Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Imamo, Bibliju. :)

Hristos je baš precizirao izraz Bog u pogledu svog statusa. On je to i pojasnio u Jovan 10,34.35.36 kada svoj položaj izjednačava sa "bog" pozivajući se na Psalam 82 gde se pominje izraz "bog" za neke ljude a On zatim kaže da i On tu titulu sa pravom može nositi: "Ako one naziva bogovima kojima reč Božija bi...Kako vi govorite onome kojega otacposveti i posla na svet hulu na boga govoriš, što ja rekoh: ja sam sin Božiji", Jovan 10,35.36

Isus tu jasno govori da On ima pravo da nosi titulu "bog". I to je jedino što On kaže u sebi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A to što je zapisano kod Plinija nije precizarano šta znači slaviti "kao Boga". Naravno da je Hristos bog kako i On sam kaže i bog ima svoju čast i proslavu. Ali u teološkom smislu ova izjava "slaviti kao B(b)oga" ne govori o teologiji verovanja u Hrista kao Svemoćnog Boga. Već da su mu ti hrišćani govorili da Hrista proslavljaju kao "boga" bez dubljeg teološkog osvrta.

Auuuu, kako te sotona izbezumljuje, i u očaj baca, čim te se suoči sa činjenicama da prvi kršćani slavili Krista kao Boga.

Šta je znao Plinije, iskreno, o razlici između "bog" i "Bog"? Misliš da je on bio teološki obrazovan da kada hrišćani kažu "bog" da on to tako i razume? Ne treba biti mnogo mudar pa shvatiti da Plinije nama pojma o ovoj razlici.

A jesu li učenici apostola znali što je Bog Svemogući i jesu li znali razliku između "bog" i "Bog"?

Baš ni jedan ranocrkveni otac sa kraja I i početka II veka ne govori o Hristu kao Svemoćnom Bogu.

;):mig: Evo ti jednog, učenika apostola Ivana, koji je sigurno znao razlikovati 'bogove' i Boga. On sam se nazivao Bogonoscem, ne 'bogonoscem'.

Sveti Ignacije Antiohijski (Theophoros - Bogonosac), učenik svetog apostola Ivana, antiohijski biskup od 70. do 107. godine, bio je uhvaćen od Rimskih vlasti u Antiohiji te odveden u Rim gdje završio mučeničkom smrću zbo svjedočenja vjere u Isusa Krista. Na putu od Antiohije do Rima, tada se vremenski dugo putovalo, sveti Ignacije piše svoje poslanice mjesnim kršćanskim Crkvama. U jednoj od njih, Poslanici Efežanima, sveti Ignacije piše:

Efežanima VII, 2. Samo je jedan liječnik, tjelesan i duhovan, rođen i nerođen, Bog u tijelu, pravi život u smrti, rođen od Marije i Boga, najprije sposoban trpjeti, a onda nepodložan trpnji, Isus Krist naš Gospodin.
---------------

Bog u tijelu - Isus Krist,

:) . :) . :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Auuuu, kako te sotona izbezumljuje, i u očaj baca, čim te se suoči sa činjenicama da prvi kršćani slavili Krista kao Boga.

Da su "činjenice"...eh

A jesu li učenici apostola znali što je Bog Svemogući i jesu li znali razliku između "bog" i "Bog"?

Naravno da su znali. Nikada nisu izjavljivali da je Isus Svemogući Bog. Toga nema kod Klimenta Rimskog recimo. Niti kod onih sa početka II veka.

Evo ti jednog, učenika apostola Ivana, koji je sigurno znao razlikovati 'bogove' i Boga. On sam se nazivao Bogonoscem, ne 'bogonoscem'.

Sveti Ignacije Antiohijski (Theophoros - Bogonosac), učenik svetog apostola Ivana, antiohijski biskup od 70. do 107. godine, bio je uhvaćen od Rimskih vlasti u Antiohiji te odveden u Rim gdje završio mučeničkom smrću zbo svjedočenja vjere u Isusa Krista. Na putu od Antiohije do Rima, tada se vremenski dugo putovalo, sveti Ignacije piše svoje poslanice mjesnim kršćanskim Crkvama. U jednoj od njih, Poslanici Efežanima, sveti Ignacije piše:

Efežanima VII, 2. Samo je jedan liječnik, tjelesan i duhovan, rođen i nerođen, Bog u tijelu, pravi život u smrti, rođen od Marije i Boga, najprije sposoban trpjeti, a onda nepodložan trpnji, Isus Krist naš Gospodin.

Samo je citirano ono iz poslanica apostola Pavla:"bog se javi u telu". Ali vidi, sam Isus je samo jednom ukazao kakav kontekst izraza bog treba da bude. Jovan 10,34-36 Isus za sebe kaže da je "bog". Misliš li da apostoli mogu ići dalje od toga? Ili učenici apostola ,koji ponavljaju njihove reči? Ja mislim da ne. Ako ti misliš da mogu ići dalje, svaka čast. Ali ja znam da to nije tako.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Plinije Mlađi ili Plinije II (61.-114. god. n. Kr.), kao upravitelj pokrajine Bitinije, u svom pismu napisanom 111. god. i upućenom caru Trajanu, obavještava cara što je poduzeo protiv onih koji su "optuženi da su kršćani", te traži od cara dodatne upute o tome kako s kršćanima postupati.

