Adventisti i Elen Vajt

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
EGV kaže da ljude učimo da napuštaju gradove jer će najprije konfuzija da bude u gradovima.

2. poruka 142.4

A to smo vidjeli juče u ZG beže u sela, na vikendice.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Pošto se u skoro svim rasparvama između adventista i drugih, pominje Elen Vajt i raspravlja o njoj, što je normalno kada se to radi na temama o adventistima, ali nije normalno da se to ponavlja skoro na svim religijskim temama koje nemaju veze sa adventistima, ovdje će biti prebačeni takvi postovi.

Urednice, gde god da prebacis njene izjave, one smetaju kriticarima.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Izjave Elene Vajt o pravilnoj ishrani i zdravlju

"Voce, povrce i zitarice pripremljeni Pripremljeni na jednostavan nacin sdu najbolja hrana." Saveti o zivotu i isrehrani, str. 71)

"Vezbe su vazne za probavu i zdravo stanje uma i tela." (Isto, str. 78)

"Cist i svez vazduh svojim uticajem uslovljava zdravo stanje krvi u telu." (Isto, str. 79)

"Tegobe nastaju nepravilnom pripremom hrane; nastupa vrenje; krv je zatrovana, a mozak zbunjen." (Isto, str, 85)

"Nije dobro jesti voce i povrce u istom obroku... Bolje je da se voce uzme za jedan obrok a povrce za drugi." (Isto str. 86)

"Upotrebu mleka i secera zajedno treba izbegavati." (Isto, str. 87)

"Bolest nikada ne dodje bez uzroka. Put je pripremljen i bolest je pozvana nepostovanjem zakona zdravlja." (Isto, str. 92)

"Ima mnogo onih koji bi imali vece koristi kad bi se uzdrzali od hrane za jedan ili dva dana u sedmici, nego od bilo koga lecenja i lekarskog saveta." (Isto, str. 147)

Jos 1868. godine Elen Vajt je upozorila one koji imaju preteranu tezinu da su "podlozni akutnom napadu bolesti i iznenadne smrti. Kap i srcani udari su glavni uzroci iznenadne smrti u mnogim zemljama. Upotreba masti zivotinjskog porekla je uzrocnik ove bolesti."

Godine 1890. je rekla: "Slobodna upotreba secera u bilo kojoj formi... cesto je uzrok bolesti." (Christian Temperance, p. 55) Do istog zakljucka dosla je i komisija americkog Senata.

Godine 1884. Elen Vajt je savetovala "Ne uzuimajte u jelu mnogo soli." 1974. Nacionalna akademija nauke pronasla je da je so uzrok povecanja krvnog pritiska. (Dietary Goals For the United States, p. 48)

Godine 1905. Elen Vajt je pisala: "Ruski caj, kafa, i duvan deluju nadrazjujce i sadze otrove. Oni su stetni." Godine 1967. dr H. A. Rejmond pronasao je da "medju akutno toksicnim efektima su: nesanica, uznemirenost, povecani broj otkucaja srca, nervoza, grcevi, uzbudjenja, anoreksija, gubitak vode u organizmu zbog preteranog nagona za mokrenjem, groznica i epigastricne nezgode. Sve se ovo dobija od ruskog caja, kafe, i kola pica." Journal of the American Medical Association, Dec. 18, 1967)

"Mnoga alkoholna pica koja se sada trose u velikim kolicinama sadze smrtonosne otrove." pisala je Elen Vajt 1885. godine. (Savjeti o zivotu i ishhrani, str. 354)

Godine 1971. drzavni Americki odbor za alkoholizam pod naslovom, "Alkohol i drustvo" izjavio je: "Produzene ozbiljne bolesti izazvane alkoholom mogu imati posledice u patoloskim promenama perifernih nerava i u drugim tkivima. Takodje mogu da dovedu do ostecenja mozga. Dokaz u prilog tome je opadanje mnogih mentalnih funkcija, kao sto su memorija, rasudjivanje, i pamcenje." (Journal of the American Medical Association, May 10, 1971)

Godine 1864. Elen Vajt je rekla: "Duvan je otrov najprevarljivije smrtonosne vrste, najpre daje uzbudjenje, zatim parali{e osetljivost nerava u tela. Ovo postaje sve opasnije, jer su njegovi uticaji na sistem spori i u po~tku te{ko se primete. Mnogi su pali kao `rtve njegovog otrovnog uticaja. Oni su sigurno ubili sami sebe ovim sporim otrovima." (The Ministry of Healing, p.327)

Mnogobrojni su naucni dokazi koji danas potpuno odobravaju njen stav os{tetnosti duvana, ali oni se pojavljuju tek 1954. godine, dakle, 90 godina posle njennih izjava.

