Zanimljivosti i dešavanja iz oblasti kulture i umetnosti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Statue stare 3.400 godina

Statue stare 3.400 godina

Mondo 16.03.2010 20:58



Arheolozi su našli dve velike statue od crvenog granita, na jugu Egipta, u hramu jednog od najmoćnijih faraona koji je vladao pre gotovo 3.400 godina.

Egipatsko Ministarstvo kulture 4navodi da je otkrivena statua visoka četiri metra koja predstavlja egipatskog boga mudrosti Tota i da je iskopan gornji deo statue faraona Amenhotepa Trećeg.

Statue su se nalazile u hramu u Luksoru, na zapadnoj obali Nila.


Arheolozi su krajem februara u istom hramu pronašli impozantnu glavu Amenhotepa Trećeg, napravljenu od granita. To je do sada najbolje očuvana skulptura lica Amenhotepa Trećeg ikada pronađena.


Amenhotep Treći, deda faraona Tutankamona, vladao je od 1387. do 1348. pre nove ere. Njegov hram je u velikoj meri uništen u poplavama, ali su arheolozi uspeli da iz ruševina spasu brojne antikvitete.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Izložba o Borislavu Pekiću

Izložba o Borislavu Pekiću

Glas javnosti 18.03.2010 10:39



Izložba posvećena srpskom književniku Borislavu Pekiću biće otvorena 25. marta u Kulturnom centru Srbije u Parizu, povodom obeležavanja 80 godina od rođenja tog pisca, saopšteno je iz Biblioteke grada Beograda.

U saopštenju se navodi da je ta izložba, prvi put priređena pre dve godine u Atrijumu Biblioteke grada Beograda, sada prevedena na francuski jezik i dopunjena novim plakatima.
"Izložba beleži sve važnije momente iz života i stvaralaštva Borislava Pekića, od detinjstva i porodičnih albuma do značajnih nagrada i priznanja", piše u saopštenju.
Tri knjige "Zlatnog runa" su prevedene i objavljene u Francuskoj, a cilj predstojeće izložbe jeste da se podstaknu francuski prevodioci i izdavači da objave i ostale Pekićeve knjige.
Izložbu prati i bogat katalog na francuskom i DVD sa francuskim titlom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dragana del Monako pevala u kairskoj operi

Dragana del Monako pevala u kairskoj operi
Alo 18.03.2010 10:32



Operska diva Dragana del Monako nastupila je pre dva dana u Kairu kao zvezda opere „Karmen“.

Ova prvakinja beogradske opere je pre dve nedelje otputovala u Egipat gde se ozbiljno pripremala za nastup u čuvenoj operi koju je na scenu postavio bivši baletski igrač i koreograf Abdel Moneim Kamel.
- U Kairu zaista vlada ogromno interesovanje za izvođenje „Karmen“, jer se na repertoar postavlja nakon punih 18 godina, tako da sam uzbuđena zbog časti koja mi je pripala - rekla je za „Stori“ operska diva.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najveće svetske trupe na Beogradskom festivalu igre

Najveće svetske trupe na Beogradskom festivalu igre

24 sata 18.03.2010 10:08



Beograd će još jednom biti centar plesnog sveta i mesto gde će se u najboljem izdanju prikazati najznačajniji koreografi i trupe modernog plesa. Ovog puta Sedmi beogradski festival igre počinje 9. aprila.

Među 11 predstava na festivalu, čiji je slogan „Pokret beskonačan”, domaća publika će imati priliku da prvi put vidi Balet Ženeve. Oni dolaze sa tri predstave koje će upravo u Beogradu imati svetsku premijeru, a potpisuju ih tri svojevrsna majstora igre i pokreta Saburo Tešigevara, Adonis Foniadakis i Sidi Larbi Šerkauji.
Da je Festival igre postao obavezna stanica svih velikih trupa, pokazuju i najave u svim svetskim medijima, ali i to što dolaze celovečernje plesne produkcije nacionalnih baletskih kompanija i plesnih trupa iz Italije, Belgije, Velike Britanije, Kine, Francuske, Izraela, Portugala, Holandije i Švajcarske.
Zanimljivo će biti da vidimo šta novo donosi miljenik ovdašnje publke Mauro Bigonceti. On i njegov AterBalleto dolaze sa dva sasvim nova naslova iz bogatog opusa – „Kao udisaj” i „Zemlja”. Oba izvođenja zakazana su za otvaranje Festivala igre 9. aprila u Sava centru.
Iz londonskog „Salderas Velsa” u Beograd stiže jedna od najtraženijih produkcija – „Bahok” – u koreografiji Akrama Kana, u izvođenju Nacionalnog baleta iz Pekinga. Ovaj koreograf sarađuje sa brojnim zvezdama, među kojima je i Žulijet Binoš. Izvođenje je 11. aprila u „Madlenianumu”.
Najzanimljiviji kolorit dolazi sa Blankom Li i njenom predstavom „Vrt uživanja”, koja je uspela da zavede publiku širom sveta. Treba podsetiti da je u pitanju dama koja je i glumica, ali i rediteljka, koja potpisuje kratki erotski film sa Viktorijom Abril. Predstava je na repertoaru 17. aprila.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Srbija na Sajmu knjiga u Lajpcigu

