Opravdanje verom - kako nas Bog spasava

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ma kako da ne, sve si ti u pravu, ti znas sta nam je u srcu..

To se vidi po djelima.

A ko je rekao da ces ubijati i pljackati?
Citas li ti napisano?

Ponavljate ko papagaji nauceno!

Rekao si samo vjera bez djela. Ajde da te citiram opet.

Zlocinac na krstu se "opravdao verom" a ne "delima"! I nista mu za spasenje nije bilo potrebno osim vere u Hrista, nikakvo drzanje zapovesti i zakon, jer Hristos je to odrzao umesto njega!

Kako je jadna tvoja nauka, iako je ovo tačno da nije držao zakon dok se nije pokajao, sa ovim ljude navodiš kako ne trebaju da drže zapov. iako si uzeo jednu posebnu situaciju i hoćeš nju da postaviš kao pravilo jer vi i ne držite zakon, a još imate i šansu da se spasite nakon smrti. I sada treba situacija sa razbojnikom da bude za sve ljude. Čak ni to nije tačno, čim se pokajao znači da je primio milost i da je održao zakon, čist pa makar sekundu pred smrt.

I niko nije rekao da će se opravdati zakonom, ali je ispunio zahtjeve zakona, pokajanjem, što vjera. Vjera bez djela je mrtva, pokajanje je djelo kojim je ispunio zahtjeve zakona.

Što znači kada se pokajao da je priznao grijehe koje je činio i ljudima i Bogu, a to je bilo prestupanje dekaloga, znači da je ispunio dekalog.

Pa sekundu, sekundu. A ne da nije nikako držao zakon. Ko ga ne drži neće se spasiti.

Zakon nije merilo vere vec srce!

Pa kako neće biti zakon mjerilo, kada se kaže da se sudi po zakonu, ko da je to razlika, ko ima pogano srce taj i krši zakon po kojem se i sudi.

Potpuno je besmisleno tvoje razdvajanje zakona, kada Bog kaže da će zakon upisati u srce vjernih.

Jer srcem se veruje a ne zakonom, pricas gluposti!

Naravno da ovo nisi shvatio jer si formalno držao zakon, a ne srcem, pa misliš da tako drugi drže i da je to različito. Zakon i srce je isto, kod onih koji ga drže.

Avram je samo verom opravdan,

A ko je rekao drugačije? Šta mi citiraš što znam.

a ne delima, znaci da sama dela ne znace nista, i zakon ne znaci nista niti je on merilo icega,

To nije tačno djela su dokaz vjere. A to bi ti, da vjerujemo, a ovamo da pušim, pijem alkohol, jedem svinju itd.

E tu nema vjere gdje je to.

i zakon ne znaci nista niti je on merilo icega, jer ga mozes i formalno drzati!

Formalno ga mogu držati samo dok ne dođe neko iskušenje, kasnije se pokaže da je to bilo lažno, kao kod fariseja, a tako i kod drugih. Pa nema situacija u životu za svakog licemjera da ostane takav non-stop, mora doći iskušenje i pokazivanje pravog stanja srca.

To je Bogu bitno a ne suvoparno drzanje slova!

KOje si ti držao, pa imaš potrebu da drugima to pripišeš jer ti se čini da su i oni, pošto si ti tako držao. I zato što smatraš da je jedino tako moguće, što nije tačno.

jer zakon nije spolja nego je u srcu!

Što si onda gore razdvojio zakon i srce? Ako nije po zakonu, a jeste po srcu.

Vi nemate taj zakon u srcu jer mu smisao ne razumete, on nije deo vas samih, zato se drzite slova, sve vam je spoljasnje iako tvrdite suprotno!

To govoriš zato što ga ti nisi imao, pa ti se čini da nisu ni drugi. To se zove projekcija sebe kroz druge ljude. Ima o tome u psihologiji. A sam si dokazao da si formalno držao zakon time što si ga napustio držati.

Niko zakon ne mora drzati da bi se spasao, jer je Hristos to odrzao umesto nas, ni zlocinac na krstu nije odrzao, ali je verom opravdan, zbog dobrog srca, jer da je poziveo jos, on bi iz ljubavi i zahvalnosti prema Hristu drzao te zapovesti. Zato je dobio zivot jer mu je srce pravo!

Ali zakon pokazuje kroz djela da li čovjek ima vjeru. Ne možeš razdvojiti vjeru od djela.

Ti ne razunes smisao evandjelja!

Pavle kaze "hocemo li gresiti posto nismo pod zakonom vec pod blagodacu? Boze sacuvaj!"

Ne zahteva se vise drzanje zakona da bi neko bio spasen, jer Hristos je to odrzao umesto nas, jer mi nismo u stanju odrzati to savrseno. Spsenje je ''dar''!

