Adventisti

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
1. Bog je ustanovio desetak za Levite, jer jedino njihovo pleme nije imalo udeo u podeli
Hanana. Pa da bi imali od čega živeti taj desetak je bio namenjen njima,
2. Bogosluženje nije bilo lako. Niz propisa je Bog ostavio da bi ono bilo pravilno. Tako da su Leviti
(sveštenici imali dosta posla),
3. Razorenjem III-ćeg Hrama, desetak praktično prestaje da postoji!

Da potražimo odgovor u Pismu. Evo dva stiha o desetku u N.Z. :
I Stih ( isti izveštaj se nalazi u Luci 11:42 ):
Matej 23:23 Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што дајете десетак од метвице и од копра
и од кима, а остависте шта је најпретежније у закону: правду и милост и веру; а ово је требало чинити
и оно не остављати. { 1.Sam.15:22 Али Самуило рече: Зар су миле Господу жртве паљенице и приноси као кад се слуша глас Његов? Гле, послушност је боља од жртве и покорност од претилине овнујске. ; Osija 6:6 Јер је мени милост мила а не жртва, и познавање Бога већма него жртва паљеница. ; Priče 21:3 Да се чини правда и суд, милије је Господу него жртва.; Prop. 5:1 Чувај ногу своју кад идеш у дом Божји, и приступи да слушаш; то је боље него што безумни дају жртве, јер не знају да зло чине. ; Isaija 1:11 Шта ће ми мноштво жртава ваших? Вели Господ. Сит сам жртава паљеница од овнова и претилине од гојене стоке, и не марим за крв јунчију и јагњећу и јарећу. ; Matej 9:13 Него идите и научите се шта значи: Милости хоћу, а не прилога. Јер ја нисам дошао да зовем праведнике но грешнике на покајање; 12 : 7 Кад бисте пак знали шта је то: Милости хоћу а не прилога, никад не бисте осуђивали праве; Mar. 12 : 33 И љубити Га свим срцем и свим разумом и свом душом и свом снагом, и љубити ближњег као самог себе, веће је од свих жртава и прилога.;
Jevr. 10:6 Жртве и прилози за грех нису Ти били угодни.; }

(
primedba) Inače ove reči je Hrist uputio sveštenicima, jer je za nih DESETAK važio, a - Nigde u Novom Zavetu nismo dobili uputstvo o DESETKU, kao obavezu davanja za Hrišćane.

II Stih
Luka 18:11, 12 Фарисеј стаде и мољаше се у себи овако: Боже! Хвалим те што ја нисам као остали људи: хајдуци, неправедници, прељубочинци или као овај цариник. Постим двапут у недељи; дајем десетак од свега што имам.

(
prim.) Inače ovde Hrist kaže da je ispravan onaj koji ne daje desetak (carinik) a neispravan onaj koji daje (Farisej)!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Evo ih.

Hajde da vidimo šta pojedini biblijski tekstovi govore o odvajanju prihoda u vidu desetka.

"Jer ja Gospod ne menjam se; zato vi, sinovi Jakovljevi, ne izgiboste.
Od vremena otaca svojih odstupiste od uredaba mojih i ne držaste ih. Vratite se k meni, i ja ću se vratiti k vama, veli Gospod nad vojskama. Ali velite: U čem bismo se vratili?
Eda li će čovek zakidati Boga? A vi mene zakidate; i govorite: U čem Te zakidamo? U desetku i u prinosu.
Prokleti ste, jer me zakidate, vi, sav narod.
Donesite sve desetke u spreme da bude hrane u mojoj kući, i okušajte me u tom, veli Gospod nad vojskama, hoću li vam otvoriti ustave nebeske i izliti blagoslov na vas da vam bude dosta.
I zapretiću vas radi proždrljivcu, te vam neće kvariti roda zemaljskog, i vinova loza u polju neće vam biti nerodna, veli Gospod nad vojskama.
I zvaće vas blaženim svi narodi, jer ćete biti zemlja mila, veli Gospod nad vojskama" ( Malahija 3. 6 - 12 ).

Ovaj prvi tekst govori o tome da se Bog ne menja, i da je on dao izričitu zapovest o odvajanju desetka, a da je zakidanje ovih prihoda u stvari greh koji dovodi do odvajanja čoveka od Boga kršenjem ove zapovesti.
Sa druge strane dat je blagoslov za one koji odvajaju deo svojih prihoda za Duhovne i fizičke potrebe hrama i onih koji u njemu služe.