Srbija na Sajmu knjiga u Lajpcigu

RTV 18.03.2010 08:57



Srbija će danas, odmah po otvaranju Sajmu knjiga u Lajpcigu koji će okupiti oko 2.100 izdavača, biti predstavljena kao počasni gost sajma 2011. godine.

Tim povodom, na štandu Srbije, našu zemlju kao počasnog gosta idućeg sajma predstaviće direktor Sajma knjiga u Lajpcigu Oliver Cile (Zille), šef Organizacionog odbora ovogodišnjeg nastupa Vida Ognjenović i član tog odbora, upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić.
Prethodno će, u okviru foruma Mali jezici-velike književnosti nastupiti pisac Laslo Vegel, a potom i Laslo Blašković i Vladimir Arsenijević.
Uveče, u kafeu Gradske biblioteke, moderatorka Eva Kovolik (Eva Kowollik) sa Martin Luter Univerziteta Hale-Vitenberg, publici će približiti književnost Dragana Velikića, jednog od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca na nemačkom govornom području. Tokom razgovora Velikić će čitati delove iz svojih knjiga.
Drugog dana pred sajamskom publikom Saša Ćirić i Saša Ilić vodiće razgovor o Internet portalima kao mestu kritičkog mišljenja, a ljubiteljima knjige predstaviće se i Velikić, Vladimir Pištalo i srpski pisac iz Sarajeva Goran Samardžić.
Trećeg dana sajma u različitim forumima, svoje knjige čitaće i o njima razgovarati Pištalo, Vegel i Mirjana Novaković.
Iste večeri, u okviru posebnog programa "Balkanska noć" (Balkan nacht), koji će biti održan u jednom od najstarijih pozorišta u Nemačkoj, Union teatru Konevic (UT Conenewitz), nemačka publika imaće priliku da se upozna sa književnošću Vladislava Bajca, Ilića i Samardžića.
Tu će posebno biti predstavljen i predstojeći četvrti festival kratke priče "Kikinda šort" o kome će govoriti koordinator nastupa brojne autorske ekipe Srđan Papić, a pisci čitati svoje tekstove.
Poslednjeg dana Sajma, 21. marta, u okviru foruma Internacional i Mali jezici-velike književnosti nastupiće Papić, Arsenijević, Bajac i Mirjana Novaković.
Tokom sajma publika na našem štandu će, zahvaljujući posebnim dvojezičnim publikacijama, moći da se upozna sa srpskom književnom scenom i sa našim najznačajnijim piscima.
Na raspolaganju će im, takođe, biti i publikacija "Svetska baština -Srbija" upravo prevedena na nemački jezik u kojoj je bogato prikazana naša kulturna baština koja se nalazi na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dani srpske kulture u Kini

Dani srpske kulture u Kini

RTS 18.03.2010 22:18



Ministar kulture Nebojša Bradić sa kineskim kolegom Cai Vuom otvorio u Pekingu manifestaciju "Dani srpske kulture u Kini". Publika će između ostalog imati priliku da vidi izložbu pirotskih ćilima i smotru srpskog filma.

