Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Samo prati kako ko prolazi na kolektivnom nivou pa pokušaj da to shvatiš kao opomenu Božiju, a ne kao zaveru drugih protiv nekoga. U tom smislu nije teško razumeti uzročno-posledičnu vezu.

A radimo na sebi pojedinačno i biće sve dobro.

Nema tu nikakve uzrocno posledicne veze, osim sto si ti umislio! Tumacenje otkrivenja 9, uopste nije ni zvanicno tumacenje adventista (odnosno oborivo je jer to ne uci EGW), i ne znam zasto na tome insistiras?

Ja sam lepo biblijom i logikom dokazao da to tumacenje ne stoji!

Mi nismo ni gori ni bolji od drugih naroda u to vreme! Pa prema tome Bog ne bi imao razloga da nas kazni!

Kao i oni, bili smo gordi, kao i oni imali smo idole, kao i oni bavili smo se vracanjem, kao i oni ubijali smo, i kao i oni pljackali smo...

Nisi dakle naveo ni jedan jedini dokaz da smo mi bili "gori od njih", a kada pominjes mentalitet, ni to ne stoji, vec sam dokazao da su i oni gordi!

Sta ti onda ostaje? Ostaje ti jedino da ponavljas isto kao papagaj? Izvini, ali 100 puta ponovljena laz ne postaje istina samo zato sto si toliko puta ponavljao!

Pa to imamo na samom početku Biblije. Bog kaže "hajde da načinimo kao što smo mi". Nije li to plural?

Nije Bog plural u tom smislu u kom ti ovo predstavljas, kao da su "tri odvojena bica", vec je "jedno bice sa tri licnosti". Vec sam ti objasnjavao.. To je kao kada komuniciras sa svojom podsvescu, pa razgovaras sam sa sobom u svom umu dok razmisljas. Nemas ti "vise bica u sebi". Tako ni Bog nema vise bica! On je JEDAN, ali u sebi sadrzi "vise licnosti", kao i covek!

Zato kada Bog govori u mnozini, on "ne pita neko drugo bice" vec "samoga sebe", odnosno drugi deo svoje licnosti, "svoju podsvest!"

Tako i covek kada "pita samoga sebe" u svom umu "sta cu danas jesti" npr., on ne pita neku "drugu osobu" za savet, vec "samoga sebe", on sa sobom razgovara, tj. sa nesvesnim delom svoje licnosti, sa Duhom koji je u njemu!

Tako i Bog poseduje Duh Dusu i Telo kao i covek, pa se samo cini da on "prica sa nekim drugim, dok u stvari prica sa sobom!

Kod njega je to na visem nivou svesti nego kod coveka!

Dakle, kljucno je da napravis razliku izmedju "bica" i "licnosti", te dve stvari nisu iste! U Bogu ne postoje "3 bica" vec "3 licnosti"!

To sam vec objasnjavao, pa ne slusas i ne obracas paznju, ponavljas jedno isto, i po tome se vidi da ne razumes osnovnu definiciju Trojstva, i onda je normalno da ti je sve nejasno! Pa postavljas pitanje kako je 3 u 1, a to je sasvim prirodno i za coveka i za Boga! To se vidi i po onome sto je stvorio, jer je i u samom covekovom bicu!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zato kada Bog govori u mnozini, on "ne pita neko drugo bice" vec "samoga sebe", odnosno drugi deo svoje licnosti, "svoju podsvest!"

To bi otprilike bilo objašnjenje po Islamu. Jer oni upravo odbijajući plural Božanstva, tvrde da Bog sam sa sobom priča i samog sebe zove "Mi". Ako pogledamo šta Biblija govori ona kaže da Bog govori u množini. To ne može biti identična Ličnost Božanska već množina. Zaista je i neadekvatno govoriti da Bog sam sebe zove "Mi". Imaš takođe i u 1.Mojsijevoj 19,24 gde kaže da Jedan Jahve sa neba pušta oganj od Jahvea sa zemlje. To su dve Ličnosti Božanstva(ne Jedno pravo a drugo imaginarno). Torah jasno govori da je Božanstvo pluralno.

