Иса. 56 : [SUP]1[/SUP] Овако вели Господ: Пазите на суд, и творите правду, јер ће скоро доћи спасење моје, и правда ће се моја објавити. [SUP]2[/SUP] Благо човеку који тако чини, и сину човечјем који се држи тога чувајући суботу да се не оскврни, чувајући руку своју да не учини зло. [SUP]3[/SUP] И нека не говори туђин који пристане уз Господа: Господ ме је одлучио од свог народа; и нека не говори ушкопљеник: Гле,ја сам суво дрво. [SUP]4[/SUP] Јер овако вели Господ за ушкопљенике: Који држе суботе моје и избирају шта је мени угодно,и држе завет мој, [SUP]5[/SUP] Њима ћу дати у дому свом и међу зидовима својим место и име боље него синова и кћери, име вечно даћу свакоме од њих, које се неће затрти. [SUP]6[/SUP] А туђине који пристану уз Господа да Му служе и да љубе име Господње,да Му буду слуге, који год држе суботу да је не оскврне и држе завет мој, [SUP]7[/SUP] Њих ћу довести на свету гору своју и развеселићу их у дому свом молитвеном; жртве њихове паљенице и друге жртве биће угодне на олтару мом, јер ће се дом мој звати дом молитве свим народима. [SUP]8[/SUP] Господ Господ говори, који сабира прогнанике Израиљеве: Још ћу му сабрати осим оних који су сабрани.......
1. Pa jel ti lepo piše u 4-tom stihu (Јер овако вели Господ за ушкопљенике: Који држе суботе моје и избирају шта је мени угодно, и држе завет мој,) i 7-mom stihu ( Њих ћу довести на свету гору своју и развеселићу их у дому свом молитвеном; жртве њихове паљенице и друге жртве биће угодне на олтару мом, јер ће се дом мој звати дом молитве свим народима) kome se obraća Isaija !
Obraća se TUĐINIMA koji pristanu živeti po običajima Izraelaca ! Žrtve; Paljenice; Oltar............... , a tuđina može biti iz svih naroda! Pa kakve to veze ima sa Hrišćanima !?
Sarrdy,
Pod brojem 1. poceo si da objasnjavas od 4. stiha. Zasto si to ucinioi?
Da bismo pravilno razumerli bibliujski izvestaj treba uzeti ceo tekst, a ne samo deo njega.
Ono sto si ti izostavio je kljucno u ovovm tekstu a ono glasi:
[SUP]1[/SUP] Овако вели Господ: Пазите на суд, и творите правду, јер ће скоро доћи спасење моје, и правда ће се моја објавити. [SUP]2[/SUP] Благо човеку који тако чини, и сину човечјем који се држи тога чувајући суботу да jе не оскврни, чувајући руку своју да не учини зло.
Ti si poceo od uskopljenika, Jevreja, a prorok pocinje sa COVEKOM.
Povezi to sa Hristovom izjavom: "Subota je nacinjena COVEKA radi", a nije radi Jevrejina.
Ja sam bar izneo 8 stihova iz Isaije 56 glave sa referencom, dok Laodikeja je upotrebio samo 4 reči (
DOM MOLITVE SVIM NARODIMA), pa sada ti vidi ko se tu više služi stihovima i
Biblijom;
Nije SUŠTINA od kog ja stiha počinjem ili s čim počinje stih. Već je SUŠTINA KOME SE OBRAĆA ISAIJA kada kaže da moraju da se drže SUBOTE !
Jer o tome polemišemo. Da li je SUBOTA bitna za naše spasenje ili ne. I da li je OBAVEZNA za svetkovanje ili ne.....
A prvih 8 stihova iz Isaije 56 glave eksplicitno dovori o TUĐINIMA koji
prihvate da žive sa Jevrejima, šta moraju raditi. Moraju se obrezati, poštovati subotu, jesti samo čistu hranu............. i sve ostalo što drže Jevreji!
