Žensko zdravlje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
Stručnjak za zdravlje žena dr Lisa Earle: Ovo je prvo što svaka žena treba primijeniti u menopauzi!

woman-thinking-with-cup-tea_1098-2369-696x39810f6cb363bb52e66.jpg


Hrana ima ogromnu moć da pomogne u iscjeljenju tijela, a ono što biramo jesti, jedan je od najvažnijih faktora koji možemo kontrolirati u životu. Konzumacija pravilnih i zdravih namirnica može zaista promijeniti izgled i osjećaj, a posebno je od koristi tijekom menopauze.

Pravilna prehrana ima snažan utjecaj u vraćanju ravnoteže. Stručnjak za zdravlje žena, dr Lisa Earle, koja je na ovu temu napisala i knjigu, otkriva nam koje namirnice bi žena trebala jesti, a koje izbjegavati. Ona nastoji savjetima pomoći ženama da se osjećaju bolje tijekom ovog perioda.
“Hrana ima ogromnu moć da pomogne u iscjeljenju tijela, a ono što biramo jesti, jedan je od najvažnijih faktora koji možemo kontrolirati u životu”, kaže Lisa.
“Konzumacija pravilnih i zdravih namirnica može zaista promijeniti izgled i osjećaj, a posebno je od koristi tijekom menopauze”.

Fitoestrogeni

Ono što ona preporučuje je unos fitoestrogena, koji osiguravaju tvari slične estrogenu, koji se prirodno javljaju u biljkama. Fitoestrogeni pomažu u ublažavanju mnogih simptoma menopauze, ali su i sami ukusni i hranljivi.
Sojino mlijeko i sojino brašno, sjemenke lana, sjemenke bundeve, sjemenke sezama, sjemenke suncokreta, celer i zeleni grah sadrže fitoestrogene.

Izbjegavajte šećer

Ako ste ljubitelj slatkiša, ova informacija vam se neće svidjeti, ali ukoliko posegnete za nekim slatkišem, to će pokrenuti nagli porast razine glukoze u krvi, a nakon toga slijedi nagli pad.
Tijekom menopauze, niska razina šećera dovodi tijelo do pretvaranja viška energije u masti, što će dugoročno povećati rizik od dijabetesa tipa 2.
Bolja opcija je da odaberete orašaste plodove, sjemenke ili svježe voće kao grickalice kako biste obnovili energiju.

Kalcij i vitamin D

Da biste nadoknadili gubitak gustoće koštane mase, važno je da jedete hranu bogatu kalcijem i vitaminom D.
Dobri izvori vitamina D su punomasni mliječni proizvodi, sojino mlijeko, šampinjoni, cijeđena naranča. Mliječni proizvodi, kelj, špinat, kupus i sezam su odlični izvori kalcija.

Zdrave masti

“Zagovornik sam zdravih masti trideset i više godina, a „dobre“ masti su posebno važne tijekom menopauze jer mi zapravo stvaramo naše hormone iz kolesterola”, kaže ona.
Avokado, orašasti plodovi i sjemenke kao što su chia i sjemenke lana su dobar izvor kvalitetnih dobrih masti.“ zaključuje Lisa.

(stil.kurir)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
Svaka žena u menopauzi treba da jede ovo seme: 9 zdravstvenih problema kao rukom odneseni!

Donosimo vam velike razloge zašto semenke bundeve treba da uvrstite u svoju redovnu ishranu

197405_profimedia0295835115_ls051e8338a8ce35f4.jpg


Semenke bundeve se od davnina koriste u medicinske svrhe zbog izuzetno korisnig svojstava za zdravlje. Bogate su magnezijumom, kalcijumom, kalijom, gvožđem, cinkom, vitaminom K i omega 3 masnim kiselinama.

Takođe, sadrže aminokiselinu triptofran koja stvara serotonin- hormon sreće koji utiče na dobro rasploženje i kvaliteniji san.

Izuzetno su korisne za žene u menopauzi kod kojih dolazi do osteoporoze usled nedostatka vitamina D i cinka. U upravo semenke bundeve su jedan od najbogatijih izvora cinka, minerala koji jača kosti.

Najzdravije je da jedete sirove semenke bundeve, jer termičkom obradom uništava se sva njihova vrednost.

Ukoliko nemate problem sa težinom, dozvoljeno je da dnevno pojedete do 100 grama semenki bundeve, a ako patite od prekomerne težine ograničite se na 30 grama dnevnog unosa semenki.

