Proricanje preko golova, minuta, rođenja i imena.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Inace Jovane, adv. crkva nikada nije ucila nikakav drugi dolazak Ilijin! O tome EGW ne govori, vec misli sasvim nesto drugo. Mislila je kao kad bi ja tebi rekao - "neko ce doci u sili i duhu proroka Enoha" , to ne znaci da ce "Enoh ponovo sici na zemlju" vec da ce ljudi imati njegov duh i biti revni i pravedni propovednici kao i on. To je i ona mislila u vezi Ilije. Ali to se ne odnosi na neki "reformni pokret" kako Laodikeja predstavlja, vec na misiju crkve!

Zasto dopustas da te Laodikeja zavodi?
Ovu pricu o Iliji, su izmislili ponosni fanatici koji su zeleli sebe da isticu.

I da li ste vi svesni koliko ovo urusava adventizam? Ali nije moje da vas ja spasavam od vas samih, samo sam posten.

Unekoliko grešiš brate,. Čitava njihova soterologija se svodi na to da po njima Bog ponavlja samog sebe, tačnije da se sve ono što se već ispunilo (po Crkvenoj teologiji) mora ponoviti, na bilo koji način. Od te pretpostavke je polazio i Miler kada je na svoju ruku i datumario. Naime kada jednom odbaciš reči sa Krsta: "Svršeno je" i kada se opsedneš Starim Zavetom, onda kreće ideja o ponavljanju.

Ta cirkularna logika, tako draga onima koji se kao pijani plota drže bajke o "duhu proroštva" ima jednu ozbiljnu manu koju oni ne vide. A to je da Apokalipsa Ivanova - Jovanova ne pominje događaje koji su istovetni onima u vreme Isusovog dolaska, nego govori o dolasku Antihrista. Prorok koga Apokalipsa pominje je lažni prorok, i nema nikakve veze sa Eliyahuom - Ivanom -Jovanom Pretečom. Pa sve i da su uvideli da greše, opet će u svom maniru naći "izlaz" u vidu povezivanja Eliyahua sa dvojicom svedoka koji stradaju u Jerusalimu. A to opet pokazuje njihovo nepoznavanje stvari, jer ispada da će se Eliyahu, koji nije ni pomenut u Apokalipsi, pojaviti ne kao jedan, nego kao dvojica. (Kako je u tom retku upotrebljena množina, oni u svojoj "teologijii" veruju da svako od njih može biti taj navodni Eliyahu).

Dakle, oni zaista naučavaju to, i nisu to izmislili nikakvi fanatici koji bi da sebe uzdižu, nego je to u samoj "teologiji" sekte.


Vidi, sve počinje i završava se time da li se poveruje Isusu i tome da je na Krstu završen Stari Zavet. Ako se poveruje, a to Crkva čini, onda je sve ovo što sam naveo, i sve ono što adventisti propagiraju, blasfemija, još jedna u nizu.

Ilija, tačnije Eliyahu je dakle završio pripremanje svega, I neće se vraćati da priprema put, jer Drugi je Dolazak, dolazak u Slavi. Svi "proroci", svi oni koji tvrde da su "dobili obaveštenje od Boga" nisu od Boga nego od lukavog, dolaze i govore da zavedu ljude i na njih i njihovo delovanje nas je Isus i upozoravao.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Dobro brate, ima neke logike tvom povezivanju sa Jovanom. Ali opet mislim da nije sigurno ni zahvalno ovako povezivati nesto iz odvojenih knjiga. Ne koristi biblija iste literarne stilove uvek i svuda, pa da bi se moglo tako povezivati.

Postoji sličan rečenični sled koji ukazuje na datu pojavu čiji je ispunjenje delimično u tom vremenu ali čije konačno ili najbitnije ili ponovno ispunjenje tek treba da se dogodi u nekoj budućnosti. Da Jovan tako govori za antihrista čak i Hristos govori o "carstvu Božijem" na sličan način da će doći ali je već delimično tu(u nama kada dozvolimo Bogu da nas vodi) tako da upravo poznavanje tog Biblijskog načina opisa nekog važnog događaja nam pomaže da bolje shvatimo i ovo u vezi "Ilije". Zato i kažem brate Mire, da postoji u Bibliji jasno i precizno pravilo koje se koristi u sličnim situacijama i koje samo treba dosledno primeniti te stvari postaju jasne.

