Član
- Učlanjen(a)
- 28.12.2010
- Poruka
- 1.538
Dobro. Sta je to trebalo da se ispuni? To su prorocanstva i simboli koje je Isus dosao da ispuni, a ne nesto drugo. I vidimo da su se ispunili na njegovom zivotu. Kada kaze ''nisam dosao da pokvarim zakon, pisma i proroke, nego da ispunim''(citiram napamet) on misli na kompletni stari zavet. ''Zakon'' ti je tora 5 knjiga mojsijevih, ''pisma'' su ti psalmi i jos neke knjige, ''proroci'' su ti prorocke knjige, to je bila podela biblije u ono vreme(isto kao sto mi danas delimo bibliju na stari i novi zavet). Dakle on je dosao da ispuni sva ta prorocanstva i simbole koji su ukazivali na njega u tim knjigama. Opet zanemarujes cinjenicu , da je receno u bibliji da se Bozji zakon ne moze promeniti. Menja se samo ono sto se ispunilo, ta prorocanstva, moralni zakon ne moze da se menja.
Gde si to nasao da se u 10 zapovesti ne spominje subota? I objasni mi kako je to subota simbolicki ukazivala na Hrista pa se na njemu ispunila, i sada mi vise ne treba da je drzimo?
U vezi zapovesti ''oko za oko, zub za zub'' , jevreji su tada imali svoju Teokratsku drzavu(to je drzava u kojoj vlada Bog), i logicno je da pod vladavinom Boga on daje uputstva(gradjanske zakone) kako da se odnosimo prema onome koji napadne Bozju vladavinu, i Bozji narod. To znaci uzvratiti istom merom. Medjutim, kada je Isus rekao ''ako te neko udari po desnom obrazu, okreni mu i drugi'' i ''ko tebe kamenom ti njega hlebom'', jevreji su tada bili pod okupacijom, oni nisu smeli da sprovode svoj zakon, i zato je to Isus rekao. Naravno da je dozvoljeno u samoodbrani sprovoditi neke od tih zakona i danas. Sta bi ti radio ako danas neki razbojnik napadne tebe i tvoju porodicu, zar ne bi uzeo oruzje i branio se? Ili bi pustio da vas sve poubija? Pod novom vladavinom koju je uspostavio Isus Hristos, vise nije dozvoljeno sprovoditi odredjene zakone jer vise ne postoji Teokratska drzava, niti ce ikad vise postojati, dok se Isus ponovo ne vrati i pocne da vlada.
Takodje i u starom zavetu imas, gde Bog kaze da ne smemo da mrzimo svoje neprijatelje u srcu , i to je ono sto Isus propoveda. ''Voli svoje neprijatelje''. Kad kaze: ''Voli Boga svim srcem svojim, svom dusom svojom i svim umom svojim i bliznjega svojega kao samoga sebe'' - to nije novi zakon, vec ispunjenje moralnog zakona 10 zapovesti, samo je on to sazeo u dve zapovesti...
gde sam nasao da ne pise subota u 10 zapovesti? pa gde hoces osim u subotarskim primerima, i niko ovde ne govori da ne treba subota da se drzi, ovde se govori da treba svaki dan da se slavi bog razumes? to je ono sto je isus jasno rekao, od subote do subote a ne samo subotu
cekaj pa da li lepo pise u sz da nece faliti slovce iz zakona bla bla bla dok se ne ispuni? i onda isus dolazi i kaze ja sam dosao da ispunim zakon i ispunio ga je (verovatno sa cinom raspeca) sta dolazi posle isusa? novo doba i nov zakon zivota i pogleda na zivot, ja jos jednom kazem isus nije menjao 10 zapovesti, posto se u zapovestima ne spominje subota a da se spominje, onda je samo tu zapovest promenio na bolje, dodavsi da treba da se slavi svaki dan a ne samo subota, ali opet kazem subota ne postoji 10 zapovesti, ne spominje se subota nigde
pa cekaj kako tako gledas na stari zavet? izraelci su bili u ropstvu i u starom i u novom zavetu, i ti kazes da je "bog" davao naredjenja da se ubijaju ljudi koji navodno napadaju neku vladavinu a znamo da su izraelci bili upravo ti koji su prvi napali, cekaj ako je on svemocni bog on je mogao lepo da izabere sve nacije i narode kao svoje i da ih lepo urazumi na miran i duhovni nacin i da im sprovede te zakone, kako ustvari i dolikuje pravom bogu, a ne da se naredjuju masovna ubistva drugih ne jevrejskih naroda. sta se ustvari desava? bog uzima jedan narod kao svoj a onda su mu krivi drugi narodi koji nemaju pojma o njemu a trazi od jevreja da pokore taj narod, po to je greska tog "boga" on ide iz greske u gresku. sta njemu su kao bili potrebni jevreji da on preko njih nesto kao kaze ili sprovodi neki zakon? pa gde je tu ozbiljnost? a jel on svemocni bog ili macka? da da li je to bog koji voli ljude? budimo realni, to su bre jevrejske budalastine i nista vise.
mojsije kao veliki vojskovodja i komadant, znao je on sta dize moral i hrabrost kod njegovih boraca i samim tim je on izmisljao neke stvri iz svoje glave i pricao svom narodu, kako bih ih moralno podigao da veruju u pobedu kako bi stvorili svoju drzavu. nema drugog objasnjenja razumes? kad mi gledamo boga kao bice ljubavi mira dobrote itd svega pozitivnog, pa taj bog ne moze da se poredi sa mojsijvim, mojsijev bog je sve suprotno od onoga boga u koga mi verujemo. a ako ga neko poredi, onda taj "bog" je u to vreme staroz zaveta bio ne savrsen pa je vremenom postao savrseniji, sto opet ne odgovara za boga kao savrseno bice
pa sve lepo pise crno na belo, pa jel sad treba neko da me pravi mentalcem i da mi prica kako je mojsijev bog, bog ljubavi dobrote on kao voli sve narode bla bla bla? ili kao jeste pa znas to se desilo sa razlogom pa je on video da je pogresio pa je zato poslao svoga sina koji je ustvari on i sa kojim je jedno, da kao siri ljubav moral dobrotu po svetu.
znaci dolazimo do pitanja: da li je bog savrsen? da li bog pravi greske? svi cemo da kazemo da je savrsen i da nepravi greske i svako normalan ce da prizna da je ono sto se desavalo u starom zavetu greska i da to nije trebalo na taj nacin da se radi, zato sto nepostoji opravdanje za onako ponasanje boga kao savrsenog bica
na svu nasu recu bog i jeste ljubav dobrota mir i bog voli sve ljude, ali to nije mojsijev "bog"