Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa upravo to. Slažemo se. Zato njene izjave treba uskladiti sa razumevanjm Biblije a ne same za sebe...ni trinitarne ni one koje to nisu.

Kao što se ne može biti kršćanin a nevjerovati da je Isus Bog, jednako tako se ne može biti adventist sedmog dana a nevjerovati u Ellen White i njezine spise. Prema tome ti niti jesi niti se možeš zvati adventistom sedmog dana.

U tom smislu mnogi adventisti greše, ali i oni koji nisu adventisti a hoće na tvrdnjama Elen Vajt da dokažu opet nešto svoje, a to je da se isključivo na citatima Elen Vajt ne gradi dogma. To je greška.

Ovo je već drsko od tebe. Da sam ja adventist, ja bi ti uši toliko isteg'o da bi ti ih svez'o oko glave. Ti imaš pravo odbaciti Ellen White, kao što si i učinio, ali nemaš pravo uvjetovati i određivati adventistima kako će se oni odnositi prema Ellen White i nezinim spisima. Privikni se konačno. Ti si sada musliman i meti u svojoj avliji.

P.S. Nakon Jovana, kad bi još Kainos, tripo, Laodikeja, Miroljub i Simović napustili adventiste, ja bih ozbiljno razmislio o ulasku u adventizam.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Boro Mandiću, nisi više aktuelan. Pusti svojoj koleginici malo. Ti bi da se ističeš uvek i da si u centru pažnje. Gospodine Mandiću, opusti se.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Žena je to poglavlje nazvala Zamke sotonine ne kužim što nije jasno

A šta onda reći na ovu njenu izjavu:

"Čovek Hristos Isus nije bio Gospod Bog Svemogući.", E. G. White, Manuscript 140, 1903

Ja bih ovo rekao:

Elena govori o ljudskoj prirodi ovde ako hoćeš iskreno da prisupiš tekstu...O ljudskoj prirodi Isusa Hrista..isključivo o ljudskoj a ne o Hristu u NJegovoj integrativnoj prirodi "ljudsko-Božanskoj". To znamo da je tako jer Elena na drugim mestima govori o Hristu kao Bogu kao i Duhu Svetom kao punini Božanstva. Tako samo po sebi je jasno da Elena ne negira Hristovu Božansku prirodu niti se njen citat bavi time...ona govori u kontekstu Njegove borbe sa grehom kao čoveka. Zato i naglašava da "Čovek" Isus nije bio Svemoćni Bog..

Naravno da je Hristos Bog i Čovek ali u sukobu sa strastima i pobedom nad njima nije koristio "Božansku snagu".

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Imaš toga koliko hoćeš. Isus govori o carstvu nebeskom u nama, pa zatim govori o 'približi se carstvo nebesko' a govori o svojim prppovedima. Izjednačavanje 'nebeskog' sa duhovnim životom je prepuna Biblija.

Znam Jovane, ali ne mozes ove stihove tumaciti tako, ovde nema simbolike, jer i ucenici kazu da on tu "ne govori u pricama"! Dakle ne govori simbolicno!

--->

"IZIDJOH OD OCA, I DODJOH NA SVET, I OPET OSTAVLJAM SVET I IDEM K OCU" --->

Ovde nije govorio ni u kakvim "pricama" da bi ti rekao kako je to "simbolika", nego "otvoreno govori" apostolima! To su i apostoli primetili i zato su rekli - "evo sad upravo govoris a price nikakve ne govoris"!

I ovaj stih govori isto:

"Ne dohvataj me se, JER SE JOS NE VRATIH K OCU SVOJEMU!" --->

Svi adventisti tumace da se ovo odnosi na ODLAZAK NA NEBO, a izraz VRATITI takodje potvrdjuje da je on SISAO S NEBA!

Ako ti ovo tumacis drugacije, onda dolazis u problem sa stanjem duse nakon smrti, a i sa samom EGW koja ovo isto tumaci!

Sam Hristos govori o svojoj preegzistenciji, na vise mesta, koja si ti izgnorisao kada sam ti gore citirao, a evo jos jednog mesta:

PROSLAVI TI MENE, OČE, U TEBE SAMOGA SLAVOM KOJU IMADOH U TEBE PRIJE NEGO SVIJET POSTADE!

To isto ponavljaju i ucenici u svojim poslanicama, a da je kojim slucajem ovde rec o nekoj "simbolici" ne bi ponavljali tako cesto, a pogotovo ne na tako eksplicitan i nedvosmislen nacin!

Ovo je nedvosmisleno:

"PONIZIO JE SAMOGA SEBE, I UZEO OBLICJE SLUGE, POSTAVSI KAO I DRUGI LJUDI"

---> Znaci, postojao je pre nego sto je dosao na zemlju, jer da nije postojao ranije, ne bi se mogao poniziti i postati covek!

Niti bi Jovan u svom evandjelju pisao da je REC postojala ranije, sto ti negiras i govoris da Isus nije REC, sto je van pameti, a to si pokupio od Piramide!

