Hristov Zakon ili Deset Zapovesti (Tora)? Subota VS Nedelja?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ovde ti Pavle govori da je zakon sluzio da nas poucava do Hrista (do zrelog doba). Kao sto poucavas sina dok je malo dete, i on je pod zakonom ocevim, ti mu stavljas kruta ogranicenja i pravila da bi on stekao rutinu i ideju o ispravnom i neispravnom putu, vaspitavas ga!
A kad dete odraste 'slobodno je od zakona ocevog' da cini sta god pozeli..

Mire, kakva ti je to teologija. Pavle ne kaze da nas je zakon doveo do Hrista, nego da nas on vodi Hristu. I on uvek vrsi tu sluzbu.

Tako i mi kada smo odrasli, vise nismo pod zakonom ocevim, nego imamo slobodu u Hristu, i nismo pod ogranicenjima vise.[/QUOTE]

Pogresno Mire. Mi smo jednako pod ogranicenjem, jer to nalazimo jos u Edemu. Boga kaze Adamu: "Ne okuusi, ako okusis umreces" Covek je okusio i postao podlozan smrti. Da li mislis da je Bog Adamo dao nesto nepotrebno i nekorisno. Izgelda Mire da ti predlazes anarhiju.

Ali, kada dete odraste, ono je steklo rutinu i osnovno shvatanje o ispravnom i neispravnom i sada kao zrela osoba vise nije poslusna zakonu ocevom "iz moranja" vec i sama razume smisao - sta je dobro za njega![/QUOTE]

I to ti je pogresno. U pravo u domu dete prima osnovna nacela zivot i ona nikad nisu prevazidjena ili nepotrebna, nego se ona i dalje raszvijaju i korite deteteu i odraslom covek.

Dakle osoba sada postupa po smislu a ne po zapovesti Ocevoj![/QUOTE]
Naprotiv posto je oceva zapovest osnova i korisna za razvijanje karaktera ona zauvek vredi.

Tako su sve Bozje zapovesti date da nam pomognu da formiramo nasu licnost![/QUOTE]

Pa neces kad odrestes odbaciti ono sto ti je pomoglo da se pravilno razvijes, nego ces i dalje cuvati temelj koji si u dobu naucio.

Kada dete odraste, ono vise nije ograniceno zakonom.[/QUOTE]

Pogresno! Kroz ceo zivot to dete treba i mora da se pokorava zakonu.
Nikad mu nece biti dozvoljeno da vozi kola u zabranjenoj traci puta, nikad nece smeti da skoci u vatro, jer mu zakon nije potreba, jer ce izgoreti. Svi smo mi vezani za zakone i oni koji ih namerno prestupaju, cesto placaju zivotom.


Dakle, Pavle hoce ovim reci, da su sve zapovesti samo suvoparna pravila na papiru, tipa "ne smes ovo, ne smes ono.." Date su radi izgradnje nase licnosti. Nisu date da ih se drzis kao pijan plota, pazeci na svaku zapetu![/QUOTE]
Mire, nemoj pricati makar sta. Zar mislis da je Bog na kamenim plocama napisao nesto bezvredno, sto ne samo da nam nije potrebnmo nego i stetno?

I zato ne mozes ti coveka suditi po spoljasnjem cinu - striktno drzeci se slova![/QUOTE]
Isus je rekao po rodovima njihovim poznacete ih. Rodovi otkrivaju ono sto nam je u srcu, a ti bi hteo da to odbacis.

Cak i najveci formalista jevrej se nece ustezati da poljubi 'zid placa' u jerusalimu. Ali vi nas po slovu osudjujete.[/QUOTE]

Mire ne brini o tome kako vas mi osudjujemo ili neosudjujemo, radije razmisli sta Bog kaze kad je napisao, "Nemoj im se klanjati niti im sluziti." Tu ti je sve receno, ako zelis da saznas istinu, a ako ne, onda nastavi da lutas.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Nisi mi pronasao zapovest nasuprot poligamiji, njima je poligamija bila zakonom dozvoljena, ono sto si naveo nije zabrana mnogozenstva u SZ, nego zabrana da u isto vreme imas dve sestre za zene:

"Nemoj uzeti žene preko jedne žene, da je ucvijeliš otkrivajući golotinju drugoj za života njezina." (3. Moj. 18:18)(DK)

Tacniji prevod:

"Ne uzimaj sebi koju ženu u isto vrijeme kad i njezinu sestru da je ljubomorom žalostiš otkrivajući golotinju ovoj preko nje za njezina života!" (3. Moj. 18:18) (Jeruzalemska Biblija)

(Inace ovo je Petrovicev komentar na istu primedbu, sto dokazuje koje si ti skole! On ne zna Pismo pa kako ces ti?)

