Žensko zdravlje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Menopauza - klimakterijum i perimenopauza

Menopauza - klimakterijum i perimenopauza

Krstarica 18.06.2010 10:44



Menopauza, klimakterijum i perimenopauza - termini su koje mnoge žene i muškarci u negativnom kontekstu pripisuju ženama od 40 godina starosti.

Veliki broj žena plaši se dolaska ovog perioda, ili se i stidi tih godina. Pojedini muškarci, neopravdano, sa podozrenjem ili potcenjivanjem gledaju na žene u ovom dobu.
Nažalost, žene svojim stavom i ponašanjem same doprinose negativnom stavu prema perimenopauzi, klimakterijumu i menopauzi. Ne treba se "zakopati" u svoje godine i kukati, jer se tako negativno utiče i na sebe i ostale.

Perimenopauza
je po definiciji period vremenski ograničen na godinu dana od poslednje redovne menstruacije.


Klimakterijum
je period koji obuhata 5 godina pre i nakon menopauze. Tih desetak godina života uslovljeno je promenom ravnoteže hormona (estrogena).

Svojim ličnim stavom, uz pomoć neposredne okoline, žena menopauzu može učiniti lepšom, podnošljivijom i prijatnijom. Veoma je važno gledati na stvari pozitivno i sa puno optimizma.

Period između 40 i 60 godina starosti žene mogu iskoristiti na mnogo lepih načina.

Ženi u menopauzi najvažnije je pozitivno razmišljanje, da se organizuje i stvori slobodno vreme za sebe. Ako vreme lepo organizuje i lepo provodi, biće joj lakše. Treba naći vreme za čitanje "ženskih časopisa", za čitanje lepih knjiga i druge stvari koje želi, a za koje u mladosti nije bilo vremena.
Došlo je vreme da suprugu posvetite više pažnje. Treba zajedno da odete na letovanje ili u banju, da šetate zajedno, da se družite... Menopauza nikako ne znači da je sa seksom završeno. U zrelijem dobu supružnici mogu mnogo bolje uživati u seksu. Seks u ovim godinama treba da bude odraz ljubavi i uživanja, a ne "izvršavanje obaveza".
Ukoliko imate decu ili unučiće, pravo je vreme da im psvetite pažnju i da se družite sa njima. Osećaćete se mlađe i videćete da ste nekome potrebni i da u tome možete uživati. Prošetajte sa decom (unučićima), pogledajte zajedno neku emisiju na televiziji ili izađite u pozorište... Ukoliko mnogo vremena provodite u kući, potrebno je da se "aktivirate" kroz svakodnevne šetnje ili češće rekreacije (aerobik, fitnes, bazen, izleti...)
Ukoliko vas deca opterećuju svojim problemima, treba im pomoći, ali ih treba i pustiti da preuzmu odgovornost za svoj život u svoje ruke i da vas ostave da "živite", jer ne možete umesto njih raditi celog života.
Slobodno vreme treba iskoristiti za neobavezno druženje sa rođacima, komšijama ili prijateljima. U druženju treba uživati. Možete se učlaniti u penzionersko društvo, planinarsko društvo ili neku drugu organizaciju koja organizuje druženja, šetnje i izlete.
Stručnjaci preporučuju redovne lekarske kontrole i posete ginekologu. Uz nadzor lekara, pravilnu i redovnu upotrebu propisanih lekova, sprečava se nastanak mnogih bolesti. Poznato je da se bolesti uočene u ranijoj fazi mnogo lakše i efikasnije leče. Većina žena se bez problema nosi sa menopauzom, a savremena medicina nudi mnogobrojna rešenja, ako treba i hormonske preparate.
Depresija, nervoza i razdražljivos mogu se prevazići aktivnim životom i fizičkim aktivnostima. Ukoliko su ovi problemi jako izraženi, povremenim uzimanjem lekova (uz konsultacije lekara) mnogo se lakše prevazilaze.
Odmaranje, raniji odlazak na počinak i dovoljan broj sati spavanja poboljšavaju kvalitet sna i smanjuju iscrpljenost.
Problemi sa kostima i kožom mogu se sprečiti kvalitetnom ishranom (voće, povrće, koštunjavo voće, nemasni mlečni proizvodi, riba...) ili multivitaminskim preparatima. Kožu pored toga treba negovati redovnim kupanjem, umivanjem i korišćenjem hidrantnih krema.
Kvalitetnom ishranom kilaža se može održavati na željenom nivou, a da se organizmu obezbede potrebni vitamini, minerali i proteini. Stručnjaci preporučuju: riblje meso, integralne žitarice, koštunjave plodove, voće, povrće i biljne masnoće. Treba praktikovati više lakih obroka u toku dana i dosta tečnost (voda, čaj, nezaslađeni sokovi…).
Za bolje zdravlje u "zrelim godinama" ženama se savetuje da izbegavaju ili smanje: pušenje, alkohol, kofein, masnu hranu, slanu hranu, koncentrovane slatkiše...





