Opravdanje verom - kako nas Bog spasava

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.392
A ne spasavaju nas ni djela ni sama vera, još manje zakoni i pravila, Pisma i poruke. Spašava nas samo Bog i njegova Milost. A o tome i autori knjiga Biblije doslovno govore.

Tako je Darth. Spasava nas Hristos tj. da li smo u Njemu ili nismo. Biti u Hristu znači dozvoliti Mu da deluje na nas da nas menja i da budemo u stanju da prepoznamo Njegovu volju:

"I ne vladajte se prema ovom veku, nego se promenite obnovljenjem uma svojega, da biste mogli kušati koja je dobra i ugodna i savršena volja Božija", Rimljanima 12,2

To je suština. Lako za razumeti ali najteže za prihvatiti jer treba da bude "volja Božija" a ne moja. Zato Hristos i ističe "volju Božiju" u molitvi. To je taj nivo koji je dostigao Avram, Enoh i drugi verni Božiji pristavi..da znaju šta je volja Božija u njihovom životu i da žive po tome.

Tako da postoje kanali Božijeg delovanja koji jesu Crkva(zajednca), Pismo, molitva, krštenje, 10 Zapovesti itd...sve je to kanal kojim se Bog otkriva. Ali to nije isntrument spasenja samo po sebi. Zato moramo biti oprezni da ne zamenimo instrument spasenja sa kanalima Božijeg delovanja.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
Tako je Darth. Spasava nas Hristos tj. da li smo u Njemu ili nismo. Biti u Hristu znači dozvoliti Mu da deluje na nas da nas menja i da budemo u stanju da prepoznamo Njegovu volju:

To za njih ništa ne znači, oni spasenje traže u magijskim ritualima, kipovima, ikonama, krsnom znaku, tamjanu, svetoj vodi itd.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.392
To za njih ništa ne znači, oni spasenje traže u magijskim ritualima, kipovima, ikonama, krsnom znaku, tamjanu, svetoj vodi itd.

A neki u pripadnosti zajednici Adventista:)..onda je ista stvar..samo drugi kamen:).

Ali ovo neshavataju mnogi koji se zovu hrišćani. Naravno, takođe ima i lažnih kanala otkrvenja Božijega(ja navedoh prave koji takođe ne spasavaju a ima i lažnih to je još gore)..to je već druga tema koju si načeo. Ok, zato nam svima treba da "kušamo koja je volja Božija".
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Darth, odgovorih na temi opravdanje verom od Laodikeje. Tamo je prikladnije.
Videh tek sada,havla na odgovoru

Ali ovo neshvataju mnogi koji se zovu hrišćani. Naravno, takođe ima i lažnih kanala otkrvenja Božijega(ja navedoh prave koji takođe ne spasavaju a ima i lažnih to je još gore)..to je već druga tema koju si načeo. Ok, zato nam svima treba da "kušamo koja je volja Božija".

Ne shvataju mnogi, još manje mogi shvataju da ne trebamo da iskušavamo Boga svoga. Sve što trebamo učini je da budemo svesni svoje grešnosti, i da prihvatimo jednu činjenicu a to je da nas Bog i takve voli. Da mnogo više za spasenje čine naši osmesi, iskreno radovanje svakom novom jutru, razgovori i nadanja, molitve kroz pomoć drugima u nevolji, ali i bez toga. Radost i nada koju drugima donesemo, a da ni reč ne kažemo sebi u korist, još manje pomislimo da bilo šta učinimo sebi u korist, mnogo veću vrednosti imaju od mirijada ponaovljenih molitvi koje iz srca ne izlaze.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jedan Hriscanski postulat je vlo bitan, i ovde ga iznosim, a on glasi:

"Bog voli gresnika ali mrzi greh, i zato ne zeli da ostanemo gresnici"
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
A kako to činite ?
Kao luter ?

VIII.

No, kako to dakle samo vera može učiniti pravednim i bez svih dela dati tako preobilno bogatstvo, mada su nam u Pismu propisani zakoni, zapovesti, dela, staleži i načini ponašanja?
Ovde treba jasno uočiti te sa ozbiljnošću držati da samo vera, bez svih dela, čini pravednim, slobodnim i blaženim, o čemu ćemo kasnije još više čuti. Treba takođe znati da je celo Sveto pismo podeljeno na dve vrste reči: na zapovesti ili Božje zakone; na obećanja ili obricanja.
Zapovesti nas uče mnogim dobrim delima i propisuju nam ih, ali time ona još nisu učinjena. One upućuju, ali ne pomažu; one poučavaju šta činiti, ali ne daju snagu za to.
One su, stoga, date samo zato da čovek po njima sagleda svoju nemoć da čini dobro, te da se nauči nad sobom očajavati. Zato se i zovu stari zavet i sve spadaju u Stari zavet. Tako zapovest "Ne poželi!" dokazuje da smo svi grešnici, te da nema čoveka koji bi mogao biti bez požude ma koliko se trudio...

XII.

Zato je jedino vera, čovekova pravednost i ispunjenje svih zapovesti. Jer ko ispuni prvu glavnu zapovest, taj sigurno i lako ispunjava i sve druge zapovesti. A dela, su mrtve stvari i ne mogu častiti i slaviti Boga iako se mogu i daju činiti Bogu na čast i slavu. Ali mi ne tražimo nešto što treba činiti poput dela, već delotvorca koji časti Boga i čini dela. To može biti samo vera srca, koja je glava i čitava bit (srž) pravednosti.
Zato je nauka, da Božje zapovesti valja ispuniti delima, pogubna i mračna. Naprotiv, one se, kako ćemo još čuti, moraju ispuniti pre svih dela po veri, a dela slede nakon ispunjenja.

XXI.

Ali se ta dela ne smeju činiti sa namerom da čovek pomoću njih pred Bogom postane pravedan. Vera, koja je jedina čovekova pravednost pred Bogom i to mora i biti, tu nameru ne može trpeti. Dela se smeju činiti jedino s namerom da telo postane poslušno, da se pročisti od svih svojih požuda te da se čovek usmeri samo na svoje požude kako bi ih izgnao. Jer sve dok je duša po veri čista i ljubi Boga ona rado želi da i druge stvari budu tako čiste, a napose njezino vlastito telo, te da svako zajedno sa njom ljubi i proslavlja Boga.

O SLOBODI HRIŠĆANINA
Martin Luter
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A kako to činite ?
Kao luter ?

Ne bih rekao da čine kao Luter, iako se sa njime nikada ne bih složio. Naime Luter je, a to je i osnova njegove "teologije" je veru držao važnijom od dela.

Kod njih je naglasak na sleđenju zakona, koji onda čoveka čini pravednijim

A Luter, koga oni drže "čovekom božijim" kaže :
"Ali se ta dela ne smeju činiti sa namerom da čovek pomoću njih pred Bogom postane pravedan. Vera, koja je jedina čovekova pravednost pred Bogom i to mora i biti, tu nameru ne može trpeti. "

Shodno tome, otac Sola Scriptura tvrdi suprotno onome što oni kroz svoju "teologiju" (neko će reći "nauku") uče.

Po svom naglašavanju dela, bliži su Kalvinu.
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Nisam stekao utisak da su skloni učenju o predistinaciji.
Možda grešim, nisam baš upoznat sa njihovim naukom, ono što sam ovde saznao je manje-više sve šta znam a to nije puno.
 
Natrag
Top