Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Opasno je to kada nemaš dokaz za ono što tvrdiš. Zato slušaj Isusa, a ne da ti je zadatak da oponiraš. Samo slušaj Isusa, i onda će biti sasvim uredu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne postoji ničije predubjeđenje da je Isus Krist i Bog i čovjek, to jednastavno piše u Novom zavjetu.

Ja sam prvi put citao Novi Zavet kad sam imao oko 8-9 godina. I nikada mi nije na pamet palo da Isus nije Bog, jer sam lepo procitao u Svetom Pismu da jeste.

Niko nije vrsio uticaj na mene, niti sam sa predubedjenjem citao. Znaci, ako citas bez predubedjenja, ti nikada neces izvesti zakljucak da Hristos nije Bog!

Mi ovde raspravljamo o preegzistenciji

U fokusu uopste nije preegzistencija vec da li je Hristos Bog.

To mene ni malo ne remeti u mom odnosu prema Bogu i Hristu.

Kako mozes imati odnos sa nekim ako ne ne znas ko je on? Isus kaze "verujes li Sina Covecjeg" a ti kazes, pa ne znam sta da verujem o njemu.. Mozda je Bog, mozda nije.. Ti onda ne verujes Jovane!

Ti tvrdis da mozemo verovati da je Isus neki "miki maus" i da ovo nikako ne utice na nas odnos sa njim.. Pa Jovane, onda cu da verujem da je Isus miki maus i bicu spasen!

Stvarno pises gluposti!

Isus je ucio suprotno, da je jako vazno da znamo ko je on, da bismo se spasili! --->

"AKO NE POVERUJETE DA SAM JA, POMRECETE U GRESIMA SVOJIMA"

I jos je rekao:

"OVO ZNACI VECNI ZIVOT, DA POZNAJU TEBE JEDINOG ISTINITOG BOGA I ONOGA KOGA SI TI POSLAO ISUSA HRISTA"

Dakle, od pravog poznanja Hrista, zavisi i vecni zivot!

Isus je takodje pitao ucenike sta ljudi govore o njemu, ko je on? I kada mu je Petar tacno odgovorio on ga je pohvalio. To pokazuje da je njemu bilo jako bitno sta mislimo o njemu! Ne mozes biti Hristov ucenik a poricati ga na bilo koji nacin! Jer onaj koji to radi jeste "antihrist"! Da kojim slucajem nije bitno sta verujes o njemu, ne bi postojali "antihristi"!

Dakle, Jovane, jako je vazno sta verujes o njemu, jer onaj koji ne casti Hrista pravilno, koji ga unizava i "miki mausom" naziva, taj je "antihrist"!!!

Shvati to vec jednom!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kako mozes imati odnos sa nekim ako ne ne znas ko je on zapravo?

To je teologija a ne odnos. Jer ti imaš pre svega odnos sa Bogom. Ako je tvoj odnos sa Bogom ispravan, teološke stvari te ne mogu odvojiti od Boga. To je valda opšta činjenica, te ne moram da je dalje pojašnjavam.

Isus je ucio suprotno, da je jako vazno da znamo ko je on, da bismo se spasili! --->

"AKO NE POVERUJETE DA SAM JA, POMRECETE U GRESIMA SVOJIMA"

Šta da je On? Da je On Sin Božiji, koji uzima naše grehe na sebe. U širem smislu, da shvatimo da se svojim životom ne možemo spasiti već samo priznanjem da naš život mora da se zameni(promeni).

Nikakve tu dalje teološke implikacije ne postoje.

Dakle, od pravog poznavanja Hrista, zavisi i vecni zivot!

Pa ti valda znaš šta znači "poznavati" Isusa? Ne teološka pričao Njegovoj prirodi, već prihvatanje ovog gore već rečenoga. Priznanje da nam je potreban Spasitelj, da mi sami po sebi to ne možemo.

Shvati to vec jednom!

Upravo ti trebaš shvatiti da te teološke priče nikoga ne spasavaju već posvećen život. Sve ostalo je promašaj.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ali opet ne kužim kad kažeš postoje tri božanska bića - ako Isus nije među njima - ko je to osim Oca i Sv. Duha?

Reč, Otac i Duh Sveti.

Pa Isus jasno kaže da On jeste "bog". Apostoli to ponavljaju. Čitaj "bog" gde god to apostoli navode jer to je ono što kaže Isus-Jovan 10,34-36.

Iv 1,1,14: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše bog.

Što ti bi da u odgovoru Kainosu na pitanje tko je Bog uz Oca i Duha Svetoga ustvrdiš da je to Riječ, a kada sveti Ivan kaže da je ta Riječ Bog i da se ta Riječ utjelovila u Isusu Kristu, onda Boga imenuješ malim slovom - Riječ bijaše bog?????