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Menopauza i hormonski flasteri

Menopauza i hormonski flasteri

Ženski kafe 25.06.2010 15:56

176237_a.jpg


Menopauza je period u kojem žene prolaze kroz mnoge promene. Tada se hormoni 'klackaju', dešavaju se neobjašnjivi valunzi, menja se raspoloženje i još mnogo toga.

Dame koje žele da se podvrgnu terapiji nadoknade hormona biće izložene manjem riziku od dobijanja šloga ukoliko umesto tableta koriste flastere sa niskim dozama hormona, tvrde stručnjaci.

Kanadski stručnjaci su utvrdili da žene koje želeda se podvrgnu terapiji nadoknade hormona (Hormone Replacement Therapy – HRT), biće izložene manjem riziku od šloga ukoliko umesto tablete budu koristile flastere sa niskim dozama hormona.
Naučna analiza obavljena sa nekoliko desetina hiljada žena, starijih od 50 godina, iz britanske zdravstvene baze podataka, pokazala je da one koje su koristile estrogenske flastere za kontrolu simptoma menopauze nisu bile ništa izloženije šlogu nego njihove vršnjakinje koje se nisu podvrgle HR terapiji, prenosi Rojters.
Primena ove terapije (hormonski flasteri) znatno je smanjena od 2001. godine kada je objavljena studija koja je ukazivala da taj tretman povećava rizik od raka jajnika i dojke, kao i od šloga. Prodaja estrogensko-progestinske pilule “prempro”, kompanije “Vajet”, je posle toga na američkom tržištu opala za oko 50 odsto.
Međutim, mnogi stručnjaci su tvrdili da je samo potrebno da se doza hormona, koja se uzima tokom ove terapije, smanji, kao i da bi trebalo uzimati ih na neki drugi način, a ne u pilulama, kako bi se zaštitila jetra. Pomenuto kanadsko istraživanje, kojim je rukovodio Semi Suisa, je potvrdio ovo stanovište.
HRT pilule povećavaju rizik od šloga za 25 do 30 odsto, dok flasteri s malom dozom hormona ovaj rizik čak neznatno smanjuju, utvrdio je tim iz Montreala.

Menopauza
(klimaks)može da ima ozbiljne simptome, uključujući vrlo neprijatne talase vrućine (valunzi), poremećaj sna i manjak energije. Osim toga, žene posle menopauze bivaju izloženije raznim obolenjima kao što su: srčane bolesti, osteoporoza i neke vrste raka.

Stručnjaci za menopauzu danas uglavnom smatraju da bi ženama trebalo ostaviti izbor da koriste HR terapiju da bi se oslobodile nekih od navedenih simptoma, s tim što bi trebalo da uzimaju najmanje moguće doze hormona tokom što kraćeg perioda.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Neven – lek za PMS tegobe i melem za rane

Neven – lek za PMS tegobe i melem za rane

Blic žena

Neven je još od davnina bio sinonim za lečenje bolesti kože i organa za varenje, pa ga i danas smatraju važnim lekovitim biljem. Ovaj prelepi cvet ima razgranatu, uspravnu, dlakavu stabljiku, duguljaste listove i narandžastožute cvetove. Raste i uzgaja se u baštama, ali se može pronaći uz puteve i plotove.