Kalorične su, te se ne preporučuju u večernjim obrocima. Ali ako patite od nesanice, nutricionisti savetuju da sat vremena pred spavanje namažete krišku hleba sa medom i dodate mu semenke bundeve. To će pomoći da se smirite nervni sistem i opustite telo.

Pomažu u borbi protiv raka

Studija koju su sproveli španski naučnici pokazala je da semenke bundeve sadrže spojeve koje se uspešno bore protiv ćelija raka.

Još jedno istraživanje, ovog puta nemačkih naučnika, potvrdilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke.

Jačaju imunitet

Osim što obiluju magnezijumom, semenke bundeve su bogati izvor i cinka, što pomaže pri regulaciji imunog sistema, pa tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripa.

Ublažavaju simptome menopauze

Regulišu napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Stoga, odličan su prirodni način da podignete raspoloženje i ublažite simptome menopauze.

Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog ( HDL ) holesterola i regulišu krvni pritisak.

Smanjuju holesterol


Istraživanja su pokazala da semenke bundeve mogu da smanje loš holesterol za 13 odsto, a nivo ukupnog holesterola za 10 odsto.

Takođe smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa

Ustanovljeno je da su delotvorne u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na inzulin. Pune su zdravih nezasićenih kiselina. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Dobre za mršavljenje

Bogat su izvor vlakana i proteina, materija koje su ključne kod mršavljenja. Samo 30 grama semenki bundeve ima oko 5 grama proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, treba biti umeren jer šoljica semenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti.

Olakšavaju artritis

Semenke bundeve imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa, tvrde naučnici.

Osobe koje boluju od artritisa, treba da jedu oko 30 rama semenki bundeve dnevno kako bi olakšali simptome.

Sprečavaju nastanak osteoporoze

Odličan su izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju.

Samo četvrtina šoljice semenki bundeve sadrži čak 17 odsto preporučene dnevne vrednosti cinka.

(Stil.Kurir)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
10 psihičkih promena koje prethode menopauzi: Niste lude, samo starite!

Sve je u vašoj glavi. Starenje nije bauk, dešava se svima nama. To što ulazite u menopauzu ne znači da morate da prestanete da živite

169427_shutterstock-323422349_lsa316fa99d2c799ae.jpg


Niko nije rekao da je život jednostavan. Ponekad, mi žene, doživljavamo trenutke u kojima mislimo: "Da li je to stvarno moj život?" Ali možda tek doživljavate žensku krizu srednjih godina.

Ako mislite da ste upali u žensku krizu srednjih godina, ne brinite. Zapravo, ako iskoristite ovu tzv. krizu u svoju korist, možete se motivisati da postignete ono što ste hteli, ali niste imali priliku ili ste se previše uplašili.

Možda ste hteli da postanete glumica, ali ste se plašili da odete na audiciju ili niste ušli u program koji ste hteli. A sada, osećate se nepotpuno, što je normalno. Naravno, možda ste malo stariji i mislite da je prekasno, da je vaš život gotov. Pa, pre svega, nikada nije prekasno, a vaš život ne završava sve dok to ne dopustite.

Kriza srednjih godina kod žena – kako znati da li ste zapravo upali u nju

Znate, imala sam par mentalnih i emocionalnih slomova, a nisam još napunila čak ni trideset. Dakle, verujte mi, to se može dogoditi bilo kome, u bilo kojem dobu. Iako je život lep i ima neverovatne trenutke, donosi i mnogo izazova, piše Love panky.

Sada je vreme da učinite ono za šta ste konačno shvatili da vam nedostaje u vašem životu. Ali prvo, vreme je da shvatite šta se stvarno događa. Da li je to kriza srednjih godina? Da li je to rad hormona? Ko zna, ali ovde su znakovi koji će vam pomoći da shvatite. To se događa svima nama.

Vaši hormoni imaju mnogo veze sa ovim

Postoji razlika između muškaraca i žena kada je reč o krizi srednjih godina. Žene mogu doživljavati krizu srednjih godina zbog jakog uticaja hormonskih promena u telu, budući da se približava menopauza.

Naravno, ako još niste u tom periodu, to bi moglo biti zbog opšte faze života i pritisaka koji dolaze s njom.

Vaš mozak dvostruko radi noću

Možda ne možete spavati noću ili se probudite nekoliko puta tokom noći. Možda razmišljate o stvarima koje niste učinili u životu ili o stvarima koje želite promeniti. Ovo nije nužno loša stvar ako koristite te misli da se zapravo promenite i napredujete u svakom pogledu.