"Mi smo dosli do zakljucka da pusenje kao faktor oduzima 300.000 zivota godisnje. (danas 500.000) Ovo se ne moze zanemariti." (Today's Health, June, 1973)

"Fizicke vezbe ubrzavaju i ravnomerno uticu na cirkulaciju krvi... Vezbe su vaane za probavu i zdravo stanje uma i tela." (Savjeti o zivotu i oshrani str. 78)

“Naucnici su tek pre 45 godina shvatili pravu vrednost fizickih vezbi.” (Dr Marvin Harding, The Physiological Basis of Modern Practice, p. 170)
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
“Utisci i osećanja nisu nikakav dokaz da je čovek vođen od Gospoda. Sotona će, ako se na njega ne posumnja, pružiti i osećanja i utiske.” (EGW, RH AUG.03, 1886)
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Medicinska nauka potvrdjuje izjave Elen Vajt

Elen Vajt pisala je u 19. i pocetkom 2o. veka; onda kada je moderna medicina bila jos u povoju, kada su lekari vose trovali pacijente nego sto su ih lecili. Jos je vese cudo sto su to spisi zene koja nije zavrsila ni osnovnu skolu, niti je bila student bilo koje medicinske skole.
Kliv Mikej (Clive Mecay), profesor ishrane na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, je rekao: "Sto neko najbolje moze da prosudi na osnovu dokaza savremene nauke o ishrani, njeni obimni spisi, o opstem zdravlju su ispravni u svim zakljuccima. To je dvostruko iznenadjenje: ne samo sto je vecina njenih spisa napisana u vreme kada je postojala zbrka u odnosu na novo zdravstveno glediste - dobaro i lose - koji su u ono vreme reklamirani, ali moderna nauka o ishrani koja nam pomaze da ispitamo misljenja i teorije, jos nije bila rodjena. Jos vise, gospodja Vajt nije zavrsila nikakvu skolu o ishrani, niti bilo koje podrucje nauke koja se bavi ishranom...
Kad neko cita takva dela od gospo|e Vajt kao sto su: Sluzba lecenja, ili Saveti o zivotu i ishrani; u svetlosti moderne nauke o ishrani, bice impresioniran preciznoscu njenog ucenja. Neko samo moze da zamisli koliko mnogo bolje prosecan Amerikanac moze uzivati u zdravlju, iako ne zna nista o modernoj nauci; samo ako slcenja gospodje Vajt."
(R & H February 12, 1957.

Izm|ju Prvog i Drugog svetskog rata mnogi su tvrdili da kvasac sluzi kao lek zbog toga sto u velikoj kolicini sdrzi vitamina B. Ugledni casopisi godinama su pozivali ljude da svakoga d"Hleb trebana uzimaju kvasac. Medjutim, 1905. Elen Vajt je pisala: "Hlebovi treba da abudua lak i sladak. Hlebovi treba da budu mali i sto bolje ispeceni da bi gljivice kvasca (koje su stetne) bile unistene." (The Ministry of Healing, p. 301)U ono vreme njeni spisi bili su kritikovani. Medjutim, danas je poznato da kvasac, kad se pome{a sa stoma~nom kiselinom, deluje stetno. Godine 1946. univerzitet u drzavi Viskonsin, pronasao je da "one osobe koje dnevno uzimaju kocku ili vse kvasca sa ciljem da sebi obezbede vitamin B, izgubice i onaj koji su dobili iz druge hrane." (Science News Letter, May 4, 1946)
"Elen Vajt je jos pre naucnih otkrica znala da je uzimanje svzeg kvasca stetno po zdravlje." (Legacy, 2, 230)

Americki Senat je 14. januara 1977. oformio komisiju od eminentnih strucnjaka za ishranu koji su sastavili listu idealne ishrane:
1. povecaj karbonate uzimanjem 55-60 odsto od kaloricnog uzimanja.
2. smanji masnocu od 30-40 posto.
3. smanji uzimanje zasicenih masti.
4. smanji uzimanje holesterola za 300 grama dnevno.
5. smanji secer za 40 posto.
6. smanji uzimanje soli od 50-85 odsto na 3 grama dnevno.
7. povecaj upotrebu voca, povrca i zitarica.
8. smanji upotrebu mesa, osim piletine i ribe.
9. smanji upotrebu hrane sa zasicenim mastima.
10. zameni punomasno mleko nemasnim.
11. smanji upotrebu secera i slatkisa.
12. smanji upotrebu, jaja, i drugih izvora visokog holesterola.

