Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
STVARNOSLAP

Gde u tekstu koji si postavio piše "ISUS"

Evo šta piše:

Lk 4,8: "Pisano je: Klanjaj se Gospodinu, Bogu svomu, i njemu jedinomu služi!"

Dakle, Isus citira reči iz starog zaveta i kaže "KLANJAJ SE GOSPODU BOGU SVOM I NJEMU JEDINOME SLUŽI" misleći na Boga Oca.

Sin je Bog potpuno isto i jednako kao što je Otac Bog i kao što je Jahve Bog. Ovo ti piše u Bibliji. Zašto ti se ovo iz Biblije gadi?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da gadi mi se u tvojim snovima.

Isus jeste Bog koliko i Otac, jer ima Božansku prirodu, telo njegovog tela, i Duh njegovog Duha.

I dosadan si sa lažima da ja ne verujem da je Isus Bog jednak Ocu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Znao sam, i zato sam se kladio da će notorni neznalica, koji nije savladao gradivo 2. osnovne, nastaviti tvrditi da je u pravu. Sramoti se, tvoj izbor.

Prvo, ti nisi filolog i takođe si morao najpre da odeš na sajt o ovim gramatičkim pravilima a sam to nisi znao. Kada si to video onda si izneo to šepureći se svojim navodnim 'znanjem'. Nemoj te jeftine, provdne fore. Dakle, nisi ni ti znao zasigurno dok nisi video u gramatici. Nisam ni ja ni ti filolog.

Kao drugo, šta ćemo sa istim izrazom koji u samoj Bibliji se piše malim slovom? Dakle, je si li sada ti neznalica kada nisi znao da u Bibliji se izraz "sveto pismo" piše malim slovom? Ako sam ja onda si i ti neznalica.

Kao treće, ti si Laodikeji spočitao kako on piše malim slovom jer eto time ponižava Bibliju. Što samo govori o tebi i tvom insistiranju na nebitnim stvarima. Ti si ovo okrenuo najpre na duhovno a ne na gramatiku. Opet si pogrešio. Tako da pusti to.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kao treće, ti si Laodikeji spočitao kako on piše malim slovom jer eto time ponižava Bibliju. Što samo govori o tebi i tvom insistiranju na nebitnim stvarima. Ti si ovo okrenuo najpre na duhovno a ne na gramatiku. Opet si pogrešio. Tako da pusti to.

To što Laodikeja kao subotar i ti kao muhamedanac ponižavati Bibliju, za nas kršćane nije nebitna stvar, dapače, izuzetno je bitna.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslap je ovde pokazao jedan opšti karakter formaliste.

Njemu je bitno da li se biblija piše velikim slovom, a nije mu bitno da reči i učenje biblije primeni u ličnom životu.

Bitno mu je da li je Isus Bog, a nije mu bitno da primi Isusa u svoj život i da mu dopusti da za njega posreduje u nebeskoj Svetinji u cilju ličnog spasenja.

Bitno mu je i da li je Duh Sveti ličnost, a nije mu bitno da doživi pokajanje, predanje Bogu, obraćenje, i novorođenje Svetim Duhom koji bi ga promenio da postane novi čovek ljubavi.

Tada ne bi osuđivao druge i pisao ovakve laži i bestidarije.

Već bi postupao u duhu ljubavi.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja sam više puta pisao 'da je Duh Sveti ličnost, i da ima moć govora, sluha, da poučava, da posreduje...itd.

To ne uce Kainosovi Adventisti, niti to pise u pismima pionira. On nije 3 licnost!

Da li je večan i nestvoren, ili iznedren od očevog bića - to nećemo

Pioniri pokusavaju filozofijom da zamrse ovo kao i ti, i da se opravdaju. Ne moze neko biti "iznedren" u jednom trenutku a ne imati "pocetak". A svako ko ima pocetak, taj nije Bog. Zato je to pogresna teologija.

Bibliju su prepisivači menjali i ubacivali svoje izraze.

Zato danas imamo stotine različitih prevoda.

Bibliju niko nije menjao, inace bismo svi mogli da je bacimo u smece!

To za bibliju sto pises apsolutno ne stoji! Nema ni jedan ubacen stih u njoj, kao sto ima u spisima EGW. Postoje samo varijacije u prevodima, koje ne menjaju bitno smisao.

Znaci, radi se o tome, da sitne vrijacije u prevodima ne menjaju smisao biblije, poruka je uvek ista.

Isto tako imamo varijacije u prevodima Velike Borbe na primer, razlicite su reci, ali smisao je isti!

Ti nisi dokazao da izrazi poput PAKLA menjaju smisao u bibliji. Ekvivalentna rec je GEHENA, koja je smetliste izvan zidina Jerusalima, i tamo su spaljivali smece i leseve, i dodavali su sumpor da bi vatra neprestano gorela..

Osim toga, nama su dostupni manuskripti, pa uvek mozemk da proverimo izvorni tekst. U slucaju EGW mi to ne mozemo!