Marko 2, 27 - Subota je stvorena radi ČOVEKA a ne Jevrejina sam objasnio 6 X. Ako treba još koji put Miko, samo kaži. Vrlo rado ću.
Slazem se sa tobom kada je rec o tudjinima, koji bi pristali da prihvate Jevrejskog Boga u isto vreme prihvatili bi i
starozavetne obrede, ali se i za njih kaze, neka ni oni ne prestupaju subotu.
Ti kazes, kakve to veze ima za hriscanima?
Pa zar ti ne verujes da su hriscani Bozji narod?
Zar ti ne verujes da onu ulogu u svetu koju su trebali odigrati Jevreji da je ona predata hriscanima?
Izrailjac znaci pobednik. Zar mislis da hriscani ne teba da pobede greh u sebi i oko sebe?
Ako ces ti odbaciti ono sto je upuceno Izrailjvcima, onda nemas ni Mesije, jer je on Njima obecan i medju njima se i pojavio.
Tako ono sto je Bog trazio oid Izrilja i od nas zahteva, osim zrtava i obreda ciji simboli su ispunjeni u Hristovoj zrtvi.
Pa čemu onda Stari i Novi Zavet. Kome je namenjen
?
Ko je i kada ukuinuo OBREZANJE i zašto
?
S kim je Bog napravio savez u Starom Zavetu a s kim u Novom
?
Šta znači cepanje zavese koja je delila Zemaljsku Svetinju od Svetinje nad Svetinjama
?
Miko ne mogu da verujem da ne znaš TAČNE odgovore na ova pitanja !
2. Adventisti izvade iz 259 reči 5 reči (звати дом молитве свим народима.) i na tome grade svoja učenja ! Pa ako tako učimo Bibliju onda NEMA BOGA. Jer se na 2 mesta u Bibliji nalaze ove dve reči. Mora se uzeti kontekst cele Biblije.
Sarrdy, slazem se sa tobom da treba uzeti u obzir kontekst.
Ali rekao si neistinu kad kazes da Adventisti izdvajaju samo tih 5. reci, naprotiv, vidis da si ti odbacio osnovu toga tekstra, a ne Adventisti. Zasto si odbacio ovo:
[SUP]1[/SUP] Овако вели Господ: Пазите на суд, и творите правду, јер ће скоро доћи спасење моје, и правда ће се моја објавити. [SUP]2[/SUP] Благо човеку који тако чини, и сину човечјем који се држи тога чувајући суботу да се не оскврни, чувајући руку своју да не учини зло. [SUP]3[/SUP] И нека не говори туђин који пристане уз Господа: Господ ме је одлучио од свог народа...
Vidis brate, tebi se cini da Advetisti izvrcu Bibliju, zato sto si pogresno naucen, ali i sam viudis da je mi upravo proucavamo kompletnu i nista iz nje ne odnbacujemo.
To sam ja rekao u vezi ovog posta, ne i za čitavu Adventnu Crkvu u Svetu.
A da izvrćete Bibliju u nekim stvarima – izvrćete. Upravo i ovo o čemu sada diskutujemo. Bog je imao 5 različita saveza ili znakova. Adam, Noje, Avram, Mojsije i Hrišćani i svi imaju različite znakove i zadatke. Nemaju svi isto. Npr. SUBOTA je data samo Mojsiju. To se iz Biblije lako vidi. Ostali nisu imali SUBOTU.
Kada sam već pomenuo obrezanje. Njega je dobio samo Avram i Mojsije, a i ono je ZNAK između Boga i NJEGOVOG NARODA. Pa zašto ga nemaju onda Adam, Noje i Hrišćani..........
Miko, Miko. Opusti se, raduj se, a onda detaljno pogledaj u
Bibliji, ne u drugim knjigama da li govorim istinu ili ne !