Devedeset godina pre ove komisije Elen Vajt je napisala knjigu - Saveti o zivotu i ishrani koju svako mo`e nabaviti, pa cete se sami licno uveriti koliko su njeni spisi dosledni, sigurni i naucni.

Najveci dokaz ispravnosti Spisa Eelene Vajt je u tome sto je naucno dokazano da Adventisti imaju udobniji zivot, naje su bolesni i sto zive duze do 10 godina od svojih suseda.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Usput receno:
Sta se desilo sa Taramanom koji je ovoj temi na veliko kritikovao Elen Vajt i prilozio slike priksazujuci kako je ona imala nekoliko kuca, a nije rekao da je uvek imala samo jedni i tu je proddala i kupila drugu, treci itd. U njenoj kuci ziveli su njeni sinovi i ekipa koja je imala stampariju i oni su stampali spise Elene Vaj. To nije bila samo kuca za stanovanje.

Taramanina sesra i zet, koje ja od detinjstva poznaje, nemaju dece, nego usvojili su zensko i musko dete iz Banata. Kad su bili tiejdzeri ja sam im drzao casove is engleskog jezik.

Taj posinak je odrastao i Taramanin zet mu je dao jedam stan u Parizu da bi imao gde da zivi, on ga je prodao i potrosi pare sa svojim drustvo. Iz Pariza odselio se u Banat. Zenio se nekoliko puta i ostavljao zene i decu iza sebe.
Uspeo je da nagovoori Tarmanu da mu da svoju kucu koju je nasledio od roditelja, da bi isti mogao da digne veliki kretit od banke. Taramana mu je potpisao i dao svoju kucu u zalog. Prevarant nije banci varacao nova, banka je isterala Taramanu iz njegove kuce, prodla je i namirila svoje dugve. Taramana sad zivi u starackom domu, a troskove mu placa njegova sestra.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Uspeo je da nagovoori Tarmanu da mu da svoju kucu koju je nasledio od roditelja, da bi isti mogao da digne veliki kretit od banke. Taramana mu je potpisao i dao svoju kucu u zalog. Prevarant nije banci varacao nova, banka je isterala Taramanu iz njegove kuce, prodla je i namirila svoje dugve. Taramana sad zivi u starackom domu, a troskove mu placa njegova sestra.

I on je na osnovu jedne osobe generalizovao i zamrzio adventiste. Kako jadno i bedno.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Hristos je centar i ugaoni kamen spasenja

I pored toga Sto je Elen Vajt toliko pisala o zdravom nacinu ishrane i cuvanju zdravlja koje je od velike koristi vernicima, to je samo mali deo ako se uporedi sa onim sto je ona napisala, o veri, nadi i onome sto ukazije na put spasenja. Jedno od najmilijih njenih razmisljanja je opis Gospoda Isusa Hrista.

“Hristova Krv je jedino delotvorna. Jedino ona moZe da Cisti nase grehe. Jedino krv Jednorodnoga Sinsa Bozjega koja cini da se mozemo pribliuziti Bogu, Jedino Njegova krv ‘cisti grehe celoga sveta’.” MS 15, 1897.

“Bozja ljubav obznanila se ljudima poreko Isusa; ali milost nije uikinula pravdu. Zakon otkriva osobine Bozjeg karaktera i nijedna jota ili titla iz njega ne moze da se promeni. Da bi se prilagodila coveku u njegovom palom stanju. Bog nije promenio svoj Zakon, vc je radi covekobvog otkupljenja sebe zrtvovao u Hristu. “Bog bese u Hristu, i svet pomiri sa sobom.” (2. Korincanima 5.19.” Ceznja vekova, str. 656.
Onda kad razmisljamo o planu spasenja mozemo steci pravu sliku Bozjeg karaktera. Delo spasenja bilo je delo Njegove ljubavi, ali i jedini Bozji dar da se spase gresni i zavedeni ljiudki rod otkriva beskrajnu dubinu Bozje neznosti i saucesca. ‘Jer Bogu tako omilje svet da je i Sina svojega jedinorodnoga dao da ni jedan koji Ga veruje ne pogine nego da ima zivot vgecni.” Jovan 3,16 Ovim darom ljudi su podignuti iz propasti i ponizenja izazvanog grehom da postanu Bozja deca.” MS II, strk 273-4, prevod
 
Natrag
Top