@Adrian BG
Nisam znao za dosta stvari koje si naveo a ova prica sa polumesecom ima delimicno smisla ali mislim da teorije zavere tipa Vatikan je jedan od osnivaca islama ne pije vodu. U svakom slucaju hteo sam da znam zasto ne smatras alah za istog boga i hvala na odgovoru.
Теби може да пије или не пије, не могу те ја убедити да верујеш. Чак ни у Бога не верујеш (што је важније, а да не говориомо о вери у Христа и Васкрсење што је спасоносно за нас обичне и грешне смртнике). Имаш много материјала на ту тему, па ако те интересује можеш истраживати.
То би исто било као да за једно 100 година неко каже да Ватикан нема никаквог утицаја на светску политику и економију, а нема богатије корпорације на свету. Нема моћније силе тренутно. Не говорим о нуклеарним бојевим главама (то је разорна моћ), већ говорим о утицајној моћи (а и финансијско - економској). Ту су многа тајна (сада јавна) удружења, ложе и остале сотонске творевине преко којих се манипулише и руководи. Мислиш да су нас бомбардовали због Албанаца и оних изговора које смо слушали и морали да прихватимо (на силу)?
Ако су се европски краљеви клањали и молили за наклоност "Светог Оца" (богохуљење!), онда шта може да чуди? Ако је доказано да је много фалсификованих докумената било са којима је фигура на челу цркве постала "краљ над краљевима" и радила шта је хтела свуда по свету, ја не могу на силу или чудом да отворим некоме очи и да му нешто "пије воду.
Шта мислиш зашто Рим дуго није хтео да прихвати Данилову књигу као део Библије? Јер пише:
Данило, глава 7
7. Потом видех у утварама ноћним, и гле, четврта звер, које се требаше бојати, страшна и врло јака, и имаше велике зубе гвоздене, јеђаше и сатираше, и гажаше ногама остатак, и разликоваше се од свих звери пређашњих, и имаше десет рогова.
8. Гледах рогове, и гле, други мали рог израсте међу онима, а три прва рога ишчупаше се пред њим; и гле, очи као очи човечије беху на том рогу, и уста која говораху велике ствари.
13. Видех у утварама ноћним, и гле, као Син човечији иђаше са облацима небеским, и дође до старца и стаде пред Њим.Иса. 9:6, Језек. 1:26, Мат. 24:30, Мар. 13:26, Лука 21:27, Откр. 1:7, Откр. 1:13
14. И даде Му се власт и слава и царство да Му служе сви народи и племена и језици; власт је Његова власт вечна, која неће проћи, и царство се Његово неће расути.Псал. 2:6, Псал. 110:1, Иса. 9:7, Авд. 1:21, Мих. 4:7, Мат. 11:27, Лука 1:33, Јован 3:35, Јевр. 12:28
--------------------
19. Тада зажелех знати истину о четвртој звери, која се разликоваше од свих и беше врло страшна, и имаше зубе гвоздене и нокте бронзане, и јеђаше и сатираше, а остатак ногама гажаше,
20. И о десет рогова шта јој беху на глави, и о другом који израсте и три отпадоше пред њим, о рогу који имаше очи и уста која говораху велике ствари и беше по виђењу већи од других.
21. Гледах, и тај рог војеваше са свецима и надвлађиваше их,
Овај део није фикција јер се јасно "дешифрује" шта значи звер и ко је звер:
23. Овако рече: Четврта звер биће четврто царство на земљи, које ће се разликовати од свих царстава, и изјешће сву земљу и погазити и сатрти.Дан. 7:7
24. И десет рогова јесу десет царева, који ће настати из тог царства, а после њих настаће други, и он ће се разликовати од пређашњих, и покориће три цара.Откр. 17:12
25. И говориће речи на Вишњег, и потираће свеце Вишњег, и помишљаће да промени времена и законе; и даће му се у руке за време и за времена и за по времена.Иса. 37:23, Дан. 2:21, Дан. 4:16, Дан. 7:20, Дан. 12:7, Откр. 12:14, Откр. 13:7, Откр. 17:6, Откр. 18:24
26. Потом ће сести суд, и узеће му се власт, те ће се истребити и затрти сасвим.
27. А царство и власт и величанство царско под свим небом даће се народу светаца Вишњег; Његово ће царство бити вечно царство, и све ће власти Њему служити и слушати Га.
