Gde idemo posle smrti?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Mudr 3,2: Očima se bezbožničkim čini da oni umiru ...

Iz iste knjige Svetoga Pisma.

11Čuvajte se isprazna gunđanja
i čuvajte jezik od opakih riječi,
jer i najtajnija riječ nije bez učinka, a lažljiva usta ubijaju dušu.


16 Ali bezbožnici dozivaju smrt i rukama i riječju
i za njom ginu smatrajući je prijateljem
i s njome ugovor sklapaju,

dostojni da joj pripadaju.



22Oni ne znaju tajna Božjih,
ne očekuju nagradu za svetost,
ne vjeruju u naknadu čistim dušama.
23Jer je Bog stvorio čovjeka za neraspadljivost
i učinio ga na sliku svoje besmrtnosti.
24A đavlovom je zavišću došla smrt u svijet

i nju će iskusiti oni koji njemu pripadaju.


A ovima (EGWistima, Raselovcima) Bog poručuje:


A duše su pravednika u ruci Božjoj i njih se ne dotiče muka nikakva.
2Očima se bezbožničkim čini da oni umiru
i njihov odlazak s ovog svijeta kao nesreća;
3i to što nas napuštaju kao propast,
ali oni su u miru.
4Ako su, u očima ljudskim, bili kažnjeni,

nada im je puna besmrtnosti.

I presudu im (EGWistima, Raselovcima) donosi

10A bezbožnici će zbog svojih misli biti primjereno kažnjeni
jer su prezreli pravednike i otpali od Gospodina.
11Teško onima koji preziru mudrost i stegu!
Isprazna je nada njihova, napori uzaludni
i poslovi bez probitka.
12Žene su im bezumne, djeca opaka

i proklet njihov rod!

Puni straha doći će na obračun grijehâ,

i bezakonja njihova
u lice će ih optuživati.

 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Ni Raj, ni Pakao nikada nisu bili mesta, nego pre svega stanje, dimenzija u kojoj borave duše (i to ne sve) nakon telesne smrti. Ali, to ovi mortalisti i materijalisti jednostavno odbijaju da prihvate i shvate. Njima je naime sve materijalno, opipljivo, i u svom budalastom materijalizmu zamišljaju da je "raj" ponovno uspostavljanje vrta Edenskog na celoj zemlji

Moram govoriti na nacin koji oni razumeju, i to opisati na materijalan nacin, jer oni drugo i ne shvataju (to je na kraju radio i Hristos). Naravno ni raj ni pakao nisu fizicke lokacije, jer na onom svetu fizicko ne postoji!

Propovednik:
9, 5 Jer živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.
6 I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dela NIKADA ni u čemu što biva pod suncem.

10 Sve što ti dođe na ruku da činiš, čini po mogućnosti svojoj, jer nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u grobu u koji ideš.

Pogledaj tekst koji sam boldovao crvenim!

Solomun kaze, ne samo da "zagrobni zivot ne postoji" vec on govori da "ni vaskrsenje ne postoji" i da oni koju su umrli "nece dobiti platu"!

1) "niti im ima plate" (bolji prevod kaze - "niti imaju više nagrade" [jeruzalemska biblija] ) - znaci umrli nece primiti platu za ono sto su u zivotu cinili!

2) "i više nemaju dela NIKADA ni u čemu što biva pod suncem." (bolji prevod kaze - "oni NIKAD više neće imati dijela u svemu onom što se čini pod suncem" [tomislav dretar]) - zapazi izraz "NIKAD", pisac kategoricki odbacuje mogucnost vaskrsenja!

Ako prihvatimo po vama da je Solomun ovde izrekao istinu o "zagrobnom zivotu" onda je rekao istinu i o "vaskrsenju"! A vaskrsenja u tom slucaju nema! Pa otpada sve ono sto je Hristos kasnije govorio o vaskrsenju i to mozemo svesti pod "mit"! Kao sto vi pod mit svodite i kasnije tekstove o zagrobnom zivotu!

O cemu se ovde radi?

Solomun ne iznosi teologiju, vec govori o zivotu sa stanovista materijalistickih pogleda i ateizma (bezboznistva) koje je u ono vreme vladalo. On kao najveci od svih filozofa, posmatra zivot kao "ispraznost" i "tastinu", kao bespotrebnu muku. Kod svih filozofa pre i posle njega ces naci istu ovu razocaranost u zemaljski zivot, potragu za smislom i zakljucak da je zivot "besmislen" pa treba uzivati u njemu koliko toliko "jer to je coveku sve"! Drugim recima stav - "jedimo i pijmo jer cemo sutra umreti" je ovde stav i Solomuna.

S druge strane, jevreji su sve do negde perioda Isaije (koji zvanicno uvodi vaskrsenje u teologiju judaizma) smatrali da Bog nagradu za dobra dela daje "jos za ovog zivota" i da blagosilja ljude materijalnim blagostanjem! A da posle toga nema nista! Sto je najociglednije u Jovovoj knjizi, kod njegovih tesioca koji su takav stav i pokazivali, ali su dobili ukor zbog toga (jer Bog ne blagosilja materijalnim, vec daje nagradu kasnije) , sto od Jova sto od Boga!