Tora muškarcu dopušta višeženstvo, dok je ženi zabranjena udaja za više od jednoga muškarca istodobno (što je zabranjeno u većini kultura). Razlog za to je obitelj, to jest želja da se zna tko je djetetov otac, što je u židovstvu vrlo važno. Kad žena ima dva muža, ne zna se točno tko je otac. Drugi je razlog čednost židovske žene, na kojoj se gradi velik dio židovskoga tradicijskog društva. (Rabin Kotel Da-Don, Židovstvo - Život, teologija i filozofija, str. 293)

Znaci imamo novi zakon , koji nije postojao u Starom! A ti nikako ne mozes i na glavu da se nasadis da pronadjes zapovest o monogamiji u Starom, jer je bila poligamija!

Herem derabenu Geršom (Isključenje prema rabinu Geršomu) Rabenu Geršom Maor Hagola (Svjetlo dijaspore) je u 10. stoljeću donio mnoge važne odluke, a najpoznatija je ona o zabrani višeženstva. Ona zabranjuje muškarcu da se oženi s više od jedne žene, premda prema zakonu Tore to nije zabranjeno. Rabenu Geršom shvatio je da je u tadašnjim okolnostima to bolje zabraniti, te je tako i odlučio. Onaj tko prekrši tu odluku, kažnjava se heremom (isključenjem iz zajednice). Rabenu Geršom bio je jednim od velikana među aškenaskim rabinima, a njegova odluka odnosila se samo na njegovo područje. Poznato nam je da su Sefardi (u Španjolskoj, Turskoj, sjevernoj Africi, Jemenu, Grčkoj) imali i više žena. Danas je u Izraelu zabranjeno višeženstvo, no izvor za to nije u ovom heremu, već u kaznenome zakonu koji je prihvatio zakon iz doba britanske uprave. (Rabin Kotel Da-Don, Židovstvo - Život, teologija i filozofija, str. 573)

P.S. :);):)
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Znaci imamo novi zakon , koji nije postojao u Starom! A ti nikako ne mozes i na glavu da se nasadis da pronadjes zapovest o monogamiji u Starom, jer je bila poligamija!

Nego kako,

Stari je zakon, zamenjen novim, Ne po ljudskoj odluci, ili naumu, nego ga Bog sam uspostavlja.

Dakle, ko sledi Sina (Boga) sledi i Oca, koji je u Sinu, i Sin u Ocu. Sinaj je ma šta ovi smetenjaci ponavljali, smenjen, Ispunjen je na Krstu.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nego kako,

Stari je zakon, zamenjen novim, Ne po ljudskoj odluci, ili naumu, nego ga Bog sam uspostavlja.

Dakle, ko sledi Sina (Boga) sledi i Oca, koji je u Sinu, i Sin u Ocu. Sinaj je ma šta ovi smetenjaci ponavljali, smenjen, Ispunjen je na Krstu.

Onda smemo i da krademo, i da ubijamo, i cinimo preljube, i svedocimo lazno na bliznjega svoga, i ne postujemo Boga, i da se klanjamo drugim Bogovima..itd..

To je cist satanizam, jer to je upravo bio cilj sotone u njegovoj pobuni protiv Boga, da ukine Bozji zakon, i da na zemlji napravi pobunu.
Sustina njegovog carstva je anarhija, a izrazena je u recima satanisticke biblije Antona La Veja, osnivaca satanske crkve "CINI STO TI JE VOLJA TO NEKA TI BUDE SAV ZAKON"

Sto se tice starog i novog zaveta, stari zavet je bio ugovor koji je Bog sklopio sa Avramom i kasnije sa Izrailjem da ce ih dovesti u obecanu zemlju pod uslovom da oni drze sve Bozje zapovesti.

Posto Izrailj nije bio poslusan Bozjim zapovestima, Bog je obecao da ce u novom zavetu sklopiti nov zavet sa celim svetom, a taj zavet podrazumeva da ce on upisati svoj zakon deset zapovesti na srcu covecijem, i da ce svojim Duhom kroz promenu u coveku omoguciti njegovo potpuno ostvarenje:

"Jer je ovo zavjet koji ću načiniti s domom Izrailjevijem poslije onijeh dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovima napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.
I nijedan neće učiti svojega bližnjega, i nijedan brata svojega, govoreći: poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od maloga do velikoga među njima.
Jer ću biti milostiv nepravdama njihovima, i grijeha njihovijeh i bezakonja njihovijeh neću više spominjati" ( Jevrejima 8. 8 - 12 )

Dakle, novim zavetom nijsu ukinute Bozje zapovesti, vec zavet koji je Bog sklopio sa Izrailjem kao izabranim narodom, i u novom zavetu on je sklopio novi zavet ali sa celim svetom, a uslovi tog zaveta su isti, a to je drzanje deset Bozjih zapovesti.


