Za Pravoslavce...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bog te Sobom prosvetlio!

S obzirom da si to nekada bio a sada "više nisi grešan"

Ne činjenje greha putem predanosti Bogu je uslovljeno svakodnevnom zajednicom sa Bogom.
Ako čovek tu zajednicu pokida i okrene Bogu ledja, on u tom trenutku prelazi u stanje greha, sotona preuzima vlast nad čovekovim bićem, koje je pre toga bilo u vlasti Svetog Duha koji je prebivao u srcu.

Dakle, moguće je ne činiti nikakav greh ako je čovek sebe predao Bogu da on deluje u njemu svakotrenutačno i da ga čisti od svakog greha.

Ne zameri!

brat Toma

Ne zameram, ali ispitujmo da li smo predani Bogu, i da li on deluje u nama, ili praktikujemo religiju čiste forme bez istinske predanosti i Božjeg delovanja. koja predstavlja intelektualnu veru bez duha pravog posvećenja.

Pozdrav!

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Dakle, moguće je ne činiti nikakav greh ako je čovek sebe predao Bogu da on deluje u njemu svakotrenutačno i da ga čisti od svakog greha.
Pomaže Bog!

S obzirom nemaš poverenja u Crkvu koja ispoveda Sveto Pismo Starog Zaveta,
kao i Sveto Pismo Novog Zaveta, a u oboma stoji zapisano:

"Nema pravednoga - baš ni jednoga; nema razumnoga, nema toga koji Boga traži.
Svi su skrenuli, svi su zajedno postali beskorisni;
nema toga koji čini dobro, nema baš ni jednog."

ne mogu se držati tvojih saveta.

Ja ću nastaviti sa Bogo-molitvenim čitanjem Svetog Pisma i uz milost Gospodnju živeti životom
po veri, koju od Hrista, "... Autora i Usavršitelja vere..." (Jev. 12,2) dobih i dobijam.

Molim te, razumi me!

brat Toma

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pomaže Bog!

S obzirom nemaš poverenja u Crkvu koja ispoveda Sveto Pismo Starog Zaveta,
kao i Sveto Pismo Novog Zaveta, a u oboma stoji zapisano:

Vidimo to po svinjetini, suboti. Baš ispovjedate.

PESMA O NAMA (Ljubomir Nenadović)

Što smo mi navikli to dalje činimo,
Napolju s’ koljemo, u crkvi s’ krstimo.
Nedavno na crkvi jabuka s’ zlatila,
Mnoge je hiljade opština platila;
Sirotici mnogoj postelja poderana,
Dok je ta jabuka zlatom okovana;
Za Hristovu crkvu to se od njih uze;
Al’ da vidi Hristos prolio bi suze.
Čudnovato stoje na tom svetu stvari;
Osim sebe niko ni za kog ne mari.
Mudrost ljudska raste i do neba stiže,
Al’ sebičnost njina još se dalje diže.
Idemo u crkvu, Hrišćani s’ zovemo,
Al’ Hristove reči ništa ne volemo,

Ta jednu haljinu ko na sebi ima,
I tu bi mu svukli, neka mu je zima.
Između suseda velika je jama;
Što bližnjem želimo ne dao Bog nama.

Podižemo crkve gore u oblake,
A gledamo mirno kraj crkve prosjake.
Varamo, krademo, čudesa činimo,
Bojimo s’ žandara, Boga s’ ne bojimo!
Zavidimo drugom, ljubimo osvete,
Na bližnjega svoga dižemo klevete.

Svađamo s’ za ništa, koljemo s’ za svašta;
Jedan drugom neće uvrede da prašta,
Pa kakvi su ljudi takve i države,
Takvi su ministri, takve nam uprave;
Iznesu vam neke idole pred oči,
Pa hajde na vojsku i krv bližnjeg loči.
Svade se, pobiju, svo krvavo polje,

A posle ratova ništa nije bolje.

(Ljubomir Nenadović, ministar prosvete kneževine Srbije, sredinom XIX veka)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

ne mogu se držati tvojih saveta.

Ja nemam poverenja u crkvu i one koji iskrivljuju smisao Božje reči, pogrešno predstavljajući izjave koje se u njoj nalaze, a ono što si tvrdio u svom predhodnom komentaru upravo je takvog karaktera.