Не само да се говори о Господу Исусу Христу коме се даде свака власт (вечна), већ и јасно говори о највећем царству (четвртом, остала три се јасно описују раније и после), о цару бестидном који се уздиже изнад свих и жели да влада изнад свих (а разликује се од осталих), говори се "о очима и устима" која говоре велике ствари. Такође се у Откривењу спомиње ИКОНА (СЛИКА) ЗВЕРИНА (обновљено Римско царство), што имаш прилике да видиш својим очима, не морам да те ја убеђујем.
Откривење, глава 17
1. И дође један од седам анђела који имаху седам чаша, и говори са мном говорећи ми: Ходи да ти покажем суд курве велике, која седи на водама многима.
2. С којом се курваше цареви земаљски, и који живе на земљи опише се вином курварства њена.
3. И уведе ме дух у пусто место; и видех жену где седи на звери црвеној која беше пуна имена хулних и имаше седам глава и десет рогова.
4. И жена беше обучена у порфиру и скерлет и накићена златом и камењем драгим и бисером, и имаше чашу у руци својој пуну мрзости и поганштине курварства свог;
5. И на челу њеном написано име: Тајна, Вавилон велики, мати курвама и мрзостима земаљским.
6. И видех жену пијану од крви светих и од крви сведока Исусових; и зачудих се чудом великим кад је видех.
7. И рече ми анђео: Што се чудиш? Ја ћу ти казати тајну ове жене, и звери што је носи и има седам глава и десет рогова.
8. Звер коју си видео беше и није, и изићи ће из бездана и отићи ће у пропаст; и удивиће се који живе на земљи, којима имена написана нису у књигу живота од постања света, кад виде звер која беше, и није, и доћи ће опет.
9. Овде је ум, који има мудрост. Седам глава, то су седам гора на којима жена седи.
10. И јесу седам царева. Пет је њих пало, и један јесте, а други још није дошао; а кад дође за мало ће остати.
11. И звер која беше и није, и она је осми, и јесте од седморице и у пропаст иде.
12. И десет рогова, које си видео, то су десет царева, који царства још не примише, него ће област као цареви на једно време примити са звери.
13. Ови једну вољу имају, и силу и област своју даће звери.
14. Ови ће се побити с Јагњетом и Јагње ће их победити, јер је Господар над господарима и Цар над царевима; и који су с Њим, јесу позвани и изабрани и верни.
15. И рече ми: Воде, што си видео, где седи курва, оно су људи и народи, и племена и језици.
16. И десет рогова, што си видео на звери, они ће омрзнути на курву, и опустошиће је и оголузнити, и месо њено појешће и сажећи ће је огњем.
17. Јер је Бог дао у срца њихова да учине вољу Његову, и да учине вољу једну, и да даду царство своје звери, док се сврше речи Божије.
18. И жена, коју си видео, јесте град велики, који има царство над царствима земаљским.
Јасно да је жена град који седи на седам гора (Рим), да пет царева су били цареви Римског царства, један је био присутан у време писања Откривења, а седми ће бити кратко на власти.
Овде нема места за неке манипулације када се јасно види из датих реченица шта је шта. Али да се не удаљавамо од теме много јер ипак и адвентистичка манипулација је створена од масонске секте која је под директним утицајем АНТИХРИСТА. Мада масони кажу да је њихов бог Луцифер (Светлоноша, што и адвентисти говоре за себе, да се "просветљују" - масонски термин), а наш библијски Бог Адонај (Господ, у преводу) да је зао и покварен. Многи то говоре за Бога, управо јер су научени (усмеравани) тако.
Римско краљевство
753 п. н. е. – 510 п. н. е.
Римска република
510 п. н. е. – 27 п. н. е.
Римско царство
27 п. н. е. – 476
Откривење је највероватније настало у доба владања цара
Домицијана, око
95. године. Један мањи део научника држи да је књига написана већ за
Нероновог прогона хришћана, мало пре
70. године.
Седам царева:
И јесу седам царева. Пет је њих пало, и један јесте, а други још није дошао; а кад дође за мало ће остати.
1.
Октавијан Август (
изузетно је битно проучити овог цара лукавог)
2. Тиберије
3. Калигула (до 41.г.н.е.)