Kada pricamo o spisima EGW dakle, stvari su drasticnije, i tu ne samo da imamo varijacije u prevodu, vec imamo i izbacenih i dodatih pasusa, koje "bitno menjaju smisao"! A izvorni tekst ne mozemo da proverimo, jer ga kriju!

Ti bi sad nakon ovoga, ako si iskren, trebao da:

1) Priznas da dodavanja spisima EGW nije bilo, i da su oni izvorno takvi kakve ih je objavila crkva

2) Odbacis spise EGW, jer su ljudi menjali nadahnutu rec

3) Odbacis i bibliju i EGW ako su obe knjige falsifikovane, i dodavani su pasusi

Što se tiče promena u bibliji i Duhu proroštva, to vidi sa Adventistima.

Nemam ja sa tim problem nego ti! Ja nisam tvrdio da je neko nesto dodao njenim knjigama!

Ako je neko dodao citave pasuse (koji bitno menjaju smisao), onda to ne moze biti Bozja rec!

Kada poredis ovaj slucaj sa biblijom, to nije uporedivo, jer u bibliji nema ubacenih stihova niti dodatih! U "textus receptusu" koji je primljeni tekst, 99% postojecih manuskripata ne sadrze nikakve dodatke, niti nesto fali.. Nase biblije do 15. veka u 99, 9% slucajeva su identicne po smislu. Razlika koju ti navodis je manja od 1%, dakle 0,01% da je neki prevod sa nekakvim dodacima i izmenama.

Znaci, kada se radi o bibliji dogmatska sema je odrzana (simisao je isti) i mozemo uvek proveriti izvorni tekst. Dok kada se radi o spisima EGW, dogmatska sema (smisao je promenjen) i ne mozemo proveriti izvorni tekst, jer su sakrili!

I sada nakon ove analize, reci mi, da li i dalje mozes insistirati da je neko "menjao spise EGW"???

AKO TO NASTAVIS DA TVRDIS, ONDA NISI ISKREN, JER MORAO BI DA ODBACIS TE SPISE KAO BOZJE, NAKON TVRDNJE DA IH JE NEKO PROMENIO, I DA SMO MI 100 GODINA (NAKON NJENE SMRTI) SVI CITALI I VEROVALI U FALSIFIKAT! BOG TO NE BI DOZVOLIO!

Ideš u Adventističku crkvu, smatraš se Adventistom, a sve učiš suprotno Adventistima.

Ko je rekao da se smatram Adventistom i gde? To si ti rekao.

Da sam adventista, ucio bih sve kako i crkva uci, ni za jotu drugacije. Jer valjda je to onda crkva Bozja i njeno ucenje je Bozje!

A sto se tice suprotnog ucenja, Jovan, Kainos, Tripo, Marko, i jos neki adventisti.. svi imate sukobljene stavove po brojnim pitanjima osnovnih tacaka adventisticke vere. A opet sebe nazivate adventistima!

Kao drugo, Mire je priložio ovde mnoštvo tekstova Ellen White u kojima ona pominje izraz

Jesam, a ti kazes da su ti citati u kojima stoji TROJSTVO falsifikat!

Ako je neko dodao tako ozbiljnu stvar i bitno izmenio "nadahnuti tekst", da sam iskreni adventista, nakon saznanja da je to neko ucinio (neki covek), ja bih smesta odbacio Elen White kao proroka!

Bozjoj Reci niko ne moze "dadati", i on je cuva od kvarenja! Svakako ne bi dozvolio da citav vek nakon smrti proroka, ljudi veruju u lazi, i da nemaju pristup istini!

A ti tvrdis da se to upravo desilo!

To je teoloski nonsens!

Ovamo je Adventisticka crkva 100 godina bila "jedino svetlo sveta" i "verni ostatak", a ovamo ucila PAGANSKO TROJSTVO!

Ne! Ili je ucila potpunu istinu, ili to nije crkva Bozja i Elen White nije prorok!

Biraj! ....

na kraju, Stvarnoslap nije priložio ni jedan biblijski dokaz koji kaže 'da je uslov spasenja vera u Hrista kao Boga.

Jok, nego je SUBOTA USLOV SPASENJA!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ali, i u tom Nikejskom verovanju stoji:

"Rođenog od Oca prije svih vjekova.
Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga.
Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno..."

Dakle, ovde bukvalno piše "DA ISUS NIJE STVOREN PRE SVIH VEKOVA NA NEBU NEGO ROÐEN"

Ne misli se bukvalno! Pobogu!

A što u Bibliji piše sveto pismo malim slovom...nikom ništa.

Vi ste smesni, raspravljate da li je malim ili velikim slovom.. Koga briga?

To samo dokazuje da ste cepidlake! A i ti si Jovane.. Ostavite se gluposti.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire.

Svaku moju reč izvrneš, kao i sve druge.

Nema svrhe iz tog razloga razmršavati konce.

Veruj što ti je volja.

Natrag