Adventisti

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
[FONT=&amp]Ako je ovo tema ADVENTISTI, onda mi trebamo pričati o Adventizmu, a ne da napadamo jedni druge.[/FONT]

...[FONT=&amp]i tema već se dopušta vređanje, spamovanje i zatrpavanje teme. [/FONT]

[FONT=&amp]...po pravilniku foruma mi jedan drugog ne bi smeli osuđivati, već samo mišljenja i tvrdnje[/FONT][FONT=&amp][/FONT]

Pozdravljam tvoje mišljenje da ne treba napadati druge.
Imamo najkorektnijeg urednika spram svih drugih po forumima,zato budi zahvalan i nemoj se buniti.
Možda bi i ti trebao malo pažljivije da pogledaš pravilnik :)
I o istom trošku:
Srećna svima ova nova :)
Da budete dobrog zdravlja pa da i u ovoj godini pišete a narod neka čita i razmišlja.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Hvala ti brate, ali stvar je u sledećem:
Ako je ovo tema ADVENTISTI, onda mi trebamo pričati o Adventizmu, a ne da napadamo jedni druge.
Ja nikog ne napadam LIČNO.

Ovo je neistina, napadas posthumno i Milera, i Elen Wajt, i rukovodstvo Adventizma, i svakog vernika unutar njega, pa time i samoga Boga..

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Ovo je neistina, napadas posthumno i Milera, i Elen Wajt, i rukovodstvo Adventizma, i svakog vernika unutar njega, pa time i samoga Boga..

1. Ja nemam ništa LIČNO protiv EGW, Milera i ostalih osnivača Adventizma, ali njih moram spomenuti da bi razumeli ko stoji iza osnivača Advenbtne Crkve. Jer to u mnogome govori kakva je to Crkva. Znači što se mene tiče ja bih više voleo videti EGW, Milera, i ostale osnivače videti u Raju, nego u Paklu.
Ali ako su oni slušali sotonu i njemu pomogli da osnuje još jednu Crkvu na Zemlji, onda sam ja asolutno protiv toga i te Crkve, a protiv ijednog Adventiste nemam ama baš ništa.
Bog mi je svedok ovim rečima.
Evo ti jedan kraći tekst da bi me lakše razumeo o čemu pričam:

Ko je podigao Crkvu ASD ?

ISTORIJAT:
Sam Bog kako oni to tvrde, ili možda neko drugi...........? :

Šta je i kako je nastao Adventizam sedmog dana? Najbolje je, a i korektno je, videti šta sami Adventisti Sedmog Dana kažu o tome.
Sledeći citati uzeti su iz Priručnika Teologije Adventista Sedmog Dana:

Ime “Adventisti Sedmog Dana” prihvaćeno je 1860. godine. Ljudi koji su ga izabrali odlučili su se predstaviti pojmovima svojih ličnih verovanja – svetkovanja Božjeg Svetog DANA u sedmi dan nedelje i uverenja o skorom dolasku našeg Gospoda Isusa Hrista.

The Seventh-day Adventist Publishing Association (Adventističko izdavačko društvo) organizirano je kao pravno telo 1861. Formalna organizacija Crkve Adventista Sedmog Dana usledila je 1863. godine.

Rođenje službene Crkve pada na početak hiljadu osamsto šezdesetih. Razdoblje njezinog nastajanja pokriva nekoliko desetetina godina. Njezini koreni dosežu do apostolskih vremena, budući da su se njezini pioniri smatrali nastavkom novozavetne tradicije. (Mislim po Adventistima, a ISTINU ćemo ubrzo saznati.)

Kako su se propovednici drugih verskih zajednica pridružili Mileru, tako je rastao broj vjernika. Oni koji su sudelovali u pokretu nazvani su “milerovcima” ili “adventistima”. Jošua Himes je 1840. godine pokrenuo izdavanje časopisa Signs of the Times (Znaci vremena), prvi od velikog broja mileritskih izdanja.

Miller je naučavao da će kraj svijetu doći nekako u 1843. godini. U leto te godine izrazio je razočaranje što Hrist još nije došao, ali je pozivao vernike da nastave očekivati skori Gospodnji dolazak. U februaru 1844. skupina adventističkih propovednika, koja nije uključivala Milera, došla je do zaključka da proročanstvo o 2300 dana iz Danila 8,14 neće doći kraju do jeseni 1844. Ubrzo nakon toga određen je i dan, 22. oktobar. 1844.
Novi datum za Hristov drugi dolazak izračunali su na osnovi datuma za jevrejski Dan pomirenja u sedmome mesecu karaitskog jevrejskog kalendara!