Vađenjem iz konteksta može tako da izgleda kako tvrdiš.
ALI sagledavanjem celog konteksta o spasenju ipak nisi u pravu.

Hajde da vidimo.

Ovaj tekst koji si pomenuo je sam po sebi jasan, jer govori o ljudima koji "NE TRAŽE BOGA" i iz tog razloga su opisani kao "NEPRAVEDNI, NERAZUMNI, BESKORISNI, KOJI NE ČINE DOBRO.. itd"

Dakle, radi se o ljudima koji nisu doživeli obraćenje, niti su se predali Bogu.

Ljudi koji pak čine suprotno, predali su se Bogu i doživeli iskustvo obraćenja, dakle - KOJI TRAŽE BOGA - oni imaju suprotne rodove, oni su "PRAVEDNI, RAZUMNI, KORISNI, KOJI ČINE DOBRO.. itd"

Po svemu sudeći - ti ne veruješ reči Božjoj, već ljudima koji su iskrivili i izvrnuli smisao reči Božje.

Nisi odgovorio na komentar po pitanju sledećih biblijskih izjava:

"Vidite kakvu nam je ljubav dao otac, da se djeca Božija nazovemo i budemo; zato svijet ne poznaje nas, jer njega ne pozna.
Ljubazni! sad smo djeca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i on, jer ćemo ga vidjeti kao što jest.
I svaki koji ovaj nad ima na njega, čisti se, kao i on što je čist.

Svaki koji čini grijeh i bezakonje čini: i grijeh je bezakonje.
I znate da se on javi da grijehe naše uzme; i grijeha u njemu nema.
Koji god u njemu stoji ne griješi; koji god griješi ne vidje ga niti ga pozna.
Dječice! niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je on pravedan;
Koji tvori grijeh od đavola je, jer đavo griješi od početka. Zato se javi sin Božij da raskopa djela đavolja.

Koji je god rođen od Boga ne čini grijeha, jer njegovo sjeme stoji u njemu, i ne može griješiti, jer je rođen od Boga" ( 1 poslanica Jovanova 3. 1 - 9 )

Šta misliš o ovoj Jovanovoj odi bezgrešnosti.
Da li je Jovan pogrešio kada tvrdi da trebamo da budemo bezgrešni?

Takođe, da li biblija greši kada nas poziva na svetost, ili pak greše oni kojima više veruješ nego li reči Božjoj.

BUDITE SVETI:

"Zato, ljubazni, zapregnuvši bedra svojega uma budite trijezni, i zacijelo se nadajte blagodati koja će vam se prinijeti kad dođe Isus Hristos.
Kao poslušna djeca, ne vladajući se po prvijem željama u svojemu neznanju,
Nego po svecu koji vas je pozvao, i vi budite sveti u svemu življenju.
Jer je pisano: budite sveti, jer sam ja svet" ( 1 poslanica Petrova 1. 13 - 16 )

SVETI I BEZ MANE:

"Jer bi volja očina da se u nj useli sva punina,
I kroza nj da primiri sve sa sobom, umirivši krvlju krsta njegova, kroz nj sve, bilo na zemlji ili na nebu.
I vas koji ste nekad bili odlučeni i neprijatelji kroz pomisli u zlijem djelima,
A sad vas primiri u tijelu mesa njegova smrću njegovom, da vas svete i bez mane i bez krivice izvede preda se;
Ako samo ostanete u vjeri utemeljeni i tvrdi, i nepokretni od nada jevanđelja, koje čuste, koje je propovijedano svoj tvari pod nebom, kojemu ja Pavle postadoh sluga" ( Kološanima poslanica 1. 19 - 23 )

ČISTI, PRAVEDNI I BEZ GREHA - KAO ISUS:

Vidite kakvu nam je ljubav dao otac, da se djeca Božija nazovemo i budemo; zato svijet ne poznaje nas, jer njega ne pozna.
Ljubazni! sad smo djeca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i on, jer ćemo ga vidjeti kao što jest.
Dječice! niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je on pravedan;
Koji tvori grijeh od đavola je, jer đavo griješi od početka. Zato se javi sin Božij da raskopa djela đavolja.
Koji je god rođen od Boga ne čini grijeha, jer njegovo sjeme stoji u njemu, i ne može griješiti, jer je rođen od Boga" ( 1 poslanica Jovanova 3. 1 - 9 )

