Član
- Učlanjen(a)
- 25.10.2011
- Poruka
- 1.562
A ja sam ti na to odgovorio:Kako nismo odgovorili, pa ja sam ti odgovorio u jednom od prethodnih komentara, i sada cu ponoviti.
Svi tekstovi koji naizgled govore o hrani i praznovanju odrejenih dana se nikako ne odnose na moralni zakon i subotu ili zakon o zdravoj ishrani, vec u vecini slucajeva se odnose na ceremonijalni - obredni zakon i starozavetne praznike i svetkovine.
U pojedinim slucajevima postoje tekstovi koji pretstavljaju savet apostola da slaboga brata u veri postepeno vodimo ka svetlosti istine koja se nalazi u Bogu i njegovoj reci, jer nisu svi moralno jaki da u startu prime svetlost koja bi izazvala vise stete nego koristi u toj duhovnoj spoznaji.
Dakle. poruka Rimljanima 14 poglavlja je `Ne osudjivati, vec svojim primerom pokazati poslusnost na delu, cak i u svetkovanju subote kako bi i slabi u veri dostigli spoznaju istine i krenuli tim istim putem poslusnosti..
Imaš li ti brate STIHOVE i BIBLIJSKE ARGUMENTE za izneto ili samo ono što si naučio u Adventističkoj Crkvi kao ODGOVOR NA RIMLJANUMA 14-TE GLAVE.
A odgovor i ISTNA o kom DANU Pavle misli u navedenoj glavi je :
Rimljanima 14
Često osporavana glava od strane adventista. Pa da vidimo o čemu se tu radi, jer oni govore da se ne odnosi na SUBOTU, već na starozavetne godišnje praznike i novokompane Hrišćanske praznike.
1 – Poslanica Rimljanima je pisana u Korintu, oko 56 g. skupštinu u Rimu. Tada je i u Korintu i u Rimu postojala skupština (zajednica) Hrišćana koji su uglavnom bili sastavljeni od Jevreja, ali i od novopridošlih Hrišćana iz matičnih zemalja (Kapetan Kornelijus- Izveštaj u Delima 10). A najverevotnije i od ostalog življa koji je tada živeo u Rimskoj imperiji;
2 – Takvom sastavu Pavle piše sledeće stihove:
Рим. 14: [SUP]4 [/SUP]Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га. [SUP]5 [/SUP]Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао.
[SUP]6 [/SUP]Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога. [SUP]7[/SUP] Јер ни један од нас не живи себи, и ни један не умире себи.
[SUP]8[/SUP] Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо.
Koji je to dan koji je tada mogao biti predmet spora Hrišćana u I veku u Rimu; Koji je to dan koji je vekovima bio sporan u Hrišćanstvu; Koji je to dan koji je danas sporan u Hrišćanstvu!?
Neki starozavetni praznik? Novokomponovani Hrišćanski praznik..............??
Gluposti. Uvek je to bila subota. Koja je jednostavno na jedan sakriveni način udaljena iz Novog Zaveta kao obaveza držanja za Hrišćane.
Na kraju krajeva piše: ‘’Da neko razlikuje DAN od dana’’, a ne NEDELJE ili bilo šta drugo. Znači u pitanju je neki dan.
Možemo i sami zaključiti o čemu su prvi Hrišćani, šarekolikog sastava, raspravljali kada je DAN za svetkovanje bio sporan.
Znači Pavle kada im je to saopštavao, znao je da se najviše spora vodi oko SUBOTE, ali je nije naglasio zato što je poenta Novog Zaveta i našeg spasenja LJUBAV, a ne držanje zakona, tako da DAN NAPISAN u Rimljanima 14:5,6 se ustvari ODNOSI NA BILO KOJI DAN U TOKU SEDMICE! Gotovo je sigurno da je apostol Pavle znao da će se veličati i nedelja i petak i ............ zato je i napisao DAN. Odnosno da nas niti uvodi u Carstvo Nebesko držanje nekoga dana, niti nas udaljava.