U Nacionalnom centru za scenske umetnosti u Pekingu svečano je otvorena manifestacija "Dani srpske kulture u Kini", uz poruku ministra kulture Srbije Nebojše Bradića da je svaki "susret sa prijateljima dragocen, posebno ovakav, kada postoji mogućnost da se prikaže sopstvena kultura".
Zajedno sa domaćinom, kineskim ministrom kulture Cai Vuom, Bradić je otvorio manifestaciju, koja će do 24. marta kineskoj publici pokazati i približiti naše folklorno i filmsko stvaralaštvo, kao i ono iz oblasti primenjene umetnosti.
Govoreći o programu kojim će biti predstavljena srpska kultura u Kini, Bradić je rekao da je bogatstvo našeg folklornog stvaralaštva uvek i svuda plenilo pažnju gledalaca.
"Nesumnjivo je da će i izložba pirotskih ćilima pokazati genij narodnog umetnika i autentičnost jednog regiona na jugu Srbije", dodao je ministar.
Osvrćući se na smotru srpskog filma koju će kineska publika imati priliku da vidi, Bradić je rekao da je film kao savremeni umetnički izraz, uspeo veoma dobro da poveže srpske reditelje i glumce sa kineskim gledocima.
"Mnogi filmovi iz Srbije već su osvojili naklonost nemalog broja ljubitelja pokretnih slika u Kini. Izbor filmova, koji će biti prikazani u sklopu 'Festivala srpske kulture', daće uvid u savremnu sliku života u Srbiji", napomenuo je Bradić.
Ministar kulture Srbije ocenio je da je tokom festivala kineske kulture u Srbiji publika imala izuzetnu priliku da upozna i usvoji bar mali deo kulturnog bogatstva Kine, po prostoru daleke, a po prijateljskim osećanjima Srbiji bliske zemlje.
"Sada nastavljamo započetu stvaralačku komunikaciju", rekao je Bradić, ističući da je predstavljanjem knjige ''Svetska baština Srbija'' srpska delegacija želela da ukaže na kulturno blago koje je UNESKO prepoznao kao izuzetno vredno nasleđe, stavljajući ga na svoju Listu svetske baštine.
Koncert ansambla "Kolo"
Bradić je napomenuo da je knjiga objavljena i na kineskom jeziku, u znak poštovanja prema kineskom čitaocu i sa posebnom zahvalnošću Kini za brigu o ugroženim spomenicima na Kosovu i Metohiji.

e8f9c82478bf89671aec1fec9a946554.jpg


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Večeras počinju „Dani komedije"

Jagodina 20. 03. 2010
Press

Večeras počinju „Dani komedije"


Tradicionalni, 39. pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije" počeće večeras u Jagodini, a otvoriće ga glumac Voja Brajović, savetnik predsednika Srbije.

1603-tanjug.jpg

Otvara festival... Predstavu „Dundo Maroje" izvešće Kruševačko pozorište

Početak festivala, koji će trajati do 27. marta, najaviće fanfare, a prvu predstavu, od sedam u konkurenciji za nagrade, posle svečanog otvaranja odigraće Kruševačko pozorište. Reč je o predstavi Marina Držića „Dundo Maroje", u režiji Kokana Mladenovića.
U narednih sedam dana za nagrade „Miodrag Petrović Čkalja", koju dodeljuje publika, i „Mija Aleksić", koju dodeljuje stručni žiri, takmičiće se pozorišta iz Beograda, Niša, Subotice, a glumci za statuete „Ćuran".
Repertoar od sedam predstava u zvaničnoj konkurenciji za nagrade predložila je selektor festivala, teatrolog i pozorišni kritičar „Politike" Ana Tasić, koja je i najmlađi selektor u istoriji „Dana komedije".
„Buba u uhu" Žorža Fejdoa, u režiji Olivere Đorđević i izvođenju Narodnog pozorišta Sombor, druga je predstava na festivalu.

Gledaoci će videti i predstave „Večera budala" Fransisa Vebera, u režiji Božidara Đurovića, u izvođenju beogradskog „Zvezdara teatra", „Gospođu ministarku" Branislava Nušića, u režiji Dušana Jovanovića, u izvođenju Narodnog pozorišta Niš, „Sviraj to ponovo, Sem" Vudija Alana, u režiji Marka Manojlovića, koju izvodi Beogradsko dramsko pozorište. „Glasine" Nila Sejmona, u režiji Olivere Đorđević i izvođenju Narodnog pozorišta Subotica, šesta je predstava koja će biti odigrana na „Danima komedije", a posle nje gledaoci će videti „Pevaj, brate" Stevana Koprivice, u režiji Slavenka Saletovića, u izvođenju „Favi teatra" iz Beograda.
Predstava „Žanka" Miodraga Ilića, u režiji Slavenka Saletovića, u izvođenju Pozorišta Slavija Beograd nije u konkurenciji za nagrade.
Predstave će ocenjivati publika i stručni žiri - glumac Tanasije Uzunović (predsednik), glumica Ljiljana Đurić i ispred grada domaćina vajar Marija Vulić.
Dobitnik Zlatnog ćurana za životno delo, najveće nagrade na festivalu, ove godine je glumac Petar Kralj.

(i. i.)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dima je odbranio autorstvo

Dima je odbranio autorstvo

Blic 22.03.2010 13:24



Život je proveo u senci jednog od najslavnijih francuskih pisaca, a nakon smrti postao je obična fusnota u istoriji književnosti. Uprkos tome što je bio koautor najpopularnijih priča na francuskom jeziku, ime Ogista Makea - osim nekolicine naučnika - svi su vrlo brzo zaboravili.

Ovih dana, međutim, tih i kreativan pisac iz senke, čija je ključna uloga u produkciji čuvenih romana Aleksandra Dime više od 150 godina bivala zanemarivana, konačno doživljava trenutak slave.

