Sarrdy je zamerio adventistima da imaju jeres, jer su usvojili biblijski sistem izdrzavavnja Crkve i njinih sluzbenika.
16– DESETAK – Obavezujući za Hrišćane !
To je biblijsko ucenje, a nije advnetisticko, nego su ga kao i sve drugo Aventisti primili iz Biblije. Preko proroka Malahije Bog govori: “Donesite sve desetke u spreme da bude hrane u Mojoj kuci, i okusajte me u tome veli Gospoda nad vosjkama, hocu li vam otvoriti ustave nebeske i izliti blagoslov na vas da vam bude dosta.” Malahija 3,10.
Ako Sarrdy i dalje tvrdi da je to JERES, onda nazivai i Boga jeretikom i proroka Malahiju laznim prorokom. Kod Sarrdyja to nista nije cudno, jer on je i onako izjavio da ne veruje u Stari zavet Biblije i da nista iz njega ne vazi za hriscsane. Ustvari, Sarrdy i nije hriscanin, jer svaki hriscanin veruje u Sveto poismo koje je i sam Hristos preporucio vernicima.
Sarrdy tvrdi:
I na kraju da potražimo odgovor u Pismu. Svi stihovi o desetku u N.Z. su:
Zasto samo u Novom, a ne i u Starom zavetu? Zato sto je Sarrdy javno izjavio da ne veruje u Stari zavet.
Posmatrajte koji prvi biblijski tekst o desetku uzima Sarrdy:
Prvi Stih ( isti izveštaj se nalazi u Luci 11:42 ):
Matej 23:23 Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што дајете десетак од метвице и од копра и од кима, а остависте шта је најпретежније у закону: правду и милост и веру; а ово је требало чинити и оно не остављати.“
Da li je ovo prvi bibliski tekst koji govori o desetku? Nije!
Sistem odrzavanaj Bogomolje i onih koji u njoj sluze vernivcima, potice mnogo pre postanka levetskog svestenstva.
Prilikom Avramovog susreta sa Melihisedekom, svestenikom Boga visnjega se kazer: „I DADE MU AVRAM DESETAK OD SVEGA.“ 1. Mojsijeva 14,20. Ovo je bilo oko 400 godina pre levita.
Jakov je obecao Bogu: „STO MI GOD DAS OD SVEGA DACU DESETO TEBI.“ 1. Mojsijeva 28,22.
To pokazuje da je sistem desetka bio poznat vekovima pre levitskog svestenstva.
Biblija kaze da je svaki desetak Gospodnji, a ne ljudski: „I SVAKI DESETAK ZEMALJSKI OD USEVA ZEMALJSKIH I OD VOCA, GOSPODNJI JE, SVETINJA JE GOSPODU.“ 3. Mojjsijeva 27,30.
Istina je, kada je uspostavljeno levitsko svestenstvo, Bog je njima dao desetak koji je Bozja svojina:
„A sinovima Levijevim evo dajem u nasledstvo sve desetke od Izrailja za sluzbu njihovu sto sluze u satoru od sastanka.“ 4. Mojsiejve 18,21.
Bog preko prorok Malahija poziva ljude da budu verni u tome jer od toga zavisi blagoslov:
“Donesite sve desetke u spreme da bude hrane u Mojoju kuci, i okiusajte me u tome veli Gospoda nad vosjkama, hocu li vam otvoriti ustave nebeske i izliti blagoslov na vas da vam biude dosta.” Malahija 3,10.
I tek posle svega ovoga, sledi tekst koji je Sarrdy naveo:
Matej 23:23 Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што дајете десетак од метвице и од копра и од кима, а остависте шта је најпретежније у закону: правду и милост и веру; а ово је требало чинити и оно не остављати.“
I ovde je Sarrdy pogresno primenio ovu Hristovu izjavu. Hristos nije osudio davanje desetka, nego je osudio fariseje zato sto su izostavljali pravdu, milost i vere. A za desetak je rekao: „ а ово је требало чинити и оно не остављати.“
Isus nije rekao farisejima da su gresili sto su davali desetak, naprotiv, rekao je da je to trebalo ciniti, ali ne izostaviti milost, pravdu i veru.
Apostol Pavle napravio je uporedjenje starozavetne sluzbe u hramo sa sluzbom Jevandjelja:
„Ne znate li da oni koji cine svetu sluzbu od svetinje se hrajne? I koji oltaru sluze s oltara dele?
TAKO I GOSPOD ZAPOVEDI DA ONI KOJI JEVANDJELJE PROPOVEDAJU OD JEVANDJELJA ZIVE.“ 1. Kornicanima 9,13.14.
Neke verske zajednice usvojile su sistem dobrovoljnih darova i naplacivanje usluga vernicima u crkvi, sto dovodi do mnogih nezgoda u odnosima vernika i svetenika.
Biblijski sitem je takodje na dobrovoljnoj osnovi, jer svaki vernik nezavisno odlucuje sta, kako i koliko ce priloziti i do daje za vreme bogosluzenja.
Adventisti su usvojili biblijski sistem pomaganja crkve i njenih sluzbenika, a sve sluzbe pastori vernicima vrse besplatno. Nigde u Bibliji ne nalzimo da su duhovna livca naplacivala svoje usluge vernicima.
Cak je i sekretar Ruske pravoslavne patrijarsije u Moskvi nedavno pozvao pravoslavne da usvoje davanje desetka, jer to i jeste biblijsko pravilo izdrzavanja Crkve.
Prema tome, davanje desetka nije jeres, nego cisto biblijsko ucenje.
Samo oni koji odbacuju Bibiliju kao pravilo hriscanskog zivota mogu desetak smatrati za jeres.