------------------------------------------------------------------------

"Svaki prvi dan nedelje neka svaki od vas ostavlja kod sebe i skuplja koliko može, da ne bivaju zbiranja kad dođem.
A kad dođem, koje nađete za vredne one ću s poslanicama poslati u Jerusalim neka odnesu vašu pomoć"

( 1 Korinćanima 16. 2 ' 3 ).

Ovaj tekst govori o apostolskom savetu da se ostavlja određeni deo novca koji bi apostoli uzeli prilikom svog dolaska.
Kada apostol kaže "KOLIKO KO MOŽE" on ne misle KOLIKO KO ŽELI bez obzira koliki su mu prihodi, već je ovde akcenat na visini prihoda u cijim okvirima se daje deseti deo.
Naprimer, ako neko ima prihode ili zaradu od 1000 dinara, on će od te sume odvojiti 100 dinara, dok će drugi koji ima 2000 odvojiti 200 dinara.
U tom smislu apostol kaže "KOLIKO KO MOŽE" imajući na umu da nemaju svi iste prihode, i nisu svi u mogućnosti da daju istu sumu novca, već u visini svoje zarade.

----------------------------------------------------------------------------------------

"Ali teško vama farisejima što dajete desetak od metvice i od rute i od svakog povrća, a prolazite pravdu i ljubav Božiju:ovo je trebalo činiti, i ono ne ostavljati" ( Luka 11. 42 ).

Ovaj tekst nedvosmisleno govori da desetak ima svoju važnost i u novozavetnom periodu.
Isus ovde ukorava Fariseje zato što formalno poštuju Božju zapovest o desetku, ali nemaju pravdu i ljubav.
Zapazimo da Isus na kraju napominje da je OVO trebalo ciniti ( Pravdu i ljubav ) a ONO ne ostavljati
( Zapovest o desetku. )
Dakle Isus kaže treba davati desetak, ali treba imati i ljubav i pravdu.

----------------------------------------------------------------------------------------

"A u naroda koji verova beše jedno srce i jedna duša; i nijedan ne govoraše za imanje svoje da je njegovo, nego im sve beše zajedničko.
A apostoli s velikom silom svedočahu za vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista; i blagodat velika beše na svima njima:
Jer nijedan među njima ne beše siromašan, jer koliko ih god beše koji imahu njive ili kuće, prodavahu i donošahu novce što uzimahu zato,
I metahu pred noge apostolima; i davaše se svakome kao što ko trebaše.
( Dela 4. 32 - 35 ).

I na kraju u ovom tekstu vidimo ideal prve Hrišćanske zajednice, koji mnogo govori o tome kakav mi danas odnos trebamo da imamo poštujući Boga odvajanjem svojih prihoda.

Pobratime ma ja bi tebi uzeo ne desetak nego30% pa da vidimo dali bi pisao ovakav post.

prestanite vise da nam ilustrujete SZ-et, Jakova on je za jevreje ne za Hriscane mi imamo Hrista,mojsije nas ne interesuje.Gde pise da i Hriscani treba da daju desetak?
Ako ste ludi dajte i pedesetak sta cu vam ja.Bog trazi srced obrezano i nista vise.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
..........Bog trazi srced obrezano i nista vise.

Pozdrav.
To je tačno. Ali od čega bi onda živeli pastori Adventističke Crkve, ako bi tako učili svoje vernike?
Pobegli bi svi glavom bez obzira!
I ko bi im onda propovedao?
Tako da sem obrezanog srca, Bog od nas kao OBAVEZU SPASENJA traži desetak, priloge, ostavštine, milostinju u Crkvenu kasu, a oni će kasnije podeliti kome treba...........

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pobratime ma ja bi tebi uzeo ne desetak nego30% pa da vidimo dali bi pisao ovakav post.

prestanite vise da nam ilustrujete SZ-et, Jakova on je za jevreje ne za Hriscane mi imamo Hrista,mojsije nas ne interesuje.Gde pise da i Hriscani treba da daju desetak?
Ako ste ludi dajte i pedesetak sta cu vam ja.Bog trazi srced obrezano i nista vise.