P.S. Tko te je natjerao da ovako huliš na Duha Svetoga, nasrćući na Božju riječ i izrugujući se s njome na ovakav način???

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
To je teologija a ne odnos. Jer ti imaš pre svega odnos sa Bogom. Ako je tvoj odnos sa Bogom ispravan, teološke stvari te ne mogu odvojiti od Boga. To je valda opšta činjenica, te ne moram da je dalje pojašnjavam

Ali odvaja od Hrista! Jevreji propadose jer su se odrekli Hrista! Dakle nije bitno samo verovati u Boga, vec moras pravilno ispovedati i Hrista! Nije on dzabe rekao: "Koji nema Sina nema ni Oca"! Jedno bez drugog ne ide!

Oni se jednako caste! ---> DA SVI POSTUJU SINA, KAO STO OCA POSTUJU!

Bas ovakvom teologijom se Hristos potiskuje, cini se manjim od Boga, i ljudi se navode da strahuju da li ce uvrediti Boga ako Hrista nazovu bozanstvom, pa mu se vise i ne mole, niti mu pevaju, niti ga caste na jednak nacin kao Jahvu!

Jehovini Svedoci se ne mole Hristu, zabranjuju to svojim vernicima!

I ti si upao istu zamku, da Hrista ne castis jednako kao Jahvu! Ti ga cinis manjim! Ne smes da mu se molis, da ga nazoves Bogom, vec smanjujes prvo slovo nazivajuci ga malim "bogom"! A on je velik i jednak Jahvi!

Upravo ti trebaš shvatiti da te teološke priče nikoga ne spasavaju već posvećen život. Sve ostalo je promašaj.

Kako ces ti da imas posvecen zivot, kada Hrista unizavas, kako on moze da boravi u tebi ako ga ti ne castis jednako kao Jahvu?

---> DA SVI POSTUJU SINA, KAO STO OCA POSTUJU!

Samo antihrist unizava Hrista, to ne radi ni jedan vernik koji je nadahnut Svetim Duhom, jer Duh proslavlja Hrista! A ti ga unizavas svojom teologijom!

Muslimani, fariseji, Jehovini Svedoci.. svi oni nazivaju Hrista "obicnim covekom"! Zato i ne mogu imati odnos sa Hristom! Ili ti tvrdis da i muslimani imaju zajednicu sa Hristom??? Naravno da nemaju, pa ako oni nemaju, nemas ni ti Jovane, jer ga ne castis jednako kao sto zasluzuje, ti ga se odrices svojom teologijom!
Svako ko ga se odrice teologijom, bio on prevaren, radio iz neznanja, svejedno ostaje bez zajednice sa njim! Nisu ni muslimani zli, ne odricu se oni Hrista namerno, ali teologija ih razdvaja od njega! Odvajaju i mnogo manje stvari, na primer legalizam, kada Pavle kaze "izgubiste Hrista vi koji hocete zakonom da se opravdate", a tek ovo sto ti ucis, to je mnogo gore!
Da je On Sin Božiji, koji uzima naše grehe na sebe.

Ti si cak i ovo izvrnuo! Ceo proces otkupljenja od greha, posvecenja i preobrazenja si izvrnuo, samim tim sto si porekao njegovu prirodu! Posto tvrdis da se nasa priroda ne menja, da se mi ne preobrazavamo u Hristovo oblicje, ti si porekao i znacaj Hristove zrtve!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Posto tvrdis da se nasa priroda ne menja, da se mi ne preobrazavamo u Hristovo oblicje, ti si porekao i znacaj Hristove zrtve!

Šta znači to preobražavanje u "obličje Hristovo"? Biti kao Hristos znači šta? Mire, to znači da nam se Hristova pravda pripisuje. Tu nema nikakve špekulacije osim toga. Svako ko je sa Bogom izmiren u srcu,njemu se to pripisuje. Tu ti ne treba Božanska priroda Hristova već Njegova savršena pravednost.

Na žalost, stalno promašuješ suštinu, nekakvom potrebom za dokazivanjem Božanske prirode Hristove bez koje je sve uzalud. Umesto da razmišljaš u kategorijama pravednosti. Mislim ne ti samo, već ceo taj Nikejski koncept koji je totalno zamaglio suštinu hrišćanske vere prebacujući se na polje besciljnih hristološko-teoloških rasprava.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne smes da mu se molis, da ga nazoves Bogom, vec smanjujes prvo slovo nazivajuci ga malim "bogom"! A on je velik i jednak Jahvi!

On Sam to za sebe govori, da je "bog". Jovan 10,34-36 to i beleži. On kaže da ima pravo na titulu "bog" kao i oni koji su tako nazvani u Psalmu 82. Zato ako je bilo kome stalo do onoga šta sam Hristos govori, tako će postupiti i tako razumeti.