8335_neven_f.jpg


Cvetovi se beru u junu i julu, a suše se na toplom i prozračnom mestu. Kada ih skupljate, birajte one jarkonarandžaste i debele kako bi što duže sačuvali svoju prirodnu boju.

ZAŠTO JE LEKOVIT
Zahvaljujući bogatom sadržaju flavonoida, karotinoida, saponina, polisaharida i eteričnih ulja, neven se smatra gotovo univerzalnim sredstvom za rešavanje kožnih problema.
za pripremu lekovitih napitaka i melema obično se koriste latice jer obiluju etarskim uljima, taninom, šećerom, likopenom, proteinima, kalendulinom, gorkim supstancama, mineralima, kalijumom i sumporom.


ŠTA LEČI
U narodnoj medicini neven deluje tako što pospešuje znojenje, pojačava izlučivanje mokraće, umiruje grčeve creva, želuca i glatkih mišica, uravnotežuje mesečni ciklus. Leči i bolesti živaca, želuca, jetre i žuci, a najdelotvorniji je za lečenje oboljenja kože.


Zahvaljujući karakterističnom aromatičnom mirisu, cvetovi nevena imaju moć da rasteraju insekte i biljne štetočine. Zbog toga se često i sade u baštama.

PROVERENI RECEPTI

1. Čaj za ublažavanje PMS-a
Dva cveta nevena prelijte sa dva decilitra vrele vode i ostavite da odstoji pola sata. Procedite čaj i pijte ga tri puta dnevno posle jela.


2. Tinktura za lepu kožu
Cvetove nevena prelijte alkoholom ili maslinovim uljem u razmeri 1:5. Dakle, na 10 g nevena ide 50 g ulja ili alkohola. Čuvajte tinkturu na toplom mestu tri nedelje, procedite i svakodnevno mažite problematična mesta. Tinktura od ulja primjenjuje se za dekubitus, a alkoholna za upale.


3. Čaj za izbacivanje tečnosti
Izmešajte iste količine nevena, zove, lipe, crnog sleza i lavande. Dve kašičice mešavine prelijte sa dve šolje vrele vode, pustite da odstoji pet minuta, procedite i pijte dva puta dnevno.


4. Nevenova mast za rane
U šerpi, na toploj ringli, izmešajte šoljicu sveže isceđenog soka od lišća i cveta nevena sa dve šoljice nesoljene domaće masti koju ste prethodno isprali devet puta. Kada se prohladi i stisne, stavite mast na platnenu krpu, namažite ranu ili čir, pokrije s malo vate i sve učvrstite zavojem ili flasterom.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Promene menstrualnog ciklusa - uzroci i saveti