Međutim, takođe biste trebalo da znate da se to može pripisati i promenama povezanim sa menopauzom.

Osećate se kao da ste van kontrole

Niste sigurni šta vam se događa, osećate se kao da ste poludeli. Možda zaboravljate stvari koje obično ne zaboravljate, osećate ljutnju ili jednostavno želite da plačete.

Kriza srednjih godina i zdravlje

Zavisno od vašeg doba, možda ćete imati promene u telu dok se bližite menopauzi. Dakle, zbog toga imate osećaj da gubite razum.

Zabrinuti ste za svoje zdravlje

Nikad niste primetili taj mladež na ramenu i sada mislite da je to rak. Zapravo ste prilično sigurni da je rak. Razumem. Iza vas su vremena kada niste brinuli o svom zdravlju i bližite se godinama u kojem se stvari počinju pojavljivati.
Ali samo zato što ste u kasnim tridesetim ili četrdesetima, ne znači da je vaš život gotov. Uopšte!!! Da, budite svesni svog zdravlja, ali stavljanje sebe pod stakleno zvono znak je krize srednjih godina kod žena.

Ne vidite svetlu budućnost

Postoje slučajevi u kojima svi mislimo da nam budućnost neće biti toliko sjajna. Ali sada kada ste stariji, možda imate partnera i decu, osećate da vam je život u osnovi isplaniran, što može biti zastrašujuća realizacija. To takođe može biti znak da patite oddepresije.

Ali, život nije statičan. Možete ga skroz promeniti ako to želite!

Osećate bol

Ovo može zvučati čudno, ali na neki način, to je kao da tugujete. Možda ne znate tačno šta ste izgubili, ali duboko u sebi osećate duboku tugu.
Ako osećate gubitak, treba da razmišljati i viditi što mislite da ste izgubili u životu. Iluzije?

Prestali ste da brinuti o svom izgledu

Osećate da više nema nade za vas. Naravno, bili ste atraktivni u dvadesetim godinama i dalje, ali sad ste stariji i osećate da treba odustati. Kada prestanete da vrednujete svoj izgled, to je čvrsti znak da prolazite kroz krizu.

Osećate da ste stariji

Pa, nažalost, to je neizbežno. Svi smo stariji. Ali upravo sada, vidite sve bore na licu koje su mnogo jasnije. Gledate se u ogledalu i razmišljate: "Gde je sve to vreme otišlo?" Međutim, ovo vam neće pomoći u krizi.

Iskustvo i sreća

Spustite ogledalo prema dole jer se starenje događa svima nama, to nije nešto što možete promeniti, već to treba da prihvatite i iskoristiti za duhovni razvoj. Starenje tela ima svoju dublju svrhu.

Ne želite seks

Sada vam se seks čini nepotrebnim. Taj smanjeni seksualni nagon mogao bi se pripisati i hormonskim promenama. To bi također mogao biti znak da ste blago depresivni ako se ne osećate kao da ste u potpunosti intimni sa svojim partnerom.

Postali ste mentalno stari

Nekad ste bili puni duha, ali sada ostajete kod kuće, ignorišete prijatelje i nazivate se starom damom. Ali, to nije tačno. Ako sebi dopustite da mislite da ste stari, tada zapravo radite na tome da postanete stariji. Ako se prema sebi odnosite kao prema starijoj ženi, postaćete starija žena.

Ne osećate nikakvo uzbuđenje

Kad ste bili mlađi, bili ste divlji. Zabavljali ste se do jutra, sretali ste nove i zabavne ljude i niste sutradan brinuli zbog posla. A sada su se stvari promenile.

Više niste ta osoba. Zapravo, mislite da ste izgubili osećaj uzbuđenja u svom životu. Ali niste. Vi jednostavno treba da promeniti svoje stavove o tome što je uzbudljivo.


Sve je u vašoj glavi

Vi stvarate krizu u glavi. Da, stariji ste, ali i svi ostali su. Doslovno, ne postoji niko na planeti ko ne stari. Svu paniku ste sami stvorili. Vi ste osoba koja ne vidi pozitivan uticaj starenja.

Postali ste mudri, znate šta vam se sviđa, znate svoja ograničenja. To dolazi samo sa iskustvom.

(Stil.kurir.rs)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
Malo poznati uzroci poremećaja hormona u ženskom organizmu

sea-2593344_960_720-696x3984c4a9e0bb80b2cb5.jpg


Ženski problemi su u porastu. Između 40% i 60% žena u zapadnom svijetu pati od predmenstrualnog sindroma. Osim toga, ogroman broj žena pati od niza problema koji su povezani s ranom menopauzom. Nešto ozbiljno se događa.