Pozdrav.

Ja ti i citiram uporedno stari i novi zacet da bi video da jedan drugoga podupire, a evo i jos:

DESETAK U NOVOZAVETNOJ CRKVI:

"Ko vojuje kad o svom trošku?
Ili ko sadi vinograd i od rodova njegovih da ne jede? Ili ko pase stado i od mleka stada da ne jede?
Eda li ovo govorim po čoveku? Ne govori li ovo i zakon?
Jer je u Mojsijevom zakonu napisano: Da ne zavežeš usta volu koji vrše. Eda li se Bog brine za volove?
Ili jamačno govori za nas? Jer se za nas napisa: Koji ore treba u nadanju da ore; i koji vrše u nadanju da će dobiti od onog što vrše.
Kada mi vama duhovna sejasmo, je li to šta veliko ako mi vama telesna požnjemo?
Kad se drugi mešaju u vašu vlast, a kamoli ne bi mi? Ali ne učinismo po vlasti ovoj nego sve trpimo da ne učinimo kakvu smetnju jevanđelju Hristovom.
Ne znate li da oni koji čine svetu službu od svetinje se hrane? I koji oltaru služe s oltarom dele?
Tako i Gospod zapovedi da oni koji jevanđelje propovedaju od jevanđelja žive"
( 1 poslanica Korincanima 9 poglavlje ).

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Druze Mikane da te pitam!da ti nisi slucajno jevrej,pa zato moras da drzis i stari i novi zakon?
Ako jesi tada mogu da te shvatim i nije potrebno da se opravdavas.
To sto si izneo o dekalogu to je tvoje misljene,ja cu se drzati svog.U svakom slucaju hvala za komentar.

FakY, ni slucajno ni planski i namerno, Jeverjin nisam.
Ne mora da drzim ni Stari ni Novi zasvet, ali ja sami izabrao da sluzim Bogu po primeru moga Gospoda Isusa Hrista.

Ja postujem istoga Boga koga su postovasli proroci i apostoli i Hristos, a da nisi ti slucajno u Novom zavetu upoznao drugog i drugacejeg Boga od onoga koji je stvorio nebo,zemlji i coveka?

Nema nista protiv toga ako ces se ti drzati sveoja, to je tvoj izbor i kako odlucis tako ce i biti, a sta izaberes to cesi i imati.

Sve najbolje

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572

Ja ti i citiram uporedno stari i novi zacet da bi video da jedan drugoga podupire, a evo i jos:

DESETAK U NOVOZAVETNOJ CRKVI:

"Ko vojuje kad o svom trošku?
Ili ko sadi vinograd i od rodova njegovih da ne jede? Ili ko pase stado i od mleka stada da ne jede?
Eda li ovo govorim po čoveku? Ne govori li ovo i zakon?
Jer je u Mojsijevom zakonu napisano: Da ne zavežeš usta volu koji vrše. Eda li se Bog brine za volove?
Ili jamačno govori za nas? Jer se za nas napisa: Koji ore treba u nadanju da ore; i koji vrše u nadanju da će dobiti od onog što vrše.
Kada mi vama duhovna sejasmo, je li to šta veliko ako mi vama telesna požnjemo?
Kad se drugi mešaju u vašu vlast, a kamoli ne bi mi? Ali ne učinismo po vlasti ovoj nego sve trpimo da ne učinimo kakvu smetnju jevanđelju Hristovom.
Ne znate li da oni koji čine svetu službu od svetinje se hrane? I koji oltaru služe s oltarom dele?
Tako i Gospod zapovedi da oni koji jevanđelje propovedaju od jevanđelja žive"
( 1 poslanica Korincanima 9 poglavlje ).

Ladokejac da te pitam!dali ti uvek tako vices na forumu?daj smanji malko dozivljaje.
Nisam corav vidim valjda sta pise.Sve dok budes pravio mixer iz biblije nikad je neces razumeti.
Ostavi Starca SZ-et,uzmi sina NZ-et,na mladjima svet ostaje.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Druze Mikane da te pitam!da ti nisi slucajno jevrej,pa zato moras da drzis i stari i novi zakon?
Ako jesi tada mogu da te shvatim i nije potrebno da se opravdavas.
To sto si izneo o dekalogu to je tvoje misljene,ja cu se drzati svog.U svakom slucaju hvala za komentar.