Promene menstrualnog ciklusa - uzroci i saveti

Večernje novosti 08.07.2010 09:19



Hormonski poremećaji, a često i stres, izazivaju promene menstrualnog ciklusa

Praksa ginekologa pokazuje da je malo žena koje nisu imale nikakav problem sa menstrualnim ciklusom. Izostanak krvarenja, smanjena ili obilna krvarenja - anomalije su ritma menstrualnog ciklusa, isto kao i krvarenja između dve menstruacije, pre ili posle ciklusa i produžena obilna krvarenja u samom ciklusu. Lekari upozoravaju da svako krvarenje duže od deset dana zahteva pregled.
Ginekolozi kažu da se povremeno može javiti nepravilno krvarenje, u potpuno nepravilnim vremenskim intervalima, nezavisno od ciklusa, a može biti veoma dugotrajno i obilno. Problem je uglavnom u hormonima usled stresa, gubljenje ili povećanje težine.
Prema rečima ginekologa dr Dušana M. Protića, kod nekih žena javlja se intermenstrualno krvarenje - između 12. i 16. dana, slabije i kraćeg trajanja od normalne menstruacije. Međutim, u pitanju je normalno krvarenje koje kod nekih nastaje zbog naglog pada estrogena a može biti znak da je došlo do pucanja folikula i oslobađanja jajne ćelije.
- Predmenstrualno krvarenje javlja se zbog poremećaja funkcije žutog tela i nedostatka progesterona - kaže dr Protić. - Da bi se sprečilo, mogu se dati gestageni dva dana pre nego što počne ovo krvarenje. Dešava se čak da počne 10 dana pre početka menstruacije i da se održava do same menstruacije. Uglavnom se javlja zbog hormonskog poremećaja ili u preklimakteričnom dobu.
Postmenstrualna krvarenja mogu nastati zbog zapaljenjskog procesa, zapaljenja materične sluzokože, usporene regeneracije sluzokože materice, neadekvatnog otpadanja endometrijuma u toku menstrualnog krvarenja. Ako se radi o zapaljenju koriste se antibiotici, međutim, pošto se najčešće radi o otpadanju endometrijuma, preporučuje se sedam dana pre početka menstruacije primena kombinovanih estrogensko-gestagenskih preparata.
- Menoragija je krvarenje koje traje duže od sedam dana, a hipermenoreja ne traje duže od sedam dana, ali se radi o veoma obilnom krvarenju, u narodu poznati kao „odlivi“ - objašnjava dr Protić. - U oba slučaja, uzrok je organske prirode - mogu biti polipi, miomi, pa čak i stres.
Smanjeno krvarenje javlja se u dva slučaja - zbog ašermanovog procesa i tuberkuloze. Sa druge strane, disfunkcionalno krvarenje je uterusno krvarenje, koje nije uzrokovano organskim uzrocima, tumorima, trudnoćom, sistemskim ili hematološkim poremećajima. To je više simptom različitih oboljenja - karcionoma, a ne samostalna bolest.
Ovo krvarenje može biti epizodično ili različite dužine i trajanja. Disfunkcionalna krvarenja se najčešće javljaju u ranom devojačkom dobu ili pred klimaks.
- U adolescenciji ova krvarenja najčešće nastaju zbog nezrelosti cikličnog centra u hipotalamusu, gde estrogeni nisu u stanju da izazovu ovulaciju - kaže dr Protić. - Kasnije nastaju zbog „istrošenosti“ jajnika, stresa, naglog gubitka ili povećanja težine.
Smanjene sinteze hormona prostaglandina dovode do preobilnih bezbolnih krvarenja. Postoje određene kategorije disfunkcionalnih krvarenja koje se javljaju usled pada ili povećanja nivoa oređenih hormona kao što su progesteron i estrogen.

VISOK ESTRADIOL

Ako koncentracija estradiola postaje veoma visoka, klinički, ovo stanje se manifestuje izostankom menstruacije koja traje od sedam nedelja do četiri meseca, a zatim dolazi do nastajanja krvarenja, koje traje od 4 - 6 nedelja - kaže dr Protić. - Ovo krvarenja može da se odgodi ukoliko se doza estrogena poveća, ali je najbolje primeniti odgovarajuće doze gestagena. Za svako krvarenje duže od 10 dana poželjno je uraditi eksplorativnu kiretažu u dijagnostičke svrhe, jer može da bude uzrok raka grlića ili materice.





 
Član
Učlanjen(a)
08.05.2010
Poruka
156
Ono što želim dodati pored navedenog jesu i razne dijete i veliki gubici na težini..jer masno tkivo luči hormon leptin koji je jako važan i utiče na ciklus..i na niz drugih stvari....znači i previše gojazni i previše mršavi imaju probleme.....ovo je jako interesantna tema..meni doduše interesantnija u pravcu premenstrualnog sindroma koji prati menstrualni ciklus..i on je nešto što je vrlo interesantno za nas žene..jer se žena do te mere može promeniti u PMS_u da je to druga ličnost....
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ono što želim dodati pored navedenog jesu i razne dijete i veliki gubici na težini..jer masno tkivo luči hormon leptin koji je jako važan i utiče na ciklus..i na niz drugih stvari....znači i previše gojazni i previše mršavi imaju probleme.....ovo je jako interesantna tema..meni doduše interesantnija u pravcu premenstrualnog sindroma koji prati menstrualni ciklus..i on je nešto što je vrlo interesantno za nas žene..jer se žena do te mere može promeniti u PMS_u da je to druga ličnost....