Mileriti su se 22. Oktobra 1844. sa svečanom radošću i velikim očekivanjem okupili u domovima i crkvama da čekaju Hristov povratak(Da li vas ovo podseća na još nekoga ). Na žalost, njihove su se nade izjalovile. Njihovom razočaranju pridodano je ismijavanje rugača, kojima su se pridružili neki koji su iz straha prihvatili veru u Adventizam. Verni pak, sigurni da je Bog vodio njihov pokret, pokušali su razumeti u čemu su pogrešili.

Nakon velikog razočaranja oni koji su očekivali dolazak Isusa Hrista, podelili su se u manje skupine koje su se razlikovale po mišljenju zašto Hrist nije došao. .... Neki su postavili nove datume za drugi dolazak, samo da bi ponovno doživeli razočaranje.
Druga je, opet, skupina tvrdila da je računanje bilo ispravno, ali da su očekivali pogrešan događaj; među njima su bili osnivači Crkve Adventista Sedmog Dana(ovo je jedan od ključeva za razumevanje Crkve ASD i ko je podigao!).

Dvadeset i trećeg oktobra 1844. godine Hiram Edson i jedan mileritski prijatelj pošli su da ohrabre one koji su zajedno s njima doživeli razočaranje. Dok su posle molitve prelazili preko Edsonove njive s kukuruzom, Edson je odednom doživio bljesak spoznaje. Mileriti su učili da je Svetilište koje se trebalo očistiti (Dan 8,14) bila Crkva na zemlji, koju je prilikom drugog Hristovog dolaska trebalo očistiti od greha. Edson je shvatio da se Svetilište koje je trebalo očistiti nije nalazilo na zemlji već na nebu; 22. oktobar označio je početak, a ne kraj, antitipapskog Dana pomirenja. Isus je ušao u Svetinju nad Svetinjama nebeskog Svetilišta da obavi naročito delo pre no što se vrati na ovu zemlju.

Edson i njegovi mileritski prijatelji su ponovno ispitivali Sveto Pismo držeći ovo na umu. Owen R. L. Crosier razradio je 1845. Edsonovo gledište, jasno iznoseći stajalište koje su Adventisti Sedmog Dana kasnije usvojili.
22.10.1844. označio je početak čišćenja nebeskog Svetišta i otvaranje istražnog, predadventnog suda; drugi Hristov dolazak na zemlju bio je stvar budućnosti. Nije bilo određivanja datuma, ali su se složili da će se Isus uskoro vidljivo vratiti. (Priručnik Teologije Adventista sedmog dana)

ZAKLJUČAK:
Evo sada dve interesantne izjave, od kojih se svaka na svoj način odnosi na događaje Adventnog pokreta 1840.-1844. godine:

1. "Adventni pokret od 1840-1844. godine bio je slavno ispoljavanje sile Božјe." (Ellen White, Velika borba)

2. "Sotona bi htio da mi vjerujemo kako zaista možemo izračunati vrijeme Gospodinova povratka, da zbrajanjem i matematičkim računanjem možemo odrediti koliko se posljednja poruka evanđelja proširila, i kako je blizu obraćenje Izraela." (The Advent Review, 2. mart 1916.)

Nameće se pitanje, jesu li događaji iz kojih se rodio Adventizam Sedmog Dana bili slavno ispoljavanje sile Božje, kako kaže Elen Vajt, ili je to bilo sotonino delo, kako to sami Adventisti kažu sedamdesetak godina kasnije ?

2. Staviti znak JEDNAKOSTI između Boga i EGW, ili Milera, ili bilo kog čoveka, osim Isusa Hrista je bogohulno delo.
Jedino napadanjem Isusa Hrista ja mogu napadati Boga, i nijednim napadanjem nekog drugog ljudskog bića.

Jer porediti ljudsko biće (osim Isusa Hrista) sa Bogom je apsolutno neprimereno. Tako da brate Laodikeja, ovaj tvoj stav ja nikako ne mogu prihvatiti, izvini.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
1. "Adventni pokret od 1840-1844. godine bio je slavno ispoljavanje sile Božјe." (Ellen White, Velika borba)

AMIN.

Sto se tice napada na ljude koje je Bog podigao da preko njih govori, u biblijskom kontekstu to je greh koji podleze Bozjoj osudi, jer napasti i vredjati Bozje izabrane sluge je u kontekstu biblije slicno huli na Duha Svetoga, to bi trebao da znas ako citas bibliju.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
AMIN.

Sto se tice napada na ljude koje je Bog podigao da preko njih govori, u biblijskom kontekstu to je greh koji podleze Bozjoj osudi, jer napasti i vredjati Bozje izabrane sluge je u kontekstu biblije slicno huli na Duha Svetoga, to bi trebao da znas ako citas bibliju.

