Adventisti i Elen Vajt

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I to je u kontekstu biblije bilo jedno posebno spravljano vino bez alkohola

Ne, nije. Da je pila bezalkoholno vino onda je muž ne bi imao potrebu pravdati kako nije puno popila. Dakle pila je alkoholno vino.

A osim što je pila alkoholna vina, vidjesmo po njezinom vlastitom priznanju da je pila i likere, kordiale. A ovi likeri su imali 15-30%alkohola, a neki čak i 40% alkohola

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja dadoh odgovor, a ti lazi i dalje.

Na što si ti dao odgovor? Ja tebe nisam ništa zapravo ni pitao, pa ne znam točno na koji ti svoj odgovor misliš?

Dakle, ja nisam pitao nego sam nekoliko puta iznio notorne činjenice i notornu istinu. Kako za istinu treba činiti sve i uvijek, evo, ja ću te činjenice i istinu iznijeti još jedan put:

Tijekom protekle godine dana gospođa White je, u tri ili četiri navrata, osjećala veliki umor i slabosti u jutarnjim satima. Jedan takav slučaj bio je u vrijeme sazivanja skupštine u Johnstown-u, Wisconsin. Kako bi ublažila te mučne slabosti ona je odmah nakon ustajanja uzimala jedno jaje s malo čistog domaćeg vina, možda jednu žlicu, i ona je smatrala da to nema nikakve veze s uzimanjem opojnih sredstava, o čemu ona govori u svojim spisima. Tijekom protekle godine dana ona je uzela možda jedan "pint" vina. (James White; Advent Review and Sabbath Herald 17. ožujak 1868. god.)

"Osjećala sam potrebu za jakim likerom, ali nije bilo ničega u kući osim soka od grožđa." (Ellen White, Manuscript Releases Volume Twenty-one, p. 114, paragraph 1)

Dakle, pitanje je - Što je liker ili kordial?

Pa, pročitajmo:

Pogledajte prilog 152128

Prijevod gornjeg teksta:

Liker, ili kordial, je zaslađeno destilirano žestoko piće. Aromatizirani su raznim voćem, orašastim plodovima, začinskim biljem i začinima, zatim čokoladom i kavom, likeri pridonose više aromama i okusima koktelima i miješanim pićima od alkohola.

Kao sastojci pića, likeri su jednako važni kao i osnovni likeri. Likeri poput 'triple sec-a', 'amaretta' i 'Irish cream-a' koriste se češće od ostalih. Ako su votka, džin, viski i slična pića rock zvijezde koktela, onda su likeri rezervni pjevači.

Pogledajte prilog 152129

Prijevod gornjeg teksta:

Koliko su jaki likeri?

Zbog sadržaja šećera i drugih sastojaka arome, mnogi likeri spadaju u alkoholna pića male jakosti. Sadrže manje alkohola od viskija, džina i ostalih standardnih žestokih pića. Prosjek je između 15 % alkohola u volumenu (jakost 30) i 30 % alkohola u volumenu (jakost 60). Nekoliko likera - uključujući Cointreau i Grand Marnier - pune su jakosti i flaširane su s 40 % alkohola u volumenu (jakost 80).
--------------------------------

Kao što se može vidjeti, najblaži likeri (kordiali) sadrže 15 % alkohola, neki imaju i do 30 % alkohola, a postoje i posebno jaki kordiali (likeri) koji imaju čak 40 % alkohola u volumenu. Što god značile riječi Ellen White - "Osjećala sam potrebu za jakim likerom (strong cordial"), i da to zaboravimo i pretpostavimo da je Ellen White pila kordial (liker) s najmanje alkohola, pila je piće koje je imalo 15% alkohola. Ako se muškarci 'obloču' pijući pivo koje sadrži 5-6 % alkohola, možemo samo zamišljati što se događalo s Ellen White pijući likere koji su sadržavali najmanje 15% alkohola.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Osjećala sam potrebu za jakim likerom, ali nije bilo ničega u kući osim soka od grožđa." (Ellen White, Manuscript Releases Volume Twenty-one, p. 114, paragraph 1)

Ne pominje liker uopšte, ne znam zašto širiš dezinformaciije?

Pominje se "jako srdačno"( strong cordial) . A srdačno je voćno piće. Liker se nigde u originalnu ne navodi.

"Squash (sometimes known as cordial in English, dilute in Hiberno English, and diluting juice in Scottish English[1]) is a non-alcoholic beverage with concentrated syrup used in beverage making. "

Dakle, skviš poznat kao i "cordial" je non-alcoholic(bezalkoholno piće)....