Pa pročitajmo što u tom pismu Plinije Mlađi piše caru Trajanu: :)

"Nikada prije nisam prisustvovao ispitivanjima o kršćanskim prijestupima. Zbog toga ne znam kako i do kojeg stupnja ih trebam kažnjavati, te kako da o tome vodim zapisnik. Kada su pred mene izvodili neke s optužbom da su kršćani, ja sam ih kao kršćane i kažnjavao. … One koji su bili okrivljeni da su kršćani, ili su bili kršćani, oslobađao sam kad su priznali bogove i čim su pred tvojim likom, koji sam naredio da bude donesen zajedno s kipovima bogova, prinijeli žrtve u tamjanu i vinu i uz to se rugali Kristu - pravi se kršćani ne mogu privoljeti ni na jedan od ovih postupaka. …. Tvrdili su da je sva njihova krivnja ili zabluda u tome što su se okupljali određenog dana [nedjelja] prije zore pjevajući i slaveći Krista kao Boga i obvezivali se zakletvom da neće činiti prijestupe, da će se uzdržavati od krađa, grabeži, preljuba, kršenja zadane riječi, itd.

Baš ni jedan ranocrkveni otac sa kraja I i početka II veka ne govori o Hristu kao Svemoćnom Bogu.

;):mig: Evo ti jednog, učenika apostola Ivana, koji je sigurno znao razlikovati 'bogove' i Boga. On sam se nazivao Bogonoscem, ne 'bogonoscem'.

---------------

Bog u tijelu - Isus Krist,

Samo je citirano ono iz poslanica apostola Pavla:"bog se javi u telu".

I još dodao da je taj Bog u tijelu upravo Isus Krist.

P.S. Baš sam font povećao, boldao i crvenim obojio. Kako to da tvoje oči to nisu vidjele? Opet te đavlina tenta i izbezumljuje.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja ti napisah šta Isus sam kaže pa tebi to nije dovoljno. Tebi je važniji Plinije od Isusa. Samo to vidim.

Ne samo Plinije, nego apostoli kažu da je Isus Bog. Evo dokaza:

Iv 1,1,14: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. ... I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine.

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!

Tit 2,12-13: pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.

Zatim, sam Isus za sebe kaže da je Bog, evo:

Iv 8,24: Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Zatim, sveti Ignacije Antiohijski (107. godine), koji je podnio mučeničku smrt jer se nije htio odreći Isusa Krista, svjedoči da je Isus Krist Bog, evo:

Ignacije Antiohijski, Poslanica Efežanima VII, 2.: Samo je jedan liječnik, tjelesan i duhovan, rođen i nerođen, Bog u tijelu, pravi život u smrti, rođen od Marije i Boga, najprije sposoban trpjeti, a onda nepodložan trpnji, Isus Krist naš Gospodin.

I na koncu, progonitelj kršćana Plinije Mlađi (111. godine) ostavlja nam povijesni dokument u kojem nalazimo izjave samih kršćana o onome što su vjerovali. Plinije Mlađi piše caru Trajanu, ovako:

"Nikada prije nisam prisustvovao ispitivanjima o kršćanskim prijestupima. Zbog toga ne znam kako i do kojeg stupnja ih trebam kažnjavati, te kako da o tome vodim zapisnik. Kada su pred mene izvodili neke s optužbom da su kršćani, ja sam ih kao kršćane i kažnjavao. … One koji su bili okrivljeni da su kršćani, ili su bili kršćani, oslobađao sam kad su priznali bogove i čim su pred tvojim likom, koji sam naredio da bude donesen zajedno s kipovima bogova, prinijeli žrtve u tamjanu i vinu i uz to se rugali Kristu - pravi se kršćani ne mogu privoljeti ni na jedan od ovih postupaka. …. Tvrdili su da je sva njihova krivnja ili zabluda u tome što su se okupljali određenog dana [nedjelja] prije zore pjevajući i slaveći Krista kao Boga i obvezivali se zakletvom da neće činiti prijestupe, da će se uzdržavati od krađa, grabeži, preljuba, kršenja zadane riječi, itd.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pa Isus jasno kaže da On jeste "bog". Apostoli to ponavljaju. Čitaj "bog" gde god to apostoli navode jer to je ono što kaže Isus-Jovan 10,34-36.

Iv 1,1,14: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše bog.

odgovori mu Toma: "Gospodin moj i bog moj!

Tit 2,12-13: pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga(OCA) i Spasitelja našega Isusa Krista

Ignacije Antiohijski, Poslanica Efežanima VII, 2.: Samo je jedan liječnik, tjelesan i duhovan, rođen i nerođen, bog u tijelu, pravi život u smrti, rođen od Marije i Boga, najprije sposoban trpjeti, a onda nepodložan trpnji, Isus Krist naš Gospodin.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa Isus jasno kaže da On jeste "bog".

Opet te đavlina natjerao da Isusu u usta stavljaš laži. Isus kaže da je ON Jahve. Ovako:

Iv 8,24: Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam (točno kako se Jahve objavio Mojsiju) umrijet ćete u grijesima svojim."

Čitaj "bog" gde god to apostoli navode jer to je ono što kaže Isus-Jovan 10,34-36.

Iv 1,1,14: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše bog.

Odlazi sotono, a jučer si se polomio dokazujući da je Riječ Bog, s velikim B.

P.S. Ti zaista imaš teške probleme. Traži pomoć, čovječe.

Natrag