Ovo za Malahiju sto si naveo gde se govori o poslednjem vremenu. Pa vidi brate, buduci da niko ne zna ni dan ni cas kada ce taj dan nastupiti, uvek se verovalo da je on "neposredno pred vratima" , cak i Hristos kaze "ovaj narastaj nece proci DOK SE SVE OVO NE ZBUDE"!... Dakle, to sto se pominju "poslednja vremena" u povezanosti sa Ilijom, nije dokaz da ce on stvarno i doci u poslednje vreme. Jer poslednja vremena su po Hriscanskom shvatanju bila jos u doba Hristovo!

Što se tiče izraza "poslednja vremena" upravu si da se ona primenjuju i na vremena pred Hristov dolazak ili neki važan događaj koji nije direktno povezan sa blizinom Hristovog dolaska. To si upravu. Ali to je za izraz "poslednja vremena". Međutim, kada se kaže u Malahiji da je upitanju "veliki i strašni dan Gospodnji" tu dileme ne treba da bude jer se ovo doslovno odnosi samo na jedan događaj u istoriji čovečanstva...to je događaj uspostave carstva Božijeg prilikom dana Božijeg silaska i uništenje greha.

Zato brate Mire Malahija jasno govori o Iliji u onom krajnjem vremenu i konačnici vremena pred uspostavu carsta Božijeg. I Isus govori o "Iliji" u budućnosti a zatim ukazuje da je i Jovan Krstitelj u tom vremenu Ilija ali i da će Ilija doći i u budućnosti. Isusov Ilija u budućnosti jeste Ilija iz Malahije.

Pred Hristov drugi dolazak sledi pojava "Ilije" tj. pokreta koji će Bog pokrenuti među Izraelom prema Malahiji i koji će svakako imati udeo i među svim hrišćanima kada budu pozvani da se pridruže..

"Pamtite zakon Mojsija sluge mojega, kojem zapovedih na Horivu za svega Izrailja uredbe i zakone. Evo, ja ću vam poslati Iliju proroka pre nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji", Malahija 4,4.5

Iz ovoh tekstova se jasno vidi na koga se odnosi prvensteno dolazak Ilije i na koji vremenski period..vidi se kome se Bog obraća i šta govori.

" I on(Ilija) će obratiti srce otaca k sinovima, i srce sinova k ocima njihovim, da ne dođem i zatremem zemlju", Malahija 4,6

Jedan ozbiljan reformski rad se pomenje u Malahiji koji "Ilija" treba da uradi. To jeste deo onoga što govori Isaija i apostol Pavle koji citira Isaiju i kaže:"I tako će se spasiti sav Izrael, kao što stoji napisano: doći će od Siona izbavitelj i odvratiće bezbožnost od Jakova", Rimljanima 11,26. Bog će delovati u poslednje dane tako da "uzme bezbožnost od Jakova" tj. da se mnogi Izrealci obrate i postnu deo zaveta sa Hristom. To jeste posao "Ilije" da pripremi narod Božiji Izraela(kao što je to činio Ilija i Jovan Krstitelj) za važne događaje.

Ako pogledamo Otkrivenje ono govori o "Sionu" u kontekstu Rimljana 11,26 i Isaije 59,20 i kaže:" I videh, i gle, jagnje stajaše na gori Sionskoj, i sa njim sto četrdeset i četiri hiljade, koji imahu ime oca njegova napisano na čelima...i pevahu novu pesmu pred prestolom". Otkrivenje 14,1.3

Odakle dolazi ova pesma? Od Siona..a šta kaže odakle dolazi spasenje i obraćenje Izraelu? Prema Isaiji i Pavlu "sa Siona"...ako povežemo ove stvari možemo otkriti i ko bi mogao činiti tog "Iliju"..u svakom slučaju imamo veoma dosta dobrih referenci za razumevanje ovog pojma..na početku smo kao što znaš svi imali dosta maglovitu predstavu uključujući i mene..ali evo uz Božiju pomoć u našem razmatranju Pisma imamo dosta više informacija i trebamo dalje da radimo na razumevanje ovog pitanja..a Bog nas neće ostaviti neosvedočene.