DESET ZAPOVESTI U NOVOM ZAVETU:

DESET ZAPOVESTI:

"Tada reče Bog sve ove riječi govoreći:

1. Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga.
Nemoj imati drugih bogova uza me.

2. Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grijehe otačke na
sinovima do trećega i do četvrtoga koljena, onijeh koji mrze na mene;
A činim milost na tisućama onijeh koji me ljube i čuvaju zapovijesti moje.

3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime njegovo uzalud.

4. Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni
sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je
blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.

5. Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti se produlje dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.

6. Ne ubij.

7. Ne čini preljube.

8. Ne kradi.

9. Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega.

10. Ne poželi kuće bližnjega svojega, ne poželi žene bližnjega svojega, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvojega" ( 2 knjiga Mojsijeva 20 poglavlje )

DRŽANJE ZAPOVESTI USLOV SPASENJA:

"I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće" ( Jevandjelje po Mateju 19. 16 - 26 )

DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ LJUBAVI PREMA ISUSU:

"Po tom znamo da ljubimo djecu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovijesti držimo.
Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti njegove nijesu teške" (1 poslanica Jovanova 5. 2 - 3 )

DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ POZNANSTVA SA ISUSOM:

"I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema; (1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).

DRŽANJE ZAPOVESTI USLOV USLIŠENJA MOLITVE:

"Ljubazni! ako nam srce naše ne zazire, slobodu imamo pred Bogom;
I što god zaištemo, primićemo od njega, jer zapovijesti njegove držimo i činimo što je njemu ugodno.
I ovo je zapovijest njegova da vjerujemo u ime sina njegova Isusa Hrista, i da ljubimo jedan drugoga kao što nam je
dao zapovijest" ( 1 poslanica jovanova 3. 21 - 23 )

DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ ISUSOVOG PRISUSTVA U SRCU POSREDSTVOM SVOGA DUHA:

"I koji drži zapovijesti njegove u njemu stoji, i on u njemu. I po tom poznajemo da stoji u nama, po Duhu koga nam je dao" ( Jovanova poslanica 3. 24 )

JEDINSTVO SVIH 10 ZAPOVESTI-NAZVAN ZAKON SLOBODE KOJIM ĆE SE SUDITI SVETU:

"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik
zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni" ( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

DRŽANJE ZAPOVESTI OBELEZJE BOŽJE CRKVE POSLEDNJEG VREMENA:

"Ovdje je trpljenje svetijeh, koji drže zapovijesti Božije i vjeru Isusovu" ( Otkrivenje Jovanovo 14. 12 )

ISUS NIJE DOŠAO DA UKINE ZAKON- ZAPOVESTI ZAKONA OSTAJU DO KRAJA SVETA:

"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne
izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a
ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome" ( Jevandjelje po Mateju 5. 17 - 19 )

NE MENJATI PROROSTVO I ZAKON:

"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj" ( Otkrivenje Jovanovo 18-19 ).


Isus na krstu nije ukinuo deset zapovesti, vec obredna pravila o prinosenju zrtava, i elemente koji su ukazivali na njegov dolazak, koji su bili TIPOS ili predslika njegove zrtve na krstu.
O tome jasno govori Jevrejima poslanica 8 i 9 poglavlje.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Onda smemo i da krademo, i da ubijamo, i cinimo preljube, i svedocimo lazno na bliznjega svoga, i ne postujemo Boga, i da se klanjamo drugim Bogovima..itd..

On je sve nas blokirao, džabe mu daješ i da vidi ne neće prihvatiti Bibliju.

Bitno je da obožava svoju denominaciju.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Dakle, "subotarenjem" (ljenčarenjem) se spašava, a ne Kristovom žrtvom.

Njima je Kristova žrtva tek kapara, pravu žrtvu će po njima "judaistima" koji ni judaizma ne poznaju, tako ih je učila avatar "duha proroštva" žrtvu spasenja, prinoseći sam sebe na žrtvu prineti niko drugi do Satana.


Projekcija, dijagnosticirao bi ti brat Miloš.

Hmmm, Slape, projekcija je jedan od simptoma Narcisoidnog poremećaja ličnosti.

Ps. I "brat" mu Miloš pati od toga...
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ko je rekao da ovo dokazuje novu nauku?
Nisi u stanju cak ni da mi podmetnes.

mire000 said:

Evo kako Hristos uci novom zakonu:

"Culi ste da je receno oko za oko i zub za zub, A JA VAM KAZEM ne brani te se od zla, nego ako te ko udari po desnom tvom obrazu okreni mu i drugi!"