FakY, ni slucajno ni planski i namerno, Jeverjin nisam.
Ne mora da drzim ni Stari ni Novi zasvet, ali ja sami izabrao da sluzim Bogu po primeru moga Gospoda Isusa Hrista.

Ja postujem istoga Boga koga su postovasli proroci i apostoli i Hristos, a da nisi ti slucajno u Novom zavetu upoznao drugog i drugacejeg Boga od onoga koji je stvorio nebo,zemlji i coveka?

Nema nista protiv toga ako ces se ti drzati sveoja, to je tvoj izbor i kako odlucis tako ce i biti, a sta izaberes to cesi i imati.

Sve najbolje

Pa ako ti nemas bibliju koju su sveti apostoli pisali a sveti oci kanonizirali,najverovatnije je da verujemo u raznog Boga.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Pa ako je zakon VEČAN i NEPROMENJEN zašto onda ne odgovoriš na moj post:

i odgovoriš ispod svakog stiha ŠTA ZNAČI? Nego nas ostavljaš u zabludi da je Pavle govorio da SUBOTA više nije obavezna za svetkovanje kao uslov spasenja. I da STARI ZAVET više ne važi kao USLOV SPASENJA ZA HRIŠĆANE?

Sharrdy,
izvini ali brkas pojmove. Jedno je sta je neophodno za spasenje, a drugo je kakvim zivotom zivi onaj koji je miloscu Bozjom spasen.
--------------------

Kao i da je DEKALOG dat JEVREJIMA, a ne Hrišćanima. Eto imaš gomilu stihova pa polako. JEDAN PO JEDAN. Mi Hrišćani smo strpljivi, jer znamo da smo u ISTINI!

Sharrdy, Bozji zakon dat je ljudima. U njemu je izrazena Bozja volja. Bog ga je ovekovecio onda kada ga je napisao na kamenim plocama. On je temelj Bozje vladavine i svi koji sluze Bogu postovace principe Bozjeg zakona, a bezakonici ce zauvek biti izgubljeni.
Za opsirno objasnjenje vrati se i ponovo procitaj moj post koji sam prilozio.
--------------------

I ne samo da nam obrazložiš da smo pogrešno protumačili te stihove, već da nam POKAŽEŠ KAKO BIBLIJA NIJE U KOLIZIJI! Jer ovim mojim iznetim stihovima i Adventističkim kojima branite SUBOTU ispada da je Biblija u koliziji!?

Ljudi su u suprotnosti sa Bozjom voljom, a u Bibliji nema suprtotnostyi.

Sve najbolje

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Zasto jevreji imaju samo (Toru,tanah,talmud?) a nemaju jevanjdjelje?

Vratite jevreima (Toru,tanah,talmud) i onda ce te biti Hriscani.

Ma muslimani su za vas Advente zakon oni su primili toru,indji-NZ,ali i obrezanje znaci ceo zakon.Ali umesto subote i nedelje sto je naj interesantnije oni odmaraju petkom.Vi se niste obrezali ali odmarate subotom ma ko ce vas znati bre.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Pa ako ti nemas bibliju koju su sveti apostoli pisali a sveti oci kanonizirali,najverovatnije je da verujemo u raznog Boga.

Pozdrav.

Faky,

Pre svega, CELU Bibliju nisu napisali APOSTOLI. Ti govoris o necemu sto ne postoji.

Drugo, ja verujem u Bibliju, u koju je Hristos verovao kada je rekao: "Pregledajte Pisma... ona svedoce za mene." Jovan 5,39. O kome PISU Isus ovde govori?

Ja verujem u ovu Bibliju o kojoj Pavle pise: "Sve je Pisdmo od Boga dano, i korisnoi za ucenje, za karanje, za popravljanje u pravdi." 2. Timotiju 3,16.

Isus je jasno rekao: "Koji me veruje kao sto Pismo RECE, iz njegovog tela poteci ce reke zive vode." Jovan 7,38.

Dakle, ja verujem u BIBLIJU, a ona se sastoji iz dva dela, Stari i Novi zavet. Zar ti u nju ne verujes?

Ako ne verujes u celu Bibliju, onda nas dva nema o cemu da diskutujemo, jer ja tako ne verujem.

Sve najbolje

Poslednja izmena:
Natrag