- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Ne hvataj se za reci, jer ti to ne prolazi kod mene.
To su tvoje riječi, pa ova tvoja primjedba samo znači da ni ti sam ne držiš do svojih vlastitih riječi. A htio bi da ti ih netko drugi cijeni!? Krasno.
Ako imas sta reci o stihovima iz biblije reci, ako nemas, onda hvala...
Ja bih rado da mi o ovome diskutiramo baš na temelju svetopisamskih tekstova, međutim, kod tebe sve vuče na na nešto drugo. Evo iz tvog uvodnog posta:
Pre par dana sam dosao do veoma zanimljivih otkrica(u razgovoru sa Kainosom) u vezi istorije adventnog pokreta i razvoja ove nauke kod njih.
Prilazem i videe , koji objasnjavaju ovu tematiku
(pa molim da ih se pazljivo prouci pre iznosenja komentara):
Evo, sam otkrivaš i priznaješ kako si došao do "svojih otkrića" i "novih vjerovanja". Nisi ih iznjedrio čitajući Sveto Pismo i razmišljajući o tome, nego si ih iznjedrio iz razgovora s kainosom i iz "kanalizacijskih uradaka" na koje te je kainos uputio. Nakon tretmana "kanalizacijskim uratcima", slijed je klasično adventistički. Otvara se Biblija na točno fiksiranim mjestima, i "dokazuje" se baš ono što se želi dokazati. Ide li malo teže, tu je i adventistička metoda "isljeđivanja i pendrečenja Biblije", i sve će Biblija priznati, "dokazat" ćete što god vas volja.
Ako te ipak interesira što o ovoj tematici kaže Sveto Pismo, evo ponovo karakteristika Duha Svetoga koje nalazimo u Svetom Pismu, pa malo razmišljaj o njima:
Duh Sveti je Vječan i Svemoćan. Protiv Duha Svetog, opet nalazimo u Bibliji, može se bogohuliti, može mu se opirati, može ga se pogrđivati, može mu se lagati i može ga se žalostiti. Duh sveti govori, autor je Pisma, tumači Pismo, poziva i potvrđuje, čisti, razotkriva grijeh, osnažuje, daje darove, proslavlja Krista, vodi u Istinu, pomaže u slabostima, nadahnjuje molitvu, posreduje, oslobađa, oblikuje karakter, stvara plodove, osnažuje vjernika, podiže iz mrtvih, obnavlja, jača, svjedoči za Isusa.
Tko je onda Duh Sveti? Je li Duh Sveti Osoba, i je li Duh Sveti Osoba različita od Osobe Oca i od Osobe Sina? Ti zastupaš jednu "hibridnu" tezu. Za tebe Duh Sveti je Osoba, ali ne neka druga ili treća Osoba, nego je to za tebe ujedno i Kristov Duh i Božji Duh. Provjerimo ovu tvoju tezu baš "tvojom logikom". Ti tvrdiš da je laganje Duhu Svetomu, zapravo laganje Bogu, upravo zbog toga što je Duh Sveti ujedno i Duh Božji. Kada bi bilo tako, onda bi i hula na Duha Svetoga morala biti ujedno i hula na Sina (Krista), jer je po tebi Duh Sveti ujedno i Kristov Duh. Ali nije, Isus jasno kaže da je hula na Sina oprostiva, a hula na Duha Svetoga neoprostiva. Ne razlikuje Isus (Sin) sebe i Duha Svetoga samo ovdje, razlika je uvijek vidljiva, a ovo je još jedan od zornijih primjera:
Iv 14,16-17: I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je.
Pogledaj, za Branitelja (Duha Svetoga), u odnosu na sebe, Isus koristi odrednicu "drugoga". Branitelj (Duh Sveti) je netko drugi za Isusa i u odnosu na Isusa (Sina).
Razmotrimo još samo varijantu (Lavićevu) po kojoj Otac, Sin i Duh Sveti nisu tri različite Osobe, nego Bog u tri različite službe. Neka nam pri ruci budu i ovi biblijski citati:
Iv 14,15-17: "Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je.
Iv 14,26: Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.
Kada bi bila riječ o "Bogu u tri različite službe", stvari bi stajale ovako: Isus (zapravo Bog u službi Sina) moli Oca (zapravo Boga u službi Oca) da pošalje Duha Svetoga (zapravo Boga u službi Duha Svetoga). Nakon "sređivanja jednadžbe" stvari izgledaju ovako:
Bog moli Boga da pošalje Boga!
Nešto baš ne štima, bar meni. Pogotovo ne štima dodamo li ovome i mjesta iz Svetog Pisma gdje Isus (Sin) sebe objavljuje sa "Ja", a na Oca upućuje kao na drugoga - "On". Jednako tako, vidjeli smo, i Duh Sveti za Isusa (Sina) i u odnosu na Isusa je netko drugi - "On". Također, i za Oca Sin je "On" - "Ovo je Sin moj ljubljeni".
Da Bog zaista "nastupa u tri službe", Bog bi se takvim i objavio, jer Bog se uvijek objavljuje onakvim kakav jest, i nikada se ne objavljuje onakvim kakav nije. Bog objavljuje sebe, a ne svoje službe. Ako se Bog objavio kao Otac, Bog je doista Otac. Ako se Bog objavio kao Sin, Bog je doista Sin. Ako se Bog objavio kao Duh Sveti, Bog je doista Duh Sveti. Naravno, vrijedi i obrnuto. Otac je Bog, Sin je Bog i Duh Sveti je Bog. Sin nije Otac, Isus sebe (Ja) razlikuje od Oca (On). I Otac sebe razlikuje od Sina, "ovo je Sin moj ljubljeni". Sin nije Duh Sveti, Duh sveti je "netko drugi" (drugi Branitelj) za Sina i u odnosu na Sina. I Duh Sveti nije Otac, Otac šalje Duha Svetoga, slično kao što je poslao i Sina.