SAVRŠEN ČOVEK BOŽJI:

"Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,
Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen" ( 2 Timotiju poslanica 3. 16 - 17 )

SAVRŠENI U LJUBAVI:

"I mi poznasmo i vjerovasmo ljubav koju Bog ima k nama. Bog je ljubav, i koji stoji u ljubavi, u Bogu stoji i Bog u njemu stoji.
Tijem se ljubav u nama savršuje da imamo slobodu na dan sudni; jer kao što je on i mi smo na svijetu ovom.
U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah napolje; jer strah ima muku. A ko se boji nije savršen u ljubavi" ( 1 poslanica Jovanova 4. 16 - 18 )

SAVRŠENI UMOM:

"Braćo! Ne budite deca umom, nego pakošću detinjite, a umom budite savršeni" ( 1 poslanica Korinćanima 14. 20 )

SAVRŠENI U REČIMA:

"Jer svi pogrešujemo mnogo puta. Ali ko u riječi ne pogrješuje, onaj je savršen čovjek, može zauzdati i sve tijelo" ( Jakovu poslanica 3. 2 )

SAVRŠENI I BEZ IKAKVE MANE:

"Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti,
Znajući da kušanje vaše vjere gradi trpljenje;
A trpljenje neka djelo dovršuje, da budete savršeni i cijeli bez ikake mane" ( Jakovu poslanica 1. 2 - 4 )

SAVRŠENI KAO BOG OTAC:

"Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen otac vaš nebeski" ( jevanđelje po Mateju 5. 48 )

JEDNAKI OBLIČJU SINA BOŽJEGA:

"A znamo da onima koji ljube Boga sve ide na dobro, koji su pozvani po namjerenju.
Jer koje naprijed pozna one i odredi da budu jednaki obličju sina njegova, da bi on bio prvorođeni među mnogom braćom" ( Rimljanima poslanica 8 28 - 29 )

MOLITVA APOSTOLA ZA SAVRŠENSTVO:

"Jer se radujemo kad mi slabimo, a vi jačate. A zato se i molimo Bogu, za vaše savršenstvo" ( 2 poslanica Korinćanima 13. 9 )

SAVRŠENI U VISINI MERE RASTA HRISTOVA:

"I on je dao jedne apostole, a jedne proroke, a jedne jevanđeliste, a jedne pastire i učitelje,
Da se sveti priprave za djelo službe, na sazidanje tijela Hristova;
Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Božijega, u čovjeka savršena, u mjeru rasta visine Hristove;
Da ne budemo više mala djeca, koju ljulja i zanosi svaki vjetar nauke, u laži čovječijoj, putem prijevare;
Nego vladajući se po istini u ljubavi da u svemu uzrastemo u onome koji je glava, Hristos.
Iz kojega je sve tijelo sastavljeno i sklopljeno svakijem zglavkom, da jedno drugome pomaže dobro po mjeri svakoga uda, i čini da raste tijelo na popravljanje samoga sebe u ljubavi" ( Efescima poslanica 4. 11 - 16 )

GLAVNO OBELEŽJE SVETIH:

"Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božije i veru Isusovu" ( otkrivenje Jovanovo 14. 12 )

--------------------------------------------------

Pozdrav!

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518

Pomaže Bog!

Dok si meni pisao ti nisi bio jedan od onih koji "Boga traže", več neko ko
želi da me menja svojim odabirom pojedinih pasusa Svetih Božijih reči.
Vadio si iz konteksta ono što uzvišuje tebe a unižava mene.

Zbog toga se ne mogu se držati tvojih saveta.

Radije ću sledovati Crkvi Hristovoj i Pravoslavnoj, koja ispoveda ove reči
sv. Apostola Pavla: "... smatrao sam za čast da ne objavljujem evandjelje
onde gde je Hristos već poznat, da ne bih zidao na tudjem temelju...."
(Rimljanima 15, 20)

brat Toma

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pomaže Bog!