4. Клаудије
5. Нерон (до 68 - самоубиство)
6. Веспазијан је умро 79. године, а Тит је одмах проглашен царем
7. Тит
Титову кратку владавину обележиле су несреће: 79. године је Везув затрпао Помпеју, а 80. године је пожар уништио Рим.
Што говори да је Откривење писано за време Васпазијана како тврде неки историчари.
11. И звер која беше и није, и она је осми, и јесте од седморице и у пропаст иде.
8. Домицијан
Домицијан није одржао братов и очев углед. Иако су његове злочине можда преувеличале касније генерације, нарочито историчар Тацит, сигурно је да није хтио делити власт. Већ и пре Домицијана се уобичајило да цар истовремено држи много положаја установљених у време републике (на пример, положаје цензора и овлапћења народног трибуна), али те положаје су могли имати и други сенатори. Домицијан је хтео све положаје само за себе, чиме је побудио непријатељство Сената и народа.
Током Домицијанове владавине дошло је до инфлације. Сребрни денар је изгубио вредност. То је изазвало повећање пореза, што је наравно довело до незадовољства. С друге стране, Домицијан је улагао велики новац у улепшавање Рима, који је још увек патио од последица великог пожара из 64. године и од Грађанског рата 69. године. У Домицијаново доба је
рестаурисан Јупитеров храм на Капитолу, као и царска палата на Палатину.
Домицијан је био обузет уметношћу и играма.
Основао је Капитолинске игре 86. године. По угледу на Олимпијске игре,
оне су се требале одржавати сваке четири године. Поред тога, цар је био велики љубитељ гладијаторских игара.
При крају своје владавине, Домицијан је све теже контролисао своју суровост.
Јевреји и хришћани су били жестоко прогањани током његове владвине. Изгледа да је патио од параноје, што га је довело до тога да убије више угледних сенатора и витезова. Своју владавину је завршио у рату са сенатом. Остао је забележен у историји као један од најнепопуларнијих римских царева.
Домицијан је убијен 96. године, у септембру. Заверу су организовале присталице сената, као и неке слуге његових жена. Наследио га је Нерва, кога је сенат именовао. Сам Домицијан је претрпео
damnatio memoriae.
Дакле, осми цар може бити Домицијан, али не мора да значи. Писмо га описује као звер,
поред тога што се и за Римско царство каже да је звер. Одговор видимо пре тога:
8. Звер коју си видео беше и није, и изићи ће из бездана и отићи ће у пропаст; и удивиће се који живе на земљи, којима имена написана нису у књигу живота од постања света, кад виде звер која беше, и није, и доћи ће опет.
Дакле, беше и више није, што говори да не постоји та титула, већ ће поново изаћи на видело. Пошто жена (град и црква) седи на звери (на темељима Римског царства), тај цар долази касније. Што јасно говори да је то антихрист који треба да се устоличи. Апостол Јован каже да је он већ ту (дакле титула/функција антихриста је већ била у време писања Откривења). Пошто два сведока треба да дођу, звер ће их убити у Јерусалиму:
Откривење, глава 11
1. И даде ми се трска као палица говорећи: Устани и измери цркву Божију и олтар, и оне што се клањају у њој;
2. А порту што је изван цркве, избаци напоље, нити је мери, јер је дана незнабошцима; и град свети газиће четрдесет и два месеца.
3. И даћу двојици својих сведока, и прорицаће хиљаду и двеста и шездесет дана обучени у вреће.
4. Ови су две маслине и два жишка што стоје пред Господарем земаљским.
5. И ако им ко неправду учини, огањ излази из уста њихових, и појешће непријатеље њихове; и ко буде хтео да им учини нажао онај ваља да буде убијен.
6. И ови ће имати власт да затворе небо, да не падне дажд на земљу у дане њиховог прорицања; и имаће власт над водама да их претварају у крв, и да ударе земљу сваком муком, кадгод буду хтели.
7. И кад сврше сведочанство своје, онда ће звер што излази из бездана учинити с њима рат, и победиће их и убиће их.
8. И телеса њихова оставиће на улици града великог, који се духовно зове Содом и Мисир, где и Господ наш разапет би.
9. И гледаће неки од народа и племена и језика и колена телеса њихова три дана и по, и неће дати да се њихова телеса метну у гробове.