Neka nam Gospod zaista pomogne u ovome. Slava Gospodu.
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Biblija nigde će govori da će ostati 144000 od preživelih...već o 144000 Jevreja koji imaju posebnu poruku

Ja sam Adventista i verujem ono sto uci Adventisticka crkva, a to je - da su 144 000 grupa koja ce ziva docekati Hrista.

Veliko mnostvo su spaseni iz svih vekova koji su svojim grobovima.

Mozemo raspravljati o tome na osnovu biblije.

Isus nigde nije rekao da će Ilija zavisiti od probuđenja i da njegova vest neće biti primljena..hoće kod mnogih..kod mnogih ne..kao i Jovana Krstitelja. Ali da će svi odbaciti Iliju to ne stoji pa da će Bog zbog toga menjati svoj plan. Isus je rakao:

"A Isus odgovarajući reče im: Ilija će doći najpre i urediti sve", Matej 17, 11

Isus kaže da će Ilija urediti sve..a ne da će biti odbačen..vidiš da Isus ne kaže.."možda će urediti ako ga prihvate itd.." već jasno "urediće sve"

To je uslovno prorocanstvo, i Ilija nece urediti nista, jer Ilija je vec dosao i to je reformni pokret za probudjenje crkve, i da je crkva prihvatila glas Ilije ona bi se probudila, i ona bi cinila Iliju koji bi objavio svetu istinu.

I te kako sve zavisi od probudjenja crkve, jer ako se ona ne probudi sve pada u vodu, jer sestra Ellen White na jednom mestu kaze "VIDELA SAM DA SE BOZJA VEST NE PRIHVATA KAKO BI TREBALO, CAK JE I POTPUNO ODBACENA"

Na drugom mestu sestra Ellen White kaze sledece: "AKO SE U CRKVI NE SPROVEDE PROBUDJENJE, BOG CE ODBACITI SVOJ NAROD"

Ona time bukvalno kaze da su sva njena prorocanstva i prorocanstva biblije o poslednjim dogadjajima i zavrsetku dela od strane Adventista uslovna, i uslovljena probudjenjem Bozjeg naroda.

"Ako se to probudjenje ne dogodi Bog ce odbaciti svoj narod" kaze Ellen White "Bog ce odbaciti svoj narod" sto znaci da nece biti ni ispunjenja prorocanstava o izlivanju poznog dazda i zapecacenju Adventista, pa time ni progonstva ni objave jevandjelja od strane njih, jer Bog u tom slucaju nema sa kime da radi, i on u tom slucaju mora da deluje na drugaciji nacin, i da trazi alternativu, a ona vec postoji.

Dakle, crkva se nije probudila, i ono sto je Bog objavio je to da ce on sam zavrsiti delo na zemlji bez posredstva crkve, i objaviti sebe celom covecanstvu, pa i crkvi, i tada ce se ceo svet probuditi, i crkva koja poznaje istinu, i svet koji je ne poznaje, jer ce sam Bog tu istinu u jednom danu objaviti svima, i dati priliku svakom coveku da je cuje, da je prihvati, da se obrati celim srcem Bogu, i time obavi neophodnu pripremu za Hristov drugi dolazak u slavi.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Ja sam Adventista i verujem ono sto uci Adventisticka crkva, a to je - da su 144 000 grupa koja ce ziva docekati Hrista.

Veliko mnostvo su spaseni iz svih vekova koji su svojim grobovima.

Mozemo raspravljati o tome na osnovu biblije.