Film "L'autre Dumas" ("Drugi Dima") Safija Nebua, nedavno prikazan u francuskim bioskopima, baca novo svetlo na čoveka za koga poznavaoci kažu da je bio istinski tvorac "Tri musketara", "Kraljice Margo" i "Grofa od Monte Krista". Belgijski glumac Benoa Pulvorde igra Makea koji pokušava da nadmaši svog učitelja Dimu (u tumačenju Žerara Depardjea). Ova filmska mešavina fikcije i stvarnosti u francuskim književnim krugovima raspalila je žestoku debatu oko pitanja kakva je bila stvarna profesionalna saradnja dvojice pisaca.


Pristalice Dime, zvezde francuske književnosti 19. veka čiji su ostaci 2002. uz veliku pompu preneseni u pariski Panteon, ističu da je Make bio običan "fizikalac" kome je najveća vrlina bila marljivost. Njegova jedina uloga, kao jednog od brojnih asistenata velikog Dime, bila je da obezbedi osnove na kojima je Dima onda gradio svoja remek-dela.

7cb52589223b97a14d48e6e9e2615822.jpg

Ogist Make i Aleksandar Dima


Drugi, međutim, naglašavaju da bi bez Makeove kreativnosti i preciznih misli nestalan i neukrotivi Dima bio izgubljen. "Postoji tendencija da se Make predstavi kao radnik za obavljanje teških poslova, što je, naprosto, pogrešno", kaže Bernar Filer, književnik koji je napisao esej podrške za rehabilitaciju ovog pisca iz senke. "Naravno da on nije bio Balzak ili Dikens, ali je nesporno imao talenta."
Par je počeo da radi zajedno četrdesetih godina 19. veka, kada je Make tada već slavnom Dimi obezbedio rukopis koji će kasnije biti objavljen pod Diminim imenom kao roman "Le Chevalier d'Harmental". Tokom sledeće decenije njih dvojica će napisati dvadesetak romana i komada, svaki okružen misterijom vezanom za stepen Makeove umešanosti u produkciju.


Isfrustriran nedostatkom priznanja, Make je 1858. pokrenuo parnicu protiv Dime u pokušaju da dobije zajednička prava nad njihovim opusom. Make je dobio finansijsku nadoknadu za neisplaćene honorare, ali Dima je zadržao ekskluzivno autorstvo. Iako je priznao da je imao pomoć tokom pisanja, Dima je insistirao na tome da je on bio jedini istinski kreator.
Za Dimine pristalice to je bila presuda koja je samo potvrdila briljantnost njihovog idola. To stanovište deli i reditelj Safi Nebu, koji smatra da je Make bio sposoban pomoćnik, ali ništa više od toga. "Make nije posedovao Diminu genijalnost; mogao je satima da piše, ali to ne bi ništa promenilo. Genijalnost se ne može naučiti", kaže on.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kruševački arheolozi izlažu u Banatu: Vinčanska kultura iz neolita

Kruševački arheolozi izlažu u Banatu: Vinčanska kultura iz neolita
RTV 22.03.2010 11:22



U Narodnom muzeju u Zrenjaninu prekosutra će biti otvorena arheološka izložba iz Narodnog muzeja u Kruševcu, pod nazivom "Vitkovačko polje u praistoriji".

Autor izložbe vinčanske kulture iz neolita je kustos arheolog Gordana Čađenović.

Izložba obuhvata 142 predmeta iz arheološkog nalazišta "Vitkovačko polje" u blizini Aleksandrovca.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Počinje "Borina nedelja"

Počinje "Borina nedelja"

Glas javnosti 22.03.2010 10:29



Književna manifestacija "Borina nedelja", koja se svake godine organizuje u Vranju u čast pisca Borisava Stankovića, biće održana od sutra do 29. marta u galeriji Narodnog muzeja i u Narodnom pozorištu u Vranju.

U saopštenju organizatora se navodi da je tema ovogodišnje manifestacije "Treba li Srbiji književnost?", o čemu će govoriti književnici, književni kritičari i profesori filoloških fakulteta iz Beograda, Novog Sada i Niša.
Član organizacionog odbora "Borine nedelje" Slađan Milošević rekao je da se Književna zajednica potrudila da ne odstupi od davno ustanovljenih vrednosti književne manifestacije čija je nagrada za prozno stvaralaštvo, uz NIN-ovu i Andrićevu nagradu, jedna od najprestižnijih u Srbiji.
"Borina nedelja" biće otvorena u galeriji Narodnog muzeja, gde će biti održan i ceo program manifestacije, a nagrada "Borisav Stanković" Žarku Komaninu za delo "Ljetopis vječnosti" biće uručena 29. marta u Narodnom pozorištu Vranje.

 
Natrag
Top