Dok si meni pisao ti nisi bio jedan od onih koji "Boga traže", več neko ko
želi da me menja svojim odabirom pojedinih pasusa Svetih Božijih reči.
Vadio si iz konteksta ono što uzvišuje tebe a unižava mene.

Zbog toga se ne mogu se držati tvojih saveta.

Ja Boga tražim svakotrenutačno, i imam živa iskustva sa njim, a ti preispitaj sebe po savetu reči Božje koja kaže "ISPITUJMO DA LI SMO U ISTINI"

Ja ne vadim iz konteksta moj brate, već upravo koristim ceo kontekst istine, tako da tvoja opaska nije istinita.

Tvoja lična stvar je da li ćeš prihvatiti istinitu reč Božju koja spasava, ili zadržati ljudsku reč u kojoj nema spasenja.

Ja sam ti reč priložio, i moja savest je po tom pitanju mirna.

Pozdrav!

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Ja Boga tražim svakotrenutačno, i imam živa iskustva sa njim, a ti preispitaj sebe po savetu reči Božje koja kaže "ISPITUJMO DA LI SMO U ISTINI"
Ja ne vadim iz konteksta moj brate, već upravo koristim ceo kontekst istine, tako da tvoja opaska nije istinita.
Tvoja lična stvar je da li ćeš prihvatiti istinitu reč Božju koja spasava, ili zadržati ljudsku reč u kojoj nema spasenja.
Ja sam ti reč priložio, i moja savest je po tom pitanju mirna.

Pomaže Bog!

S obzirom da tako mnogo pišeš o sebi, ne mogu se držati tvojih saveta.

Ja ću nastaviti sa Bogo-molitvenim čitanjem Svetog Pisma i uz milost Gospodnju živeti životom
po veri, koju od Hrista, "... Autora i Usavršitelja vere..." (Jev. 12,2) dobih i dobijam.

Razumi me!

brat Toma

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
I ne treba ono "Gresni covece" jer gresan je onaj ko gaji u srcu bilo kakav greh i ne predaje ga Bogu da ga on ocisti.
Onaj ko se predaje Bogu ne moze se nazvati gresnikom.
Kao sto rekoh ti tvrdis da nisi gresnik suprotno Bibliji koja te identifikuje takvim!

Ti si zivi svetac!

Znaci ponasas se kao farisej:

"hvala ti Boze sto ja nisam kao drugi ljudi, ili kao ovaj carinik, postim dva puta u nedelji , dajem desetak od svega sto steknem.."

Zaista ti i Tripo osudjujete sve druge i napadate, jer vas izjeda ponos i farisejski kvasac!

A tamo otvaras temu "opravdanje verom'' da bi nam rekao da zivis svetim zivotom i da ne gresis! A ne shvatas da si prevaren, jer kad jednom pomislis da si savladao sve grehe, sotona uzdigne tvoj ponos pothrani sujetu i ti prestanes biti osetljiv na dalji glas Svetoga Duha kojim te on osvedocava na buduce grehe.. Tako si sam sebe zavarao, i sad mislis da si savrsen kao farisej.

Šteta što to nije važilo za bogumile. Katare, muslimane itd.
Hristos istina daje slobodu izbora ljudima, ali ne garantuje satanistima slobodu da legalno sire mrznju i da setaju ulicama!

To bi bilo kao dozvoliti kriminalcima da provaljuju!

Dakle sloboda jednih u odnosu na druge, ne sme biti u njihovoj slobodi da ispoljavanju mrznju prema drugima!

Zato je satana i proteran sa neba, jer je izazivao mrznju i stvarao pobunu.

Katari i bogumili su bili satanisti, a na nivou drzave takvi nisu bili dobrodosli, i zato se uklanjaju, bilo zatvorom bilo smrtnom kaznom. A zatvora tada nije bilo !

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Hristos istina daje slobodu izbora ljudima, ali ne garantuje satanistima slobodu da legalno sire mrznju i da setaju ulicama!

Oni su izopačeni i agresivni, mržnja je grijeh koji je prisutan kod onih koji bi ih napali.

To bi bilo kao dozvoliti kriminalcima da provaljuju!

