koji godinama širi. Jednako vrijedi i za druge EGWiste ovdje.

Osim iznošenja istine ovdje, ja ću učiniti još što je u mojoj moći - molit ću se Bogu za njihovo duhovno ozdravljenje.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Molimo se za promenu karaktera. To je ono što Bog traži. Da budemo, krotki, ponizni, dobri, puni ljubavi. Da ljudi vide u nama ljubav i da tako i oni počnu da reformišu svoj karkater.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ako je tako to je užas, nešto tu nije u redu...

Na zalost, svo ovo filozofiranje na kraju i vodi potpunom odbacivanju Hrista Boga i ponekad potpunom odbacivanju Biblije. Neretko takvi zavrse u islamu, postanu agnostici, zbunjeni ili se potpuno odreknu religije.. A neki od njih postanu i religiozni fanatici pa nacisto pobrljave..

Ako je Isus Krist poput Boga, onda mi ljudska bića možemo postići stanje božanstva kao što je on sam učinio, točno onako kako su razne okultne skupine tvrdile tisućljećima

Jedna premisa usađuje ovisnost o Bogu koji priliči stvorenju. Drugi ulijeva božju neovisnost koja priliči Luciferovom ponosu. Doista, ne može se ne čuti odjek zmije u Vrtu: "Jer Bog zna da će vam se, kad je pojedete, oči otvoriti i bit ćete poput Boga ..." [Post 3:5]

Znas kako, postoji u pravoslavlju nesto sto se zove "obozenje". To znaci "postati bog" po blagodati. I to su sveci. To ne znaci biti "ravan Bogu", vec naslediti njegovu prirodu. Kao sto je Hristos imao "Bozansko ljudsku prirodu" dok je bio na zemlji, tako i mi kroz njega koji je poslednji Adam, nasledjujemo "Bozansko ljudsku prirodu". Kao sto smo kroz prvog Adama nasledili "palu prirodu" i smrt, tako i kroz Hrista nasledjujemo "bozansku prirodu" i zivot vecni.

Apostol Petar kaze:

"Kroz koje se nama darovaše časna i prevelika obećanja, da njih radi imate udeo u Božanskoj prirodi"

Bog nas je naime toliko voleo, da je kroz Hrista svim ljudima omogucio da postanu njemu jednaki po prirodi. Time je Bog zeleo pokazati, da nije sebican i da nije uskratio nijednog dobra svojim stvorenjima. Vec je satana lagao kako on nesto dobro zadrzava za sebe. To je i razlog zasto je on stvorio zemlju i coveka, da razresi to pitanje.. A covek bi svakako jeo sa drveta poznanja na kraju, ali je morao da odraste..

Trebas ovde zapaziti nesto jako vazno:

Neprijatelj sotona kaze: "POSTACETE KAO BOG" a Jahve potvrdjuje da su oni to zaista postali govoreci: "COVEK POSTA KAO JEDAN OD NAS".

Znaci, satana nije coveka slagao, on je zaista postao bog, ali je precutao nesto mnogo vaznije. Naime da taj cin predstavlja pobunu protiv Bozjeg autoriteta i zapravo znaci "postati bog bez Boga", a to je sebicno! To na kraju vodi u smrt, jer se time odrices darodavca zivota, i gubis vezu sa njim, a posledica je smrt!

To je kao kada malo dete zeli postati kao njegov Tata. Naravno, Otac i zeli da sin bude kao i on, i sve bi mu dao, nista mu ne uskracuje. Ali ako dete, ne samo da zeli postati kao Otac, vec mu zeli preoteti i presto i pravo da upravlja domom, onda to dete ne zasluzuje nikakav polozaj! Ono je nezahvalno!

Upravo je to ono sto se desilo na nebu. satana je zeleo postati "bog bez Boga", zeleo je da ga zameni, i prakticno da ga ukloni, sto je na kraju rezultiralo razapinjanjem Hrista na krstu!

Zato Bog uvodi test (u raju), da proveri coveka i njegove motive..

Sve istocnjacke religije nude coveku da postane "bog bez Boga", nigde ne pominju Oca, vec ga potpuno ignorisu.. I to treba imati na umu.

Po meni je ovo jako diskutabilno, ja nisam nacisto s tim, pa ne preporucujem ni nekome ko nije jak u veri da se time bavi. Pogotovo ako ima problem sa ponosom. Treba jako dobro razmisliti, da slucajno ne sagresimo izjednacujuci sebe s Bogom. Ali je ovo teologija crkve.

Eto ukratko..

Poslednja izmena:
Natrag