Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
nemamo mi kršćani ni elohima ni adonaja
ni išta tome slično
nama je Bog Jehova i amen
ova knjiga zasigurno neće u moje ruke
tako rekoh i ne porekoh
Knjiga Enohova kao i sve druge apokrifne starozavetne knjige, su nastale u vremenu Jevrejske istorije kada vise nije bilo proroka, posle 5 - 4 veka pre nove ere.
Pslednji prorok je bio Malahija.
Ove knjige nisu pisane pod nadahnucem, vec su to dela takozvanih ljudi Jevreja na koje je uticala mnogobozacka filozofija u vreme Helinizacije.
U biblijski kanon su usle samo knjige koje je Bog dao preko posvecenih ljudi, i on je vodio da te knjige danas i imamo kao skup koji nazivamo biblijom.
Reci da su neke knjige sakrivene od strane ljudi, je stav nepoverenja u Boga, gde je Bog u tom slucaju staranje o svojoj reci prepustio gresnim pokvarenim ljudima sa opasnoscu da oni sakriju rec Bozju i da ona nikada ne stigne u ruke obicnog naroda kome je potrebno spasenje.
Istina je sasvim suprotna ovome, Bog se starao o svojoj reci, on je vodio ljude da oforme kanon u kome su svcuvane sve knjige koje su proizvod Bozanskog otkrivenja, a sa druge strane cuvao da se u nju ne uvrste spisi koji nisu nadahnuti i koji su proizvod ljudskih filozofija.
Biblija koju danas imamo je kompletna Bozja rec koju su koristili Jevreji staroga zaveta, i Hriscani od prvog veka do danas.
Nisam siguran da li je apostol Juda govorio za samu knjigu Enohovu, da su navodno te reci zapisane u njoj.
Ako je taj citat uzet iz knjige koju je navodno napisao Enoh, onda bi trebalo da postoje reference, gde se taj stih nalazi, ali referenca nigde ne postoje, kao sto je prikazano na primeru:
"Али и за овакве пророкова Енох, седми од Адама, говорећи: Гле, иде Господ с хиљадама светих анђела својих" ( reference: 1 Мој. 5:18, Иса. 26:21, Дан. 7:10, Јевр. 11:5 )
Reference ispod samog ovog teksta odakle je on uzet ne postoje, a trebalo bi da pise "KNJIGA ENOHOVA ( to i to poglavlje i stih )
Sto se tice izeraza "SIN COVECIJI" on se spominje u knjizi proroka Danila, i moguce da je preuzeta iz nje.
"Видјех у утварама ноћнијем, и гле, као син човјечји иђаше са облацима небеским, и дође до старца и стаде пред њим.
И даде му се власт и слава и царство да му служе сви народи и племена и језици; власт је његова власт вјечна, која неће проћи, и царство се његово неће расути" ( knjiga proroka Danila 7. 13 - 14 )
Ako postoje reference da je te reci izgovorio sam Enoh, to opet ne mora znaciti da je autor knjige Enohove sam biblijski Enoh, vec da je on govorio odredjene reci, i da su one ostale u secanju, a kasnije zapisane u knjizi Enohovoj koju je napisao ko zna ko.
To je ono sto sam ja i tvrdio, da u apokrifnim knjigama postoje neki biblijski elementi, cak i izjave biblijskih licnosti iz starozavetne istorije, sto ne mora da znaci da su autori tih spisa same te biblijske licnosti.
Takodje, ne mora da znaci da je apostol Juda citirao reci iz knjige Enohove, vec Enohove reci koje su usmeno sacuvane, pa cak i da su zapisane, ponavljam - to ne mora znaciti da je autor knjige Enohove sam biblijski Enoh.
Ja licno ne prihvatam knjigu Enohovu kao Bozju objavu, jer u njoj ima mnogobozackih ucenja i filozofija, ideja o raju i paklu, itd..
Svako ima slobodnu volju da prihvati sta zeli, ali neka se moli Bogu da u svom zivotu primeni rec koja nam je vec data kao dovoljna za licno spasenje.
Pozdrav