Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Slape i ti možeš postati adventista samo čitaj Ellen White selektivno, znači zanemari onaj dio o katoličkoj crkvi i to je to.

Druga opasna zabluda je nauka koja poriče Kristovo božanstvo i tvrdi da Krist nije postojao prije svoga dolaska na ovaj svijet. Ovu nauku blagonaklono primaju mnogi koji tvrde da vjeruju u Bibliju. No ova nauka je u suprotnosti sa jasnim Spasiteljevim izjavama u pogeldu njegovog odnosa prema Ocu, njegovog božanskog karaktera i njegovog postojanja prije nego što je došao u tijelu. Oni koji ovu nauku podupiru izvrću Sveto pi-smo na najneopravdaniji način. Ona ne samo da snižava čovjekovo shvatanje o planu spasenja nego potkopava i vjeru u Bibliju kao Božje otkrivenje. Ona je u toliko opasnija u koliko ju je teže opovrgnuti. Ako ljudi odbacuju svjedočanstvo Svetoga pisma o Kristovom božanstvu, uzaludno će biti da se s njima raspravlja o ovoj tačci jer nijedan dokaz, ma kako bio uvjerljiv, neće ih moći uvjeriti. “A tjelesni čovjek ne razumije što je od Duha Božjega, jer mu se čini ludost, i ne može da to razumije, jer treba duhovno da se razgleda.” 1. Korinćanima 2, 14. Nitko tko vjeruje u ovu zabludu ne može imati pravo razumijevanje o Kristovom karakteru i o njegovom djelu, niti o velikom Božjem planu spasenja. , Sotonine zamke poglavlje 32, Velika Borba

Sotona sada obmanjuje ljude laskanjem kao što je obmanuo Evu u Edemu; budi u njima želju da traže zabranjeno znanje podstrekava u njima častoljubivu težnju za samouzvišenjem
. Popuštanje ovim zlim željama prouzrokovalo je njegov pad, a sada nastoji da time prouzrokuje i propast ljudi. “Pa ćete postati kao bogovi”, izjavljuje on, “i znati šta je dobro što li zlo”. (1. Mojs. 3, 5.) Spiritizam uči “da je čovjek biće napretka i da mu je određeno da se neprestano, od rođenja pa sve do vječnosti, približava Božanstvu.” I dalje: “Svako razumno biće sudit će samo sebi, a ne drugo.” “Sud će biti pravedan, jer je to vlastiti sud. .. Prijesto je u tebi samome.” Jedan spiritistički učitelj je rekao kada se ova “duhovna svijest” probudila u njemu: “Svi moji bližnji su polubogovi koji nisu pali.” A jedan drugi je izjavio: “Svako pravedno i savršeno biće je Krist.”
Spiritizam poglavlje 34, Velika Borba

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape i ti možeš postati adventista samo čitaj Ellen White selektivno, znači zanemari onaj dio o katoličkoj crkvi i to je to.

Nemoj mene među njih. :)

Druga opasna zabluda je nauka koja poriče Kristovo božanstvo i tvrdi da Krist nije postojao prije svoga dolaska na ovaj svijet. Ovu nauku blagonaklono primaju mnogi koji tvrde da vjeruju u Bibliju. No , Sotonine zamke poglavlje 32, Velika Borba

Sotona sada obmanjuje ljude laskanjem kao što je obmanuo Evu u Edemu; budi u njima želju da traže zabranjeno znanje podstrekava u njima častoljubivu težnju za samouzvišenjem
. Popuštanje ovim zlim željama prouzrokovalo je njegov pad, a sada nastoji da time prouzrokuje i propast ljudi. “Pa ćete postati kao bogovi”, izjavljuje on, “i znati šta je dobro što li zlo”. (1. Mojs. 3, 5.) Spiritizam uči “da je čovjek biće napretka i da mu je određeno da se neprestano, od rođenja pa sve do vječnosti, približava Božanstvu.” I dalje: “Svako razumno biće sudit će samo sebi, a ne drugo.” “Sud će biti pravedan, jer je to vlastiti sud. .. Prijesto je u tebi samome.” Jedan spiritistički učitelj je rekao kada se ova “duhovna svijest” probudila u njemu: “Svi moji bližnji su polubogovi koji nisu pali.” A jedan drugi je izjavio: “Svako pravedno i savršeno biće je Krist.”
Spiritizam poglavlje 34, Velika Borba

Kako onda objašnjavaš da baš ovi najokorjeliji EGWisti, kakva su sva četvorica ovdje, odbacuju Krista Boga i tako se, prema svetom Ivanu, pokazuju kao antikristi.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslapu su ocigledno draze nebiblijske dogme crkve, nego ucenje Bozje reci.