Oni se jednako caste! ---> DA SVI POSTUJU SINA, KAO STO OCA POSTUJU!

Naravno, i Sin Božiji ima svoju čast i zato treba da bude dostojno slavljen. Zato Ga i slavim i proslavljam. Ali najbolji način da Ga proslaviš jeste da u srcu svom primiš Njegov sveti život i da budeš preobražen u svom životu. To je pravo slavlje.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Šta znači to preobražavanje u "obličje Hristovo"? Biti kao Hristos znači šta? Mire, to znači da nam se Hristova pravda pripisuje. Tu nema nikakve špekulacije osim toga.

Pa Elen White pise da cemo "imati udeo u bozanskoj prirodi". Sta je sad ne priznajes? :)

On Sam to za sebe govori, da je "bog". Jovan 10,34-36 to i beleži. On kaže da ima pravo na titulu "bog" kao i oni koji su tako nazvani u Psalmu 82. Zato ako je bilo kome stalo do onoga šta sam Hristos govori, tako će postupiti i tako razumeti.

Ti ne slusas Hrista, ti izvrces njegove reci! On im je pokazao da su oni po pismu "bogovi" jer ih Bog naziva tako, a on je SIN BOZJI! Dakle, nije sebe nazivao "bogom" uopste!

Ako se po pismu oni mogu zvati "bogovi", onda se on sa jos vecim pravom moze zvati SINOM BOZJIM!

Dakle, ne brani se on kao da njemu pripada titula "bog"! Njima pripada ta titula, jer su oni sudije, a hoce da ga kamenuju sto se nazvao - SINOM BOZJIM!

Dakle, hteo je da ukaze koliki su licemeri, sebe su proglasavali bogovima, a njega su hteli da kamenuju zbog izjave da je SIN BOZJI! I to su pripisivali tvrdnji da je jednak Bogu!

Ti ovo zloupotrebljavas, da bi dokazao kako je Isus navodno tvrdio da je malim slovom "bog"! A on to uopste nije tvrdio!!!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
i ne slusas Hrista, ti izvrces njegove reci! On im je pokazao da su oni po pismu "bogovi" jer ih Bog naziva tako, a on je SIN BOZJI!

Upravo Sin Božiji i izraz "bog" su identični pojmovi. Isus se poziva na Psalam 82 i tamo stoji sledeće: "Rekoh: bogovi ste, i sinovi Višnjega svi"

Sama Biblija u Torah uspostavlja tu jednakost u izrazu: "bogovi"i "sinovi Božiji". Isus se upravo na te stihove poziva i onda i sam kaže:"kada one naziva "bogovi"(sinovi Božiji), kako se vi bunite što ja za sebe kažem da sam Sin Božiji".

Da li je sada jasno koju titulu Hristos daje sam sebi? Jasno kaže da je "bog" tj, "sin Božiji".

Zatim, shodno tome, tako ga nazivaju i apostoli "bog" jer je On njima dao primer u tome. I gde god stoji taj izraz za Hrista u Novom Zavetu upravo se ponavlja i podrazumeva Hristov izraz za sebe a to je "bog"

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
On Sam to za sebe govori, da je "bog".

Prvo, lažeš. Isus sam za sebe kaže da je Jahve. Ovako:

Isus sam o sebi Iv 8,24: Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Da bude jasno:

Jahve se objavljuje Mojsiju Pnz 32,39: Vidite sada da ja, Ja jesam, i da drugog Boga pored mene nema!

Usporedba prema grčkom jeziku

Grčki original Novog zavjeta: Iv 8,24: ἐὰν γὰρ μὴ πιστεύσητε ὅτι ἐγώ εἰμι,(ego eimi - Ja jesam) ἀποθανεῖσθε ἐν ταῖς ἁμαρτίαις ὑμῶν.

Septuaginta - grčkia verzija Starog zavjeta: Pnz 32,39: ιδετε ιδετε οτι εγω ειμι (ego eimi - Ja jesam) και ουκ εστιν θεοσ πλην εμου

Drugo, zašto nisi odgovoriona pitanje zašto činiš svinjariju sa Svetim pismom? Ovako:

Što ti bi da u odgovoru Kainosu na pitanje tko je Bog uz Oca i Duha Svetoga ustvrdiš da je to Riječ, a kada sveti Ivan kaže da je ta Riječ Bog i da se ta Riječ utjelovila u Isusu Kristu, tada Boga imenuješ malim slovom - Riječ bijaše bog?????

P.S. Tko te je natjerao da ovako huliš na Duha Svetoga, izvodeći svinjarije sa svetopisamskim tekstom? Kome služiš ovako diljački nasrćući na sveti tekst?

Natrag