Ovo je jedino istinito tumačenje ovih par stihova. Jer ne spašava svetkovanje bilo kog dana u sedmici već ljubav prema Bogu i bližnjem. Ustvari to nije nikakvo tumačenje – već veoma jasno piše da ne treba isticati BILO KOJI DAN! Ova 2-3 stiha nema šta da se tumače. Tako piše i kraj priče!
Ali će Adventisti filozofirati i knjigu će napisati o Rimljanima 14-te glave ne bi li opravdali svoju jeres.
3 – Zar bi Pavle JEVREJIN, bez mane to pisao svojim sunarodnicima u Rimu!?:
Pa zar bi Pavle pisao svojim sunarodnicima sledeće stihove:
Римљ. 3:1 Шта је дакле бољи Јеврејин од других људи? Или шта помаже обрезање?
Колош. 3: [SUP]11[/SUP] Где нема Грка ни Јеврејина, обрезања ни необрезања, дивљака ни Скита, роба ни слободњака, него све и у свему Христос. [SUP]12[/SUP] Обуците се дакле као избрани Божији, свети и љубазни, у срдачну милост, доброту, понизност, кротост, и трпљење, [SUP]13[/SUP] Сносећи један другог, и опраштајући један другом ако има ко тужбу на кога: као што је и Христос вама опростио тако и ви. [SUP]14[/SUP] А сврх свега тога обуците се у љубав, која је свеза савршенства.
Галатима 5: [SUP]1[/SUP] Стојте дакле у слободи којом нас Христос ослободи,и не дајте се опет у јарам ропства ухватити. [SUP]2[/SUP] Ево ја Павле кажем вам да ако се обрежете Христос вам ништа неће помоћи. [SUP]3[/SUP] А опет сведочим сваком човеку који се обрезује да је дужан сав закон творити. [SUP]4[/SUP] Изгубисте Христа, ви који хоћете законом да се оправдате, и отпадосте од благодати. [SUP]5[/SUP] Јер ми духом чекамо од вере наду правде. [SUP]6[/SUP] Јер у Христу Исусу нити шта помаже обрезање ни необрезање, него вера, која кроз љубав ради.
Posle odličnog poznavanja TORE :
1. Мојс 17 : 12 - 14 Свако мушко дете кад му буде осам дана да се обрезује од колена до колена, родило се у кући или било купљено за новце од којих год странаца, које не буде од семена твог.. Да се обрезује које се роди у кући твојој и које се купи за новце твоје; тако ће бити завет мој на телу вашем завет вечан. А необрезано мушко, коме се не обреже окрајак тела његовог, да се истреби из народа свог, јер поквари завет мој.
i njenog pridržavanja u svakodnevnom životu!? Gde je on mogao i od koga čuti i naučiti DA JE UKINUTO OBREZANJE !? Pa za neobrezanje su se kamenovali Jevreji !
Ili na osnovu čega je mogao da izjavi u Kološanima čuveni stih:
Kološ. 2: 16 . Neka vas dakle niko ne sudi po jelu ili po piću, po praznicima, mlađacima ili subotama.
Evo gde je Pavle naučio o neobaveznom držanju SUBOTE, ČISTE HRANE, OBREZANJA, DESETKA......
Rimski oficir > Матеј 8:9,10 (Лука 7) Јер и ја сам човек под власти,и имам под собом војнике,па кажем једном: Иди, и иде; и другом: Дођи, и дође; и слузи свом: Учини то, и учини. А кад чу Исус,удиви се и рече онима што иђаху за Њим:Заиста вам кажем: ни у Израиљу толике вере не нађох.