Zato su i nametnuli svetu te dogme kao toboze spasonosne za one koji ih prihvate.

Tako oni koji nisu spremni da sebe potpuno zrtvuju, vec praktikuju nekakvu formu - hvataju se za slamku ovih dogmi, obmanuti od crkava da ce im one omoguciti spasenje.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Nemoj mene među njih. :)

Kako onda objašnjavaš da baš ovi najokorjeliji EGWisti, kakva su sva četvorica ovdje, odbacuju Krista Boga i tako se, prema svetom Ivanu, pokazuju kao antikristi.
Pa jer su se vremena promijenila i ne postiže se ništa ako se nekog vrijeđa, ni na lijepo se ništa ne postiže ali mogućnost je barem 1 % da netko ipak razmisli. Istina je da je apostol Ivan posvetio pojedine poslanice judeokršćanskom gnostiku Cerintu koji je negirao da je Isus Krist Bog.
Kako znaš da su oni najokorjeliji EGWisti?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Stvarnoslapu su ocigledno draze nebiblijske dogme crkve, nego ucenje Bozje reci.

Zato su i nametnuli svetu te dogme kao toboze spasonosne za one koji ih prihvate.

Tako oni koji nisu spremni da sebe potpuno zrtvuju, vec praktikuju nekakvu formu - hvataju se za slamku ovih dogmi, obmanuti od crkava da ce im one omoguciti spasenje.
adventisti isto prakticiraju neke forme, barem oni koji odlaze u tu crkvu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ni jedan apostol, pa ni Hristos - nigde nisu stavljali akcenat na veri u njega kao Boga.

Bilo bi lepo kada bi se ovde izneli biblijski citati koji kazu odprilike "ISUS JE BOG I AKO NE VERUJETE DA JE ON BOG NECETE BITI SPASENI"

Evo, cekam da mi date takve dokaze.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jeste.
Adventisti imaju neke forme.

Nazalost, cak su i zanemarili sustinu.

Biblijska forma je dobra ako se sagledava i sustina.

Recimo "krstenje, vecera Gospodnja, obred pranja nogu, Subota...i slicno.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ni jedan apostol, pa ni Hristos - nigde nisu stavljali akcenat na veri u njega kao Boga.

Bilo bi lepo kada bi se ovde izneli biblijski citati koji kazu odprilike "ISUS JE BOG I AKO NE VERUJETE DA JE ON BOG NECETE BITI SPASENI"

Evo, cekam da mi date takve dokaze.
Meni je više problem to što mnogi anti-trinitarci govore da je trojstvo pagansko, da je to nova stara svjetlost, da svi koji vjeruju drugačije štuju krivog Boga, da ljudi koji misle da je Sveti Duh osoba štuju sotonu ili je to apsurd i atak na zdravi razum, moguće je da nisi u tom zboru ali razumiješ li koliko to nema smisla? Mnogi Adventisti su vjerovali da je Sveti Duh osoba, EGW je pisala i da je Sveti Duh osoba i da Sveti Duh ima osobnost, dokazala sam ti ovdje da James White nije smatrao da Baptisti sedmog dana štuju krivog Boga samo zato što vjeruju u trojstvo, on ih je nazvao svojom braćom u Kristu.

Isus kaže u jednom momentu ''Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini (Luka 18, 19) pa u nekom drugom stihu kaže Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce (Ivan 10,11)
Apostol Ivan jest imao problema s hereticima koji su negirali da je Isus Krist Bog

Poslednja izmena:
Natrag