Evo jedne lepe glave iz Biblije za ANALIZIRANJE! Ali stih po stih!
Ova glava ne može se čitati kao roman, jer je jako važna! I nije za TUMAČENJE, jer je sve jasno. Ako nije imate reference, pa možete proučavati dublje.
Адвентистима, глава 14 :
[SUP]1[/SUP] А слабога у вери примајте лепо, да се не смета савест.
Јов 4:3, Иса. 35:3, Мат. 12:20, Рим. 15:7
[SUP]2[/SUP] Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље.
5 Мој. 32:35
[SUP]3[/SUP] Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими.
Кол. 2:16
[SUP]4[/SUP] Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га.
1 Кор. 4:4, Јаков 4:12
[SUP]5[/SUP] Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао.
Гал. 4:10
[SUP]6[/SUP] Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога.
Зах. 14:21, 1 Кор. 10:31, 1 Тим. 4:3
[SUP]7[/SUP] Јер ни један од нас не живи себи, и ни један не умире себи.
1 Кор. 6:19, Гал. 2:20
[SUP]8[/SUP] Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо.
Лука 20:38
[SUP]9[/SUP] Јер зато Христос и умре и васкрсе и оживе да овлада и мртвима и живима.
Дела 10:36, 2 Кор. 5:15
[SUP]10[/SUP] А ти зашто осуђујеш брата свог? Или ти зашто укораваш брата свог? Јер ћемо сви изићи на суд пред Христа.
Мат. 25:31, Јуда 1:14
[SUP]11[/SUP] Јер је писано: Тако ми живота, говори Господ, поклониће ми се свако колено, и сваки језик славиће Бога.
Иса. 45:23, Лука 24:26, 2 Кор. 5:15, 1 Пет. 1:21
[SUP]12[/SUP] Тако ће, дакле, сваки од нас дати Богу одговор за себе.
Мат. 12:36
[SUP]13[/SUP] Зато да не осуђујемо више један другог, него место тога ово гледајте да не постављате брату спотицања или саблазни.
1 Кор. 8:9
[SUP]14[/SUP] Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано.
Дела 10:15, 1 Кор. 8:7, Титу 1:15
[SUP]15[/SUP] А ако је брат твој јела ради жалостан, већ се не владаш по љубави: не губи јелом својим оног за ког Христос умре.
[SUP]16[/SUP] Гледајте, дакле, да се не хули на ваше добро.
Рим. 12:17, 1 Кор. 10:29
[SUP]17[/SUP] Јер царство Божије није јело и пиће, него правда и мир и радост у Духу Светоме.
Лука 17:21, 1 Кор. 8:8
[SUP]18[/SUP] Јер који овим служи Христу угодан је Богу и мио људима.
2 Кор. 8:21
[SUP]19[/SUP] Тако, дакле, да се старамо за мир и за оно чим водимо на боље један другог.
Псал. 34:14, 1 Кор. 14:12
[SUP]20[/SUP] Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем.
Дела 10:15
[SUP]21[/SUP] Добро је не јести меса, и вина не пити, и оно не чинити на шта се твој брат спотиче, или ода шта гори постаје или слаби.
[SUP]22[/SUP] Ти имаш веру? Имај је сам у себи пред Богом. Благо ономе који не осуђује себе за оно шта нађе за добро.
[SUP]23[/SUP] А који се сумња осуђен је ако једе, јер не чини по вери: а шта год није по вери грех је.
Титу 1:15
Marko 2, 27
Subota je načinjena čoveka radi.....
