Zahtevi za osnovnu skolu

Član
Učlanjen(a)
12.02.2010
Poruka
356
Seti se bombardovanja i inflacije i emocije će samo da navru.

Član
Učlanjen(a)
12.11.2010
Poruka
1
Moze li i meni isto ,,bili su dostojni trenutka u koji ih je zivot stavio,,do ponedeljka

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Ma nema frke, ti se samo fino zavali, odigraj koju igricu, i u nedelju naveče samo pokupi sastav :)

Izgleda da ljudi nisu shvatili suštinu rubrike ZAHTJEVI ZA OSNOVNU ŠKOLU. Niko ovdje nije dužan da vama piše sastave, a većina traži baš to. Ova dio je otvoren da bi ste vi, osnovci, mogli da zatražite od staffa i forumaša, da postave neku knjigu za školu, nešto da vam objasne, a ne dam pišu sastave jer je vama mrsko sjesti pola sata. taman da buljite u prazan papir, za to vrijeme bi sigurno nešto smislili!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
15.11.2010
Poruka
5
Evo,ako nekome bude trebao sastav na ovu temu:

RAZMAŽENO DETE
Probudio me je pisak alarma sa mog telefona koji se ubrzo našao slomljen na podu."Zar ti,beskorisna gomilo plastike,nisi znao da je vreme promenjeno?"rekao sam telefonu.
Izašao sam na ulicu i video kantu za smeće.Udario sam je,nije mi se sviđala njena boja.
Došao sam kući sa posla i rekaoženi da idemo na jezero.Rekla je da ne može zato što ide na šišanje "Ideš sa mnom na jezero i nema više rasprave!" povikao sam.Ona je vrisnula i istrčala iz kuće.
Krenuo sam sam na jezero.Kada sam bio na tri stotine metara od jezera nestalo mi je goriva.
Ugledao sam kola ispred sebe.Ušao sam u kola u kojima je vlasnik ostavio ključeve.
Krenuo sam da palim auto kada je ispred mene izašao policajac."Dobar dan." rekao sam."Zašto ste seli u ta kola?" upitao me je."Pa,moja su."rekao sam sa dozom drskosti."Ne",rekao je usiljeno se smešeći,"moja su."
Pre nego što sam shvatio šta se dešava lisice su mi bile na rukama.
Ne znam zašto sam sve to uradio,verovatno zato što sam bio razmaženo dete.
Sada je kasno za kajanje.

Bice negde oko 2 str. u maloj svesci A5 formata

Član
Učlanjen(a)
15.11.2010
Poruka
5
Predeo koji nosim u srcu

Svako od nas ima neki predeo koji nosi i koji ce zauvek nositi u svome srcu.Kod mnogih je to zavicaj,kao i kod mene.
Prosto ne mogu da zamislim zivot bez njega.U njemu sam se rodio,u njemu sam proveo celo svoje detinjstvo i u njemu sam sazreo.
Moj zavicaj je umnogome ulepsao moje detinjstvo.Ne mogu da zamislim mene i moje drugare bez terena po kome smo jurcali,bez coveka koji bi nas jurio asovom kada viknemo,bez onog kanala u koji sam ja jos kao dete pao jureci za loptom.
Medjutim kako smo odrastali tako su nam se i obaveze povecavale.Slobodnog vremena bilo je sve manje dok nije gotovo potpuno iscezlo.
Ma gde god otisao,koliko god daleko od zavicaja isao deo njega uvek cu nositi sa sobom,on ce mi uvek donositi mir,srecu i spokoj.On je u meni samo ga trebam naci.

Nesto malo dodaj u zapletu nemam vremena,umoran sam.Nadam se da ce ti pomoci

Član
Učlanjen(a)
27.11.2010
Poruka
1
treba mi tema za prvi pismeni iz srpskog

možda će biti iz orlovi rano lete ili o hari poteru.ako neko zna nek mi napiše malo. hvala. hitno je

que te vayas con el viento, como siempre
LEGEND
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
5.276
da li neko moze da mi napise temu i poruku bajke macak u cizmama,zena mi radi,a imamo za domaci
Evo nesto, mozda pomogne...