3. Ako se 7-mi stih 56 glave Isaije odnosi NA OBAVEZNO I SPASONOSNO DRŽANJE SUBOTE i za Hrišćane, odnosno sve ljude imamo DVA velika problema:
3.1. Pismo je u KOLIZIJI !
Jer na najmanje 30 mesta u Novom Zavetu piše da STARI ZAVET VIŠE NE VAŽI ZA HRIŠĆANE.
Ako ti pod ZAVETOM milis na knjige Staroga zaveta, onda si totalno promasio.
Objasni nam sta je Stari zavet?
Drugto, ko govori o spasonosnom drzanju? Ti a ne mi.
MI NE DRZIMO BOZJI ZAKON DA BIsmo SE DRZANJEM ISTOGA SPASILOI, NEGO GA DRZIMO STO SMO SPASENI.
Spaseni ne ostaju u bezakonju, a bezakonje je prestupanje Bozjeg zakona.
Stari Zavet je opis Božijeg stvaranja i saveza koji je Bog sklopio sa Jevrejima. Dok je Novi Zavet za sve ostale ljude na Planeti.
Itekako govorite o spasonosnom držanju, ovde si malo slagao Miko!
Ko ne veruje nek pogleda doktrinu Adventista Sedmoga Dana:
- Pečat Božiji je SUBOTA;
- Žig Zveri je NEDELJA;
- u POSLEDNJIM DANIMA izglasaće se NEDELJNI ZAKON i postojaće samo 2 grupe vernika – Oni koji drže spasonosnu SUBOTU i oni koji ne svetkuju Božiji dan od odmora;
- Ako Adventista mora da radi u SUBOTU, rađe će izgubiti posao nego ostati na poslu. Sem ako nije zdravstveni radnik.
- 144.000 iz Otkrovenja su ljudi koji će u poslednjim danima biti uzeti a subotari su;
Ovo se sve lako može proveriti. Ili u Adventnoj crkvi ili na njihovim zvaničnim sajtovima.
A ako misliš da i dalje nas zamajavaš, onda sledi PITANJE:
Da li mi imamo spasenje ako ne držimo SUBOTU ?
A to da držite SUBOTU zato što se spašeni – nemoj da pričaš meni, molim te, jer odlično znam šta Pismo kaže za one koji
DODAJU ili
ODUZIMAJU Pismu i kako će se takvi provesti na sudu.
3.2. Kojom SUBOTOM SE SPAŠAVAJU : TUĐINI koji ne pristanu uz Jevrejski narod – stih 6 !
Znači oni tuđini koji pristanu uz Gospoda da mu služe, da ga ljube...............Priđu Jevrejskom narodu – oni drže SUBOTU, običaje i sve po redu.
Sarrdy, zasto izvrces Biblijski tekst. Stih 6. Isaije 56. poglavlja ne kaze "TUDJIN KOJI PRISTUPI UZ JEVREJSKI NAROD" nego kaze ovako:
[SUP]6[/SUP] А туђине који пристану уз Господа да Му служе и да љубе име Господње ,да Му буду слуге, који год држе суботу да је не оскврне и држе завет моj.
Nije rec o tudjinu koji se samo udruzuje sa Jevrejima, nego je rec o neznaboscima koji se obrate Bogu i Njemu pocnu da sluze.
Zato nastojis da odbacius kljucnu misao iz teksta a uzimas samo pojedinhacne misli? Da li je to zato sto jedino tako mozes odbranit8i svoje krivoverje?
Sve najbolje
Miko nemoj da me zezaš, i praviš me na budalu.
PA JA NE IZVRĆEM TEKST VEĆ LEPO
PITAM:
Šta se dešava sa TUĐINIMA koji ne pristanu uz Gospoda i Jevreje!
Pa nisu svi TUĐINI NA PLANETI koji su ikad živeli pristupili Jevrejima i prihvatili njihove običaje i Boga.
Mnogo više ih je koji nisu !!!
Miko saberi se lepo sam pitao.