Ovakva zapovest nije postojala u SZ!
Vec upravo suprotna! Da se nisu branili od neprijatelja, zavrsili bi kao nacija brzo!
---
Šta nije postojalo.

ODGOVOR I OBARANJE, VEĆ IMA TA NAUKA U SZ
"Ne budi osvetoljubiv..."
(3.Mojsijeva 19,18)

"Nemoj govoriti osvetiću se za zlo!" "Ne govori: kako je on meni učinio, tako ću ja njemu učiniti." "Kad padne neprijatelj tvoj, nemoj se radovati."

"Ako je tvoj neprijatelj gladan, hlebom ga nahrani." (Priče 20,22; 24,29.17; 25,21)
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
mire000 said:

Znaci imamo novi zakon , koji nije postojao u Starom! A ti nikako ne mozes i na glavu da se nasadis da pronadjes zapovest o monogamiji u Starom, jer je bila poligamija!
Darth:
Stari je zakon, zamenjen novim, Ne po ljudskoj odluci, ili naumu, nego ga Bog sam uspostavlja.
Dakle, ko sledi Sina (Boga) sledi i Oca, koji je u Sinu, i Sin u Ocu. Sinaj je ma šta ovi smetenjaci ponavljali, smenjen, Ispunjen je na Krstu.

Dragi moji teolizi, veoma mi je zao, ali vase tumacenje Biblije i zakona ulazi u tezak vrtlog iz koga nema izlaza.
Prema vasem tumacvenju ispada, da Bog Otac ima svoj zakon, koji je napisao na plocama, a kada je Hrtistos dosao, on je uspostavio svoj NOVI zakon.

1. Ako postoje dva, razlicita zakona, onda mora da postoje i dve drzave i da su razlicite, a mogu biti i suprotne.

2. Bozji sakon je JEDAN. Dekalog je Ustav nase zemlje. On je savrsen, jer je savrsen i njegova Autor.

3. Izmedju Hrista i Oca, nema nikakve razlike, zato je isus rekao "Ja i Otac jedno smo."
Jer da nisu jedno, onda bi znacilo da su razliciti i da svaki ima svoju postojbinu i svoj zakon.

Hristovim dolazko, nije ukunut Dekalog, nego su u Njegovoj zrtvi starozavetni obredi nasli svoje ispunjenje i u Njemu su ispunjeni. Medjutim, Dekalog nije sjen nicega, on je otkrivenje Bozjeg karaktera, jer ono sto Bog od nas ocekuje, to je u kratkim crtama izrazeno u Dekalogu.
4. Hristovo ucenje o zakonu, nije nista novo, nego je novi pristup, novo objasnjenje i primena. On jeste i mora da bude u skladu sa Dekalogom, jer ako se Dekaolog menja, to bi znacilo da se i "Vlada menja", a to postoji u zemaljskim zakonima, ali ne kod Boga.

5. Isus to najbolje objasnjava:
"I upita jedan od njih zakonik kusajuci Ga govoreci: Koja je zapovest najveca u Zakonu? A Isus mu rece: Ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojim, i svom, dusom svojom, i svom misli svojom. Ovo je prva i najveca zapovest.
A druga je kao i ova, ljubi bliznjega svojega kao samoga sebe. O ovim dvema zapovestima visi SAV ZAKON i proroci."
Matej 22,35-40.

Koju od deset zapovesti je Hristos ovde izostavio? NIJEDNU!
Ako je istina da ljubimo Boga svijem srcem i dusom, necemo prestupati nijednu od prve cetiri zapovesti Dekaloga. Tako se po rodovima poznaju oni koji zaista ljube Boga iznad svega.

Ako je istina da volimo svoje bliznje kao sebe samoga, necemo prestupiti ostalih 6 zapovesti Dekaloga, jer one regulisu nas odnos prema bliznjima.
Isus je potpuno jasan:
"O ove dve zapopvesti visi sav zakon i proroci." Dakle, ovim je Isus ukljucio ceo zakon. On nista nije odbacio i proglasio suvisnim.
Apostol pavle naglasava:
"Tako je dakle Zakon SVET i zapovest SVETA, i pravedna i dobra!" Rimljanima 7,12

"Koji govori poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drzi, laza je i u njemu istone nema." 1. Jovanoma 2.4.

"Ovde je trpljenje svetije, koji drze Zapovesti Bozje i veru Isusovu." Otkrivenje 14,12.

Ovim nam je sve receno!
Dato nam je pravo da biramo, hocemo li slusati Boga ili ljude!
Sta izaberemo to cemo i imati!
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top