Može, čula sam čak i za varijante kada se PMS tretira kao bolest, i da žene koje imaju toliko težak PMS, mogu da počine neku kriminalnu radnju i na račun toga dobiju olakšice pred sudom. Ne znam koliko je ovo tačno, mada mi ne deluje nelogično.

Ono što ja mogu da preporučim ženama je da u PMS-u malo promene ishranu. Recimo, ono što sam otkrila dok sam bila na dijeti po testu intolerancije o kojoj sam već pisala, zbog promenjenog načina ishrane koji je isključivao mleko i mlečne proizvode, koju sam zamenila sojinim mlekom i proizvodima od soje, PMS mi je bio daleko blaži, krvarenja se smanjila, a bolovi skoro nestali. Potpuno prirodnim putem.
Više nisam na dijeti, ali se u PMS-u trudim da koristim više soje. Soja podstiče lučenje progesterona, pa zato ženama prija više nego muškarcima.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Uspešno prebrodite menopauzu

Uspešno prebrodite menopauzu

N. Ž. P. | 11. 07. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock


Tokom života žene, dva perioda predstavljaju najvažnije prekretnice. To su pubertet i pojava prve menstruacije, kojim devojka ulazi u reproduktivni period, i klimakterijum, takozvani prelazni period s pojavom menopauze, poslednje menstruacije, kada definitivno prestaje mogućnost oplodnje i rađanja.



56373_6_f.jpg


Iako je menopauza prirodan događaj u životu svake žene, ona se dešava onda kada se žena još ne oseća starom. Najčešće nastaje od 45. do 55. godine, a na njen početak utiču nasleđe, opšte zdravstveno stanje, uslovi života i stres.


– Menopauzom smatramo poslednje spontano krvarenje iz materice nakon kojeg sledi izostanak menstruacije od najmanje godinu dana. Period u trajanju od oko pet godina pre menopauze i isto toliko godina posle menopauze nazivamo klimakterijumom – objašnjava dr Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije i akušerstva u čukaričkom Domu zdravlja “Dr Simo Milošević”.


Međutim, postavlja se pitanje kako žena da zna da je krvarenje izostalo ili je neredovno baš zbog toga što nastupa menopauza ili je u pitanju nešto drugo?

– Žena koja ima više od 40 godina, seksualno je aktivna, i do tada je imala uredne menstruacije, kod izostanka krvarenja prvo će posumnjati da je u drugom stanju. Međutim, šanse za trudnoću u tim godina su veoma male, ali je ipak moramo sa sigurnošću isključiti. Ako se ustanovi da nije, prirodno se nameće pomisao da se radi o izostanku menstruacije kao jednom od simptoma menopauze. Postoje i analize koje nepogrešivo govore da je žena na pragu menopauze. Najbolji izbor je da poseti svog ginekologa koji će joj otkloniti sumnje i eventualni strah da “nešto nije u redu” – savetuje naša sagovornica.


Generalno je veoma važno da žena redovno odlazi na ginekološke preglede, a posebno u ovom veoma delikatnom periodu. Tu će dobiti odgovore na mnoga pitanja koja je muče – kako da sačuva zdravlje, vitalnost, vitkost, seksualnost i slično.


– Učestalost poseta ginekologu je individualna, ali se bitno ne razlikuje od broja poseta u ranijim periodima života. Obavezno je redovno raditi kolposkopski pregled i papanikolau bris, ginekološki i ultrazvučni pregled male karlice, pregled dojki i po potrebi osteodenzitometriju – kaže doktorka Kostić.


