Ja dadoh odgovor, a ti lazi i dalje.
Na što si ti dao odgovor? Ja tebe nisam ništa zapravo ni pitao, pa ne znam točno na koji ti svoj odgovor misliš?
Dakle, ja nisam pitao nego sam nekoliko puta iznio notorne činjenice i notornu istinu. Kako za istinu treba
činiti sve i uvijek, evo, ja ću te činjenice i istinu iznijeti još jedan put:
Tijekom protekle godine dana gospođa White je, u tri ili četiri navrata, osjećala veliki umor i slabosti u jutarnjim satima. Jedan takav slučaj bio je u vrijeme sazivanja skupštine u Johnstown-u, Wisconsin. Kako bi ublažila te mučne slabosti ona je odmah nakon ustajanja uzimala jedno jaje s malo čistog domaćeg vina, možda jednu žlicu, i ona je smatrala da to nema nikakve veze s uzimanjem opojnih sredstava, o čemu ona govori u svojim spisima. Tijekom protekle godine dana ona je uzela možda jedan "pint" vina. (James White; Advent Review and Sabbath Herald 17. ožujak 1868. god.)
"Osjećala sam potrebu za jakim likerom, ali nije bilo ničega u kući osim soka od grožđa." (Ellen White,
Manuscript Releases Volume Twenty-one, p. 114, paragraph 1)
Dakle, pitanje je -
Što je liker ili kordial?
Pa, pročitajmo:
Pogledajte prilog 152128
Prijevod gornjeg teksta:
Liker, ili kordial, je zaslađeno destilirano
žestoko piće. Aromatizirani su raznim voćem, orašastim plodovima, začinskim biljem i začinima, zatim čokoladom i kavom, likeri pridonose više aromama i okusima koktelima i miješanim pićima od alkohola.
Kao sastojci pića, likeri su jednako važni kao i osnovni likeri. Likeri poput 'triple sec-a', 'amaretta' i 'Irish cream-a' koriste se češće od ostalih. Ako su votka, džin, viski i slična pića rock zvijezde koktela, onda su likeri rezervni pjevači.
Pogledajte prilog 152129
Prijevod gornjeg teksta:
Koliko su jaki likeri?
Zbog sadržaja šećera i drugih sastojaka arome, mnogi likeri spadaju u alkoholna pića male jakosti. Sadrže manje alkohola od viskija, džina i ostalih standardnih žestokih pića. Prosjek je između
15 % alkohola u volumenu (jakost 30) i
30 % alkohola u volumenu (jakost 60). Nekoliko likera - uključujući Cointreau i Grand Marnier - pune su jakosti i flaširane su s
40 % alkohola u volumenu (jakost 80).
--------------------------------
Kao što se može vidjeti,
najblaži likeri (kordiali) sadrže
15 % alkohola, neki imaju i do
30 % alkohola, a postoje i posebno
jaki kordiali (likeri) koji imaju čak
40 % alkohola u volumenu. Što god značile riječi Ellen White -
"Osjećala sam potrebu za jakim likerom (strong cordial"), i da to zaboravimo i pretpostavimo da je Ellen White pila
kordial (liker)
s najmanje alkohola, pila je piće koje je imalo
15% alkohola. Ako se muškarci 'obloču' pijući pivo koje sadrži 5-6 % alkohola, možemo samo zamišljati što se događalo s Ellen White pijući likere koji su sadržavali
najmanje 15% alkohola.