Šta hoćeš reći da neko može da krši zakon bez kajanja i da će biti spasen?

To nije tačno, izvrnuo si Pavlove riječi, tvoje tumačenje je osporeno davno, nisu pod Zakonom oni koji ga drže, a ne da ne trebaju da ga drže, pod zakonom su oni koji ga ne drže, jer će im se suditi po zakonu, oni su na udaru zakona jer ga krše.

Ne zahteva se vise drzanje zakona da bi neko bio spasen, jer Hristos je to odrzao umesto nas, jer mi nismo u stanju odrzati to savrseno. Spsenje je ''dar''!

Znači da koljemo, pljačkamo i samo ćemo se pozivati "Isus je održao zakon".

Ne mozemo se mi spasti drzanjem tih zapovesti nikako, vec se spasavamo ljubavlju i verom!

Avramu se "vera uracunala u pravednost", da je do zakona pravda ne bi mu se vera racunala!

A dokaz za to su bila djela. Tako da ti neće uspjeti razdvajanje vjere i djela.

To sto Laodikeja pise o "savrsenstvu" je prevarno evandjelje koje coveka navodi da posle nekog vremena kaze - "savladao sam sve grehe i vise nemam greha" - "hvala ti Boze sto nisam kao drugi ljudi". Time postajes otvoreni farisej!

Naravno da tvom srcu smeta savršenstvo, pa ko kaže da su fariseji bili savršeni, bili su licemjeri, a ne savršeni. Šta ti hoćeš da nastaviš da griješiš i da ćete neko pustiti u nebo?


Zar ne vidis da je farisej ''zahvaljivao Bogu na svojoj pravdi" nije on rekao da je "sam postigao tu pravdu", vec ''uz Bozju pomoc" kao i vi!

Samo je formalno zahvaljivao Bogu, a u stvari je sam sebe uzdizao što je takav.

Pa fariseji kao i vi ne tražite pomoć od Boga, nego od nekog drugog, vi od ikona, svetaca, a fariseji samo formalno od Boga traže pomoć.

Vi verujete da cete "uz Bozju pomoc postati savrseni" i da cete se "delima zakona spasti"!

To vjeruješ ti, zato imaš potrebu da to pripišeš drugima, jer si dokazao da si formalista.

Stihove iz Biblije može naučiti svako, dobar dio i napamet. Ti formalno tumačiš da treba da je zakon u srcu, formalno to izgovaraš, ovdje si iznio dosta istina iz Biblije, ali onda na drugim temama se vidi da formalno tumačiš mnoge stihove i vidi se po tome što si napustio držanje jedne od 10 zapov. a to mogu samo formalisti. I ko je sada takav prije ili kasnije će napustiti držanje zapov.

Mi se spasavamo samo miloscu Bozjom i spasenje je dar, a nikakve nase zasluge ili dela, jer niko ne moze zasluziti zivot!

Ko je rekao nešto suprotno?

To kaze Pavle, da mi ne moramo drzati zakon da bismo se spasli, jer ima ko ga je odrzao umesto nas.

Pavle misli da formalno djela zakona, zakon bez srca, na drugim mjestima ističe da se treba držati zakon, čak da je utvrđen zakon vjerom.

Postoji ono sto se kaze: "blago coveku kome Bog ne prima greha"! Nekima Bog ne uracunava greha, a to smo mi koji u Hrista verujemo i postupamo po ljubavi!

Pa ko to radi taj drži zakon. Džabe iznosiš samo vjera, spasenje je milost i dar Božji, to može i papagaj napamet da nauči i da ponavlja ili neko dijete. Ako to nije u srcu što se ovdje iznosi, džabe sve.

Kad bi to zavisilo od "nase pravde" ne bi se zvala ''data" ili "uracunata pravda" tj. Hristova pravda!

Što ponavljaš nešto što je svima poznato. Baš tvoje napadanje nas da smo formalisti i da bi se spasili svojim djelima zakona, dokazuje da bi ti da držiš zakon tako mislio da se spasiš.

Rekoh da nemas pojma o duhovnosti sve formalno gledas spolja, jer si farisej. Ti bi i zlocinca osudio na krstu, jer spolja nije imao niceg dobrog.

Ti ćeš mi reći koji podržavaš klanjanje ikonama, jedenje svinjetine, pijenja alkohola.

Pa on je spolja pokazao priznanjem i svojih grijeha i molbom za oproštaj.

Opet koristiš moje argumente protiv mene, znači da su te pogodili kada sam ti ih iznio.

A ovamo gledas na ljude nevernike umesto na vernike kakvi su..

Vidimo to po klanjanju idolima, svinjetini, alkoholu, mnogi i pušite. KOd nas pop završi i onda izađe i zapali cigaretu.

Daj ne lupetaj, dana jednog nije drzao zakon jer je bio zlocinac!