Greh da ! Ali NE i napad na Boga, kako si malopre formulisao.

Ali, opet i za greh, ostaje KRUCIJALNI PROBLEM – Utvrditi da li je EGW, Miler, Snou, Edson........ IZABRANE BOŽIJE SLUGE ili ne !?

Odnosno čije su oni IZABRANE sluge ?

A to se lako da utvrditi po izjavama koje su dali za vreme svoga života ! I ostvarenjima istih.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Greh da ! Ali NE i napad na Boga, kako si malopre formulisao.

Ali, opet i za greh, ostaje KRUCIJALNI PROBLEM – Utvrditi da li je EGW, Miler, Snou, Edson........ IZABRANE BOŽIJE SLUGE ili ne !?

Odnosno čije su oni IZABRANE sluge ?

A to se lako da utvrditi po izjavama koje su dali za vreme svoga života ! I ostvarenjima istih.

AMIN.

Posvedocio je sam njihov zivot i ono sto su svedocili, direktno govorim za EGW.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Масони и преваранти, доказано лажни пророци (највећи у историји хришћанства) који тврде да је Бог дизајнирао гардеробу специјално за адвентисте? Њих је Бог подигао? Ти то озбиљно?

Не знају људи ко су били ваши оснивачи, тек када виде који су преваранти и лажови у питању, постоји нада да се отргну из ваше дружине.

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Sarrdy,
istorisjki deo o advnetistima je prilicno ispravan.

ZAKLJUČAK:
Evo sada dve interesantne izjave, od kojih se svaka na svoj način odnosi na događaje Adventnog pokreta 1840.-1844. godine:

SVAKKAKO DA JESTE, A TO NE GOVORE PRICE NEGO CINJENICE. MILEROV POKRET UZBUDIO JE STOTINE HILJADA LJUDI I POZVAO IH NA RAZMISLJANJE I TO JE SVAKAKO BILO DOBRO.

Dobro je da razumete, da prvi Adventisti noisu bili svestenici, teolozi, pa cak nidsu bili ni jednomisljenici. Bili su to dobri i pobozni hriscani koji su voleli Boga i nastojsali da slede uputstva Bozje revci.

Pre svega, oni su se sakupili iz raznih crkava i svako je sa sobom doneo ono sto je u toj crkvi naucio.
Svakako kao obicni ljudi, a ne teolozi, u poocetku nisu mnogo cega razumeli. Ali ono sto je pozitivno, oni su se ujedinili u molitvi i ucinili veliki napor da se vrate apostolskom ucenju, koje je neizmenjeno sacuvano u Svetom pismiu.

Blagoslovi njihovog postenog i marljivog rada najbolje svedoce, jer se Hristovo jevandjelje za nekoliko decenija prosirilo po celome svetu.

Napravite uporedjenje, od onoga sto su znali i nisu znali u pocetku i danasnjeg verovanja i ucenja Crkve, i videcete da je razlika ogromna. Svaki objektivan covek shvatice ako je iskren da je u tome izrazeno Boaje vodjstvo.
--------------

Nameće se pitanje, jesu li događaji iz kojih se rodio Adventizam Sedmog Dana bili slavno ispoljavanje sile Božje, kako kaže Elen Vajt?

"KONAC DELO KRASI", kaze poslovica. Milioni ljudi u svetu danas shvataju da Adventisti iznose biblijsku istinu i svakog dana Crkvi se pridruzi oko 3000 novih vernika.

Zamislite kada bi sve Ctrkve zalagale se u objavljivanju Jevandjelja svetu kao Adventisti, u proporciji koliko clanova one imaju, koliki priligv noivih vernika bi bio svake godine? A sami vidite sta vasa crkva radi i koliki je njen napredak?

Posmatrajte stotine hiuljada crkava u svetu, skola, bolnica, klinika, izdavackih kuce, radio i TV stanice koje ohbjavljuju Hristovo Jevandjeje cak i u zemljama gde je zabranjeno da se propoveda o hriscansgtvu. Zar to nije Bozji blagoslov dat svetu?

2. Staviti znak JEDNAKOSTI između Boga i EGW, ili Milera, ili bilo kog čoveka, osim Isusa Hrista je bogohulno delo.

Sarrdy, pa ko je bilo koga smrtniak IZJEDNACIO SA BOGOM? Sarrdy ti ne bi mogao a da ne izneses nesto sto nema veze sa predmetom. Ako se kaze da je neci rad bio podpomognut Bozjom silom, zar je za tebe to izjedanacenje te osoebv sa Bogom? Mani se gluposti.

