Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Naveo si jedini stih za koji se tvrdi da Sveti Duh naziva Bogom.

Da sam ih ja naveo deset, ti bi rekao da sam ih naveo samo deset.

Ali ovde se ne kaze da je on Bog, vec da kada covek laze ''Svetoga Duha'' koji je u Bogu samome, (jer ''Sveti Duh je Bozja licnost ON SAM'') -onda je on direktno slagao i Bogu- pa tako ''nisi slagao ljudima, nego Bogu''..

Zašto krivotvoriš ono što sam ja citirao? Zašto si dodao ovo što sam boldao i označio crvenim fontom? U citatu Dj 5,3-4, za laganje Duhu Svetomu jasno stoji da je to laganje Bogu.

Provjerimo usput još jednu tvoju tvrdnju:

Sveti Duh je niko drugi do nas Gospod Isus Hristos licno!

A Isus kaže:

Mt 12,32: I rekne li tko riječ protiv Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svijetu ni u budućem."

Evo, bolje da ti sam Isus kaže da ti je tvrdnja nesuvisla, nego da ti to ja kažem. Isus najjasnije razlikuje sebe i Duha Svetoga. Idemo dalje.

Kako ti priznaješ i prihvaćaš Boga Oca i Boga Sina, potražimo gdje bi bio i što bi bio Duh Sveti.

Iv 14,15-17: "Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je.

Iv 14,26: Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.

Iv 16,12-15: Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi.

Kao što vidimo, Isus (Sin) i ovdje potvrđuje da on nije Duh Sveti. Duh Sveti (Branitelj) je netko drugi. "Otac će vam dati drugoga Branitelja", kaže Isus. A je li Otac taj drugi Branitelj? Ne, nije. Otac nije Duh Sveti (Branitelj), Otac će poslati Duha Svetoga (Branitelja). Dakle, trojica su u ovom Ivanovu tekstu:

- Isus (Sin) koji će moliti Oca, da po njegovu odlasku pošalje drugog Branitelja.

- Otac koji će po molitvi Sina poslati drugog Branitelja.

- Branitelj (Duh Sveti) koji će apostole poučavati, dozivati im u pamet ono što im je Isus govorio, upućivati ih u svu istinu i navješćivati im ono što dolazi.

Kao što vidimo, Duh Sveti ima sve karakteristike Osobe, a nije Sin, Isus ga u odnosu na sebe označava "nekim drugim". Jednako tako, Duh Sveti nije ni Otac. Isus kaže da će Otac, na molbu Sina, poslati Duha Svetoga (Branitelja).

Vratimo li se sada na onaj citat, gdje sveti Luka kaže da lagati Duhu Svetomu znači lagati Bogu, stvari postaju potpuno jasne. Duh Sveti jest Osoba, jer ne možemo lagati ni sili ni energiji. A kako Duh Sveti nije Sin, jer Sin kaže da je Duh Sveti (Branitelj) u odnosu na njega "drugi", a nije ni Otac, jer Otac će ga poslati, ostaje samo zaključiti da je Duh Sveti Osoba koja je Bog, jednako kao što je Otac Bog i kao što je Sin Bog.

Prosto i jasno.. Ovde se ne tvrdi da je Sveti Duh neka osoba van Boga, vec da je Sveti Duh licno sam Bog, to je Bozji Duh kao sto postoji i covecji duh...

Ovo su tipični simptomi, tipično mantranje, nakon tretmana kanalizacijskim uratcima koje kainos "lifra" i kojima ljude vodi u propast. Sam se izgubio u labirintu adventističkih apsurdnosti, i sada traži društvo za "ugodna druženja" na svojim bespućima.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Opet spominješ kainosa bezveze...te je kainos zatvorio forum da se ne sramoti - te kainos zavodi ljude.....ma kainos ima novi forum s pregršt novih članova a među njima i lavić i neki lik sa religija.me foruma - nije pavle - koji eto isto vjeruje kao i ja i lifra svoje i mnogi drugi su tu...samo što ti na tom forumu nisi više poželjan.....eto vidiš da se ne sramotim...a i ne zavodim ljude....oni sami s Bogom donose odluke....

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Opet spominješ kainosa bezveze...

Pozdrav kainose. Pa ljudi se pozdrave kad se sretnu.

te je kainos zatvorio forum da se ne sramoti - te kainos zavodi ljude.....

Tako je, "utrn'o" si forum da se ne sramotiš. I dobro si napravio. A da ljude zavodiš, to je moj zaključak. Smijem li iznijeti svoj zaključak? Zar bi ti utrn'o i ovaj forum?

ma kainos ima novi forum s pregršt novih članova a među njima i lavić i neki lik sa religija.me foruma - nije pavle - koji eto isto vjeruje kao i ja i lifra svoje i mnogi drugi su tu...samo što ti na tom forumu nisi više poželjan.....eto vidiš da se ne sramotim...a i ne zavodim ljude....oni sami s Bogom donose odluke....