Što ima veze, pokajao se, Bog mu je zakon upisao u srce i djelom je pokazao pokajanje. Dakle opet ništa bez djela.

Ti nemas pojma sa zivotom, samo podmuklo osudjujes..

Tebi drugo ništa nije ni ostalo, nego da napadaš sagovrnika, jer je taj sagovornik otkrio da si formalista.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Uocljivo je i svima poznato ovde na forumu da su se protivnici Adventizma zdusno zauzeli da vode jednu prljavu kampanju pisanja protiv svih onih koji se ne slazu sa njihovim stavovima, i da se svi njihovi komentari baziraju na tome, a to pokazuje samo jednu cinjenicu, da ovi protivnici nisu ni primili jevandjeoski duh Hrista ciji princip je propovedanje jevandjeoske istine po nalogu Gospoda Isusa, vec da je njihov iskljucivi cilj pisanje protiv drugih sa ciljem diskreditovanja i blacenja.

Ovo pisem upravo na temi koja treba da bude osnov svih nasih diskusija i zivotnih teznji, i osnovni cilj naseg zivota.

Ali od gore pomenutih nema ni jedne reci na ovoj temi, osim sto i nju koriste da bi nekog oblatili, a razlog je taj "da njih spasenje uopste ne zanima, ni svoje ni tudje"

To su tipovi ljudi kojima religija ili vera sluze samo usput, za prekracivanje slobodnog vremena, cak sta vise za neku vrstu zabave u trenutcima dokolice, ili pak kao filter kroz koji ce propustiti zivotne frustracije i psiholoske poremecaje kojima su optereceni, stres, sklonost svadji i bahatosti, nekulturi u ponasanju i govoru, itd.

Oni ni ne poznaju sta znaci sustinski verovati, jer smatraju da je vera neka misao ili formalno ispovedanje, bez da ona ima uticaje na samo bice coveka i da cini da covek koji poveruje dozivi promenu u svom bicu.

Zato i ne cine nikakve korake u tom cilju da spoznaju i primene veru o kojoj biblija govori.

Ja sam ove korake vec opisao na ovoj temi u poduzem tekstu pd naslovom "Opravdanje verom - kako nas Bog spasava" ( sto je i sam naslov teme ) u kome sam opisao sustinu i principe spasenja.

Sada bih samo ponovio deo koji objasnjava koje korake covek cini na putu spasenja, a koje Bog gledajuci covekovu iskrenost i veru da krene putem spasenja:

Dakle, ovi koraci se mogu podeliti u tri tačke i podrazumevaju sledeće:

1. Čovekovu intelektualnu spoznaju o spasenju kroz biblijsku edukaciju u reči Božjoj putem ličnog proučavanja ili slušanja propovedi na biblijske teme, i podrazumevaju između ostalih spoznaju da smo po prirodi grešni i da nam je potreban spasitelj, da je Bog ljubav, i da je Hristos umro za nas da bi nas spasio od greha, kao i spoznaju da on traži od nas da učinimo konkretne korake.


2. Veru i iskrenost namera koje nas pokreću da prihvatimo Gospoda Isusa Hrista kao ličnog spasitelja, i njegovu žrtvu kao otkup za naše lične grehe, koje nas sa druge strane pokreću da svojom voljom učinimo konkretne korake koje Bog od nas očekuje, koji podrazumevaju "pokajanje, priznanje i odricanje od greha, i odluku da živimo novim životom u zajednici sa Hristom.

3. Sticanje svesti da nismo u stanju da sami sebe promenimo, što dovodi do poniznosti i ličnog traženja da Bog to učini u nama, da deluje na nas i naše srce i misli Duhom Svetim, i da u nama probudi duh pravog pokajanja i obraćenja, i da nas promeni.

Ovo su tri koraka koja moramo učiniti uz Božju pomoć koji sarađuje sa čovekom u njegovom ličnom spasenju.

Ono što Bog sa druge strane čini gledajući našu veru i iskrenost da krenemo putem spasenja i primenimo ono što smo intelektualno spoznali o spasenju i njemu kao spasitelju, putu spasenja i koracima koje trebamo učiniti u tom cilju - je sledeće:

1. Deluje na nas i naše srce i misli Duhom Svetim i daje nam svest da smo grešni i da nam je potreban spasitelj, i budi u nama duh pravog pokajanja, koje nas vodi ka obraćenju i potpunom predanju Bogu.

2. Vodi nas u Svetinju nad Svetinjama u kojoj Hristos posreduje za ljudske grehe, i putem našeg pokajanja, obraćenja i predanja - posreduje za nas lično zaslugama svoje žrtve i prolivene krvi i opravdava nas od greha, vrši promenu u našem biću, u srcu i umu, što se u bibliji naziva "nanovorođenje Duhom Svetim" skida sa nas prljave haljine greha i oblači nas u haljine svoje "uračunate pravednosti" odnosno - uračunava nam zasluge svog pravednog života.

