I što ste na kraju mire000 zaključili za knjigu Henoka. Eto čitao sam je prije sat vremena po drugi puta - imam je inače u papirnatom izdanju. Vrlo je zanimljiva....pročitao sam par stranica vaše rasprave - isto zanimljivi komenatari...nego ta Jahserova kniga ima li igdje na naš jezik u pdf formatu ili je sve na engleskom.....
Moj zakljucak je ono sto sam i rekao, tu knjigu je napisao neko pod pseudonimom, tako sto je sakupio narodna predanja koja su se generacijama prenosila sa kolena na koleno kao sto je kod jevreja obicaj.
Sam Enoh jeste poucavao narod, ali nije nista zapisao.
Ta knjiga jeste korisna za citanje jer nam pruza neke informacije koje biblija nema.
Zapravo ona objasnjava dogadjaje iz 1. mojsijeve, recimo postaje nam jasno ko su 'sinovi Bozji' i da su to u stvari 'pali andjeli' to pise i u knjizi Jasherovoj cini mi se, a i septuaginta ovaj stavak prevodi sa: 'andjeli istinitog Boga'.
Knjigu Jasherovu mozes naci na internetu, ali ja nisam nasao prevod na srpski.
Ako ti treba link mogu ti poslati u PM.
Zanimljivo je i Tomino Jevandjelje koje je gnostickog porekla, i to je kod citanja odmah ocigledno, ali ona takodje pruza neke korisne informacije kada je u pitanju razumevanje Biblije.
Tamo se na primer kaze da Hriscani treba da svetkuju subotu...
Imao sam link sa skoro svim apokrifnim tekstovima i prevodom na srpski zajedno, pogledacu mozda nadjem, nije lose to procitati, ali je jasno da su vecinu tih knjiga pisali gnostici, mislim da postoji cak i neka zajednica danas koja ove spise drzi svetima i oni sebe smatraju izvornim Hriscanima...
Ustvari vidim da su neki i kasnije trazili knjigu Jasherovu, pa sam ja propustio da ostavim link ovde.
Zato ostavljam kome treba:
Kod:
http://www.sacred-texts.com/chr/apo/jasher/1.htm