Što se mene tiče otvori ih još deset. A oko zavođenja i sramoćenja rekoh gore i ne bih ništa dodavao, a ni oduzimao.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
1. Da li je Isus pokazujući SEBE kao Oca istinu rekao?

Kada je Isus rekao ''koji vide mene vide Oca'' , on je mislio da je on savrsena slika svog Oca.
Kao sto je ljudski Sin slika svog Oca , tako je i Isus Hristos savrsena slika Bozja.
Bog se ne moze videti, zato se i kaze: ''Boga niko nikada nije video, jedinorodni Bog koji je u narucju ocevom on ga je objavio'' on se takodje naziva ''slika'' i ''oblicje bica njegovoga'' itd znas dobro te stihove da ne citiram..
On nikako ovom izjavom nije mislio da je doslovno Jahve, vec je samo ''slika i prilika'' svog Oca.

Znači Isus nije pokazao Oca kad pitaše Oca da im pokaže već reče evo vam slika pa je gledajte....
Ja bih da čujemo da li im Isus sliku pokaza ili Oca:

14:7 Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.

Isus sebe pokazuje Ocam ti kažeš sliku pokazuje. učenici kaže nećemo sliku hoćemo Oca da vidimo i Isus reče VIDESTE GA i POZNAJETE GA. Ti Mire reče da ga ne mogu videti a Isus reče da VIDEŠE OCA.

2.Koji Bog stiže poravnatom sazom za Jovanom?

Poravnatom stazom stize Isus licno a ne Jehova..
Kako ces dokazati to da stize Jehova u telu, pokusaj?

Sve jedno i da dokazes, Isus je starozavetni Bog, i on je vodio Izrailj u SZ o tome nam svedoci i Pavle na mnogo mesta.
Medjutim, Isusova i uloga Oca u SZ su toliko isprepletene da se tesko moze razlikovati ko koju ulogu obavlja...

Znači Bog nas prevari obećao stići za glasom koji viče ali poslao je isusa On nije mogao doći...ako ti kažeš da nije došao to i Js tvrde da Bog prevari i da nije stigao. Tako nas i Pavle prevari govoreći kao Bog se u TELU pojavi i on se prevario jer nije znao da Bog nije održao svoju reč pa poslao zamenu.
Zaista jeste isprepleteno kad se ne želi verovati onda je to pravi košmar.

3.Kojeg Boga u TELU opisuje Jovan u jevanđelju (glumca jel?)
Ne Jovan pravi jasnu razliku izmedju dva koji se nazivaju ''Bogom''.
Za prvog se kaze da je bio ''kod'' onog drugog.
Neko ko je bio kod neke druge osobe ne moze biti i sama ta osoba.
Dakle izmedju njih postoji razlika..
Prvi je Otac a Drugi je Sin...

Nisi mi rekao kojeg od tih Bogova Jovan u jevanđelju opisuje da se pokaza u telu Jahve ili Isus ili obojica ako su mogli stati u telo?
Znači postoji razlika jedan je reč a drugi se utelovljuje....dobro.

4.Koji je to BOg SIN iz Isaije 9.6 (možda glumac?)
Naravno Bog koji se tu pominje je niko drugi do Isus Hristos.
On se takodje naziva i Otac vecni, ali to ne znaci da je JHWH vec se time zeli reci da on ima decu koju je stvorio.
Za Hrista se kaze: ''Gle ja i deca koju mi Gospod dade''..
Dakle on jeste Otac, on je stvorio ljude andjele i ostale svetove, a mi smo njegova deca po ''usvojenju'' jer nas iskupi od greha, zato se Hristos naziva ''Otac vecni'' dok je ''Bog'' po prirodi koju je nasledio od svog Oca...

Bilo bi bolje da postavis stihove pa da mi njima pokazes da gresim nego pitanja da postavljas, jer onda samo filozofiramo..
A ti verujem da dobro znas sta ova nauka tvrdi jer si citao o adventistickim pionirima sta su verovali, pa ne moram da ti objasnjavam..
Moguce da sam ja nesto prevideo, pa mi mozes pokazati ako gresim i u cemu?

