Član
- Učlanjen(a)
- 25.10.2011
- Poruka
- 1.562
Sta jer sa istorijom i arheologijom? Kur'an s njima nema problema, ali Biblija ima i te zestokih.
Kako smjestiti stvaranje neba zemlje svega sto je na zemlji zajedno s covjekom u 6 dana (sest dana)? Kako? Po areholoskim i drugim nalazima to jednostavno nije istina!
Sasvim dovoljno da ozbiljan naucnik odmah odbaci Bibliju, sumnjajuci i u ostatak teksta.
Koliko je meni poznato istorija Hristovog doba se nije mnogo bavila njim, sto i nije cudo. Sa stonivista onoga vremena isao je okolo kao osobenjak kome zvanicne vlasti ne samo da nisu vjerovale, nego su htjeli da ga ubiju kao zlocinca. Zar mislis da se neko njim zaista bavio koliko ti mislis da jeste?
Pogledaj, njegovi ucenici su se razbjezali i nestali nakon sto je navodno razapet. Kako su onda mogli pisati sta su vidjeli ako tamo blizu nisu bili? A nisu bili.
Poceli su pisati fantazije, pa bajke su pisali i nasi ljudi; kao nocu svijetli iz nekog groba, svijeca se upali sama od sebe i takve praznovjerice. Praznovjerice nisu vjera.
Ne znam koliko je tebi poznato koliko se istorija Hristovog doba se bavila Njim, .....?.
Ali evo ti naslovi nereligiske literature koji spominju Hrista i Njegov kraj pa se sam uveri:
- [FONT=&]Justin Mučenik - oko 150 g. Spisi upućeni Caru Antoniju Piju (Knjiga Erste Apologie 35:7-9 i 48:3);[/FONT]
- [FONT=&]Rimski pisac Svetonije – oko 120 g. (Knjiga Vita Claudii 25:4);[/FONT]
- [FONT=&]Istoričar Tacit oko 116 g. (Knjiga Anali 15:44);[/FONT]
- [FONT=&]Plinije mlađi – oko 111 g. (bio je carski namesnik- knjiga d.J.Briefe 10:96);[/FONT]
- [FONT=&]Julije Afrikanac – citat kod F.Jacoby: Die Fragmente der griechischen Hristoriker IIB. Berlin 1929. Str 1147.[/FONT]
- [FONT=&]Josif Flavije: Starine ......[/FONT]
[/FONT]
[FONT=&]I – Svi navedeni pisci su bili nehrišćani;[/FONT]
[FONT=&]II – Svi su bili nejevreji, osim Josifa Flavija, a i on je posle osvajanja Jerusalima 67 g. Zarobljen i odveden u Rim.[/FONT]
[FONT=&]III – U to vreme Rim je bio višebožački i svka hvala ili nakićena stvar u vezi Hrišćana bi samo štetila piscu, ili ga odvela u smrt. Tako da je uzveštaj morao biti istinit. A nije bilo dobro veličati ga ili pisati nogo o njemu jer je u to vreme Rimsaka država bila vrlo okrutna sa neistomišljenicima. Tako da neke knjige o Hristu na 500 strana, ne samo što bi bile nerentabilne, nego bi i pisac završio na krstu.[/FONT]
[FONT=&]Zato su to bili samo šturi izveštaji, a ne zato što je taj događaj izmišljen.[/FONT]
[FONT=&]IV - U istoriji je bilo puno mesija, bogova, spasitelja, čudotvoraca............pandam Isusu. Vrlo je čudno da ni jedan od njih nije dobio svoju religiju (Buda nije bio čudotvorac i mesija), promenjeno merenje vremena zbog njega i postala najmnogoljudnija religija u svetu! A ostali Hristovi konkurenti znaju se milion puta manje. Potpuno su u pali u zaborav. Pogotovo u poslednjih 20 vekova, tek su sada malo počeli da ih vade na Nacionalnoj Geografiji i na Netu, ali to prati samo mali broj ljudi – Hristovi neprijatelji, i oni znaju o njima. A čovečastvo ih uopšte ne poznaje.[/FONT]
[FONT=&]Pa ako je Hrist bio lažni mesija, kao i svi ostali – kako je On ostavio toliki trag na čovečanstvo, a Njegovi konkurenti toliki?! Zapitaj se malo.[/FONT]
[FONT=&]Moj ti je najdobronamerniji savet da nabaviš ove knjige, jer nisu religijske. Proveriš činjenice o Isusu, i staviš prst na čelo. Jer ovo što radiš je opasna igranka. Govoriti da Hrist nije stradao na Krstu, već Ga je Alah uzeo kao Noja..... Opasno je brate, jako opasno[/FONT]
Šta smatraš u vezi Hrista da je PRAZNOVERJE?
Tu je pismo jasno kao dan: [FONT=&]Марко[/FONT][FONT=&] 7:8[/FONT][FONT=&] Jер остависте заповести Божје, а држите обичаје људске, прање жбанова и чаша; и друга многа таква чините.[/FONT]Tamo gdje nema ljudske logike (istine) nema ni Bozje.
A to što si ti citirao – je odlika mnogih neznabožaca. Hoće Boga da razumeju u potpunosti, bez ijedne Božje tajne - ljudskom logikom. A mnoge Božje tajne mi za svog života nećemo nikada spoznati. Možda čak i na nebu u večnom životu, a kamo li u ovom malom, nikakvom!
S tim što bi ja razdvoio ove dve stvari – Logiku i Istinu. Jer one vrlo često nemju veze jedna s drugim..... Čak u većini slučajeva, sem u prirodnim naukama, nemaju!
Citati su odlični, jer sve u Pismu je odlično, samo nažalost što ih nisi hteo razumeti>>[FONT=&] Лука 19: [SUP]40[/SUP][/FONT][FONT=&]И одговарајући рече им: Кажем вам: ако они ућуте, камење ће повикати.[/FONT] [FONT=&]Авакум 2: [SUP]11[/SUP][/FONT][FONT=&] Јер ће камен из зида викати, и чвор из дрвета сведочиће. [/FONT][FONT=&]Јован 5: [SUP]32[/SUP][/FONT][FONT=&]Има други који сведочи за мене; и знам да је истинито сведочанство што сведочи за мене.[/FONT]<< A vrlo su jednostavni:Drugi je problem sta ko smatra logicnim.
Citatima koje si naveo nista specijalno vezano uz ovaj slucaj ne kazujes.
Ako ti je lakse smatrajh da sam ih ja prepisoa a ne ti. Slazem se s njima, naime, s tim sti su prva dva pisana u stilskim figurama. Kamenje ne govori.
Da kada Hrist, kada jednu reč ne bi progovorio za svoga života na Zemlji, kamenje (istorija, arheologija); čvor iz drveta........... ljudi, vernici bi svedočili za Njega. To ovi stihovi hoće da kažu, a ne da su to stilske figure jer kamenje ne govori. Veliki su ti stihovi. Ali kao što i Hrista mnogi nisu prepoznali, tako nisu ni Bibliju ili pojedine stihove iz nje.
Jer ako ne znače navedeno, odgovori mi ti šta znače navedeni stihovi !?
[FONT=&]Ne nađoh u celoj 5 glavi, ni slovo što me asocira na Muhameda a.s. Molim te pojasni mi da ne ostanem u zabludi. Koji stihovi? Daj objašnjenje![/FONT]Jovanova 5 govori o Muhammedu a.s. OK?
[FONT=&]Pozdrav.[/FONT]
Poslednja izmena: