Sola Scriptura- da li je dovoljno

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisu to bili jeretici, već Hrišćani potomci apostola, koji su doživeli da ih neko progoni zbog vere koju su primili od Hrista i apostola, a to je crkva koja se odrekla ove vere i učinila izmene u zakonu Božjem, pravo koje im nije dao ni Bog, ni Hristos, ni apostoli.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Nisu to bili jeretici, već Hrišćani potomci apostola, koji su doživeli da ih neko progoni zbog vere koju su primili od Hrista i apostola, a to je crkva koja se odrekla ove vere i učinila izmene u zakonu Božjem, pravo koje im nije dao ni Bog, ni Hristos, ni apostoli.

Sveti Pavao kaže da je subota sjena. Dakle, Crkva je još za života apostola odredila da kršćane ne obvezuje zapovijed o suboti. Čitav Stari zavjet ne obvezuje kršćane. Sve što kršćani trebaju činiti poučeni su propovijedanjem Radosne vijesti od apostola.
 
Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže nam Bog, Sveprisutni!

Bojim se da kod svakog od nas postoji taj "crv lenjosti"i težnja da
samo minimum neophodnsti uvedemo u svoj život u odnosu sa Bogom i prema Njemu.

I to onaj minimum koji ne "boli" ili ne "žulja", koji ne zahteva mnogo od mene,
a koji se na ovaj ili onaj način može "odbraniti" suvoparnim korišćenjem
(ili tumačenjem delova) Svetog Pisma.
Ko od nas bližnjima citira "Zašto radije ne trpiš nevolju? Zašto radije ne trpiš nepravdu"
i to čista obraza jer po tom slovu i živi?

Gospod Isus Hristos se zbog nas i ovaplotio, i dozvolio da bude ubijen,
i vaskrsao, i Crkvu Duhom Svetim "rodio", a mi ... ako može pobožnost
dok sedim - e to je onda u skladu sa svetim Apostolima.

Nisam siguran da dobro činimo.....

brat Toma
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Sveti Pavao kaže da je subota sjena. Dakle, Crkva je još za života apostola odredila da kršćane ne obvezuje zapovijed o suboti. Čitav Stari zavjet ne obvezuje kršćane. Sve što kršćani trebaju činiti poučeni su propovijedanjem Radosne vijesti od apostola.

Tako je. Ali zašto je onda kanoniziovan Stari Zavet pitaće se mnogi? Pa zato što je on, tj SZ proročanstvo o Novom Zavetu. Ovo što danas imamo, ovde na forumu je sukob onih koji veruju Hristu da je ON ISPUNJENE, i onih kojji samo površno gledaju na Hrista, i kojima je SZ sve. O tome da isti tumače iskrivljeno da i ne govorim. Baš u toj činjenici da je mnogima Hrist nedovoljan leži sva hereza Sola Scriptura. Jer koreni podela nisu u Novom Zavetu, nego u Starom. I Cirkva i oni otpali od nje imaju isti Novi Zavet, dok je kod otpalih Stari umanjen, nedostaju mu knjige. Stari Zavet je, to jest njegovo tumačenje koren Luterovog samozadovljavanja, Cvinglijevog lupetanja, Kalvinove usukanosti, celokupne hereze Sola Scriptura, kao i EGWizma. Njima Hrist nije dovoljan. Oni ne traže Inkarniranog koji je na sebi poneo grehe sveta, nego traže, slepi da vide da se radi o istom, onoga iz gorućeg žbuna (tačnije sfere, ali da ne idem dublje). Zato i mžrnja prema sakramentima, zato i pljuvanje one koju sam arhanđeo Gabrijel-Gavrilo naziva "Blagoslovljena", zato i pljuvanje po Crkvi. Jednostavno sotona ih je ubedio da nema spasenja samo u Isusu, nego je potrebno biti Jevrejin po svemu sem po obrezanju i imenu. U toj svojoj ludosti idu čak i tako daleko da rade ono što ni najluđima među Hebrejima nije nikada palo na pamet, idu u idolopoklonstvo knjizi, zaključavaju Boga u ljudskom rukom stvorenom tekstu. U toj svojoj "fundamentalističkoj" ludosti idu tako daleko da izvrću jezik insistirajući na navodnom Hebrejizovanom izgovaranju imena, pa tako imaš Piramidu, koji Isusa sada zove njegovim hebrejskim imenom Yahoshua, ali koji o jada imenicu Gospod (Adonai) piše kao što brljivi amerikanci (ne svi, samo oni koji se judaiziraju) pišu imenicu Bog, G-D, valjda misle da tako iskazuju poštovanje,, dok istovremeno već ppmenuti član foruma navodno ime Boga piše čas sa J a čas sa Y.

A sve to što rade je u suprotnsti sa onim što je Sveti Apostol (on za nijih nije svetac) Pavle naučava i što je Jerusalemska zajednica odlučila na prvom koncilu - saboru u Jerusalemu. Zašto to tade? Zato što u svom slepilu misle da na taj način ostvaruju reči date proroku Isaiji o okupljanju naroda sa svih strana zemlje, što opet dovodi do toga da im Isus nije dovoljan, dakle nije im dovoljan Bog. Ko od iskona želi da ljudima Bog ne bude dovoljan? Ko od iskona ubeđuje ljude da oni mogu da Boga požuruju i uslovljavaju? Pali serafim, plameni, lučonoša, sin zorin, Satanael.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Sola Scriptura- da li je dovoljno
????????????????????????????????????????????????????????????

JE!!!!!!!!!!
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Veruj mi Darth, o ovome postoji mnoštvo istorijske literature samo kažem treba se zainteresovati. Evo recimo pogledaj jednu dobru knjigu o njima koju je pisao Peter Alix.."Drevna Crkva Pijemonta" i mnogo druge literature još mogu ti navesti bar pet, šest knjiga koje sam pročitao o istoriji Valdežana.

Tko je Peter (Pierre) Allix? Evo samo malo.

ALLIX, Pierre (1641–1717)

Propovjednik i teolog, pastor Reformirane crkve u Francuskoj u Alençonu, rođen je 1641. godine u Alençonu, odjelu L'Orne u Normandiji. Godine 1685., zbog povlačenja „Nantskog edikta“, Allix je bio prisiljen napustiti Francusku, te je otišao u Englesku gdje je i umro 1717. godine.

Njegove godine koje je proveo u Francuskoj obilježila su njegova anti-Katolička sporenja. U to vrijeme, Allix je posebno postao poznat po svojim tekstovima koji su se odnosili na doktrinu o euharistiji, a imali su cilj istaknuti da je dogma o transupstancijaciji nedavni izum katoličanstva.

Tvrdio je da Valdenžani i Katari (što je bilo zbunjujuće) nisu bili Manihejci, te da su njihove crkve imale sačuvanu evanđeosku čistoću i da su imali neprekinuti slijed zaređenih pastora. U drugom dijelu svog života usmjerio je svoju pozornost osobito na proročanstva Pisma. Tako je 1701. godine objavio rad, pod imenom „De messiae duplici adventu“, u kojem se upustio u određivanje vremena drugog Kristova dolaska te je ustvrdio da će se Mesija vratit na Zemlju 1720. ili najkasnije 1736. godine.

Jovane, kako Sola Scriptura tretira proroke čija se proročanstva izjalove?

P.S. Ovo je duh adventizma. Subotarenje i datumarenje.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Jovane brate, ako ne mozes ovde, onda na drugoj temi. Znamo sta su nazareni verovali, trebas samo dokazati da se odrzao kontinuitet dogme kroz vekove sve do danas..

Ja tvrdim da toga nema, i da je nemoguce to dokazati. Ti mi kazes "ali crkva nije bila u prvom planu vec se krila". Dobro brate, ali zar nije progonstvo i proreceni period skrivanja u pustinji davno zavrsen???