3. Tako pokajane, obraćene, i predane njemu, i obučene u haljine njegove pravednosti - vodi nas putem posvećenja, dajući nam uvek iznova novu meru sile Duha Svetoga putem "date pravednosti" kako bi se uspešno borili sa grehom, odražavali Hristov lik, i rasli u milosti, u savršenog čoveka, u visinu mere rasta Hristova.

Videcemo da li su prisutni spremni da napisu neku svoju ideju sta je vera i kakve efekte ima na coveka i njegov zivot, ili ih takva vrsta diskusije uopste i ne zanima.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Uocljivo je i svima poznato ovde na forumu da su se protivnici Adventizma zdusno zauzeli da vode jednu prljavu kampanju pisanja protiv svih onih koji se ne slazu sa njihovim stavovima, i da se svi njihovi komentari baziraju na tome, a to pokazuje samo jednu cinjenicu, da ovi protivnici nisu ni primili jevandjeoski duh Hrista ciji princip je propovedanje jevandjeoske istine po nalogu Gospoda Isusa, vec da je njihov iskljucivi cilj pisanje protiv drugih sa ciljem diskreditovanja i blacenja.

Teška je to za njih nauka, oni vole jednostavnu nauku klanjanja idolima i sveštenicima, magijske obrede, samozavaravanje svijesti.
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Spasenje je beskrajno složen podvig, toliko složen, da samo Bog može znati šta sve treba da uđe u taj podvig, i samo On može imati sile da učini taj podvig. U svojoj čudesnoj Bogočovečanskoj ličnosti Gospod Hristos je zahvatio i obuhvatio svu tajnu Božanskog života u njenoj beskrajnoj raznovrsnosti i svu tajnu čovečanskog života u njenoj zagonetnoj složenosti, i time postao Spasitelj i spasenje roda ljudskog.

Dogmatika Pravoslavne Crkve
Justin Popović

34. Jer ko pozna misao Gospodnju?

35. Ili ko Mu bi savetnik? Ili ko Mu napred dade šta, da mu se vrati?

36. Jer je od Njega i kroz Njega i u Njemu sve. Njemu slava vavek. Amin.

Rimljanima, glava 11
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Tema je

Opravdanje verom - kako nas Bog spasava

a stihovi se odnose upravo na to.


28. Po jevanđelju, dakle, neprijatelji su vas radi; a po izboru ljubazni su otaca radi.

29. Jer se Bog neće raskajati za svoje darove i zvanje.

30. Jer, kao i vi što se nekad suproćaste Bogu a sad biste pomilovani njihovog radi suproćenja,

31. Tako i oni sad ne hteše da veruju vašeg radi pomilovanja da bi i oni bili pomilovani.

32. Jer Bog zatvori sve u neverstvo, da sve pomiluje.

33. O dubimo bogatstva i premudrosti i razuma Božijeg! Kako su neispitivi Njegovi sudovi i neistraživi Njegovi putevi!

34. Jer ko pozna misao Gospodnju?

35. Ili ko Mu bi savetnik? Ili ko Mu napred dade šta, da mu se vrati?

36. Jer je od Njega i kroz Njega i u Njemu sve. Njemu slava vavek. Amin.


Rimljanima, glava 11
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.325
To su tipovi ljudi kojima religija ili vera sluze samo usput, za prekracivanje slobodnog vremena, cak sta vise za neku vrstu zabave u trenutcima dokolice, ili pak kao filter kroz koji ce propustiti zivotne frustracije i psiholoske poremecaje kojima su optereceni, stres, sklonost svadji i bahatosti, nekulturi u ponasanju i govoru, itd.
Dali se to odnosi i na Tripa , pogledaj kako onalovažava i vređa druge
Teška je to za njih nauka, oni vole jednostavnu nauku klanjanja idolima i sveštenicima, magijske obrede, samozavaravanje svijesti.
I ti Laki zoveš njega bratom po vjeri
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa vi adventisti sedmog dana i koljete, nerođenu djecu. I još to klanje djece masno naplaćujete. Strahota.

To si sigurno izvrnuo iz konteksta što se i vidi jer stoji zarez, a dalje nema teksta. To jeste vaš način.

Zato vam Bog izvrće države. A rekao Slap pripadnik Skandal crkve. Otvorio si temu o pendrečenju Biblije, bolje da si otvorio o pendrečenju znaš koga.

Eto spomenuo si u komentaru.

Dali se to odnosi i na Tripa , pogledaj kako onalovažava i vređa druge

Neka Laodikeja vidi tvoje i Miretove komentare. Miretove na Tehnika i vera.

I tvoj na temi Raskol...
 
Natrag
Top