Isti materijalisticki stav zapazamo i ovde kod Solomuna!

Ove reci, se dakle, nikako ne mogu uzeti kao teoloska dogma, vec se moraju posmatrati kao filozofska i materijalisticka misao. Kao i kod Jovovih tesioca! Jer ako bi smo ih uzeli kao reci Bozje, onda bismo morali odbaciti i novi zavet i vaskrsenje!

Vi izgleda kao da ne shvatate da nije svaka rec Biblije nadahnuta. Bibliju su pisali pogresivi ljudi, i ona sadrzi i njihove misli. A te ljudske misli se moraju odvojiti od Bozjih! Dogmu mozemo uzeti samo iz stihova tipa - "Tako govori Gospod!".

Mire, ti si potpuno zastranio, i ne nam gde sakupljas takve ideje koje nemaju veze a biblijom i Bogom.
Raj je oduvek bio na nebu gde je Bozji presto i novi Jerusalim.

Dokazi mi da je raj bio na nebu pre Hrista!? Ti ovo nicim ne mozes dokazati, nemas ni jedan jedini stih!

Raj nije bio na nebu, niti su u to jevreji verovali, vec se on nalazio provalijom odvojen od pakla!

I nepostoji nikakav pakao u koji bi se gresnici mucili nakon smrti.

Hristos kaze da postoji!

"I bice muceni pred andjelima svetim i pred jagnjetom! I nece imati mira dan ni noc... I dim njihovog mucenja dizace se u vek vekova!"

Ako postoje "muke" onda postoji i "mesto mucenja" (pakao). Isto je ovo rekao i u prici o bogatasu i Lazaru! I tamo je govorio o "mestu mucenja" (tekst kaze 'da ne bi i oni dosli na ovo mesto mucenja') pa kako ti govoris da ne postoji mesto - pakao?

Naravno da postoji!

A vi Hristove reci nazivate "mitovima"! Vrednije su vam reci pogresivog coveka Solomuna od Hristovih reci, ljudske reci vise vrednujete!

Mire, Obrati paznju na teskst:

Marko..

Nemam nameru da obaram ono sto sam vec oborio milion puta, vi stalno vrtite jedno isto u krug!

Ti lepo pogledaj kako Petar u tekstu pravi razliku izmedju "dusa"(zivih) i "duhova"(mrtvih bestelesnih). I shvati da "duhovi" nigde u bibliji ne oznacavaju zive ljude u telu, vec se odnose na bestelesne - duhove i andjele (npr. citat iz biblije: 'dodje jedan duh i stade pred Gospoda'), a isto tako se iz konteksta vidi da je propovedano "evandjelje", a Isus ne propoveda predpotopnim ljudima "evandjelje"!

Uzmi to malo pa citaj i razmisljaj, umesto sto mi obaras, vi uporno ne koristite svoj um, sto neko rece ponasate se kao roboti!

Bog te blagoslovio!

Jer pazi, nem nikave logike

Tvoja logika nije Bozja, niti su tvoje misli Bozje! Moras usvojiti 'Hristov um' kao sto se u bibliji trazi.
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dokazi mi da je raj bio na nebu pre Hrista!? Ti ovo nicim ne mozes dokazati, nemas ni jedan jedini stih!
Raj nije bio na nebu, niti su u to jevreji verovali, vec se on nalazio provalijom odvojen od pakla!

Da vidimo Mire da li nemam biblijske dokaze, i da li raj nije oduvek bio na nebu

Raj ili nebesko carstvo u koje ce uci verni na kraju istorije sveta, uvek se nalazilo na nebu:

"Gledah dokle se postaviše prijestoli, i starac sjede, na kom bješe odijelo bijelo kao snijeg, i kosa na glavi kao čista vuna, prijesto mu bijaše kao plamen ognjeni, točkovi mu kao oganj razgorio.
Rijeka ognjena izlažaše i tecijaše ispred njega, tisuća tisuća služaše mu, i deset tisuća po deset tisuća stajahu pred njim; sud sjede, i knjige se otvoriše.

Tada gledah radi glasa velikih riječi koje govoraše onaj rog; i gledah dokle ne bi ubijena zvijer i tijelo joj se raščini i dade se da izgori ognjem.
I ostalijem zvijerima uze se vlast, jer duljina životu bješe im određena do vremena i do roka.

Vidjeh u utvarama noćnijem, i gle, kao sin čovječji iđaše s oblacima nebeskim, i dođe do starca i stade pred njim.
I dade mu se vlast i slava i carstvo da mu služe svi narodi i plemena i jezici; vlast je njegova vlast vječna, koja neće proći, i carstvo se njegovo neće rasuti" ( Danilo 7. 9 - 14 )

"Jer će sam Gospod sa zapoviješću, s glasom aranđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima
bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti" ( 1 Solunjanima 4. 16 - 17 )

"A ovo je glava od toga što govorimo: imamo takvog Poglavara svešteničkog koji sedi s desne strane prestola Veličine na nebesima;
Koji je sluga svetinjama i istinitoj skiniji, koju načini Gospod, a ne čovek" ( Jevrejima 8. 1 - 2 )

Hristos kaze da postoji!

