Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Rekoh ti, kada imaš predubeđenje o preegzistenciji ti ćeš u tekstovima videti baš to.

A ti nemas predubedjenje da on nema preegzisteniciju? Pa bas iz predubedjenja ti izvrces sebi, i to ponekad deluje smesno..

Ali ako sagledaš stvari onako kako stoji u svim tekstovima videćeš da može i drugačije da se razume.

Moze, ali ako iz predubedjenja izvrnes! Ti si u svom umu stvorio teoriju da ne postoji preegzistencija, i onda si na silu uskladjivao tekstove. To se vidi iz aviona da si silovao tekst!

Gde je tu logika? On govori o NASTANKU, a ti pricas o nastanku prorostva? Jovane, nemoj sebe sramotiti..

Mada opet kažem, ja te Mire potpuno razumem.

Ja tebe nista ne razumem, kako i mogu da razumem nesto sto logike nema?

Ja za sada ne kažem da sam potpuno razumeo sve

Nisi ti Jovane razumeo nista, ti samo sebe ubedjujes u hodu.. Kao kada mi neki tekst izbacimo, ti ga onda silujes da izvrnes!

u fazi sam daljeg razumevanja.

Znam ja da ti nista ne razumes, ti u hodu silujes stihove koje mi damo, pokusavajuci sebe da ubedis u suprotno! I sada si izokrenuo onaj stih gore unatraske, da bi sebe ubedio..

Jovane, kako ti mislis da nam objasnis ako ni sam ne razumes sta pricas, ako nemas kompletnu sliku? Zato ti u hodu izokreces, a time cinis sebi veliko zlo! Pa vidi se da u hodu tumacis od kad smo zapoceli temu..

Dobro, nema veze, nadam se da ces na ovaj ili onaj nacin, na kraju ipak razumeti pravilno..

Naše spasenje i posvećenje zavisi od našeg svakodnevnog odnosa sa Bogom. A ja pre svega želim tebi, svima ostalim i sebi da u tome napredujemo svakodnevno.

Tacno je da mozda neces izgubiti vecni zivot zbog ovog, ali ako se bojis da se molis Isusu kao Bogu, onda gubis licni odnos sa njim! Bitno je da verujes da je Isus Bog, jer ako verujes da je on OBICAN COVEK, tada si u rangu muslimana, koji svakako nece propasti, ali nema ni licni odnos sa Hristom! Kao takav on ne moze duhovno napredovati.. Da li zelis sebe da lisis Hrista? Zato satana i potencira ovo pitanje, jer zeli da nas odvoji od Hrista! Na taj nacin se nada da cemo propasti!

Ja samo zelim da shvatis ovu opasnost u koju si sebe doveo..

Božiji mir ti želim.

I ja tebi zelim Bozji mir.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Znam, sve to pise u istorijskim dokumentima. Ima jos i puno drugih raznih pisama.. Ali mislis li da ce to njima vredeti?

Nažalost, mislim da to njima neće vrijediti. Ali, također mislim da ovo ovdje treba opetovano iznositi, kako bi se neke ljude koji ovdje čitaju zaštitilo od subotarskih sotonskih podvala koje se ovdje iznose.

I, uočio sam još jednu prividno apsurdnu i nelogičnu stvar. A to je činjenica da adventisti sedmog dana (EGWisti) nakon što im izneseš nepobitne dokaze da im je 'proročica' Ellen White bila - bogohulnica, kradljivica (plagijatorica), lažljivica, brakolomka i alkoholičarka - ne samo da ne napuštaju Ellen White, nego čak s još većom mržnjom nasrću na Kristovu crkvu, na koju ih je nahuškala ova 'himbena lažljivica' nazivajući Kristovu crkvu Bludnicom, Kurvom.

Rekoh ti, kada imaš predubeđenje o preegzistenciji ti ćeš u tekstovima videti baš to.

Ne postoji ničije predubjeđenje da je Isus Krist i Bog i čovjek, to jednastavno piše u Novom zavjetu. Eventualno, za to 'predubjeđenje' mogao bi optužiti jedino novozavjetne pisce, Isusove apostole. A ako je pak tako, da su novozavjetni tekstovi "plod predubjeđenja apostola", ti lijepo kupi Kuran, a listovima Biblije briši gu*zicu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pustite se pitanja, bolje objasnite kako su tri Boga jedan.... 3x1=1 ....mystery of Trinity ...pusti se Niceje, tu je bilo milion malih stvari za koje ne znaš....

Veliš, "pusti se Niceje"!?!? OK, evo ti onda nešto starije od Niceje. I to starije više od dvije stotine godina, i ne dolazi od same Kristove crkve, zbog čega bismo to morali 'uzeti s rezervom' ili čak odbaciti, jer je tu bilo kako ti reče - "milion malih stvari koje su upitne". Naprotiv, ovo dolazi sa suprotne strane Crkve, dolazi od progonitelja Kristove crkve i kršćana. Naime, Plinije Mlađi ili Plinije II (61.-114. god. n. Kr.), kao upravitelj pokrajine Bitinije, u svom pismu napisanom 111. god. i upućenom caru Trajanu, obavještava cara što je poduzeo protiv onih koji su "optuženi da su kršćani", te traži od cara dodatne upute o tome kako s kršćanima postupati.

Pa pročitajmo što u tom pismu Plinije Mlađi piše caru Trajanu: :)

"Nikada prije nisam prisustvovao ispitivanjima o kršćanskim prijestupima. Zbog toga ne znam kako i do kojeg stupnja ih trebam kažnjavati, te kako da o tome vodim zapisnik. Kada su pred mene izvodili neke s optužbom da su kršćani, ja sam ih kao kršćane i kažnjavao. … One koji su bili okrivljeni da su kršćani, ili su bili kršćani, oslobađao sam kad su priznali bogove i čim su pred tvojim likom, koji sam naredio da bude donesen zajedno s kipovima bogova, prinijeli žrtve u tamjanu i vinu i uz to se rugali Kristu - pravi se kršćani ne mogu privoljeti ni na jedan od ovih postupaka. …. Tvrdili su da je sva njihova krivnja ili zabluda u tome što su se okupljali određenog dana [nedjelja] prije zore pjevajući i slaveći Krista kao Boga i obvezivali se zakletvom da neće činiti prijestupe, da će se uzdržavati od krađa, grabeži, preljuba, kršenja zadane riječi, itd.

P.S. :) ... :) ... :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pa pročitajmo što u tom pismu Plinije Mlađi piše caru Trajanu: :)

Šta zna Plinije nezabožac o nijansama vere hrišćana? Ako ti je neznabožac putokaz, onda je to zaista apsurd. On je video bogosluženje i pominjanje Isusa, slavljenje Isusa i na osnovu toga dao iskaz. Je li on naveo reči i jednog hrišćanina koga je uhodio, šta tačno veruje u vezi Hrista? Ne, jer njemu to nije bilo bitno. On daje svoj zaključak a ne analizu vere.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Da li zelis sebe da lisis Hrista?

Ne Mire, nikako. Mi ovde raspravljamo o preegzistenciji koja je drugostepena u našem odnosu prema Isusu. Jer On je ovenčan slavom od Boga, i to je tako jednostavno. Mi se predajemo Bogu i Hristu kao našem Spasitelju jer tako je volja Oca nebeskog. To mene ni malo ne remeti u mom odnosu prema Bogu i Hristu. I dalje se uz pomoć Božiju borimu borbi vere i pobedu nad slabostima.

Zato ti rekoh, zaista niakva teološka priča o Hristu ne remeti taj odnos. A kao što rekoh, tema je neiscrpna i ko želi treba da produbljuje svoje znanje o tome ali da ne zaboravi da je važnije od svega, promena karaktera i života uskladu sa voljom Božijom.