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Sarrdy, da li znas sta znavci: "EVEN EZER"?
To znaci: "Dovde nam Gospod pomoze". 1. Samuilova 7,12.

Kada je prorok Samuilo izgovorio te reci, da li je uporedjivao ljude sa Bogom, ili je jednostavno priznao da im je Gospod pomoga, i da sva priznanja pripadaju Njemu a ne ljudima?

Pravi hriscani uvek daju slavu Bogu i priznaju da su uspesi Njegovi a ne ljudski.

Drugo, sat mislis sta je hula na Svetoga Duha?
Onda kada su fariseji za Isusa izjavili: "Ovaj drugavcije ne izgoni djavola do pomocu Veelservula kneza djavolskoga,"
ovim su pohulili na Duha Svetoga.
Na to je Isus rekao: "Svaki greh i hula oprosti ce se ljudima, ali hula na Duha Svetoga nece se oprostiti ljudima." Matej 12,24.31.
Dakle, neoprostivi je greh ako Bozje delo pripisemo sotoni ili sotonsku Bogu.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Sarrdy, da li znas sta znavci: "EVEN EZER"?
To znaci: "Dovde nam Gospod pomoze". 1. Samuilova 7,12.

Kada je prorok Samuilo izgovorio te reci, da li je uporedjivao ljude sa Bogom, ili je jednostavno priznao da im je Gospod pomoga, i da sva priznanja pripadaju Njemu a ne ljudima?

Pravi hriscani uvek daju slavu Bogu i priznaju da su uspesi Njegovi a ne ljudski.

Drugo, sat mislis sta je hula na Svetoga Duha?
Onda kada su fariseji za Isusa izjavili: "Ovaj drugavcije ne izgoni djavola do pomocu Veelservula kneza djavolskoga,"
ovim su pohulili na Duha Svetoga.
Na to je Isus rekao: "Svaki greh i hula oprosti ce se ljudima, ali hula na Duha Svetoga nece se oprostiti ljudima." Matej 12,24.31.
Dakle, neoprostivi je greh ako Bozje delo pripisemo sotoni ili sotonsku Bogu.
Ja mislim da je Hula na Svetoga Duha, mnogo toga.
Između ostalog Hula na Svetoga Duha bi bilo kada bi ja govorio da je da su počeci osnivanja Adventne Crkve bili ne od Boga već od sotone. Ili kada bih tvrdio da su vizije i proročnstva Milera, EGW i njihovih bliskih saradnika od sotone, a ne od Boga. Ili kada bih tvrdio da Adventna Crkva nije jedina, prava Crkva od Boga podignuta, a ona to u stvari jeste.................

Ali ako je Adventna Crkva kriva religija. I ako se iz nje spašava minoran procenat vernika, odnosno ako se vše Adventista spašava izlaskom iz Crkve ASD, nego ostankom u njoj, onda to nije hula na Svetoga Duha.
Ili ako su Miler, EGW, i ostali više puta izgrešili buduće događaje no pogodili.......to opet nije hula na Svetoga Duha, jer Božiji proroci, osnivači Crkava, ne greše u svojim vizijama, jer su od Boga. I ne treba im 3 ili 4 ili 5 puta da pogode nešto, već pogađaju iz prve....

Ili da ne dužim puno, ako Crkva ASD nema ni jednu JERES, ako su njeni osnivači pogađali iz prve sve kao svi Božiji proroci iz Biblije, ako se velika većina iz te Crkve spašava, onda su moje reči bile hula na Svetoga Duha.

Ali ako vaša Crkva ima i JEDNU JERES, ako je EGW bila lažni prorok, ako se iz vaše Crkve spasava jako mali procenat vernika, onda je moja dužnost bila da sve to kažem, i nikako ne može biti hula na Svetog Duha, već moja obaveza prema Njemu. Jer ja sam tim činom hteo POMOĆI Adventistima a ne odmoći.
A ako sam u zabludi, onda meni to treba Biblijom ili istorijskim činjenicama pokazati i ispraviti me, ne bi li i ja postao Adventista i time zadobio spasenje.

Pozdrav

Sarrdy, pa ko je bilo koga smrtniak IZJEDNACIO SA BOGOM? Sarrdy ti ne bi mogao a da ne izneses nesto sto nema veze sa predmetom. Ako se kaze da je neci rad bio podpomognut Bozjom silom, zar je za tebe to izjedanacenje te osoebv sa Bogom? Mani se gluposti.
Ova stavka (2.) je bila odgovor na Laodikejin post:

Poslednja izmena od urednika:
Natrag