Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Nije nemoj imati drugih bogova, nego: NEMA DRUGIH BOGOVA OSIM MENE. A ON JE OTAC; SIN I DUH SVETI. Dakle, onaj koga "dvojac" naziva G Yahoshua JESTE BOG. Iako unitaristički sabatanisti tvrde suprotno, koristeći se "tipologijom" pisma, i ostalim izmišljotinama, ne znajući šta su, da li su Džehovisti, Sabatanisti, unitaristi ili sledbenici Špageti Čudovišta.

Inače, pišite normalno, obe varijante istoga jezika razumijemo, nemojte afrikanizovati i glumatati, pa da vam postovi liče na google translate.

Želite da se poveruje da je pismo, tačnije vaše tumačenje pisma ispravno. Dajte redak u kome stoji ovako:: "Nema drugog autoriteta osim pisama - govori Adonai". kako takvog retka nema, nema ni Sola Scriptura. Žao mi je, pisali su je ljudi, i sama, bez Crkve koju je osnovao Bog, da Bog koji je ponavljam OTAC; SIN I DUH SVETI, nije ništa više od obične ljudskom rukom napisane knjige.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Želite da se poveruje da je pismo, tačnije vaše tumačenje pisma ispravno. Dajte redak u kome stoji ovako:: "Nema drugog autoriteta osim pisama - govori Adonai". kako takvog retka nema, nema ni Sola Scriptura. Žao mi je, pisali su je ljudi, i sama, bez Crkve koju je osnovao Bog, da Bog koji je ponavljam OTAC; SIN I DUH SVETI, nije ništa više od obične ljudskom rukom napisane knjige.

Daj nam redak gde piše da će Bog nakon apostola objaviti nekakvu usmenu tradiciju suprotnu pismu.

A što se tiče pisma, ono je dato šreko proroka i apostola koji im je objavio svoju reč, a ne ljudsku, što znači da bibliju jesu pisali ljudi, ali ono što im je Bog objavio.

"Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od onoga koji vas pozva blagodaću Hristovom,
Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo.
Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet da bude!
Kao što prije rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drukčije nego što primiste, proklet da bude!
Zar ja sad ljude nagovaram ili Boga? Ili tražim ljudima da ugađam? Jer kad bih ja još ljudima ugađao, onda ne bih bio sluga Hristov.

Ali vam dajem na znanje, braćo, da ono jevanđelje koje sam ja javio, nije po čovjeku.
Jer ga ja ne primih od čovjeka, niti naučih, nego otkrivenjem Isusa Hrista"
( Galatima 1. 8 - 12 )

Što se tiče ostalog, ja verujem po pismu da je Bog Otac, Gospod Isus, i Sveti Duh.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Daj nam redak gde piše da će Bog nakon apostola objaviti nekakvu usmenu tradiciju suprotnu pismu.

A što se tiče pisma, ono je dato šreko proroka i apostola koji im je objavio svoju reč, a ne ljudsku, što znači da bibliju jesu pisali ljudi, ali ono što im je Bog objavio.

"Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od onoga koji vas pozva blagodaću Hristovom,
Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo.
Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet da bude!
Kao što prije rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drukčije nego što primiste, proklet da bude!
Zar ja sad ljude nagovaram ili Boga? Ili tražim ljudima da ugađam? Jer kad bih ja još ljudima ugađao, onda ne bih bio sluga Hristov.

Ali vam dajem na znanje, braćo, da ono jevanđelje koje sam ja javio, nije po čovjeku.
Jer ga ja ne primih od čovjeka, niti naučih, nego otkrivenjem Isusa Hrista"
( Galatima 1. 8 - 12 )

Što se tiče ostalog, ja verujem po pismu da je Bog Otac, Gospod Isus, i Sveti Duh.

Galaćani su, o gle čuda bili pali u jeres Judaiziranja, tj insistirali su na obrezanju, sabatu, propisima o ishrani kao znacima vernosti evanđelju. Zato Sveti Aposatol Pavle i piše ovu poslanicu. A koja, predstavlja i proročanstvo o onome što će doći čest vekova kasnije u vidu kulta crnog kamena, za koji njegov osnivač i "prorok" tvrdi da je primio od "anđela".

Drago mi je da verujete da je Bog: OTAC, SIN i DUH SVETI. Ali to ne umanjuje činjenicu da Sola Scriptura nije ispravna, i da Bog nigde ne proglašava isto vrhovnim autoritetom. Autoritet pisma ne proizilazi od Boga, nego od Crkve koja je vernike učila da je Pismo Sveto.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Greška.

Galati su bili mnogobošci, I apostol Pavle im upućuje ukor zašto se vraćaju na svoje paganske običaje ako su prihvatili Hrista, I ponovo praktikuju astrologiju po kojoj su bili poznati određivajući vremena I događaje gledajući NA DANE, MESECE, I GODINE.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Galati su bili mnogobošci, I apostol Pavle im upućuje ukor zašto se vraćaju na svoje paganske običaje ako su prihvatili Hrista,

Ne. Sveti Pavao ne kritizira Galaćane zbog prakticiranja nekih njihovih poganskih praksi. Pavao ih kritizira zbog prihvaćanja židovskih praksi koje kršćane ne obvezuju. Vidi:

1. Gal 3,1-2: O bezumni Galaćani, tko li vas opčara? A pred očima vam je Isus Krist bio ocrtan kao Raspeti. Ovo bih samo htio doznati od vas: jeste li primili Duha po djelima Zakona ili po vjeri u Poruku? Gdje je ovdje spomen o nečemu poganskom? Nula! Potpuno je jasno. Pavao ukorava Galaćane zbog njihova prihvaćanja Zakona, Mojsijeva zakona.

