Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Luter je verovao ono što je većina u njegovo vreme verovala. On je izvršio reformu nekih drugih stvari, mnogo važnijih u to vreme.
U redu, ti možeš vjerovati kako ti želiš. No, da li si primijetio da sam ti prije negdje pokazala citat gdje James White podržava i ne napada Baptiste sedmog dana, a oni su uvijek vjerovali u trojstvo, već ih zove svojom braćom u Kristu. Još im kaže kako on drži Kristovo Božanstvo na istoj ravni kao oni (Baptisti sedmog dana) koji vjeruju u trojstvo, da li to znači da James White zapravo nije vidio problem u tome ako netko vjeruje u trojstvo i nije to smatrao poganskim ili babilonskim vjerovanjem? Da li je onda u redu napadati nekoga ako vjeruje u trojstvo i govoriti mu da je to babilonsko pagansko vjerovanje?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ne, nego da su oni tako Njega optužili.

On im odgovara u Jovanu 10,34-36 da je on "bog"
Adventista Francis McLellan Wilcox piše ovako:
Several weeks ago we published an editorial entitled, "Modern Liberalism." In the article we used two expressions referring to Christ which have been called in question, namely, "He is very God as well as Son of man," and "the one and only true God." One brother writes : "Christ is spoken of as the Son of God, but never as God—very God." In reply to this we wish to say that Christ is indeed very God, or He is not the Saviour of man. The Modernists impute only divinity to Christ, but not Deity. They say that He was a good man, a supergood man, but He had goodness in the same sense that good men today possess it. On the contrary, the Bible represents Christ as very God, as Deity itself.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
U redu, ti možeš vjerovati kako ti želiš. No, da li si primijetio da sam ti prije negdje pokazala citat gdje James White podržava i ne napada Baptiste sedmog dana, a oni su uvijek vjerovali u trojstvo, već ih zove svojom braćom u Kristu. Još im kaže kako on drži Kristovo Božanstvo na istoj ravni kao oni (Baptisti sedmog dana) koji vjeruju u trojstvo, da li to znači da James White zapravo nije vidio problem u tome ako netko vjeruje u trojstvo i nije to smatrao poganskim ili babilonskim vjerovanjem? Da li je onda u redu napadati nekoga ako vjeruje u trojstvo i govoriti mu da je to babilonsko pagansko vjerovanje?

Upravo zato što to pitanje nikome ne utiče na spasenje. Zato ljudi slobodno mogu verovati po tom pitanju na jedan, drugi ili treći način. A to kako će neko to formulisati-da li je pagansko ili ne, opet po savesti neka sudi. Nije problem.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A ti ih podržavaš, jer reče da su upravu. Isus tako ne misli jer im sasvim nešto drugo kaže. Ne znam zašto te Isusov odgovor ne zanima?

Samo me Isusov odgovor i zanima. A Isus im odgovori tako, da Židovi nasrnuše kamenovati ga, a znamo da je Židovima u Mojsijevu zakonu zapovjeđeno kamenovati one koji bi sebe izjednačavali s Jahvom. I krasno nam to kao svjedočanstvo ostavi zapisano sveti apostol Ivan:

Iv 10,33: Židovi ponovno pograbiše kamenje da ga kamenuju. …. Odgovoriše mu Židovi: ”Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti – čovjek – sebe Bogom praviš.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Samo me Isusov odgovor i zanima. A Isus im odgovori tako, da Židovi nasrnuše kamenovati ga, a znamo da je Židovima u Mojsijevu zakonu zapovjeđeno kamenovati one koji bi sebe izjednačavali s Jahvom. I krasno nam to kao svjedočanstvo ostavi zapisano sveti apostol Ivan:

Iv 10,33: Židovi ponovno pograbiše kamenje da ga kamenuju. …. Odgovoriše mu Židovi: ”Zbvan oJog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti – čovjek – sebe Bogom praviš.
Isus i kaže da je "bog" Jovan 10,34-36.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Isus i kaže da je "bog" Jovan 10,34-36.
Nije, već je bog s velikim B, pisano je da mu je data sva vlast nad nebom i zemljom. Ellen White je pisala da Isus posjeduje božansku i ljudsku prirodu, bez ljutnje ali da li je ona tvoj ili moj Božji prorok, jer ako je tvoj onda je i ti moraš slušati, zar nije grijeh Izraelaca bio da ne slušaju svoje proroke. Mi nismo sigurno bogovi jer je zmija je na taj način zavela Evu, rekla joj je ma nećeš umrijeti, već biti poput Boga.
Isus je jednostavno morao Izraelcima citirati stih o bogovima jednostavno jer su ga vrebali na svakom koraku. Vidjeli su židovi da je on Mesija, ali nisu to htjeli vidjeti. Farizeji su bili pokvareni i licemjeri i nije mislio u tom smislu da su bogovi već posjedovali su proroke i znanje o biblijskom Bogu, bili su još uvijek njegov narod iako već tada pokvaren i zao koji je presudio Kristu, što su ono galamili Pilatu krv Njegova na nas samo ga ubij što prije( iako je nevin), ovdje se ne radi o prirodi koja je božanska već tipično ljudska puna zla. Tako da oni sigurno nisu bili bogovi u tome smislu i to je kristalno jasno.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Baš ovako kao ti, i đav'o tvrdi da je nebitno jeli ili nije Bog onaj kome se klanjamo.
TI se ljutiš na Jovana ja ne mislim da to ide adventiste i njega, jednostavno ljudi proučavaju, ponekad i griješimo to je sve ljudski, ali mogu ti reći vezano uz neke druge religije to si u pravu demoni mrze na božansku prirodu Isusa Krista, sotona je ljubomoran na Krista i što on jest Bog zaista Bog jednak Ocu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isus je jednostavno morao Izraelcima citirati stih o bogovima jednostavno jer su ga vrebali na svakom koraku.

Ako pažljivo pogledate, na šta se Isus referira u ovom odgovoru narodu? Na Psalam 82. On kaže da ako se oni tamo nazivaju "elohim" (bog) kako meni odričete to pravo? Isus dakle sebe poredi sa njima. Inače, verovatno znate, da se za ugledne ljude, moćnike, izrazito uvažene u Izraelu koristio termin "elohim". To znači "bog" sa malim b jer se radi o ljudskim bićima ali izrazito poštovanim i uvaženim. Isus dakle za sebe uzima titulu "elohim"(bog) jer se referira i kaže:"kad dakle one zove bogovi zašto meni to branite"? Zato kada Isus u Jovanu 10,34-36 kaže "bog" znamo na koju titulu misli. To nije Svemoćni Bog, već "bog" titula za ljude na položaju. Isus, premda Čovek(i apostoli to jasno kažu "čovek Isus Hristos"), ljudska priroda, jeste mnogo više od običnog čoveka. On je mnogo više po položaju, On je Mesija, On je bezgrešan(nema greha na sebi), svet, savršen..iznad svakog čoveka i u tom kontekstu "bog".

Natrag