Da je Isus REC BOZJA svedoci ti otkrivenje:

I bio je obucen u HALJINU NA KOJOJ SU BILE MRLJE OD KRVI. IME MU JE BILO REC BOZJA! (otkr. 19:13)

---> Dakle, Isus jeste REC BOZJA, i u evandjelju po Jovanu to isto pise! A sve ostalo je tvoja filozofija!

Ti se Jovane ne mozes odrzati pred jasnim stihovima pisma, pa zato izbegavas moja pitanja, svestan si i sam da su to gluposti..

Kako onda objašnjavaš njezinu potpunu šutnju na tvrdnju Loughborough-a da je Trojstvo "idiotsko" (suprotno zdravom razumu) i da je pogansko?

Ne moram Slape nista da objasnjavam. U pocetku nije postojao zvanican stav po pitanju Trojstva. Treba napomenuti da je vecina pionira smatrala katolicku definiciju Trojstva paganskom, ali su i oni sami verovali u neki oblik Trojstva.. Posto je to bilo vrlo osetljivo pitanje, i crkva je tek pocela da definise svoju dogmu, Elen White nije htela da stvara pometnju. Kasnije kada su uslovi sazreli, ona se jasno opredelila za Trojstvo i koristila je taj termin. To je vidljivo u njenim spisima. Ona je na nekim mestima svakako poprilicno neodredjena i stice se utisak kao da pise protiv Trojstva, ali je to posledica nedefinisanosti crkvene dogme, sto sam vec objasnio.

To sto Kainos prica i ostali kako je neko posle modifikovao njene spise i ubacio tamo Trojstvo, to ne stoji. Ona je sama modifikovala neke tekstove, odnosno njen muz, tamo gde je bila neodredjena po tom pitanju, a to su radili da ne bi stvorili zabunu kod kasnijih citalaca...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kasnije kada su uslovi sazreli, ona se jasno opredelila za Trojstvo i koristila je taj termin. To je vidljivo u njenim spisima.

Sami adventisti se hvale da je Ellen White napisala 100 tisuća A4 stranica teksta (500 kilograma papira). Znaš li koliko je puta, u tih 500 kg papira, napisala riječ Trinity (Trojstvo)? 0 (NULA) puta.

Nemoj mi samo reći kako je ona koristila riječ Godhead, jer je to termin koji su koristili isključivo antitrinitarci, i to militantni antitrinitarci, dakle oni koji su tvrdili da Trojstvo (Trinity) nije kršćansko nego babilonsko. Ovo su činjenice o Ellen White vezane uz Trojstvo.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Sami adventisti se hvale da je Ellen White napisala 100 tisuća A4 stranica teksta (500 kilograma papira). Znaš li koliko je puta, u tih 500 kg papira, napisala riječ Trinity (Trojstvo)? 0 (NULA) puta.

Nemoj mi samo reći kako je ona koristila riječ Godhead, jer je to termin koji su koristili isključivo antitrinitarci, i to militantni antitrinitarci, dakle oni koji su tvrdili da Trojstvo (Trinity) nije kršćansko nego babilonsko. Ovo su činjenice o Ellen White vezane uz Trojstvo.

b : the nature of God especially as existing in three persons

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
bez_imena.

Ostajem pri stavu da su pioniri Adventizma bili podeljenipo pitanju Bozanstva.

Ellen White u znacima vremena od 3 maja 1899 godine pise "da je Ota dao Isusu ime Jhwh"

u 8 svesci svedocanstva 268 strana pise "da ga je Bog izjednacio sa njim..".

U "objavljeni rukopisi 14 strana pise "da za nas nije bitno da definisemo prirodu Svetog Duha, ali da se to odnosi na sveprisutnost Hristovog Duha koji je utesitelj"

U prvoj svesci svedocanstava strana 17 iz 1870 pise "da je Bog okupio andjele da bi objavio da je Isusa izjednacio sa sobom.
I gde je god prisutan on kao da je prisutan sam Otac.
I da se njegova rec ima postovati kao Oceva"

U"dnevnoj zvezdi januar 24 iz 1846 godine Jakov Vajt pise "da su spiritualisti opovrgli jedinog Gospoda Boga, i Gospoda Isusa Hrista tako sto su koristili staru trinitrijansku veru da je Isus Hrist vecni Bog, i ako nemaju ni jedan stih da to podrzi, dok mi imamo jasna svedocanstva u izobilju da je on sin vecnog Boga"

U ovim citatima vidimo da Ellen White i Jakov White nisu verovali da da je Isus vecni nestvoreni Bog.

Za razliku od toga, Vagoner u jednoj celoj knjizi dokazuje da je Isus Bog nestvoreni.

U tom pogledu, pioniri su bili podeljeni po pitanju Isusovog Bozanstva.

Ali se slazem sa Ellen White da time ni ne bi smo trebali ni da se bavimo ako ne razumemo.