Nisi dakle naveo ni jedan jedini dokaz da smo mi bili "gori od njih"

Opet ću ponoviti da ne tvrdim da je neko gori već da pojedini gresi moraju biti sankcionsiani na određen način. Pred Bogom svaki greh je isti, s time što On zna kako treba koji greh sancionisati jer Bog zna mentalitet ljudi. On dopušta da neko bude opomenut na takav način koji će najdelotvrnije uticati na um takvih ljudi na pokajanje. Pošto nisu svi ljudi isti, niti svi narodi isti, Bog opominje na drugačiji način razne narode.

Eto zašto Balkance mora opominjati na ovaj način a Amerikance na drugi način, Arape na drugi itd...Bog određuje način koji je najdelotvorniji. Tako Mire, niko ne govori daje neko gori već drugačiji.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
sada kada Isus govori o "svojoj slavi" pre dolaska ukazuje na slavu koja Mu je namenjena u davnoj prošlosti. U tom kontekstu Isus bi mogao govoriti o slavi pre dolaska na zemlju jer je ona predviđena. Ne o bukvalnoj preegzistenciji već figurativno.

Ostavljam u mogućnosti i druga viđenja, ako se mogu obrazložiti.

Boze sacuvaj! Jovane ti si se toliko zapetljao, izrugujes se razumu, ubijas u pojam, ti si prevazisao sve redom u izvrtanju!

Efescima 4:7 —>

"A svakomu je od nas dana milost po mjeri dara Kristova. Zato veli:
Na visinu uzađe vodeći sužnje,
dade dare ljudima. Ono "uzađe" - što drugo znači doli to da i siđe u donje krajeve, na zemlju? Koji siđe, isti je onaj koji i uzađe ponad svih nebesa da sve ispuni. On i "dade" jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje da opremi svete za djelo služenja, za izgrađivanje Tijela Kristova "

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
To bi otprilike bilo objašnjenje po Islamu. Jer oni upravo odbijajući plural Božanstva, tvrde da Bog sam sa sobom priča i samog sebe zove "Mi".

Ne, Trojstvo ne uci "vice bica" vec "vise osoba" u jednom! Vise "ipostasi"!

On razgovara sa svojim Duhom tj. sa svojom podsvescu! To cini i svaki covek!

A ako je tako, onda ne postoji PLURAL! Taj termin uopste ne postoji u definiciji Trojstva! To je termin protestantskih pastora!

Zaista je i neadekvatno govoriti da Bog sam sebe zove "Mi".

Bog nigde ne zove sebe sa "MI", nego kaze da je on "JA JESAM"!

Ni ti ne zoves sebe - "Mi", vec kazes da si "JA", ali, opet razgovaras sam sa sobom!

Tako i Bog!

Imaš takođe i u 1.Mojsijevoj 19,24 gde kaže da Jedan Jahve sa neba pušta oganj od Jahvea sa zemlje. To su dve Ličnosti Božanstva(ne Jedno pravo a drugo imaginarno).

Ovo je stilski oblik pisanja! Sta lupetas gluposti? Bog je velicastvo! Jahve je titula a ne licno ime! Nema Bog licno ime!

To je kao kada bih ja rekao, a neko drugi napisao:

"KRALJ mu rece: idi do grada, pa onda dodjite zajedno vas dvojica kod KRALJA"

---> Dakle, Bog sam za sebe upotrebljava titulu, to nije licno ime!

To su dve Ličnosti Božanstva(ne Jedno pravo a drugo imaginarno). Torah jasno govori da je Božanstvo pluralno.

Ovo ti nece priznati ni jedan rabin, jer to ne pise u tekstu hebrejskog! Nigde u Torah nemas vise bogova, apsolutno nigde!

U kom delu Efescima 4,7-10 ti pronalaziš dokaz "preegzistencije"?

U ovom delu gde kaze da "ONAJ KOJI SIDJE ISTI JE ONAJ KOJI JE UZASAO GORE", znaci da je Isus postojao i ranije, jer da nije, ne bi mogao ni sici! Lepo ti kaze da je to ISTA OSOBA a ne NEKA DRUGA!