Prebroditi leto
Menopauza nosi sa sobom brojne propratne tegobe koji mogu da budu veoma mučne za ženu. Napadi vrućine su samo jedna od njih, što može da bude naročito neprijatno tokom leta.


– Pošto su žene u menopauzi osetljivije u mnogim situacijama nego što je to u mlađim godinama, takva je situacija i kada su spoljašnje temperature znatno visoke. Ono što je pre svega važno jeste izbalansirana ishrana, češći a manji obroci, dosta tečnosti, najbolje voda i sveže ceđeni sokovi. Žene u menopauzi bi trebalo da leti izbegavaju tešku hranu, testa i slatkiše, gazirane i zaslađene napitke. Preporučuje se što češći boravak u prirodi, na čistom vazduhu, dok zatvorene prostorije treba izbegavati. Garderoba treba bude od prirodnih materijala i slojevita, jer talase vrućine često prati obilno znojenje a nekada i osećaj hladnoće posle toga – kaže naša sagovornica.


Simptomi
Osim prestanka menstruacije i preznojavanja (valunzi), menopauzu obično prati čitav niz simptoma koji su posledica poremećaja ravnoteže hormona. To su nesanica, neraspoloženost, promenljivo ponašanje, nedostatak volje, nepravilan rad srca, bolovi u zglobovima i mišićima, gubitak želje za seksom, bolni i neprijatni seksualni odnosi i niz psihosomatskih smetnji. Dugotrajni nedostatak ženskog hormona estrogena može da dovede i do raznih komplikacija, kao što su osteoporoza, sklonosti ka razvoju bolesti srca i mozga, što se može završiti infarktima ovih organa.


Šta pomaže
Promena životnog stila može da ublaži negativne simptome menopauze. Savetuje se promena načina ishrane koja podrazumeva smanjenje unosa hrane, izbegavanje začinjene hrane, kafe i napitaka koji sadrže kofein, alkohola, redukcija slatkiša i masnoće. Kod učestalih napada vrućine mogu da pomognu vežbe disanja.


– Akutne simptome menopauze treba lečiti, a efikasnom se pokazala hormonska supstituciona terapija. Kroz ovu vrstu terapije organizmu se nadoknađuje nedostatak hormona estrogena i progesterona. Ipak treba biti veoma oprezan u primeni ove terapije, kako bi se izbegle moguće nuspojave i komplikacije – ističe doktorka Kostić.


Ona takođe dodaje da se u praksi koriste i dijetetski suplementi koji mogu da imaju povoljne efekte na simptome menopauze. Prema njenim rečima, dobro je da preparat u sebi ima izoflavone, supstance koje deluju slično estrogenu.


– Postoje dokazi da je uzimanjem izoflavona moguće znatno ublažiti mnoge neugodne tegobe koje prate klimakterijum kao što su potištenost, nesanica, glavobolja, razdražljivost, nervoza, povećana osetljivost grudi, talasi vrućine, noćno znojenje i suvoća vagine, ali i unaprediti ukupni kvalitet života. Kada je nivo estrogena u organizmu nizak, kao što se dešava tokom menopauze, izoflavoni ublažavaju simptome njegovog deficita. Ali izoflavoni takođe ublažavaju efekte estrogena na ćelije ili kožu kada je nivo hormona visok, smanjujući rizik za nastajanje estrogen zavisnih tumora – objašnjava doktorka Kostić.


Podrška okoline
Od velikog značaja u savladavanju problema s kojima se žene suočavaju tokom prolaska kroz menopauzu jeste i psihološka i emocionalna podrška porodice. Njeno samopouzdanje je tada narušeno, osetljiva je, depresivna, nervozna…


– Osnova samopouzdanja svake osobe je porodica i zato tu svaka žena u menopauzi treba da ima najveću podršku, da bude voljena i prihvaćena sa svim svojim trenutnim promenama ponašanja i raspoloženja. Treba izbegavati neprimerene komentare, čak i šale na račun godina, fizičkog izgleda, kilaže i simptoma koji prate menopauzu, jer to može dodatno da poljulja njeno samopouzdanje i da je povredi – kaže doktorka Kostić.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Cimet ublažava menstrualne bolove