Možemo svakako. Adventisti veruju mada to objašnjenje proroštova 144000 nije dorečeno...još mnogi tumače i ovako i onako....nije baš to tako precizirano ni kod Adventista.

Ali što se Pisma tiče to se može itekako razraditi. Ja na osnovu Pisma smatram da se radi o doslovnim Jevrejima i da veliko mnoštvu su oni van 144000...tj. svi narodi pa i neki Jevreji koji nisu ubrojani u 144000 ali dve grupe koje su žive i koje imaju misiju.

To je uslovno prorocanstvo, i Ilija nece urediti nista, jer Ilija je vec dosao i to je reformni pokret za probudjenje crkve,

Isus je rekao da će Ilija doći i urediti sve....nepostoji uslvonost u ovme jer ona je suprotna rečima Isusa Hrista. Je li mislija Jovana Krstitelja trebala da bude suspendovana zbog toga što mnogi Jevreji nisu bili spremni da je čuju? Ne, Isus jasno kaže a i Malahija tako kaže. Ali moraš shvatiti da kada us proroštva upitanju nisu ona samo plod Božije želje a da to sada zavisi od drugih stvari..ne nego Bog vidi unapred kako će biti i samo to prorok Božiji najavi. Inače bi ispalo da je Isus pogrešio kada je rekao "ilija će urediti sve" i da je tako pogrešno informisao apsotole a to već nije u skladu sa onim što znamo o Isusu. Dakle, Isus je jasan..Ilija će doći i urediti sve..ako neko govori drugačije suproti se Isusovim rečima gvooreći ne Ilija neće ništa urediti. To nije u skladu sa rečima našeg Gospoda.

Pozdrav.
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nece Ilija, nego ce Bog urediti.

Ako je do toga, ja vise verujem bibliji i Ellen White, i ono sto je meni Gospod licno otkrio, nego ljudskim kalkulacijama i misljenjima.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Nece Ilija, nego ce Bog urediti.

Ako je do toga, ja vise verujem bibliji i Ellen White, i ono sto je meni Gospod licno otkrio, nego ljudskim kalkulacijama i misljenjima.

Zašto crkva ASD ne prihvati Laodikeju kao živućeg proroka, točnije Božijeg vjesnika, kao što je prihvatila Ellen White? Po čemu su spisi Ellen White nadahnutiji od onoga što piše i navješta Laodikeja? Ellen White je naučavala da je Isus odgodio svoj dolazak na zemlju jer su zakazali oni koji su trebali ljude pripremiti, a to isto propovjeda i Laodikeja. Zašto je to u slučaju Ellen White njezin izuzetni doprinos, a Laodikeju se, koliko sam mogao razumijeti, za isto djelo u crkvi ASD čak šikanira. U pravu je Laodikeja, okrećući glavu njemu, okrenuli ste glavu od Boga.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Nece Ilija, nego ce Bog urediti.

Bog preko Ilije. Isus tako kaže. Ako je Isus to rekao ja to verujem...

Ako je do toga, ja vise verujem bibliji i Ellen White, i ono sto je meni Gospod licno otkrio, nego ljudskim kalkulacijama i misljenjima.

Čekaj zar Isusovu izjavu svrstavaš u "ljudske kalkulacije i mišljenja"?

Ja ne navodim ni Peru ni Lazu već Isusove reči..zašto bi to bile ljudske kalkulacije..to kaže Isus i Biblija a pošto ti kažeš veruješ Bibliji onda ove Isusove reči su jasne..ne?
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zašto crkva ASD ne prihvati Laodikeju kao živućeg proroka, točnije Božijeg vjesnika, kao što je prihvatila Ellen White? Po čemu su spisi Ellen White nadahnutiji od onoga što piše i navješta Laodikeja? Ellen White je naučavala da je Isus odgodio svoj dolazak na zemlju jer su zakazali oni koji su trebali ljude pripremiti, a to isto propovjeda i Laodikeja. Zašto je to u slučaju Ellen White njezin izuzetni doprinos, a Laodikeju se, koliko sam mogao razumijeti, za isto djelo u crkvi ASD čak šikanira. U pravu je Laodikeja, okrećući glavu njemu, okrenuli ste glavu od Boga.

