Zbog cega se mi nikako ne mozemo sloziti sa Slapom?
Glavna razlika je u ovome: ADVENTISTI SU HRISCANI BIBLIJE. eVO KAKO MI VERUJEMO U bIBLIJU:
Sveto pismo
Sveto pismo, Starog i Novog zaveta je pisana Božija reč data božanskim nadahnućem preko svetih Božijih ljudi koji su govorili i pisali onako kako ih je pokretao Sveti Duh. U ovoj Reči Bog je poverio čoveku znanje potrebno za spasenje. Sveto pismo je nepogrešivo otkrivenje Njegove volje. Ono je merilo karaktera, ogled iskustva, autoritativni tumač doktrina i pouzdana zabeleška o Božijim delima u istoriji.
(2. Petrova 1,20.21; 2. Timotiju 3,16.17; Psalam 119,105; Priče 30,5.6; Isaija 8,20; Jovan 17,17; 1. Solunjanima 2,13; Jevrejima 4,12)
POZNATO JE DA KATOLICI NE DRZE MNOGO DO SVETOG PISMA.
ZASTO JE BIBLIJA BILA ZABRANJENA?
Godine 1559. papa Pavao IV. objavio je prvi popis knjiga koje je zabranila Rimokatolicka crkva. Na tom su se popisu našli prijevodi Biblije na engleskom, francuskom, nizozemskom, njemackom, španjolskom i talijanskom jeziku. Svako ko je hteo citati Bibliju trebao je za to ishoditi pismeno dopuštenje biskupa ili inkvizitora, što je bilo prilicno neugodno, jer se time covek izlagao opasnosti da bude optužen za jeres.
Ljudi koji su se usudili nabaviti ili raspacavati Bibliju na jezicima koji su se govorili u njihovoj zemlji navukli su na sebe mrznju Katolicke crkve. Mnogi su bili uhvaceni, osudeni na doživotni zatvor, poslani na galije, spaljeni na lomaci. Sve zaplenjene Biblije bile su spaljene. Katolicki svecenici još su stoljecima otimali i spaljivali Biblije. Prema nekim izveštajima, to su cinili cak i u 20. stoljecu. Ja sam licno poznavao bracni par katolika kojima je fratar zabranio da citaju Bibliju koju su bili nabavili.
Papa Inocent III. proglašava jeretikom svakoga ko bi se usudio prevoditi Bibliju i razgovarati s drugima o njoj. Mnogi koji se nisu pridržavaju papinog ucenja bili su muceni i spaljivani.
Na Tridentskom koncilu odluceno je da se nijedan prijevod Biblije ne smije tiskati bez odobrenja Katolicke crkve.
Papa Pavao IV. zabranio je posjedovanje Biblija prevedenih na narodne jezike. Te se Biblije plijene i spaljuju, a na lomaci cesto gore i oni kod kojih su bile pronadene.
Izgleda da je Katolicka crkva odobravala da se samo moze citati Biblija na latinskom jeziku, jezik kojim niko ne govori i koji samo svestenici makar delimicno mogu da razumeju. Vatikan se na taj nacin nado da oduzimanjem narodu Biblije ce sprevciti da narod upozna biblijske istine i da manje kritikuju Katolicku crkvu zvog uvoda raznih krivoverja.
Takodje ovim su se nadali da ce smanjiti protest i sacuvati vernike da ne napustaju crkvu i da se ne pridruzuju protestantima kao sto se to neprestano desavalo. Medjutim, dedsilo se upravo suprotno tomne, mnogi su zeleli da imaju i proucavaju Bibliju, a nasli su je kod protestanata.