"I bice muceni pred andjelima svetim i pred jagnjetom! I nece imati mira dan ni noc... I dim njihovog mucenja dizace se u vek vekova!"

Ako postoje "muke" onda postoji i "mesto mucenja" (pakao). Isto je ovo rekao i u prici o bogatasu i Lazaru! I tamo je govorio o "mestu mucenja" (tekst kaze 'da ne bi i oni dosli na ovo mesto mucenja') pa kako ti govoris da ne postoji mesto - pakao?
Naravno da postoji!

A vi Hristove reci nazivate "mitovima"! Vrednije su vam reci pogresivog coveka Solomuna od Hristovih reci, ljudske reci vise vrednujete!

Ne postoji pakao kao mesto vecnog mucenja gresnika.


Postoji sud Bozji nakon Hristovog drugog dolaska nakon cega ce bezbozni biti baceni u ognjeno jezero da tamo umru ili nestanu za vecnost.

To zavisi od prevoda, jer izraz vecno u bibliji ne znaci vecno po trajanju vec po rezultatima.
Oni ce biti izmuceni jednom za vecnost, greh ce zauvek biti unisten i nikada se nece vise pojaviti.

Sto se tice Lazara i Bogatasa, to nije istiniti dogadjaj, vec prica koju je Isus ispricao iz narodnog verovanja koje su oni doneli iz Vavilona, da bi in dao duhovnu pouku, da njima ako ko iz mrtvih dodje nece verovati, i da treba da se pokaju na osnovu Mojsija i proroka.

Na kraju, ideja vecnih muka rusi biblijsku sliku od Bogu ljubavi, jer zamislimo raj gde ljudi uzivaju u hladovini, a tamo u paklu njihovi ocevi, majke, babe, dede, rodjaci se vecno muce.

Kakav bi to raj za te ljude bio, gde oni zie sa vecnom svescu o tome da se negde njihovi mili i dragi muce.
Kakvu bi sliku o Bogu to u njima proizvelo.

Zato je biblijski kontekst jedino moguc, a ne nase zelje i razmisljanja, a biblija govori o vecnoj smrti kao vecnom nepostojanju, a ne vecnom zivotu gresnika u mukama pakla.

 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Slažem se, ali je veliko pitanje jesu li oni spremni da prihvate tvoje objašnjenje.
Po svemu sudeci nisu spremni prihvatiti odgovor!

A shvatas li njihovu upornost da nas obrate?

Apostoli nisu maltretirali fariseje, kad su ovi odbili da prihvate, okrenuli su se drugima, ali oni ne odustaju!

Sto dokazuje i pravi razlog njihovog postojanja, oni ne idu paganima, oni dolaze nama i samo nama! Razlog zasto to rade je da naprave razdor!

Da vidimo Mire da li nemam biblijske dokaze, i da li raj nije oduvek bio na nebu
Gde je tu dokaz da je raj bio na nebu pre Hrista? Jel ti mene zafrkavas?

Ni jedan stih koji si naveo ne govori o raju!

Ne postoji pakao kao mesto vecnog mucenja gresnika.Postoji sud Bozji nakon Hristovog drugog dolaska
Eto Isus je rekao da postoji u prici o bogatasu i Lazaru umrli odmah dobijaju sta im sleduje! Ovde se ne radi o presudi, nego pre presude ides u u zatvor do pocetka sudjenja! Potpuno logicno ali nelogicno nekome kome su rekli da je nelogicno i ko zeli da mu bude nelogicno!

Rugac opisan u bibliji!
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Sto dokazuje i pravi razlog njihovog postojanja, oni ne idu paganima, oni dolaze nama i samo nama! Razlog zasto to rade je da naprave razdor!

Brate, oni imaju samo jedan i jedini cilj da svoje sinagoge satane prikažu kao "ispravne". Sejanje razdora je samo jedan od alata kojim se koriste.

No, predvidljivi su, providni (da upotrebim kolokvijalni izraz) te ih je lako pročitati. Jedino što je potrebno je čvrstina vere i spremnost da se na provokacije odgovori mudro, da ne bi kmečali kako su progonjeni.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Iz iste knjige Svetoga Pisma.

11Čuvajte se isprazna gunđanja
i čuvajte jezik od opakih riječi,
jer i najtajnija riječ nije bez učinka, a lažljiva usta ubijaju dušu."

Darth, hvala ti sto si nam upotio ove opomeni iz Svetog Pisma, zaista su poucne.
Medjutim, da li si ti ista naucio is ovoga sto si na uputio nam?
 
Natrag
Top