10. И који живе на земљи, обрадоваће се и развеселиће се за њих, и слаће даре један другом, јер ова два пророка мучише оне што живе на земљи.11. И после три дана и по дух живота од Бога уђе у њих; и сташе оба на ноге своје, и страх велики нападе на оне који их гледаху.
12. И чуше глас велики с неба, који им говори: Изиђите амо. И изиђоше на небо на облацима, и видеше их непријатељи њихови.
13. И у тај час затресе се земља врло, и десети део града паде, и тресење земље поби седам хиљада имена човечијих; и остали се уплашише, и даше славу Богу небеском. (Откривење 11)
Дакле, ово се не деси још и то говори да ће звер (антихрист) учинити рат са сведоцима и побити их. Сви на земљи ће видети то. Све ово није пресудно за ову тему и признавање Алаха (мухамеданског) од стране 99% адвентиста. Превод речи Алах (Бог) не значи ништа ако не говоримо о истом Исусу и библијским догађајима. Обратимо пажњу на Микин коментар:
Adriane,
to sto si rekao o muslimanima ima dostsa toga sto je tacno.
Problem je u tome, sto ti na muslimane primenjujes poruke Novog zaveta koje se odnose na hriscane.
Vec sam rekao da muslimani priznaju Isusa Hriustsa kao istorijsku licnost, da je postojuao, bio ucitelj i proroik, ali ne veruju u onakvog Isusa kako ga mi hriscsani verujemo (сам даје тачну констатацију коју касније порекне). Pa ipak, kad oni govore o Isi oni govore o Isusu koga pogresno shvataju i o kome imaju ograniceno razumevanje i pogresna shvatanja.
Tako isto i za Alaha, to sto oni imaju neka pogresna ucenja o Alahu, ne znaci da Bog nije istiniti i pravi.
Koliko hridscana ima danas koji imaju pogresnu sliku o Bogu, pa to ipak ne menja Boga niti Njegoivu prirodu i licnost.
Adriuan:
Сврха је само једна: ЕКУМЕНИЗАМ. Тачно се види да се крију иза те приче. Наводно имамо истог Бога, има много путева до Њега, а ми било којим путем да идемо стижемо ка Њему. То је основа Њу ејџ учења, главни ослонац Новог светског поретка (тајног плана кога су масони спроводили и полако приводе крају). Да видимо шта апостол Јован каже о томе, о тим људима који доносе неко друго јеванђеље:
Adriane, nema to veze sa ekujmenizmom , jer Arap isu verovali u Alaha kad o ekumenizmi nista se nije ni znalo.
Arapska rec Alah je ista sto i nasa rec Bog. Radi se o Istom Bogu, samo postoje razlicita mislujenja, verovanja i ucenja o Njemu.
Zar ti zbilja verijes da je Kuran neko dtrugo Jevandjelje? Ja u to ne verujem. To sto je Muhamed uzeo neke izjave koje se nalaze u Jevadjelju ne cini njegov Kuran jevandjeljem.
Ово је чисто одбацивање апостола и њихових смерница и јасних речи. Доста тога сам издвојио у претходном посту и видиш да Мика не верује да је у Курану изврнуто јеванђеље. Јасно је показано да у Курану постоји јеванђеље, а и држе се апокрифног Варнавиног јеванђеља). Апостол каже:
6. Чудим се да се тако одмах одвраћате на друго јеванђеље од Оног који вас позва благодаћу Христовом,
7. Које није друго, само што неки сметају вас, и хоће да изврну јеванђеље Христово.
8. Али ако и ми, или анђео с неба јави вам јеванђеље другачије него што вам јависмо, проклет да буде!
9. Као што пре рекосмо и сад опет велим: ако вам ко јави јеванђеље другачије него што примисте, проклет да буде! (Галатима 1)
3. Али се бојим да како као што змија Еву превари лукавством својим тако и разуми ваши да се не одврате од простоте која је у Христу.
4. Јер ако онај који долази другог Исуса проповеда ког ми не проповедасмо, или другог Духа примите ког не примисте, или друго јеванђеље које не примисте, добро бисте потрпели. (2.Коринћанима 11)
Мика то не види, он верује другачије, по свом (адвентистичком) виђењу. Каже да није екуменизам у питању, али основа екуменизма је да се занемаре оне ствари о којима пише пар људи на овоме форуму. Не може свака секта да тумачи како њој одговара, али сведоци смо да се то дешава.