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Ne pominje liker uopšte, ne znam zašto širiš dezinformaciije?

Pominje se "jako srdačno"( strong cordial) . A srdačno je voćno piće. Liker se nigde u originalnu ne navodi.

I šljivovica je voćno piće. I viljamovka (kruškovača) je voćno piće. I lozovača je voćno piće.

Potegni, povuci, 'proročicu' otrijezniti ne možeš.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I šljivovica je voćno piće. I viljamovka (kruškovača) je voćno piće. I lozovača je voćno piće.

Jeste, ali je cordial kao što stoji "bezalkoholno" ("Squash (sometimes known as cordial in English, dilute in Hiberno English, and diluting juice in Scottish English[1]) is a non-alcoholic beverage).

Zato nije isto ako recimo piješ sok od grožđa i piće poput vina koje je prevrelo i ima alkohola. Pošto je Elen pila voćini napitak(cordial) nije moglo odoći do pijanstva. Mi možemo pak razmatrati da li i u soku od grožđa, neprevrelom, ima procenat alkohola...ili uopšte u bilo kom voćnom napitku. Ali zbog toga se ne može neko nazvati alkoholičarem, jer minorni procenat alkohola ako i ima(što je Mire već napomenuo negde) to nema veze sa alkholizmom.

Dakle, cordial je nealkoholni napitak.

Potegni, povuci, 'proročicu' otrijezniti ne možeš.

E ako je ona "pijana" od ovoga bila onda smo svi mi isto tako pijani i još više. Čim popiješ sok ti si pijanica, kao i ja. I jesmo..blago nama ako smo pijani kao Elen.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nego, Željo, kako ćemo se mi ovde otarasiti našeg balkanskog mentaliteta tj. mentaliteta nepreobraćenog čoveka jer ovde važi pravilo "ako ne piješ nisi odrastao"..zapravo zamena teza da ako neko pije alkohol je odrastao a ako pije sok je dete. Zato ovde na našim prostorima propagirati trezvenost je znak "slabosti" tipa..vidi onog pije sokiće itd...

Vidiš, naš mentalitet kako rezonuje stvari pogrešno?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dakle LAZES.

Da vidimo, sta Ellen White kaze:

Dakle, nije pila liker, vec je osecala potrebu za njim u medicinske svrhe, zbog vec pomenute bolesti slabosti.

Da je ona imala potrebu za alkoholom radi uzivanja u pijanstvu - zar bi ona to javno pisala.
Zar se ne bi trudila da to prikrije?

Dakle, ona govori o medicinskim razlozima.

A ti i dalje lazi.
Ali si razotkriven, hvala Gospodu.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da vidimo, sta Ellen White kaze:

Dakle, nije pila liker, vec je osecala potrebu za njim u medicinske svrhe, zbog vec pomenute bolesti slabosti.

Pila je, a ne samo osjećala potrebu za njim, to ti lijepo stoji u onome što je ona napisala. Jer, kaže sama: "ali nije bilo ničega u kući osim soka od grožđa". Dakle, ona je poželjela popiti liker, otišla je do ostave u kojoj ima takve stvari, ali tamo ne nađe ništa osim soka od grožđa. Da je našla taj liker, koji ima 15-30% alkohola, svakako bi ga popila, kao što ga je pila i prije i nakon ove zgode koju opisuje.

Dakle, cordial je nealkoholni napitak.

Ne, strong cordial kakvog je Ellen White potražila, ali nije našla toga časa u svojoj kući, bijaše žestoko alkoholno piće. To je vrlo lijepo shvatio i prizna i Laodikeja. Laodikeja je samo opravdava, tvrdeći da je alkohol dopustiv kada se uzima u zdravstvene svrhe kako je to činila i Ellen White.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne, strong cordial kakvog je Ellen White potražila, ali nije našla toga časa u svojoj kući, bijaše žestoko alkoholno piće.

Ok, a gde ona to kaže da se radi o alkoholnom kordialu? :). Kordial je voćni napitak, ali može se pomešati sa alkoholnim pićem i onda se to naglasi. E sad, gde ona naglašava da se radi o alkoholnom cordialu?

Pošto ona to ne pominje, a začudo, pominje da ne podnosi alkohol i sama piše protiv, onda je jasno kakav je njen stav prema alkoholnom kordialu. Ali za početak, gde ona sama pominje alkoholni kordial?

Poslednja izmena:
Natrag