Znaci mi bi danas morali imati tu zajednicu da javno istupa i poseduje dokaze o svojoj autenticnosti i drevnosti i kontinuitetu dogme kroz sve vekove do danas.

Ja ne mogu verovati u rekla kazala price..

Mire brate, ja i pomenuh da se dogma nazarena održala na razne načine kroz različite verske grupacije tokom srednjeg veka...crkva Istoka je privrženije ovim učenjima od zapadne bila veoma dugo. Na istoku Nestorijanci, drže subotu, uzdržavaju se od nečistih životnja, drže praznike, slično i Crkva Svetog Tome te Etiopska Pravoslavna i dan danas. Na Zapadu su grupe koje su kasnije od X veka poznate kao Valdežani držali dosta od toga. Ako me pitaš da li su svi uvek držali sve dogme u onom 100% smislu onda moram ukazati da taj pristup nije najbolji jer moramo imati na umu da je "crkva pustinje" morala da se povlači, posebno na Zapadu i da je bilo teško održati 100% od nazarenskog učenja. Naravno, oni su mu najbliži i u zavisnosti od grupe do grupe koliko su mogli u vekovima oskudice znanja priuštiti zaostavštine rane Crkve toliko su uradili. No, da li je zbog toga Crkva pala? Naravno da nije jer Bog razume oklonsti u kome neko živi. Bog ne sudi po potpunom razumevanju dogme već po svetlosti koju ko poseduje. No, Bog je ovim zajednicama dao nepogrešivu Reč na koju su mogli da se uvek oslone u odbrani osnova stare dogme i dogod su to imali kao osnov vere oni nisu pali. Nisu pali ne zato što su uvek imali sve dogme već zato što su se oslanjali na Reč Božiju i to je zapravo odlika čvrstine i nepadanja. Nisu ovu Božiju Reč ostavili i napustili kao osnov vere. A Bog je ostavio svoju Reč da se po njoj živimo i apostolsko svedočanstvo. Nehotične slabosti..ili poneka pogrešna dogma ako je i bila prisutna u pojednim vremenima nema istu težinu kao ona "namerna" kada se zna da recimo Božija Reč uči jedno a naša vera suprotno i to je onda "pad".

Zapazi gde je "pad Vavilnona"? Pad Vavilona nije u po nekoj pogrešnoj dogmi već u sistemu pogrešnih dogmi i namernom suproćenju istini. Dakle, ne govorim ni o jednoj sada crkvi već samo ukazujem na princip. Dakle, pad je svestan čin grešenja. E u tom kontekstu ja i shvatam šta znači pad Crkve a šta znači opstajanje. Dakle, ne uvek u savršeno sačuvanoj dogmi već u načinu na koji gradimo dogmu. Svesno suprotstavljanje jeste pad. Zato brate Mire, smatram da su se ispunile reči Isusove da Crkvu Božiju zaista ništa ne može srušiti ako se ona oslanja na nepogrešivu Reč Božiju. Tako su ove zajednice vekovima opstajale u veoma približnoj doktrini nazarenske zajednice. Svakako da će u poslednjim danima to doći u potpunosti..neposredno pred ispunjenje proroštva o 144000:).


Sto se tice "Sole Scripture", mislim da smo je iscrpeli. Vi pored biblije imate tekstove EGW koje smatrate podjednako svetim kao i mi sto imamo predanje. Ali i jedni i drugi smatramo da je to sto imamo dodatno pored biblije u skladu sa njom.

Tako da brate, smatram da je jednaka situacija i da ne mozemo jedni druge optuzivati za nepostovanje Pisma, jer i nasa i vasa crkva ga istom merom uvazava i vrednuje.

