Zašto se "Jude" vješaju?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Starost ni smrt se ne mogu improvizirati. Kako je živio, tako je umro.
A kako mi smemo da nagađamo? Nije li greh, na bližnjeg(Lutera) iznositi neistine. Možda se nekome ne sviđa taj čovek, ali ne bi trebalo iznositi ono što ne znamo.

Naravno, izbori su tu...pa po tome možemo procenjivati.

Ovde imamo dva izvora "protivu" Lutera. Oni se međusobno ne slažu. Po tome vidimo da sami isključuje jedan drugog...pa tako ostaje Historia od protstanata, zvanična verzija koja je jedinstvena.
Pa sad verovati sumnjivim izvorima koji su međusobno u ne saglasnosti ili jednom koji je kompaktan? Nije teško uvideti koji jebod ponuđenih najsigurniji i najverodostojniji.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
pa tako ostaje Historia od protstanata, zvanična verzija koja je jedinstvena.

Protestantsko izvješće „Historia

Ovo su opširno izvješće nakon Lutherove smrti sastavili pastori Johann Aurifaber, zapravo Johannes Goldschmied (oko 1519.-1575.), Justus Jonas (1493.-1555.) iz Hallea i dvorski propovjednik Michael Coelius ili Caelius (1492.-1559.), kako bi se suprotstavili glasinama o Lutherovoj smrti, koje su već kolale dok Luther još nije bio ni pokopan. Stoga se Coelius 20. 02. 1546. u svojoj pogrebnoj propovijedi u crkvi, gdje je Lutherov lijes bio izložen obrušio na „papiste“ (katolike) da šire „zle glasine“ o Lutherovoj smrti, „da je pronađen mrtav u svojoj postelji.“ Međutim, u Eislebenu u to doba više nije bilo katolika. U knjizi „Reformation I“ na str. 27. Ignaza von Döllingera (1799.-1890.) se prema pismima Georga Wizela navodi da je već 1533. u Eislebenu bilo „jedva deset katolika, i da zbog bojazni od Luterana nisu išli u crkvu“. Godine 1538. umro je posljednji katolik u Eislebenu.
-------------------------
Kao što vidite, priča o tome kako se je Martin Luther objesio, nije katolička izmišljotina nego istina koja je krenula od samih protestanata.

P.S. 1546., nije bilo telegrafa, nije bilo telefona, nije bilo mobitela, nije bilo interneta i nije bilo katolika u Eislebenu. Dakle, istinu o tome da se Luther objesio svjedoče upravo protestanti Lutherovog rodnog grada Eislebena. ;)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Historia je najbolji izvor jer nema protivutečnosti.

Protivnički izvori su nesaglasni sami sa sobom. Zato je i to dovoljno da se pokaže da oni ne vrede pomena

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nakon što se saznalo i u mjestu razglasilo da se Luther objesio, protestantski pastori sastavili priču (Historia) kako je "mirnoj Lutherovoj smrti" svjedočilo sedamnaestero svjedoka - :);) - i budali dosta.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Čuj..."izveštaj Građanina Mansfelda"...ne zna se ni da li je bio lekar ni da li je gradski pisar...ni sami izvori o njemu nemaju preciznu informaciju ko je...i to samo pretpostavljaju krajem XIX veka....

Znači u startu izvor o nekakvom "građaninu Mansfelda" (misterioznaoj ličnosti) za koju se ne zna ko je ni tri veka kasnije nego nagađa je izuzetno pouzdan svedok???

Odmah u startu pada u vodu i ovaj izvor. Da ne pričamo da se ovaj "misteriozni" u svom "izvešću" razlikuje i od "izvešća" Luterovog sluge....

Ko ovo što Željko iznosi, može lajkirati i poverovati....taj može verovati u leteće slonove.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Martin Luther: „Svijet me se zasitio, i ja njega.“ „Rastanak će se uskoro dogoditi. Ah, da sam Turčin kako bih se ubio …“ „Đavao ljude prvo zavede na neposluh pa zatim na izdaju kao Judu; zatim ih toliko baca u očaj da završavaju tako što se objese ili zadave. Jer đavlov glas ima tako strašan zvuk, da se ljude nakon nekog noćnog dijaloga s demonom sutradan pronađe mrtve, što se meni često moglo dogoditi.“

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ah kada bi nam Žeks, dao pun citat...Luterov..ono što sledi posle datog citata o ovome što je Luter govori, pa da vidimo kontekst. Da, bilo bi dobro, ali nema ni on.

Natrag