Cimet ublažava menstrualne bolove

Ljepota.ba 21.07.2010 14:53



Cimet je od davnina poznat kao izuzetna biljka koju narodna medicina koristi u velikom broju svojih pripravaka

Osim što se pokazao kao izuzetan lijek u borbi protiv svih problema sa probavnim sistemom i želucem, on se također koristi i kao sredstvo protiv bolova i tegoba za vrijeme menstruacije.

Sa 3 dl vruće vode prelijte oko 1cm korice cimeta. Ostavite da odstoji oko 15-ak minuta. Dobijeni napitak procijedite i dodajte jednu malu kašičicu meda. Ovaj pripravak uzimajte 2-3 puta na dan, nakon čega ćete osjetiti znatno olakšanje i nestajanje menstrualne napetosti i bolova.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Uzrok bolnih menstruacija

Uzrok bolnih menstruacija

Sheportal 30.07.2010 22:25



Uzrok bolnih menstruacija je u jakom grčenju materice. Kako se uspešno rešiti menstrualnih bolova ili kako barem olakšati te dane u mesecu!?

Bilo kakvo kretanje, pogotovo umjereno, zbog jakih grčeva vjerojatno vam neće ni goditi, ali će se pobrinuti za povećani protok krvi i općenito bolje osjećanje. Također, seks za vrijeme menstruacije je odličan izbor, orgazam će vas dovesti u dobro raspoloženje i barem privremeno odkloniti bol. Preporučamo vam da probate plivanje, hodanje ili biciklizam.

Vježbe će prokrviti zdjelicu, te će se zbog toga vjerojatno smanjiti razina prostaglandina, hormona koji je jedan od glavnih uzročnika menstrualnih grčeva. Važan dio vježbe, koji će smanjiti bol i menstraualne grčeve te utjecati na smanjenje razine stresnog hormona je osvježenje i opuštanje, pri kojem je ključno duboko disanje.

Hormonska kontracepcija i ostali lijekovi

Iako kontracepcijske pilule imaju neke neželjene nuspojave, liječnici ih nerijetko propisuju ženama koje se suočavaju s bolnim menstruacijama. Zbog hormona koje sadrže imaju koristan učinak u smanjenju bolne menstruacije, pa su mnoge žene vrlo zadovoljne, jer osim nestanka boli i menstruacije im nisu toliko obilne i duge.

ad65f577a789284ff6c54880e2efc0f2.jpg


Naravno, također možete pokušati s normalnim tabletama za ublažavanje bolova. To znači da ne čekate stvarno jaku bol i grčeve pri kojima se ne možete pomaknuti, ukoliko već poznajete svoje tijelo, nego čim bolovi počnu uzmite tabletu. To će spriječiti da se razviju jači bolovi i grčevi.


Potražite pravi položaj za odmaranje

Pokušajte sve položaje kako bi si olakšale bolnu menstruaciju. Nekim ženama je lakše u ležećem položaju, drugima olakšava skupljeni položaj u kojem privuku koljena k sebi, odnosno položaj fetusa. Ponekad
pomaže i nježna masaža trbuha, koja može ublažiti grčeve. Pri suočavanju s bolovima u trbuhu čiji uzrok ne mora biti samo menstruacija pomaže i stavljanje toplog ručnika ili termofora s toplom vodom koji si položite na trbuh.

Posegnite za prirodnom pomoći

Za bolne menstruacije postoje i neke preporuke koje uključuju prirodne supstance. Internetska stranica Ayurveda-nithi.si tako preporuča vitamin B i limunsku travu, koje sprječavaju bolne grčeve. Možete pokušati i s čajem od crnog ribiza, koji u osnovi pomaže opuštanju mišića. Travari pri bolnoj menstruaciji savjetuju čaj jasmina i kamilice.





 
Natrag
Top