http://serbianforum.org/maternji-je...alize-dela-za-osnovnu-skolu-4.html#post246891

iz wikipedie
Posle smrti staroga mlinara, njegova zaostavština biva razdeljena a najmlađem sinu pripade mačka. Razočaran i siromašan, mlinarev sin poče da razmišla o tome da li da pojede mačka, ali životinja odjednom skoči i reče mu da ga ne pojede i da ne brine. Učiniće ga najbogatijim čovekom u zemlji ali zauzvrat mlinarev sin mora da mu da u zamenu za to jedan par čizama i torbu. Sin mlinara, iznenađen mačkom koji govori i nemajući šta da izgubi nabavi mu par čizama i torbu.
Mačak u čizmama uze torbu i ulovi jednog podebljeg zeca, koga stavi u tu torbu i odnese kralju pod izgovorom da mu je to poklonio lično "Markiz od Karabasa", kao znak dobre volje i prijateljstva. Koji dan kasnije mačak saznade da će uskoro kralj i njegova kćer proći putujući pored puta blizu reke. On otrča do mlinarevog sina (koji sve ovo nije ni naslućivao) da ode da se okupa u reci u vreme kada kralj bude prošao kočijama pored tog mesta. Dečko to i uradi, a dok se mladić kupao, mačak mu ukrade odeću i ostavi ga golog u reci. Posle toga mačak brzo otrči do kraja vičući kako su njegovog gazdu (Markiza od Karabasa) pokrali dok se kupao u reci i uzeli mu svu odeću. Kralj posla po mladića, naredivši da njegovog prijatelja obuku u najraskošniju moguću odeću.
Dok su se oni upoznavali i vozili kočijom mačak je već bio na putu ka zamku velikog džina. On sretnu neke ljude koji su radili na polju (koji je pripadao lokalnom džinu) i pripreti radnicima da kada dođe kralj oni kažu da polja pripadaju Markizu de Karabasu, u suprotnom će ih iseckati na komade. Kasnije kada je došao do džina i njegovog dvorca (koji je inače bio upoznat sa magijom i mogao se pretvoriti u bilo koje stvorenje na planeti), mačak ga prevari, izazivajući ga da se pretvori u miša, koga je pojeo. Zamak postade mačkov, i kada je kralj došao u zamak mačak ih dočeka u ime Markiza de Karabasa.
Na kraju priče Mlinarev sin oženi kraljevu kćer i uzme je za ženu, a mačak u čizmama postade osoba od poštovanja, koji više nije lovio miševe za jelo, jedino za zabavu.

Analiza
Danas se dosta govori o moralnosti ove priče. Neki stručnjaci čak smatraju da nije za decu, zato što umesto neke važne i dobre pouke, decu uči da se prevara i laž isplati u životu više od teškoga rada i talenta. Nekim se čitaocima čak čini i loše što je mačak ucenio i pretio radnicima da kažu da polja pripadaju Markizu od Marabasa, umesto od džina. Zato u nekim modernim verzijama taj detalj je izmenjen, govoreći da su se mačak i radnici na polju dogovorili da kada naiđe kralj kažu da polja pripadaju Markizu od Karabasa, u zamenu da ih mačak oslobodi torture džina.
ili
POZNATA bajka Mačak u čizmama, Šarla Peroa, Mini teatra iz Ljubljane gleda se uvek sa zanimanjem, jer njome dominira pamet i snalažljivost, dve osobine koje bi voleo svako da poseduje. U ovom slučaju to je prednost jednog mačora koji, posle smrti mlinara, postaje deo nasledstva najmlađeg od njegova tri sina. Doduše, ovaj mačor je u cipelicama, ali jednako sposoban da svome gazdi obezbedi mesto i status o kojem je ovaj samo mogao da sanja. Vođen veštim rukama dvojice lutkarskih posvećenika, mačor spretno rešava sve zamke i omogućava da se na malom prostoru, merdevine kao klackalica, odigra čitava priča, od staroga mlina do Džinovog dvorca. Sa puno pažnje i nežnosti, nepretenciozno i minimalistički, dvojica lutkara Joze i Gaspar Jarni, oživljavaju sve junake ove bajke kojih je oko desetak.
Vidim da ste novi, pa sledeći put zahteve postavljajte ovde ;-)

Natrag