2. Gal 5,1-3: Za slobodu nas Krist oslobodi! Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva! Evo ja, Pavao, velim vam: ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti. I ponovno jamčim svakom čovjeku koji se obreže: dužan je opsluživati sav Zakon. Gdje je ovdje spomen o nečemu poganskom? Nula! Potpuno je jasno. Pavao ne govori o nekom "jarmu ropstva poganstva", nego o "jarmu ropstva Zakona sa Sinaja". "ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti", upozorava sveti Pavao Galaćane. Obrezanje nije njihova stara poganska praksa, nego židovska - ona koja dolazi sa Zakonom.

Gal 5,4: Prekinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu mislite opravdati; iz milosti ste ispali. Gdje je ovdje spomen o nečemu poganskom? Nula! Potpuno je jasno. Pavao ne poručuje Galaćanima da su "prekinuli s Kristom oni koji se misle opravdati starim poganskim praksama", nego im kaže: "Prekinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu mislite opravdati".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tačno, na tom drugom mestu govori o obrednom zakonu, odnosno o obrednim pravilima koja su u starom zavetu bila sredstvo opravdanja, i o obrezanju, a ne o deset zapovesti, jer kada bi se radilo o deset zapovesti, ti pagani bi shvatili Pavla da ih on navodi da čine preljube, da kradu, lažu, ne poštuju roditelje, itd..

Pavle nikada tako nešto ne bi učio.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tačno, na tom drugom mestu govori o obrednom zakonu,

:) A zašto si onda tvrdio da Pavao ukorava Galaćane zbog njihova vraćanja na stare poganske prakse? Jasno je. Kršćani iz Židovstva inzistiraju da kršćani iz poganstva opslužuju Mojsijev zakon (Toru). Zbog toga sveti Pavao onako oštro piše: ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti, te Prekinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu mislite opravdati. A za Židove koji na Galaćane vrše pritisak, Pavao piše: Gal 5,12: Uškopili se oni koji vas podbunjuju!

a ne o deset zapovesti

A za subotu Pavao kaže da je sjena, kad piše Kološanima.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
:) A zašto si onda tvrdio da Pavao ukorava Galaćane zbog njihova vraćanja na stare poganske prakse? Jasno je. Kršćani iz Židovstva inzistiraju da kršćani iz poganstva opslužuju Mojsijev zakon (Toru). Zbog toga sveti Pavao onako oštro piše: ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti, te Prekinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu mislite opravdati. A za Židove koji na Galaćane vrše pritisak, Pavao piše: Gal 5,12: Uškopili se oni koji vas podbunjuju!

A za subotu Pavao kaže da je sjena, kad piše Kološanima.

Da su ih podbunjivali jesu. Uostalom, Svetonije jasno govori da su Hebreji pravili izgrede zbog Hrišćana u samom gradu Rimu.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
A zašto si onda tvrdio da Pavao ukorava Galaćane zbog njihova vraćanja na stare poganske prakse? Jasno je. Kršćani iz Židovstva inzistiraju da kršćani iz poganstva opslužuju Mojsijev zakon (Toru). Zbog toga sveti Pavao onako oštro piše: ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti, te Prekinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu mislite opravdati. A za Židove koji na Galaćane vrše pritisak, Pavao piše: Gal 5,12: Uškopili se oni koji vas podbunjuju!

Ti otkrivaš da bi držao zakon da se njime opravdaš, zato i napadaš zakon.

Tebi je strano da se zakon drži iz ljubavi prema Bogu i da je plod duha Božjeg.

Time otrivate da ste farisejskog duha, što se i vidi po vašim izjavama, Dart je rekao šta radim u subotu na tastaturi, to sam dao njegovo po grupama.

Ljudi su zgroženi, sada ću da dajem i vaše kombi. izjave, koje su kontradiktorne.

I ne samo to nego sam kopirao vaše brojne komentare imam ih u arhivi.

Nije vam dovoljna Sola Sc. jer u njoj nema vaše nauke, praktično za vas ne važi Biblija.

Biblija je u KC negdje na 7-8 mjestu po važnosti.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
2. Gal 5,1-3: Za slobodu nas Krist oslobodi! Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva! Evo ja, Pavao, velim vam: ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti. I ponovno jamčim svakom čovjeku koji se obreže: dužan je opsluživati sav Zakon. Gdje je ovdje spomen o nečemu poganskom? Nula! Potpuno je jasno. Pavao ne govori o nekom "jarmu ropstva poganstva", nego o "jarmu ropstva Zakona sa Sinaja". "ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti", upozorava sveti Pavao Galaćane. Obrezanje nije njihova stara poganska praksa, nego židovska - ona koja dolazi sa Zakonom.

Slape, a gde si ti u ovoj Pavlovoj izjavi nasao rec SINAJ?
Da li ti je poznato koji zakon je dat Mojsiju na Sinaju?
Svakako nije mu na Sinaju dat zakon o obrezanju.

Natrag