Da sam ih ja naveo deset, ti bi rekao da sam ih naveo samo deset.
Evo priznajem, nisam posten.
Evo
NAVEDI MI SAMO PET STIHOVA IZ BIBLIJE GDE SE EXPLICITNO KAZE ZA SVETI DUH DA JE BOG.
I ja cu momentalno prihvatiti trojstvo i odbaciti sve sto sam do sada rekao, jel to posteno?
Zašto krivotvoriš ono što sam ja citirao? Zašto si dodao ovo što sam boldao i označio crvenim fontom? U citatu Dj 5,3-4, za laganje Duhu Svetomu jasno stoji da je to laganje Bogu.
Pa jeste laganje Duhu Svetome isto sto i laganje Bogu zato sto je Duh u Bogu, nije izvan njega..
Sta si sad rekao?
A Isus kaže:
I rekne li tko riječ protiv Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svijetu ni u budućem."
Evo, bolje da ti sam Isus kaže da ti je tvrdnja nesuvisla, nego da ti to ja kažem. Isus najjasnije razlikuje sebe i Duha Svetoga. Idemo dalje.
Ne, nisi u pravu.
Ovde se samo ukazuje na ulogu Duha, on je taj koji osvedocava u greh, i ''reci rec'' odnosno proterati njega ''iz srca'' znaci oterati silu koja osvedocava u greh.
A ako nemas ono sto te osvedocava u greh ti ces propasti.. Vise te nista ne moze odvuci od greha. Zato je to neoprostivo..
Znaci ako kazes hulu na Isusa, ti mozes i da ne verujes u njega, ali ti nisi proterao Silu Duha. Mozes reci i rec proti Oca, ali nisi proterao Duha Svetog koji te u greh osvedocava.
Hula na Duh, je namerna hula, kada ti znas da je nesto istina, da je nesto pogresno i namerno kazes ''odlazi od mene, necu da slusam''(to su radili fariseji) - a dotle, Duh opominje svakog coveka, i Duh je Bozji i od Boga ishodi..
Kako ti priznaješ i prihvaćaš Boga Oca i Boga Sina, potražimo gdje bi bio i što bi bio Duh Sveti.
Iv 14,15-17: "Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je.
Iv 14,26: Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.
Iv 16,12-15: Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi.
Nemozes koristiti ovo kao argument o trecoj osobi, zato sto je nakon svega recenog Isus izjavio:
''
Ovo sam vam govorio u prispodobama. Dolazi čas, kad vam više neću govoriti u prispodobama, nego ću vam otvoreno javiti za Oca.''(jovan 16:25)
-Ovde je koristio opisni jezik i opisivao ulogu Svetoga Duha.
Nije im govorio otvoreno ko je Sveti Duh, i sada ti na osnovu ovih reci hoces da pravis neku teologiju o ''trecoj osobi'' koja ne postoji!
U Bibliji nikada nije precizno definisano sta je Sveti Duh, i mi mozemo samo da nagadjamo.
Moja tvrdnja je da je to ''Hristov Duh''.
Moze on biti i ''andjeo''.
Moze biti i ''Bozji Duh''.
Potpuno je nebitno sta je on , ako se ne kaze da je Bog i da zasluzuje obozavanje.
Jedino sto bi mene ubedilo jeste da mi nadjes stih gde se kaze da je ''Sveti Duh - Bog''.
Jos ni jedan stih mi nisi dao koji to kaze. Moze on sto puta biti i ''treca osoba'',
ali ako ti meni ne nadjes da pise da je ''Sveti Duh Bog'', i da treba da se obozava, nista ti ne vredi...
____________________________________________________________________________________________
Medjutim hajde da vidimo cistu nauku Biblije , kako se Sveti Duh opisuje:
I biće u pošljednje dane, govori Gospod, izliću od Duha svojega na svako tijelo, i proreći će sinovi vaši i kćeri vaše, i mladići vaši vidjeće utvare i starci vaši sniće snove;(Dela 2:17)
-Duh Sveti je Bozji Duh!
Koji dakle odbacuje, ne odbacuje čovjeka nego Boga, koji je dao svetoga Duha svojega u vas.(1.Sol. 4:8)
-Duh Sveti je Bozji Duh!
"...
posla Bog Duha Sina svoga u srca vaša, koji vice Ava Oce..." (Galatima 4,6.)
-Duh Sveti je Hristov Duh!
''
Duh Božji prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov.''(Rimljanima 8:9)
-Duh Sveti je: Duh Bozji + Hristov Duh u nama!
"Jer ko od ljudi zna šta je u čoveku osim duha čovečijeg koji živi u
njemu? Tako i u Bogu što je niko ne zna osim Duha Božijega."
(1.Korinćanima 2,11.)
-Duh Bozji i Duh covecji su ovde uporedjeni. Dakle Sveti Duh je isto kao i kod coveka, on nije neka ''treca osoba''.
Da li se mozda u gornjim stihovima govori o nekom ''drugom duhu'' koji zapravo ''nije Sveti Duh''??? NE!
Sveto Pismo nam kaze da postoji samo "
jedan Duh" (Efescima 4,4.)
Dakle, svako ko je razuman, razumece, a onaj ko je zaslepljen dogmom, njemu se ''prividja neka treca osoba''...