- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Vidiš da po smrti čovjek nije bolji od stoke (misli se na životinje)
Ako je tvoj duh jednak duhu magarca, tvoje tijelo istrune jednako kao magarčevo, po čemu se ti onda razlikuješ od magarca?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Vidiš da po smrti čovjek nije bolji od stoke (misli se na životinje)
''Ko zna da duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke da ide dole pod zemlju?'' (propovednik 3:21)
To je pitanje koje Solomon daje zbog onih koji ne znaju ili čak misle da duh stoke ide dole. To nije dokaz da duh stoke ide dole. A rekao si da nemaju isti duh i onda zaobilaziš stih koji sam dao.
Propovjednik 3,19 Jer što biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovjek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština.
nije sam duh nosilac ličnosti, duh životni spojen sa tijelom daje ličnost.
Slazemo se da je Adamovo telo od praha mrtvo!
Ali,
Zelim da pitam sve one koji veruju u zivot posle smrti:
Gde se nalazi Adamov duh sada?
Da li je u svesnom stanju (tipa svestan je da je pogresio u Edenu i da se sada kaje) ili njegov duh nije u svesnom stanju?
Ako moze na temelju Biblije!
Hvala
Znaci, moze li ''duh'' biti svestan nakon smrti ili ne, i trazim citate za to?
Ne moze biti svestan!
Ako je Adamov duh sada svestan (bilo gde), onda Bog laze!
Seti se sta je Bog rekao da ce se desiti Adamu ukoliko prekrsi datu zapovest. Rekao je da ce Adam UMRETI. A smrt je suprotnost zivotu.
Ono sto je zadesilo Adama, zadesilo je i ceo ljudski rod. Zato Biblija UVEK kada govori o stanju mrtvih, govori da je njihovo stanje bez svesti!
I naravno da se ovo ne odnosi samo na telo od praha, vec na CELOKUPNU Adamovu licnost. Plata za greh je SMRT.......NEPOSTOJANJE!
Adam je tamo gde je bio i pre stvaranja!
Ako Adam i sada zivi tim duhom, onda se on nije vratio tamo gde je bio i u neku ruku je postao besmrtan! A to se ponovo nikako ne slaze sa onom sto je Bog na pocetku rekao.
Dakle, taj duh posle fizicke smrti moze biti nesto drugo a nikako Adam!
Pa stih koji si dao i ne daje odg. nije pitanje potvrdna rečenica. A ono što sam ja dao je potvrdna rečenica. Pa vidiš da se duh vraća Bogu koji ga je dao. Samo za prah piše da ide dole "I svi su od praha i u prah se vraćaju".Nisam ja nista zaobisao.. I nisam rekao da ''doslovno nemaju isti duh'' vec da im konacno odrediste nije isto, i da zato to nije isto ..nisam se dobro izrazio..
Eto sad i ti isto kao Adrijan filozofiras, a ja sam mislio da uzimas Propovednikove reci ozbiljno, nisam mislio da jedne smatras ''izrazima sumnje'' ili sta vec, a druge ''teoloskom istinom''.
Da je tacno to sto tvrdis, da je on to govorio samo radi onih koji tako misle a da ne misli i on isto, ne bi kasnije zapisao jasnu teolosku tvrdnju sa svoje strane:
''I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.'' (propovednik 12:7).
Dakle on je ovde izneo svoje teolosko ucenje koje je isto kao i oni stihovi gore, sto znaci da je on verovao isto i da one reci nisu upucene onima ''koji misle i sumnjaju'' nego on sam mudruje -postavlja pitanja i daje odgovore, a odgovor koji se namece je jasan -to je njegov teoloski stav po pitanju ''duha'' - ''duh se vrati k Bogu koji ga je dao'' a ''duh stoke ide dole pod zemlju''..
Pa stih koji si dao i ne daje odg. nije pitanje potvrdna rečenica. A ono što sam ja dao je potvrdna rečenica. Pa vidiš da se duh vraća Bogu koji ga je dao. Samo za prah piše da ide dole "I svi su od praha i u prah se vraćaju".
ODG.
Nije duh nosilac ličnost jer ličnost postoji samo kao spoj duha i tijela. Duh zajdno sa tijelom je ličnost. Postanak 2,7
Ne može biti svijestan, jer se svijest samo odnosi na dušu.
------------------------------------------------------------------------------
Pa vratio se jer je dobio uslovnu besmrtnost, ako ne zgriješi a zgriješio je. Pa Bog je rekao da će umrijeti i umro je. Zašto se ne bi vratio. Zato imamo vaskrsenje kojima će Bog da oživi pravedne, ali i nepravedne da prime kaznu i onda oni bivaju uništeni. Kako može da nastavi da živi kada se grijehom odvojjio od Boga koji je život Jovan 14,6 ali to ne znači da Bog nije našao riješenje i našao ga je u spasenju. Pa dao sam ti dosta dokaza svijest se odnosi samo na dušu, a ne na duh.
A ti kada kažeš da je duh nešto svijesno što onda ne daš dokaz iz Biblije za to. Duh životni je sila koja oživljava a nešto živo. Bog je živa i njegova sila oživljava, a nije ona živa.
Ma moraš da uvodiš svoju nauku o odlasku duha gore ili dole. Fino ti piše "i svi imaju ISTI DUH"
Moraću da ti ponovim ISTI DUH"ISTI DUH"...
Propovjednik 3,19 Jer što biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovjek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština.
A ne pada mi napamet da čitam tvoje filozofiranje, imaš stih koji možeš da prihvatiš ili ne prihvatiš. Tvoja nauka me ne zanima. TJ. tvoje objašnjenje.