Koji siđe, isti je onaj koji i uzađe ponad svih nebesa da sve ispuni

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Koji siđe u najdonje delove zemlje(mislio na "had") a ne na zemlju. A i kako bi? Na nebu pre pojave Isusa Hrista ne postoji biće u telu koje se zove Isus Hristos. Prosto, to je potpuno jasno. Isus je zbog našeg spasenja.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To bi otprilike bilo objašnjenje po Islamu. Jer oni upravo odbijajući plural Božanstva,

Kuran (Muhamed): Kršenje zavjeta od strane kršćana dovelo do toga da su izgubili istinu o Isusovoj pravoj prirodi i da su mu pogrešno pripisali božanstvo, što je greška koja je ispravljena Kur'anom objavljenim Muhamedu.

A ovako o muhamedanstvu, i to baš po ovom pitanju, zbori 'proročica' Ellen White:

"Spasitelj je rekao: ‘Tko vjeruje u Sina, ima vječni život; a tko neće da vjeruje u Sina, neće vidjeti života; gnjev Božji ostaje na njemu. A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao - Isusa Krista.’

Muhamedanstvo ima svoje pristalice u mnogim zemljama, ali njegovi zagovornici niječu Kristovo božanstvo. Hoće li ova vjera biti propagirana, a zagovornici istine propustiti očitovati žarku revnost da obore ovu zabludu i poučavaju ljude o preegzistenciji jedinog Spasitelja svijeta?

O kako su nam potrebni ljudi koji će istraživati i vjerovati Božjoj riječi, koji će Isusa predstaviti svijetu u njegovoj božanskoj i ljudskoj naravi, objavljujući sa snagom i u demonstraciji Duha, da 'nema drugog imena pod nebom danog među ljudima, po kojem se možemo spasiti.”

--------------------

A čuvši oboje, Jovan ovako odabra:

Da je Isus imao samo ljudsku prirodu govori i Jevrejima 2,14: "Budući pak da deca imaju telo i krv, tako i on uze udeo u tome.."

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne, Trojstvo ne uci "vice bica" vec "vise osoba" u jednom! Vise "ipostasi"!

Mire, ovaj princip da Bog razgovara "sam sa sobom" ili da je u Njemu više ličnosti a On ipak jedan, zaista unakažava predstavu o Bogu, a ne znam koliko si svestan toga? Takva predstava Boga predstavlja kao šizofrenika, nemoj mi zameriti, ja znam da ti nemaš lošu želju i da pišeš iz najbolje namere, ali to Boga tako predstavlja. Ti Mire, znaš šta znači kada neko priča sam sa sobom? Ili kada bi neko sebe predstavlao sa tri ličnosti?

Ovaj koncept nije dobar Mire, dragi brate. Božasntvo je plural od Tri Bića Božanska. Bog naš je savršen a ne razdeljen u svom Biću.

Tako da ne shvati pogrešno što rekoh, ali ova priča o Tri Ličnosti u Jednom je šizofrenija. Ali Tri Bića Božanstva koja savršeno deluju i rade jeste odlika savršenog sklada. A Bog jeste i Savršen i Skladan.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Božasntvo je plural od Tri Bića Božanska. Bog naš je savršen a ne razdeljen u svom Biću.

Tako da ne shvati pogrešno što rekoh, ali ova priča o Tri Ličnosti u Jednom je šizofrenija.

Šizofreniče, jedan. Tri Božanske Osobe u 'skladnom i savršenom' Bogu su ti šizofrenija, ali su ti 'kul' "Tri Božanska Bića" (valjda tri Boga). Odlazi antikristre. Sve si spreman učiniti samo da Krist nije Bog. Pristao bi ti i da tripo bude Bog, samo da nije Isus Krist.

Ali Tri Bića Božanstva koja savršeno deluju i rade jeste odlika savršenog sklada. A Bog jeste i Savršen i Skladan.

Tri Boga!?!?!? Pristat ćeš i da sutri Boga postoje, samo da među njima nije Spasitelj i Bog nas kršćana, Isus Krist.

Natrag