Ne zna Plinije, ali znaju kršćani što su vjerovali i oni su Pliniju izjavili (priznali) da slave Krista kao svoga Boga.

To je njegova interpretacija onoga što su oni tvrdili. Vidiš da on ne zna ni dan tačan, i zato kaže "određeni dan" a to što si dodao nedelja to Plinije ne pominje, to je samovoljno dodato od nekih crkvenih otaca. Oni se nisu okupljali isključivo nedeljom već "određenimm" danom koji je bio poznat zajednici kad se dogovore o budućem okupljanju.

No, ovo nije svedočanstvo vere hrišćana jer nije preneo ni jedan konkretan razgovor sa hrišćanima, pojedincima, već uopšteno i u ličnoj interpretaciji preneo ono što jesam zaključio.

Ne postoji u najranijem periodu spisa koji Hrista smatra Božanstvenim. To dolazi kasnije.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To je njegova interpretacija onoga što su oni tvrdili.

Opet te đavlina tjera lagati. Čovjek, Plinije Mlađi, piše caru da su ispitivani kršćani izjavili kako se okupljaju pjevajući i slaveći Krista kao Boga. :) Nije Plinije interpretirao vjeru kršćana, nije Trajanu napisao kako se "njemu čini da kršćani tako vjeruju", nego piše caru da su točno tako sami kršćani izjavili.

P.S. Zašto niječeš da je "jedan i jedan dva"?!?! Tko te na ovo tjera?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Opet te đavlina tjera lagati. Čovjek, Plinije Mlađi, piše caru da su ispitivani kršćani izjavili kako se okupljaju pjevajući i slaveći Krista kao Boga. :) Nije Plinije interpretirao vjeru kršćana, nije Trajanu napisao kako se "njemu čini da kršćani tako vjeruju", nego piše caru da su točno tako sami kršćani izjavili.

P.S. Zašto niječeš da je "jedan i jedan dva"?!?! Tko te na ovo tjera?

Pa šta ćemo sa time što nemamo spis iz I veka koji potvrđuje da hrišćani veruju da je Hristos Svemoćni Bog.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa šta ćemo sa time što nemamo spis iz I veka koji potvrđuje da hrišćani veruju da je Hristos Svemoćni Bog.

Imamo, Bibliju. :)

Iv 1,1,14: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. ... I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine.

Iv 8,24: Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!

Tit 2,12-13: pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.

A vrijeme kada Plinije Mlađi svjedoči što kršćani vjeruje, je nešto godina nakon smrti apostola. Dakle, vjerovanje da je Isus Bog ovi kršćani su preuzeli od apostola.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A vrijeme kada Plinije Mlađi svjedoči što kršćani vjeruje, je nešto godina nakon smrti apostola. Dakle, vjerovanje da je Isus Bog ovi kršćani su preuzeli od apostola.

Baš ni jedan ranocrkveni otac sa kraja I i početka II veka ne govori o Hristu kao Svemoćnom Bogu. A to što je zapisano kod Plinija nije precizarano šta znači slaviti "kao Boga". Naravno da je Hristos bog kako i On sam kaže i bog ima svoju čast i proslavu. Ali u teološkom smislu ova izjava "slaviti kao B(b)oga" ne govori o teologiji verovanja u Hrista kao Svemoćnog Boga. Već da su mu ti hrišćani govorili da Hrista proslavljaju kao "boga" bez dubljeg teološkog osvrta.

Šta je znao Plinije, iskreno, o razlici između "bog" i "Bog"? Misliš da je on bio teološki obrazovan da kada hrišćani kažu "bog" da on to tako i razume? Ne treba biti mnogo mudar pa shvatiti da Plinije nama pojma o ovoj razlici.

Zato taj Plinijev tekst nije teološki precizna interpretacija onoga što su hrišćani podrazumevali pod izraz "bog" kada su mu to rekli.

Natrag