Postoje čvrsti dokazi da cijeli niz faktora iz našeg života utječe na balans hormona u organizmu koji je neophodan za zdravlje.

Nedostatak progesterona

Prema istraživanjima, mnoge žene u svojim 30-im godinama (ponekad čak i prije) povremeno ne ovuliraju tijekom menstrualnog ciklusa. Bez ovulacije ne stvara se corpus luteum (žuto tijelo) koje luči hormon progesteron.
Zbog nedostatka ovog hormona u ženskom organizmu narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona. Dominacija estrogena nad progesteronom povlači za sobom cijeli niz problema.
Simptomi nedostatka progesterona su:

  • ispadanje kose
  • kronični umor
  • valovi vrućine, nesanica
  • neredovita menstruacija, neplodnost
  • urogenitalne infekcije
  • dobivanje na težini, žudnja za slatkišima,
  • usporeni rad metabolizma
  • glavobolja i migrena
  • promjene raspoloženja, iritabilnosti, depresija, napadaji panike
  • vrtoglavica, loša koncentracija, zaboravljivost
  • smanjen libido
  • inkontinencija (povremeno „bježanje“ mokraće)
  • palpitacije (preskakanje srca)
  • rak maternice, policistični jajnici, miomi
  • osteoporoza
  • gubitak koštane mase
Ako imate 3 ili više od ovih simptoma postoji velika mogućnost da je balans estrogena i progesterona u Vašem organizmu poremećen.

Progesteron i stres

Progesteron je usko povezan sa stresom. Stres i loša prehrana mogu poremetiti ovulaciju. Kada ovulacija izostaje, u organizmu nastaje manjak progesterona. Zbog nedostatka progesterona smanjuje se stvaranje antistresnih hormona.
Nedostatak antistresnih hormona još više pogoršava stres koji ponovno uzrokuje izostanak ovulacije. Na takav način se stvara začarani krug.

Xeno-estrogen – lažni estrogen u našoj prehrani

Disbalansu estrogena i progesterona u organizmu doprinosi i svijet u kojem živimo. Okruženi smo mnoštvom petrokemijskih derivata. Oni se nalaze u zraku, hrani i vodi, uključujući pesticide i herbicide, proizvode od plastike i poliklorirane bifenile.
Ove supstance sadrže lažni estrogen – takozvani xeno-estrogen – koji se lako apsorbira i taloži u masnim tkivima. Naprimjer, često konzumiranje gaziranih napitaka iz plastičnih boca može prouzrokovati dominaciju estrogena u organizmu.
Xeno-estrogen je vrlo teško izbaciti iz organizma. Ova kemikalija, iako je strana našem tijelu, oponaša estrogen i upleće se u prirodnu biokemijsku aktivnost organizma.
Opširna istraživanja koja se trenutno provode u svijetu, razotkrivaju ozbiljnost situacije koju su uzrokovali pseudo-hormoni. Otkrivena je 51 vrsta xeno-hormona svaki od kojih je sposoban izazvati brojne probleme u organizmu.
Pseudo-hormoni štete na samo ženama. Nedavna otkrića svjedoče o tome da se proizvodnja spermatozoida kod muškaraca u zadnjih 70 godina smanjila za 50%. Ovu činjenicu povezuju s lažnim hormonima, koji također mogu uzrokovati rak prostate i dojke, genitalne deformitete te neurološke poremećaje.

Dijagnostika i liječenje

Pravilna dijagnostika je ključna za rješavanje bilo kojeg zdravstvenog problema. Ako imate simptome hormonskog poremećaja, obratite se liječniku. (Hormoni su komplicirana stvar, a osim toga mnoge bolesti imaju slične simptome).
Prije nego što započnete liječenje konvencionalnim ili alternativnim metodama, morate točno znati što se događa u Vašem organizmu. Najčešće će doktor saslušati o Vašim simptomima i predložiti da napravite krvne pretrage da bi ustanovili razinu hormona u organizmu.
Ako naiđete na nerazumijevanje liječnika (što se često događa), budite uporni i nastojte da vam da uputnicu za pretragu hormona. Konvencionalno liječenje hormonskih poremećaja uključuje hormonsko nadomjesno liječenje sintetiziranim hormonima koje ima veliki rizik za zdravlje.
Objavljena je studija prema kojoj je otkriveno da redovita upotreba sintetskih hormona uzrokuje kardiovaskularne bolesti, rak i smrtnost kod žena. Zbog toga u zadnje vrijeme sve više žena traži prirodno rješenje tegoba povezanih sa predmenopauzom i menopauzom