Kako sad Isus Hristos BOG....gore nije bio a ovde postaje....Tako je On jeste Boga ali nije Bog i onda ide kruna da Bog STVARA decu a pošto je Isus SIN znači stvoren je.
Isus se znači samo NAZIVA Ocem ali to nije u stvari...pa to je onda gluma, prava gluma ja ću se predsataviti Bogom a to nisam...Mire.....neću ti ništa reći sam vidi šta si rekao.
Mene uopšte ali uopšte ne zanima šta veruju pioniri ili veterani baš ni malo već pitam za tvoju veru iz Biblije.
Ti znaš šta si rekao ja nebih komentarisao.
Znači Bog se nasleđuje...dobro.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Još jedan video o ovoj temi

Svašta ima u ovom "kainosovu uratku", i u pravilu ovakvi uratci razgolićuju se negdje pri kraju. Takvo nešto imamo i ovdje, evo:

Citat: "Zato je jako važno da proučavamo Božju riječ sami za sebe."

Zašto se inzistira i sugerira ljudima da proučavaju Božju riječ sami za sebe? Kakvi su plodovi takve prakse? Jesu li apostoli tako učili? Jesu li apostoli učili kršćane da odbace sve autoritete i svoj razum i svoje vlastito razumijevanje postave kao vrhovni autoritet?

Kakvi su plodovi prakse, koja se u ovom uratku ljudima sugerira, najbolje se vidi upravo po posljedicama i plodovima koje je donijela "revolucija farmersko-kaubojske egzege", koja je svoj vrhunac doživjela u 19. stoljeću na "Divljem Zapadu". Tako danas imamo pedesetak tisuća denominacija i zajednica, koje istu knjigu, Bibliju, tumače na dvjestotinjak tisuća verzija. Hipotetski, da je ispravno najviše verzija što može biti, samo jedna, 99.5 % ljudi njihov vlastiti razum odveo je u laž. Dakle, sugestija u ovom uratku, "proglasite svoj razum vrhovnim autoritetom u tumačenju Svetog Pisma", vodi vas u poziciju u kojoj je veća vjerojatnost da će vas grom pogoditi, nego da ćete istinu otkriti.

Jesu li apostoli ovako učili? Upravo obrnuto, neprestano su ponavljali važnost da kršćani ostanu čvrsto nazidani na onome što su im oni propovijedali. Uostalom, Isus nije razaslao svoje apostole da ljudima podijele već otiskane Biblije, nego ih je poslao da propovijedaju i naučavaju kako bi ljudi povjerovali i tako se spasili. Netko će možda pitati, što nakon apostola, kome vjerovati nakon apostola? Stupu i uporištu istine - Crkvi, upravo onako kako sveti Pavao piše Timoteju. Ja osobno nikada ne bih povjerovao u Boga koji bi sudbinu moga spasenja i vječnog života ostavio "na milost i nemilost" mome vlastitom razumu. Kakav bi to Bog bio koji bi vjerojatnijim učinio da me grom pogodi nego da se spasim?

Zašto vam onda neki sugeriraju baš ovo, da svoj razum postavite kao vrhovni autoritet razumijevanja i tumačenja Svetog Pisma? Samo zbog toga što žele vašu propast. Jedno će vam se sigurno dogoditi, a može i oboje. Vrlo je vjerojatno, gotovo sigurno, da ćete zastraniti u neistinu, a i tako zastranjene nije isključeno da vas i grom pogodi.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Edwin Leroy Fromm koji je igrao veliku ulogu u mijenjanju doktrine u trojstvo je bio jezuit - dokazano. Ovakvih danas ima tonu u adv. crkvi....voditelj ove emisije je čak napisao knjigu u kojoj otkriva da je Samuel Bacchiocchi bio jezuit...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Edwin Leroy Fromm koji je igrao veliku ulogu u mijenjanju doktrine u trojstvo je bio jezuit - dokazano. Ovakvih danas ima tonu u adv. crkvi....voditelj ove emisije je čak napisao knjigu u kojoj otkriva da je Samuel Bacchiocchi bio jezuit...

I Jelena je bila jezuit. Nema šanse da bi i mrtva imala vlast kakvu ima nad "đus-drinkerima" da nije bila jezuit. Mrtva već stotinjak godina, a "cijepljeni njenim virusom" i dan danas glavinjaju.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Zanimljivo da se u ovom tekstu kaže - da bi se uvela jedna svjetska religija moguće su velike ekonomske krize kao i rat na vjerskoj osnovi i to protiv muslimana. Ne znam ko je pisac ovog članka - ali znate li da se diljem njemačke održavaju prosvjedi protiv islamizacije - a ovo što se danas desilo u Parizu samo govori da se nešto sprema po tom pitanju. Samo oni koji su na vrhu znaju kako će sve to krenuti i kako završiti.

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Tema je: Adventizam i Trojstvo..., a ne ratovi i teroristički napadi.

Natrag