Laodikeja, ti padas kao i svi na citate koji su iz vremena kada adventisticka dogma jos nije bila formirana po brojnim pitanjima pa ni po pitanju Trojstva. U pocetku oni nisu cak ni subotu drzali, sta ces sa tim? Verovatno ni sama EGW u pocetku nije bila sigurna po pitanju Bozje prirode. Ali kasniji tekstovi potvrdjuju njenu veru u Trojstvo.. I te vizije ne dokazuju nista posebno, kao da je Otac Isusa proizveo u Boga, to se iz tih tekstova uopste ne mora zakljuciti!

Ellen White je pisala da Isus posjeduje božansku i ljudsku prirodu, bez ljutnje ali da li je ona tvoj ili moj Božji prorok, jer ako je tvoj onda je i ti moraš slušati

Istina, ona je pisala da Isus poseduje i Bozansku i ljudsku prirodu, i to je jasno iz tekstova. Medjutim Jovan ima potrebu da sve izvrne i uskladi sa svojim predubedjenjem. On prvo postavi hipotezu u svom umu, pa pokusava i bibliju i EGW da uskladi sa tim. On ne cita kako je napisano, vec analizira i razvodnjava u tanka crevca kako bi izokrenuo smisao u skladu sa svojim predubedjenjem, i to radi u hodu, pa ma kraju i sam sebe ubedi kako pisac nije rekao ono sto je rekao. To deluje nelogicno, ponekad i smesno...

On sada tvrdi kako Isus nije imao preegzistenciju i da nije BogoCovek na zemlji. Ubedjuje samog sebe da EGW to nije ucila ili da to nije bitno! Znaci, on izvrce i svoju prorocicu. Niko ozbiljan se time ne bi ni bavio, ali kad ti bude zao coveka..

Razumijem Jovane ali vi vjerujete da je Ellen White Božji proro

Dovoljno je da izjavis kako priznajes EGW za proroka, a da li izvrces njene tekstove to nema veze. Kao sto mozes izvrtati i bibliju a zvati se Hriacaninom..

Kako god, niko od njih nije pravi adventista, oni svi negiraju temeljna ucenja svoje zajednice.. Jedino je Marko mozda ostao pravi adventista, ali njega vec dugo nema..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Eto bezimena ti je odgovorila. Ni u bibliji se ne pominje termin Trojstvo, pa ti verujes u to. Ne mora ona da pomene taj poseban termin, dovoljno je da tekstovima to dokaze. A sto se tice samog shvatanja Trojstva, odnosno definicije, ona kod adventista nije ista kao kod katolika. Zato su oni i izbegavali taj termin u pocetku i nazivali ga paganskim, malo averzije prema katolickoj dogmi i eto ti svega i antitrinitarizma.. Kasnije definisu dogmu Trojstva, ali ni tada ni danas to nije katolicko Trojstvo..

I kada pricamo o razlici u shvatanju Trojstva izmedju pravoslavne i katolicke crkve, to nisu ista shvatanja...

Ne bi trebali zato da osudjujemo ni njihovu definiciju Trojstva (zvanicnu) kada ni sami nismo saglasni oko toga.. Mozemo zamerati svasta, ali da ih nazivamo antitrinitarijancima, ne mozemo..

Sto se tice adventista koji to nisu - Jovan, Laodikeja, Kainos... Tu se slazem, oni jesu antitrinitarijanci..

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Dovoljno je da izjavis kako priznajes EGW za proroka, a da li izvrces njene tekstove to nema veze. Kao sto mozes izvrtati i bibliju a zvati se Hriacaninom..

Kako god, niko od njih nije pravi adventista, oni svi negiraju temeljna ucenja svoje zajednice.. Jedino je Marko mozda ostao pravi adventista, ali njega vec dugo nema..
Problem je što ima mnogo tih učitelja i došlo je vrijeme kada se ljudi koriste visokim kriticizmom gdje se ne uzima Božja riječ onako kako je pisano, ne mislim s time da se treba sve doslovno shvatiti jer to kažu i anti-trini. npr. Abraham je imao dva sina a u jednom stihu kaže da je trebao žrtvovati svog jedinorođenog sina a to je bio Izak, u realnosti je imao dva sina (Izaka i Jišmaela), ali Izak je bio sin obećanja, poseban sin kao i Isus monogenes. Mislim da ono što je jednostavno napisano je tako, postoje neke stvari za proučavanje a neke stvari nećemo nikada razumjeti jer vjerojatno u ovom palom stanju ne možemo sve razumjeti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Medjutim Jovan ima potrebu da sve izvrne i uskladi sa svojim predubedjenjem. On prvo postavi hipotezu u svom umu, pa pokusava i bibliju i EGW da uskladi sa tim. On ne cita kako je napisano,

Još je prostiji način kako Jovan funkcionira. On čeka što ću ja ustvrditi. Što god da ja kažem on će tvrditi potpuno suprotno. Danima će budalu od sebe praviti dokazujući da ja nisam u pravu. Najzorniji primjer je prije godinu i nešto kad sam ja majmunske boginje nazvao “pederskim boginjama”, nakon čega je Jovan tjednima tvrdio i mene uvjeravao kako majmunske boginje nemaju nikakve veze s homoseksualcima.

Natrag