Ostaje samo pitanje, koliko je nase predanje u skladu sa Pismom a koliko je vasa prorocica u skladu sa istim. Nista drugo

U suštini da. Ono predanja koje odstupa od učenja Pisma je pogrešno a ono kloje je u skladu je ispravno. Ne znam Mire da li će se ostali tradicionalisti složiti sa tobom ali ja te podržavam u ovom stavu. Naravno, da je Sola Scriptura kada imamo ljude sa autoritetom koji objavljuju svoja dela u skladu sa učenjem Pisma i ne odriče time Bibliji njen autoritet. I izraz "sola scriptura" ne znači "samo Pismo" i ništa drugo već "Pismo ima pvvenstvo nad svim drugim". To je ono što sam želeo i sam da ukažem.

Pozdrav.

Tko je Peter (Pierre) Allix? Evo samo malo.

ALLIX, Pierre (1641–1717)

Propovjednik i teolog, pastor Reformirane crkve u Francuskoj u Alençonu, rođen je 1641. godine u Alençonu, odjelu L'Orne u Normandiji. Godine 1685., zbog povlačenja „Nantskog edikta“, Allix je bio prisiljen napustiti Francusku, te je otišao u Englesku gdje je i umro 1717. godine.

Njegove godine koje je proveo u Francuskoj obilježila su njegova anti-Katolička sporenja. U to vrijeme, Allix je posebno postao poznat po svojim tekstovima koji su se odnosili na doktrinu o euharistiji, a imali su cilj istaknuti da je dogma o transupstancijaciji nedavni izum katoličanstva.

Tvrdio je da Valdenžani i Katari (što je bilo zbunjujuće) nisu bili Manihejci, te da su njihove crkve imale sačuvanu evanđeosku čistoću i da su imali neprekinuti slijed zaređenih pastora.

Naravno da nisu. To su podmetanja druge crkve..i ko zapravo i govori o nekim grupama da su manihejci. Pa oni koji ih optužuju. Kadija ti sudi, kadija te tuži..to ti je iz vremena Turaka. Dakle..tursko-osmanliijski metod:)
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Naravno da nisu. To su podmetanja druge crkve..

Valdenzi nisu manihejci, a Katari jesu. :)

i ko zapravo i govori o nekim grupama da su manihejci. Pa oni koji ih optužuju. Kadija ti sudi, kadija te tuži..to ti je iz vremena Turaka. Dakle..tursko-osmanliijski metod:)

Imaš li ti ijednog ozbiljnog povjesničara koji potvrđuje tvoje tvrdnje i tvrdnje ovog Allixa. Zašto bi tebi "na lijepe oči" netko vjerovao? I ti si kadija.

P.S. Nego, ništa ti ne reče o "Pierru Allixu - Milleru" i njegovu proroštvu.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Valdenzi nisu manihejci, a Katari jesu. :)

Nisu ni Katari:)..katari potiču iz doba Novicijana i očuvali su rano učenje. Možda postoje neke grupe ali u suštine manihejstvo je u IV veku nestalo. Katari nisu manihejsci, kao ni Bogumili i Pavlikijani te Albižani.

P.S. Nego, ništa ti ne reče o "Pierru Allixu - Milleru" i njegovu proroštvu.
Imaš li ti ijednog ozbiljnog povjesničara koji potvrđuje tvoje tvrdnje i tvrdnje ovog Allixa. Zašto bi tebi "na lijepe oči" netko vjerovao? I ti si kadija.
[/QUOTE]

Pa on je samo jedan u nizu..tako da ih imam koliko želiš....delijo! Njega se prvog setih...No mogao bi malo i ti da se potrudiš. Ima Slape, naravno. Ali ne bih ovde toliko o Valdenzima..o tom po tom.

Peter Aliks je odličan istoričar i koristi istorijeke izvore pre njega..eto vidiš pre Adventista neko pisao isto o Valdenzima. To čime se on bavio i koje je imao ideje je drugo. On koristi kao i drugi posle njega i pre njega obimnu literaturu istorijskih izvora i možeš i videti koje je izvore koristio jer ih ima u referencama pa sam prosudi.
 
Natrag
Top