Alternativno liječenje

Alternativno liječenje hormonskih poremećaja najprije uključuje analizu i kompletno poboljšanje kvalitete života. Pravilna prehrana, tjelovježba, izbjegavanje stresa i pravodoban odmor čine čuda kada je riječ o hormonima.
Kao što smo spomenuli prije, dva osnovna razloga hormonskih poremećaja su stres i prehrana, zbog toga preporučujemo da glavnu pažnju usmjerite na to.
Osim toga, dostupne su prirodne kreme s prirodnim progesteronom koje mogu pomoći kod manjka progesterona u organizmu. Uobičajeni sastojci takvih krema su soja i divlji yam.
Kod hormonalnih poremećaja mogu se koristiti i dodaci prehrani na bazi mace, konopljike, sibirskog ginsenga, sladića, poljske preslice i kineske anđelike.

(Alternativa-za-Vas)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
5 vitamina koji svaka žena treba da pije

pill-3069032_1280.jpg


Vitamini su neophodni čoveku da bi održao normalan život. Oni regulišu sve procese u telu, odgovorni su za pravilno funkcionisanje srca i mišićno-skeletnog sistema, mladalačku kožu, lepotu kose i noktiju. Svi potrebni vitamini mogu se dobiti iz hrane sastavljanjem uravnotežene ishrane ili možete sebi olakšati i uzimati ih u obliku dodataka ishrani (samo nakon konsultacija sa lekarom).

Ovoga puta, govorimo o pet vitamina koji su ženama potrebni za lepotu i zdravlje.

Vitamin B6

Jedno od ključnih svojstava vitamina je da katalizuje proizvodnju ženskog hormona estrogena (jednog od najvažnijih hormona za lepotu i mladost). Otprilike do 30. godine njegova prirodna proizvodnja u telu primetno usporava, zbog čega koža gubi tonus, elastičnost i prirodni sjaj, pojavljuju se prve bore. Pored sposobnosti da stimuliše prirodnu proizvodnju estrogena, vitamin B6 normalizuje „građevinsku“ funkciju tela: stimuliše regeneraciju ćelija i štiti ih od oštećenja.

Vitamin C

Askorbinska kiselina, svima nama poznata od detinjstva, ne samo da pomaže u jačanju imunološkog sistema, već igra važnu ulogu u održavanju lepote kože i kose. Vitamin C je prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja slobodnim radikalima i usporava proces starenja. Pored toga, stimuliše proizvodnju glavnog proteina mladosti – kolagena.

Vitamin E

Ovaj vitamin topljiv u mastima nepravedno se zanemaruje, iako kao prirodni antioksidans ima brojne prednosti za kožu, uključujući zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima, sposobnost borbe protiv pigmentacije od ultraljubičastih zraka, a takođe poboljšava tonus i ten kože. Budući da je vitamin E u stanju da zadrži hidrataciju u gornjim slojevima kože (ne sme se mešati sa zadržavanjem tečnosti u telu, što dovodi do stvaranja edema), on će biti pravi spas za one koji imaju suvu kožu.

Vitamin D


Glavna funkcija vitamina (koji se donedavno smatrao jedinim) je održavanje zdravih kostiju i vezivnog tkiva. Promoviše apsorpciju kalcijuma iz hrane, pomaže aktivnim supstancama da prodru u koštano tkivo, čineći ga jačim. Krajem devedesetih, kako se zapadna medicina zainteresovala za proučavanje problema mentalnog zdravlja, postalo je jasno da adekvatni nivoi vitamina D u krvi pružaju efikasnu prevenciju depresije. Istraživanje direktno povezuje proizvodnju hormona sreće serotonina sa prisustvom vitamina u telu.

Vitamin PP

Nega kože i borba protiv bora svakako su važni, ali ne zaboravite na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Bolesti srca i dalje su na prvom mestu po stopi smrtnosti, pa vredi razmisliti o njihovoj prevenciji, čak i ako ste sada potpuno zdravi i mladi. Vitamin PP reguliše nivo holesterola, sprečava stvaranje vaskularnih plakova, poboljšava protok krvi i jača srčani mišić.

harpersbaazar.rs/zenskikutak.rs
 
Natrag
Top