Žena Hananejka > Матеј 15: [SUP]22 [/SUP] И гле, жена Хананејка изађе из оних крајева, и повика к Њему говорећи: Помилуј ме Господе сине Давидов! Моју кћер врло мучи ђаво.[SUP]23[/SUP] А Он јој не одговори ни речи. И приступивши ученици Његови мољаху Га говорећи: Отпусти је, како виче за нама. [SUP]24[/SUP] А Он одговарајући рече: Ја сам послан само к изгубљеним овцама дома Израиљевог. [SUP]25[/SUP] А она приступивши поклони Му се говорећи: Господе помози ми! [SUP]26[/SUP] А Он одговарајући рече: Није добро узети од деце хлеб и бацити псима. [SUP]27[/SUP] А она рече: Да, Господе, али и пси једу од мрва што падају с трпезе њихових господара. [SUP]28[/SUP] Тада одговори Исус, и рече јој: О жено! Велика је вера твоја; нека ти буде како хоћеш. И оздрави кћи њена од оног часа.
Naman Sirijanin > Лука 4:27 И многи беху губави у Израиљу за пророка Јелисија; и ниједан се од њих не очисти до Неемана
Сиријанина.
Carinik iz Sinagoge > Лука 18: [SUP]10[/SUP] Два човека уђоше у цркву да се моле Богу, један фарисеј и други цариник. [SUP]11[/SUP] Фарисеј стаде и мољаше се у себи овако: Боже! Хвалим те што ја нисам као остали људи: хајдуци, неправедници, прељубочинци или као овај цариник. [SUP]12[/SUP] Постим двапут у недељи; дајем десетак од свега што имам. [SUP]13[/SUP] А цариник издалека стајаше, и не хтеде ни очију подигнути на небо, него бијаше прси своје говорећи: Боже! Милостив буди мени грешноме. [SUP]14[/SUP] Кажем вам да овај отиде оправдан кући својој, а не онај. Јер сваки који се сам подиже понизиће се; а који се сам понижује подигнуће се.
( Sigurno je carinik bio mnogo grešan kada se ovako molio. Sigurno niti je postio niti davao desetak, niti držao subotu....!)
NN lice, nepoznate vere i običaja > Марко 9:38-40 Одговори Му Јован говорећи: Учитељу! Видесмо једног где именом Твојим изгони ђаволе који не иде за нама: и забранисмо му, јер не иде за нама. А Исус рече: Не браните му; јер нема никога који би именом мојим чудо чинио да може брзо зло говорити за мном. Јер ко није против вас с вама је.
Mudraci sa Istoka > Матеј 2:1,2 А кад се роди Исус у Витлејему јудејском, за времена цара Ирода, а то дођу мудраци с истока у Јерусалим, и кажу: Где је цар јудејски што се родио? Јер смо видели Његову звезду на истоку и дошли смо да Му се поклонимо.
( Znači mudraci sa istoka su proučavanjem zvezda ukapirali ko je Hristos, a Jevreji to nisu Biblijom!)
Samarjanka sa bunara > Јован 4:19-24 Samarjanka sa Jakovljevog bunara, prvo je Hrist njoj otkrio svoje božanstvo .............. ([SUP]10[/SUP] Одговори Исус и рече јој: Да ти знаш дар Божји, и ко је тај који ти говори: Дај ми да пијем, ти би искала у Њега и дао би ти воду живу. [SUP]11[/SUP] Рече Му жена: Господе! Ни захватити немаш чим, а студенац је дубок; одакле ћеш дакле узети воду живу? )
Razbojnik sa krsta > Лука 23,43 И рече му Исус: Заиста ти кажем: данас ћеш бити са мном у рају.
( Čak će i razbojnici preteći držaoce SUBOTE i čiste hrane! Uostalom to je Hrist i najavio - Матеј 8:10,11 А кад чу Исус, удиви се и рече онима што иђаху за Њим: Заиста вам кажем: ни у Израиљу толике вере не нађох. И то вам кажем да ће многи од истока и запада доћи и сешће за трпезу с Авраамом и Исаком и Јаковом у царству небеском:.).