Марко 2 : [SUP]1[/SUP] И уђе опет у Капернаум после неколико дана; и чу се да је у кући. [SUP]2[/SUP] И одмах скупише се многи тако да не могаху ни пред вратима да се збију; и казиваше им реч. [SUP]3[/SUP] И дођоше к Њему с одузетим кога су носили четворо. [SUP]4[/SUP] И не могући приближити се к Њему од народа открише кућу где Он беше, и прокопавши спустише одар на коме одузети лежаше. [SUP]5[/SUP] А Исус видевши веру њихову рече узетоме: Синко! Опраштају ти се греси твоји. [SUP]6[/SUP] А онде сеђаху неки од књижевника и помишљаху у срцима својим: [SUP]7[/SUP] Шта овај тако хули на Бога? Ко може опраштати грехе осим једног Бога ? [SUP]8[/SUP] И одмах разумевши Исус духом својим да они тако помишљају у себи, рече им: Што тако помишљате у срцима својим ? [SUP]9[/SUP] Шта је лакше? Рећи узетоме : Опраштају ти се греси, или рећи: Устани и узми одар свој, и ходи? [SUP]10[/SUP] Но да знате да власт има Син човечји на земљи опраштати грехе, (рече узетоме [SUP]11[/SUP] Теби говорим: устани и узми одар свој, и иди дома.
[SUP]12[/SUP] И уста одмах, и узевши одар изађе пред свима тако да се сви дивљаху и хваљаху Бога говорећи: Никада тога видели нисмо. [SUP]13[/SUP] И изађе опет к мору; и сав народ иђаше к Њему, и учаше их. [SUP]14[/SUP] И пролазећи виде Левију Алфејевог где седи на царини, и рече му: Хајде за мном. И уставши оде за Њим. [SUP]15[/SUP] И кад сеђаше Исус за трпезом у кући његовој, цариници и грешници многи сеђаху с Њим и с ученицима Његовим: јер их беше много који иђаху за Њим. [SUP]16[/SUP] А књижевници и фарисеји видевши Га где једе с цариницима и с грешницима говораху ученицима Његовим: Зашто с цариницима и грешницима једе и пије ? [SUP]17[/SUP] И чувши Исус рече им: Не требају здрави лекара него болесни. Ја нисам дошао да дозовем праведнике но грешнике на покајање. [SUP]18[/SUP] И беху ученици Јованови и фарисејски који пошћаху; и дођоше и рекоше Му: Зашто ученици Јованови и фарисејски посте, а твоји ученици не посте ? [SUP]19[/SUP] И рече им Исус: Еда ли могу сватови постити док је женик с њима ? Докле год имају са собом женика не могу постити. [SUP]20[/SUP] Него ће доћи дани кад ће се отети од њих женик, и тада ће постити, у оне дане. [SUP]21[/SUP] И нико не пришива нову закрпу на стару хаљину; иначе ће одадрети нова закрпа од старог, и гора ће рупа бити. [SUP]22[/SUP] И нико не сипа ново вино у мехове старе; иначе ново вино продре мехове, и вино се пролије, и мехови пропадну; него ново вино у нове мехове сипати треба. [SUP]23[/SUP] И догоди Му се да су ишли у суботу кроз усеве,и ученици Његови тргаху путем класје. [SUP]24[/SUP] И фарисеји говораху Му: Гледај, зашто чине у суботу шта не ваља ? [SUP]25[/SUP] А Он рече им: Нисте ли никад читали шта учини Давид кад му би до невоље и огладне с онима што беху с њим? [SUP]26[/SUP] Како уђе у Божју кућу пред Авијатаром поглаваром свештеничким и хлебове постављене поједе којих не беше слободно никоме јести осим свештеницима,и даде их онима који беху с њим?[SUP]27[/SUP] И говораше им: Субота је начињена човека ради, а није човек суботе ради. [SUP]28[/SUP] Дакле је Господар Син човечји и од суботе.
1. Ako se ‘’Čoveka radi’’ odnosi na čovečanstvo ili sve ljude..... onda je Biblija u koliziji (
Римљ. 14: [SUP]4[/SUP]Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га.[SUP]5[/SUP]Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао.[SUP]6[/SUP]Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога.[SUP]7[/SUP] Јер ни један од нас не живи себи, и ни један не умире себи.[SUP]8[/SUP] Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо. Галатима 4 : [SUP]9[/SUP] А сад познавши Бога, и још познати бивши од Бога, како се враћате опет на слабе и рђаве стихије, којима опет изнова хоћете да служите? [SUP]10[/SUP]Гледате на дане и месеце, и времена и године.[SUP]11[/SUP] Бојим се за вас да се не будем узалуд трудио око вас. Kološ. 2: 13 - 17 On i vas, koji bijaste mrtvi zbog prestupa i neobrezanosti svoga tijela, i vas on oživi zajedno s njime. Milostivo nam je oprostio sve prestupe,izbrisao zadužnicu koja propisima beše protiv nas, protivila nam se. Nju on ukloni pribivši je na križ. Skinu Vrhovništva i Vlasti, javno to pokaza: u pobedničkoj ih povorci s njime vodi. Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama. 17 To je tek sena onoga što dolazi,a zbiljnost jest - telo Kristovo.)
2. Drugi deo stiha malo ko citira (
а није човек суботе ради.), a on nam otkriva veliku ISTINU – Da je Novi Zavet – Zakon ljubavi! Da je subota stvorena čoveka radi a ne čovek radi subote – Odnosno da je čovek mnogo važniji od subote! Da je iznad subote. Da je subota sluga čoveku.....TJ. da je glupo da čovek strada radi subote! Odnosno da je bilo koji čovek važniji Hristu od SUBOTE.
3. I Hrist to potvrđuje u stihovima -
Матеј 12:11,12 А Он рече им: Који је међу вама човек који има овцу једну па ако она у суботу упадне у јаму неће је узети и извадити? А колико је човек претежнији од овце? Дакле ваља у суботу добро чинити. – znači mnogo je važniji čovek nego kršiti subotu!
A da li bi se Adventisti pre OGREŠILI O ČOVEKA ILI O SUBOTI !?
Tako đe imamo fantastičan primer u Jovanu:
Jovan 5:1 - 13 А потом беше празник јеврејски,и изиђе Исус у Јерусалим.У Јерусалиму, пак, код Овчијих врата има бања,која се зове јеврејски Витезда,и око ње пет покривених тремова,У којима лежаше мноштво болесника,слепих, хромих, сувих, који чекаху да се заљуја вода; Јер анђео Господњи силажаше у одређено време у бању и мућаше воду; и који најпре улажаше пошто се замути вода,оздрављаше,макар каква болест да је на њему. А онде беше један човек који тридесет и осам година беше болестан. Кад виде Исус овог где лежи, и разуме да је већ одавно болестан, рече му:Хоћеш ли да будеш здрав?Одговори Му болесни:Да,Господе;али немам човека да ме спусти у бању кад се замути вода; а док ја дођем други сиђе пре мене. Рече му Исус:Устани, узми одар свој и ходи.И одмах оздрави човек,и узевши одар свој хођаше.А тај дан беше субота. Тада говораху Јевреји ономе што оздрави:Данас је субота и не ваља ти одра носити.А он им одговори: Који ме исцели он ми рече: Узми одар свој и ходи. А они га запиташе: Ко је тај човек који ти рече: Узми одар свој и ходи? А исцељени не знаше ко је;јер се Исус уклони,јер људства много беше на месту.
Kada se uporedi sa sledećim stihovima, onda se vidi o čemu se radi. Da subota nije ono što je bila u Starom Zavetu:___
Јeр. 17 : 19 - 23 Овако ми рече Господ: Иди, и стани на врата синова народних, на која улазе цареви Јудини и на која излазе, и на свака врата јерусалимска. И реци им: Чујте реч Господњу, цареви Јудини и сви Јудејци и сви Јерусалимљани, који улазите на ова врата. Овако вели Господ:Чувајте се да не носите бреме у суботу и не уносите на врата јерусалимска.И не износите бремена из кућа својих у суботу, и никакав посао не радите, него светите суботу, као што сам заповедио оцима вашим. Али не послушаше нити пригнуше уха свог, него отврднуше вратом својим да не послушају и не приме науке. Kao i
Neh. 13 : 19 И кад дође сен на врата јерусалимска уочи суботе, заповедих те затворише врата, и заповедих да их не отварају до после суботе; и поставих неколико својих момака на вратима да се не уноси никакав товар у суботу.
2.Mojs.20:10 А седми је дан одмор Господу Богу твом; тада немој радити ниједан посао, ни ти, ни син твој, ни кћи твоја, ни слуга твој, ни слушкиња твоја, ни живинче твоје, ни странац који је међу вратима твојим.
4. Мојс. 15: [SUP]32[/SUP] А кад беху синови Израиљеви у пустињи, нађоше једног где купи дрва у суботу. [SUP]33[/SUP] И који га нађоше где купи дрва, доведоше га к Мојсију и к Арону и ка свему збору. [SUP]34[/SUP] И метнуше га под стражу, јер не беше казано шта ће се чинити с њим. [SUP]35[/SUP] А Господ рече Мојсију: Нека се погуби тај човек; нека га заспе камењем сав збор иза логора. [SUP]36[/SUP] И сав збор изведе га иза логора и засуше га камењем, и умре, као што заповеди Господ Мојсију.
– Hrist je izlečio uzetog (Marko 2:1-12 i Jovan 5:1-13) i rekao mu da uzme svoj ODAR I DA GA NOSI!
– A u Jeremiji 17 je napisano : NIKAKVO BREME NE NOSITE U SUBOTU!
– U Nehemiji 13,19 da ČOVEK NE SME NIKAKV TOVAR NOSITI U SUBOTU;
– U 2.Mojs.20,10 da čovek NE SNE RADITI NIKAKAV POSAO;
– A u 4.Mojs 15 da je Jedan Jevrejin KAMENOVAM OD CELOG ZBORA ZATO ŠTO JE KUPIO DRVA U SUBOTU......
Kako je Hrist onada mogao reći ‘’
Uzmi odar svoj i nosi ? ’’ (Jovan 5,8 i Marko 2,9) – a to još sve da začini sa izjavom ‘’Ja sam gospodar od subote! (Marko 2, 28).
Očigledno je da SUBOTA U Novom Zavetu nije isto što i u Starom Zavetu. Odnosno da je izgubila značaj spasenja, jer ako čovek držeći subotu, zaboravlja na drugo ljudsko biće – Čemu onda subota !?
Zato su i fariseji rekli da Hrist kvaraše subotu! (
Jovan 5,18)v+
. Јован 9:16 Тада говораху неки од фарисеја: Није овај човек од Бога јер не светкује суботе. Други говораху: Како може човек грешан таква чудеса чинити? И поста распра међу њима.
A On nije kvario subotu već samo ispunio najavu NOVOG SAVEZA, najavljenog u
Jeremiji 31:31-33, a potvrđen u
Jevrejima 8:6-8.
Tako da je iz ovih par primera i više nego jasno o čemu se radi kada je reč o držanju subote.
4. Svi akteri priče u
Marku 2 glave su Jevreji ! A ovaj čuveni Hristov odgovor (Subota je data čoveka radi...) je usledio posle rasprave sa Farisejima (stihovi:
23-26). Da im je Hrist odgovorio Subota je stvorena za Jevreje, a nedelja (npr.) za Hrišćane – Niko ga od slušaoca ne bi razumeo
! Jer tada se nije znalo za Njegovo vasksenje niti za rađanje Hrišćanstva ! Šta je Hrist drugo mogao odgovoriti da ga razumeju da subota više nije uslov spasenja? A i to bi blo izlišno. Fariseji, Sadukeji, Hrist i apostoli su ODLIČNO ZNALI da je subota data samo Jevrejima. Jer je NIKO NIKADA NIJE DRŽAO OSIM JEVREJA! A uostalom tako i piše u Bibliji.