Tako je.
Adventisticka crkva je okrenula glavu Bogu jer je odbacila poziv na probudjenje, a Ellen White upravo pise da ce se to dogoditi.
Zato Adventisti nece imati nikakvu posebnu ulogu u poslednjim dogadjajima, niti silu da objave Hristov dolazak.
To ce uraditi sam Bog bez icije pomoci.
A Amin ako se Adventisti tada probude, i kako tako posluze u delu koje Bog bude obavljao, jer poznaju istinu.


Bog preko Ilije. Isus tako kaže. Ako je Isus to rekao ja to verujem...
Čekaj zar Isusovu izjavu svrstavaš u "ljudske kalkulacije i mišljenja"?

Ja ne navodim ni Peru ni Lazu već Isusove reči..zašto bi to bile ljudske kalkulacije..to kaže Isus i Biblija a pošto ti kažeš veruješ Bibliji onda ove Isusove reči su jasne..ne?

Rekao je Isus, ali kao uslovno prorocanstvo, jer Ilija je dosao i nista nije uredio, jer Ilija je pozvao crkvu na probudjenje i ona je to odbila, i ona je trebala biti Ilija u poslednje vreme.
A kako kada u njoj nije sprovedeno probudjenje.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
"I zapitaše ga učenici njegovi govoreći: zašto dakle književnici kažu da Ilija najpre treba da dođe. A Isus odgovorajući reče im: Ilija će doći najpre i urediti sve", Matej 17,10.11

Isus objašnjava učenicima ono što oni pitaju. Učenici su ubeđeni da će tako biti. Ako bi ovo bilo uslovno Isus bi to negde naglasio i objasnio od čega će to zavisiti.

Primer uslovnog proroštva jeste i obećanje o prosperitetu Izraelu ako uzasluša glas Gospoda Boga svoga. Uslovno jer ako ne uzasluša biće suprotno tome.

Uslovno u drugom smislu je i vreme dolaska Mesije..recimo ako čitaš Isaiju Mesija je trebao doći još u vreme Asirije..ima stih koji to jasno govori...ali nije uslovno to da Mesija možda dođe a možda ne dođe...vreme i rokovi se pomeraju do određene granice ali kada Bog odluči da nešto izvrši On to izvrši. Možemo slobodno utvrditi da i Hristov dolazak tj. Drugi dolazak može da se odgodi..i u pričama Hristovim ima takvog nagoveštaja..ali ako se odlaže to nije isto što i potpuno se ne izvršiti.

Dakle, proroštvo o Iliji nije niukakvom smislu uslovno..nikada to nije bilo uslovljeno ničim. Odgođeno je jedno a neispunjavanje je drugo..dakle Ilija kako Hristos kaže "će doći i urediti"..onaj koji se proglasio Ilijom a nije uredio jednostavo nije ni Ilija...jer pravi Ilija će urediti..to je Isus obećao i to mora da se izvrši.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Dakle, proroštvo o Iliji nije niukakvom smislu uslovno..nikada to nije bilo uslovljeno ničim. Odgođeno je jedno a neispunjavanje je drugo..dakle Ilija kako Hristos kaže "će doći i urediti"..onaj koji se proglasio Ilijom a nije uredio jednostavo nije ni Ilija...jer pravi Ilija će urediti..to je Isus obećao i to mora da se izvrši.

A gdje piše da ćete vi adventisti prihvatiti, kako ti kažeš, "pravog Ilija", ako ste odbacil Laodikeju? Ako ste Bogu pokazali neposluh i nevjerstvo zbog kojeg je Isus odgodio svoj dolazak , kako si sam priznao, zašto biste pokazali posluh "pravom Iliji"? Zar je "pravi Ilija" moćniji od Boga? Tko bi to onda mogao biti "pravi Ilija"?
 
Natrag
Top