Zato što je ukapirao Hristove reči upućene neznabožcima i paganima i uvideo da subota, obrezanje i čista hrana nemaju veze sa karakterom ličnosti i verom pojedinca. Može čovek držati ZAKON u sekund i milimetar a varati ženu, nevoleti svoju braću i neprijatelje, vređati, lagati,.............. a nasuprot toga može uopšte ne držati navedene 3 stvari a biti sjajan vernik i čovek koji nikoga ne bi oštetio ni za sekund, ni za milimetar.
Nagledao sam se Adventista, koji jure, žure, trče da u sekundu ispoštuju POČETAK SUBOTE , a srce samo što im ne iskoči iz grudi. A kasne na dogovoreno druženje ili viđenje sa nekim drugim čovekom. Opušteno i ležerno dođu sa zakašnjenjem od pola sata-sat, i samo kažu: Prevoz, gužva, izvini malo sam okasnio ....... a u sebi se potresaju ko za lanjski sneg ... Pa jel se tako poštuje Marko 2,27 (И говораше им: Субота је начињена човека ради, а није човек суботе ради.)-Sve je to Pavle odlično znao. Zato je i napisao 14-tu glavu Rimljanima! Jer ZAKON ne utiče na naše srce i karakter, već naši geni, naše suštinsko ja, naš DUH! A zakon služi za karijerizam i licemerstvo.
Može i dobar čovek držati zakon. To nije greh. Ali je greh učiti druge da se zakonom mogu opravdati!. Jer ZAKON više nije uslov spasenja. Sada je uslov spasenja MESNO SRCE , a ne ZAKON (Језекиљ 11:19 И даћу им једно срце, и нов дух метнућу у њих, и извадићу из тела њиховог камено срце и даћу им срце месно,).
Pavlu je to direktno otkriveno Duhom Svetim. Jer mi nigde u Bibliji nemamo da je ukinuto obrezanja, a Pavle odjedanput piše o tone. Kako to. Lepo – Duhom Svetim su mu otkrivene te stvari.:
Ефежанима 3: [SUP]1[/SUP] Тога сам ради ја, Павле, сужањ Исуса Христа за вас незнабошце, [SUP]2[/SUP] Будући да чусте службу благодати Божије која је мени дана међу вама, [SUP]3[/SUP] Да се мени по откривењу каза тајна; као што горе написах укратко, [SUP]4[/SUP] Одакле можете читајући познати мој разум у тајни Христовој, [SUP]5[/SUP] Која се у другим нараштајима не каза синовима човечијим, како се сад откри светим Његовим апостолима и пророцима Духом Светим;
2. Коринћ. 12: [SUP]2[/SUP] Знам човека у Христу који пре четрнаест година (или у телу не знам; или осми тела, не знам: Бог зна) би однесен до трећег неба. [SUP]3[/SUP] И знам за таквог човека (или у телу, или осим тела, не знам: Бог зна) Да би однесен у рај, и чу неисказане речи којих човеку није слободно говорити.
Jer kako bi Pavle kao ortodoksni Jevrejin mogao napisati sledeće stvari:
Дела 13:45,46 А кад видеше Јевреји народ, напунише се зависти, и говораху противно речима Павловим насупрот говорећи и хулећи. А Павле и Варнава ослободивши се рекоше: Вама је најпре требало да се говори реч Божја; али кад је одбацујете, и сами се показујете да нисте достојни вечног живота, ево се обрћемо к незнабошцима.
Матеј 8:10,11 А кад чу Исус, удиви се и рече онима што иђаху за Њим: Заиста вам кажем: ни у Израиљу толике вере не нађох. И то вам кажем да ће многи од истока и запада доћи и сешће за трпезу с Авраамом и Исаком и Јаковом у царству небеском:
2. Кор. 3: 2,3 Јер сте ви наша посланица написана у срцима нашим, коју познају и читају сви људи;Који сте се показали да сте посланица Христова, коју смо ми служећи написали не мастилом него Духом Бога Живога, не на каменим даскама него на месним даскама срца.
Дела 22:18 И видех Га где ми говори: Похитај те изађи из Јерусалима, јер неће примити сведочанство твоје за мене.
Poslednja izmena: