Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Razumijem, može i tako da se razmišlja, nema problema ako netko razmišlja drugačije od mene ali to nema veze s adventizmom i njihovim gledištem trojstva, to vjerujem da znaš: Seventh-day Adventist Christians believe there is one God. And that this one God is three co-eternal beings who work together in unity. The Father, the Son, and the Holy Spirit have always been, and always will be.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
E taj dio da mu je ona potvrdila baš tim riječima ne znam, ali možeš pročitati ovdje jer je loš zvuk http://www.sdadefend.org/MINDEX-A/Andreasen-11.pdf strana 3 - 4
When I was done, I was both amazed and perplexed. Here I saw before my eyes that which I believed could not be done. I verified the quotations I had brought with me. I saw in her own handwriting the statements that I was sure she had not written—could not have written. Especially was I struck with the now-familiar quotation in the Desire of Ages, page 530: ‘In Christ is life, original, unborrowed, underived.’ This statement at that time was revolutionary and compelled a complete revision of my former view—and that of the denomination—on the deity of Christ
Naravno anti-trinitarci kažu da nije bilo tako, moje mišljenje je da je Ellen White uvijek težila prema jedinstvu vjere tj. da se ne prepiru puno oko tog vjerovanja. Mislim da postoji razlika između riječi deity i divinity, recimo ova dva značenja
These two words are very similar in the Greek - for example the Authorised Version (or the King James Version) translates both words as "Godhead" - and are theiotés (θειότης, divinity) and theotētos (θεότητος, Deity). One can observe that they look similar and this is because they are both from the Greek word theos, meaning "God".
To an extent divinity is a property that the deity has, but one cannot go too far with that as shown by the Colossians passage. Christ is not simply the binary "deity" but has all the fullness of deity. The two words are nearly synonymous.

θειότης (theiotes - "divinity") and θεότητος (theotetos - deity) are both nouns referring to God, but:

• theiotes derives from theios, which is an adjective for God
  • theotetos derives from theos, which is a noun meaning God
Each word--in this particular form--occurs only once in the New Testament.

Theios--the adjective--is used to describe God's nature/power several times. Theos--the noun--is used more than 1,000 times in the New Testament.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Doduše mislim da antitrinitarci ne mogu objasniti neke stihove ili se mora ići na to da nekih stihova nije bilo, da su falsifikati i slično.

Razmisli o ovome... Ako je psalmista rekao "Rec Boga nasega ostaje doveka" a Isus to potvrdjuje govoreci: "nebo i zemlja ce proci ali reci moje nece proci", kako onda iko moze promeniti Rec Bozju?

Ne moze!

Istina je da danas posedujemo razne prevode, ali takodje znamo i na kojim su manuskriptima zasnovani. Postoji primljeni tekst i on je najtacniji. Tako je najvise kopija koji se zasnivaju na tom tekstu, i ti tekstovi su bili u upotrebi vekovima, dok savremeni prevodi koriste minority tekstove, za koje je utvrdjeno da su ispravljani i da nisu bili u sirokoj upotrebi. Zato su i ostali da leze neosteceni, negde u nekoj biblioteci i nazivaju se 'minority' tekstovi jer ih je malo.. Zapravo te tekstove niko i nije koristio..

Mi danas imamo i izjave crkvenih otaca, koji su citirali Rec Bozju pre nastanka svih ovih manuskripata, njihovi citati su u skladu sa primljenim tekstom (majority tekstovima) dok sa ovim drugima nisu..

Ipak, danas se poturaju minority tekstovi kao najtacniji, i na njima se zasnivaju revizije teksta, ali odatle crkveni oci nisu citirali! To su tesktovi gde recimo nedostaje onaj stih iz 1. Jovanove 5:7, koji potvrdjuje Trojstvo.

Dakle, crkveni oci navode stih 1. Jovanove 5:7, dok tekst Westkota i Horta taj stih ne sadrzi..

Ne trebas biti mnogo pametan da zakljucis koji je teskst tacan. Crkveni oci su ziveli pre nestanka svih ovih tekstova, a oni citiraju nesto sto ovaj tekst Westkota i Horta ne sadrzi, ali zato u strajim biblijama postoji.. Znaci svi ovi noviji prevodi su lazni..

Podmetanje ipak ne moze da prodje kod obavestenih, a niti ce Bozje reci nestati..

Razumijem, može i tako da se razmišlja, nema problema ako netko razmišlja drugačije od mene ali to nema veze s adventizmom i njihovim gledištem trojstva, to vjerujem da znaš: Seventh-day Adventist Christians believe there is one God. And that this one God is three co-eternal beings who work together in unity. The Father, the Son, and the Holy Spirit have always been, and always will be.

Da, adventisti veruju da se Bog sastoji od "tri bozanska bica", sto je razlicito od tradicionalnog shvatanja da se Bog sastoji od "tri licnosti". Dakle, kod ovog poslednjeg ne radi se o "bicima" vec o ličnostima", sto odgovara i ustrojstvu coveka.

Naravno anti-trinitarci kažu da nije bilo tako, moje mišljenje je da je Ellen White uvijek težila prema jedinstvu vjere tj. da se ne prepiru puno oko tog vjerovanja.

Upravo to je i moje misljenje, iz svega sto sam procitao, ja ne mogu nikako reci da je ona poricala Trojstvo. Ali takodje iz nekih njenih izjava vidim da je tezila da ostane neutralna po tom pitanju. Verovatno zbog klime koja je tada vladala u crkvi..

Mislim da postoji razlika između riječi deity i divinity, recimo ova dva značenja

Jedna rec znaci bozanstvo (bice), a druga znaci bozanstvenost (oznacava prirodu).. I jedno i drugo se primenjuje samo na Boga.. Ne mozes za stvorenja reci da imaju Bozansku prirodu. Andjeli je ne poseduju!

Medjutim za coveka mozes reci da ce "imati udela u bozanskoj prirodi", zato sto on nakon vaskrsenja dobija drugo, Hristovo nebesko telo. Zato imamo udela i u Euharistiji, mi jedemo Hristovo telo i pijemo njegovu krv, ne samo u simbolicnom smislu. Mi nakon vaskresenja postajemo kao i Hristos, zato smo njegova doslovna deca! Ako procitas malo bolje EGW, videces da ona uci da mi postajemo mnogo vise nego sto smo ranije bili, mi postajemo bukvalno "deca nebeskog cara", ne kao sto je Adam bio, vec mnogo vise, mi nasledjujemo Hristovu bozansku prirodu. Mogu ti i citirati, ona kaze da smo se "u Hristu mnogo vise priblizili Bogu, nego sto bi to bio slucaj da nikada nismo zgresili". To uci i Pismo. A odgovara i onome sto pravoslavci nazivaju "obozenje" a adventisti "preobrazenje".. Samo sto su pravoslavci otisli malo predaleko, pa ljude nazivaju "bogovima po blagodati".. Meni je to preterano, jer mi "imamo udela u bozanskoj prirodi", ali ne postajemo bukvalno "bogovi" vec "deca Bozja". Isus je molio da svi budemo jedno, kao sto su on i Otac jedno, da i mi u njima jedno budemo"! To nije simbolicno, to je doslovno! Dakle, mi nasledjujemo bozansku prirodu, nismo vise obicna stvorenja, i to vidis po tome sto cemo sedeti na prestolima uz Hrista pored Boga! Andjeli ne sede do Boga! A mi cemo suditi i andjelima. Dakle, nismo vise ni ljudi, ni andjeli, visi smo od njih.. Ali nismo bukvalno ni bogovi, nismo Bogu jednaki, jer jedan je Bog Otac i jedan je Isus Hristos.. Da sad ne objasnjavam dugacko je..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Zaista ne može biti tako da Isus je bog s malim b i da mi možemo biti na toj razini, molim vas razmislite o tome pa šta onda ako pogriješimo svi smo samo ljudi to je normalno, vi ste ti koji preporučate i šaljete Veliku Borbu pa što je onda iz te knjige ispravno, bez ljutnje što ću vam ovo pokazati:

Sotona sada obmanjuje ljude laskanjem kao što je obmanuo Evu u Edemu; budi u njima želju da traže zabranjeno znanje podstrekava u njima častoljubivu težnju za samouzvišenjem. Popuštanje ovim zlim željama prouzrokovalo je njegov pad, a sada nastoji da time prouzrokuje i propast ljudi. “Pa ćete postati kao bogovi”, izjavljuje on, “i znati šta je dobro što li zlo”. (1. Mojs. 3, 5.) Spiritizam uči “da je čovjek biće napretka i da mu je određeno da se neprestano, od rođenja pa sve do vječnosti, približava Božanstvu.” I dalje: “Svako razumno biće sudit će samo sebi, a ne drugo.” “Sud će biti pravedan, jer je to vlastiti sud. .. Prijesto je u tebi samome.” Jedan spiritistički učitelj je rekao kada se ova “duhovna svijest” probudila u njemu: “Svi moji bližnji su polubogovi koji nisu pali.” A jedan drugi je izjavio: “Svako pravedno i savršeno biće je Krist.”
Tako je sotona na mjesto pravde i savršenstva vječnoga Boga, pravog predmeta poštovanja; i na mjesto savršene pravednosti Božjeg zakona, pravog mjerila ljudskih ideala, postavio grešnu i nestalnu ljudsku prirodu, kao jedini predmet poštovanja, jedino pravilo suda i mjerilo karaktera. To je napredak, ali ne unaprijed, nego unazad. (poglavlje 34. Spiritizam Velika Borba)

To je lagano skretanje prema new age kršćanstvu nije li?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Nemam riječi :-( odlazite predaleko s tim u neki spiritizam i new age a znamo da Bog to ne ljubi

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Čujemo kako Jovan i Laodikeja često vele da pitanje trojstva nije toliko važno za spasenje. Naišao sam negdje na jedan članak koji je Institucija objavio, pa eto, koga zanima neka pročita.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kainos

Vrlo dobar i poučan tekst koji si postavio, koji rasvetljava ceo ovaj problem.

I slažem se potpuno sa onim što je u njemu sadržano.

Tako je.

Suština vere i spasenja je vera u Isusa kao "SINA BOŽJEG I SPASITELJA SVETA"

A za to je najveći primer Martina vera izražena u rečima: ""Da, Gospode, ja vjerujem da si ti Hristos, Sin Božji, onaj koji treba da dođe na svijet""

Amin!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Čujemo kako Jovan i Laodikeja često vele da pitanje trojstva nije toliko važno za spasenje. Naišao sam negdje na jedan članak koji je Institucija objavio, pa eto, koga zanima neka pročita.

Kainos

Vrlo dobar i poučan tekst koji si postavio, koji rasvetljava ceo ovaj problem.

I slažem se potpuno sa onim što je u njemu sadržano.

Tako je.

Suština vere i spasenja je vera u Isusa kao "SINA BOŽJEG I SPASITELJA SVETA"

A za to je najveći primer Martina vera izražena u rečima: ""Da, Gospode, ja vjerujem da si ti Hristos, Sin Božji, onaj koji treba da dođe na svijet""

Amin!

Pazite kako se međusobno tješe i sokole ovi što su odbacili Krista Boga, dakle antikristi.

Natrag