Zasto u ovom svetu postoji toliko lukavih, nepostenih i kvarnih ljudi?!

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
ALEKSIJE D.@ pa kakav si ti komuništa sa ovakvim stavom?, šalim se donekle.
Sa ovakavim stavom da je prava priroda čoveka loša ne bi se složili mnogi prosvetitelji , marksisti i humanisti. Oni smatraju da su kultura i civilizacija (privatni posed) pokvarili čoveka a da je on u biti dobar .

Član
Učlanjen(a)
25.09.2010
Poruka
178
rollmilan slazem se. Covek kada se rodi, osim nasledjenih osobina koje poseduje, je u sustini tabula rasa i okruzenje u kome odrasta utice na formiranje njegovih vrednosti, stavova, koncepcije sveta, drugih ljudi.....

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
13
Cisto da razjasnim, ovom temom ne generalizujem sve ljude da su losi, svi mi imamo mane i vrline, ali isto tako morate priznati da je danas svet mnogo vise pokvareniji, nego sto je to bilo pre 20 godina...Izgubljeno je neko osnovno vaspitanje, nepravda je sve vise prisutna kao i opasnost koja vreba na svakom cosku, nigde nismo sigurni.
Kazu da dobro i lose uvek treba da idu jedno uz drugo kako bi ljudi imali mogucnost izbora i sve je to u covekovoj glavi koju ce stranu izabrati. Medjutim, danas se sve preokrenulo, ljudi kao da se trude da budu sto zlobniji i neposteniji, jer izgleda da takvi prolaze i to se smatra dobrim, dok dobri, povuceni i posteni ljudi se smatraju glupim i naivnim, takve osobine spadaju u mane, a ne u vrline kao sto bi trebalo da bude, koliko sam ja primetila. Sve vise se gaze drugi ljudi kako bi ti pokvareni ostvarili svoje ciljeve, nema vise solidarnosti. A mislim da niko od nas ne trazi mnogo: samo dobre, iskrene i postene ljude koji se bave svojim zivotima, vode racuna o svom dobru i dobru svojih bliznjih. Svako od nas treba da tezi ka tome da bude sto bolji covek, jer onda bi svet bio mnogo bolje mesto za ziveti...

Dodato posle 6 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Eto, imate u primeru korisnika 100dinara koliko nasa zemlja zaostaje u ponasanju i kulturi, samo uzmite u obzir nase filmove, nijedan danasnji srpski film ne moze da se snimi, a da nije prepun psovki i koje kakvih gluposti...Nema vise filmova iz kojih mozemo da izvucemo neku pouku...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
rollmilan slazem se. Covek kada se rodi, osim nasledjenih osobina koje poseduje, je u sustini tabula rasa .....
Sa ovim se ne bih složio , ali kad bih razjašnjavao moj stav otvorio bih novu temu. Samo da kažem, čovek kad se rodi nije tabula rasa.
Cisto da razjasnim, ovom temom ne generalizujem sve ljude da su losi, svi mi imamo mane i vrline, ali isto tako morate priznati da je danas svet mnogo vise pokvareniji, nego sto je to bilo pre 20 godina...Izgubljeno je neko osnovno vaspitanje, nepravda je sve vise prisutna kao i opasnost koja vreba na svakom cosku, nigde nismo sigurni.
Kazu da dobro i lose uvek treba da idu jedno uz drugo kako bi ljudi imali mogucnost izbora i sve je to u covekovoj glavi koju ce stranu izabrati. Medjutim, danas se sve preokrenulo, ljudi kao da se trude da budu sto zlobniji i neposteniji, jer izgleda da takvi prolaze i to se smatra dobrim, dok dobri, povuceni i posteni ljudi se smatraju glupim i naivnim, takve osobine spadaju u mane, a ne u vrline kao sto bi trebalo da bude, koliko sam ja primetila. Sve vise se gaze drugi ljudi kako bi ti pokvareni ostvarili svoje ciljeve, nema vise solidarnosti. A mislim da niko od nas ne trazi mnogo: samo dobre, iskrene i postene ljude koji se bave svojim zivotima, vode racuna o svom dobru i dobru svojih bliznjih. Svako od nas treba da tezi ka tome da bude sto bolji covek, jer onda bi svet bio mnogo bolje mesto za ziveti...

Dodato posle 6 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Eto, imate u primeru korisnika 100dinara koliko nasa zemlja zaostaje u ponasanju i kulturi, samo uzmite u obzir nase filmove, nijedan danasnji srpski film ne moze da se snimi, a da nije prepun psovki i koje kakvih gluposti...Nema vise filmova iz kojih mozemo da izvucemo neku pouku...
Ne mogu reći da se ne slažem u vezi tvoje osnovne teze i u vezi solidarnosti samo mislim da filmovi nisu dobar primer , iz njih se itekako može izvući pouka (između ostalog i u vezi tvoje osnovne teze).

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Нисам рекао како је човек у природи лош или добар. Напросто, то је ствар природе у најбуквалнијем смислу. И бебе се отимају око сисе. Не постоји лоше понашање, да будем јаснији. Постоји само животиња у човеку а човек цивилизованошћу покушава да маскира своју праву суштину, дајући јој неко друго значење. Све што чинимо само су појавни облици урођеног.

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Kvaran se rodiš ili ne. Kvarne osobe žele drugima da napakoste,iako nemaju od toga nikakve koristi, znači, nema nikakve veze sa snalažljivošću i survivorom. Kvarna im je krv i takvi su uvijek i u svakoj prilici. Važno je znati sa kakvim ljudima imaš posla, i ne vjerovati im. Onda te ne mogu povrijediti.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Нисам рекао како је човек у природи лош или добар. Напросто, то је ствар природе у најбуквалнијем смислу. И бебе се отимају око сисе. Не постоји лоше понашање, да будем јаснији. Постоји само животиња у човеку а човек цивилизованошћу покушава да маскира своју праву суштину, дајући јој неко друго значење. Све што чинимо само су појавни облици урођеног.
Dobro, ali kako bi ti nazvao osobinu čoveka koji poput životinje uzima sve za sebe i ne ostavlja nikome drugome, i da li je ta osobina loša?

7AF

Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
664
Imam prilično godina i nisam našla odgovor na to pitanje.
Verovatno im je zadovoljstvo da budu takvi.
Neko ima još više godina, pa takođe nije našao odgovor na to pitanje.

Uvek je bilo i biće raznih ljudi. Ne kažu bezveze stariji i od mene čak "Sto ljudi, sto ćudi." Nisam od onih koji veruju da se ljudi radjaju dobri ili loše. Svi se radjaju, čisti, neiskvareni, dobri, ali ih porodica, okolina, društvo, iskvare ili ne. Upoznao sam ljude koji su se promenili, neki na bolje, neki na lošije, ali je na to uticalo ili obrazovanje i odrastanje ili novac ili društvo ili neke traume, ili rat, razaranja i sl... Zato mislim da ne treba ni generalizovati "Svi su pokvareni!"

Poslednja izmena:
Natrag