To nije isto, kada neko šeta ne oštećuje drugog ni fizički ni moralno, ko je prav to ga se neće doticati.

Dakle sloboda jednih u odnosu na druge, ne sme biti u njihovoj slobodi da ispoljavanju mrznju prema drugima!

Pa mržnja je kod onih koji ih napadaju.

Zato je satana i proteran sa neba, jer je izazivao mrznju i stvarao pobunu.

To nema veze sa ovim.

Katari i bogumili su bili satanisti,

A vi gori od njih u globalu.

a na nivou drzave takvi nisu bili dobrodosli,

Samo direktno kršenje zakona se kažnjava, kao silovanje, pljačka itd.

i zato se uklanjaju,

Onda Bog vas uklonio sa mnogih prostora.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pomaže Bog!

S obzirom da tako mnogo pišeš o sebi, ne mogu se držati tvojih saveta.

Razumi me!

brat Toma

Tomo

Tvoje opzužbe su bile na moj lični račun, pa sam zato pisao u prvom licu JA, tako da tvoj komentar nema snisla.

-----------------------------------------------------------

Mire.

Onda si ti potpuno pao na ispitu reči Božje, jer pobijaš sve ono što je zapisano u njoj, a meni govoriš da učim nešto suprotno bibliji, a sa druge strane nisi odgovorio na ni jedan biblijski argument koji govori o životu bez greha, i svetosti i savršenstvu koje sam postavio.

To je oj Mire licemerje, a ne ono što ja činim iznoseći čistu reč Božju.

Evo ponovo:

"Vidite kakvu nam je ljubav dao otac, da se djeca Božija nazovemo i budemo; zato svijet ne poznaje nas, jer njega ne pozna.
Koji je god rođen od Boga ne čini grijeha, jer njegovo sjeme stoji u njemu, i ne može griješiti, jer je rođen od Boga"
( 1 poslanica Jovanova 3. 1 - 9 )

Šta misliš o ovoj Jovanovoj odi bezgrešnosti.
Da li je Jovan pogrešio kada tvrdi da trebamo da budemo bezgrešni?

Takođe, da li biblija greši kada nas poziva na svetost, ili pak greše oni kojima više veruješ nego li reči Božjoj.

BUDITE SVETI:

"Zato, ljubazni, zapregnuvši bedra svojega uma budite trijezni, i zacijelo se nadajte blagodati koja će vam se prinijeti kad dođe Isus Hristos.
Kao poslušna djeca, ne vladajući se po prvijem željama u svojemu neznanju,
Nego po svecu koji vas je pozvao, i vi budite sveti u svemu življenju.
Jer je pisano: budite sveti, jer sam ja svet" ( 1 poslanica Petrova 1. 13 - 16 )

SVETI I BEZ MANE:

"Jer bi volja očina da se u nj useli sva punina,
I kroza nj da primiri sve sa sobom, umirivši krvlju krsta njegova, kroz nj sve, bilo na zemlji ili na nebu.
I vas koji ste nekad bili odlučeni i neprijatelji kroz pomisli u zlijem djelima,
A sad vas primiri u tijelu mesa njegova smrću njegovom, da vas svete i bez mane i bez krivice izvede preda se;
Ako samo ostanete u vjeri utemeljeni i tvrdi, i nepokretni od nada jevanđelja, koje čuste, koje je propovijedano svoj tvari pod nebom, kojemu ja Pavle postadoh sluga" ( Kološanima poslanica 1. 19 - 23 )

ČISTI, PRAVEDNI I BEZ GREHA - KAO ISUS:

Vidite kakvu nam je ljubav dao otac, da se djeca Božija nazovemo i budemo; zato svijet ne poznaje nas, jer njega ne pozna.

SAVRŠEN ČOVEK BOŽJI:

"Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,
Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen" ( 2 Timotiju poslanica 3. 16 - 17 )

SAVRŠENI U LJUBAVI:

"I mi poznasmo i vjerovasmo ljubav koju Bog ima k nama. Bog je ljubav, i koji stoji u ljubavi, u Bogu stoji i Bog u njemu stoji.
Tijem se ljubav u nama savršuje da imamo slobodu na dan sudni; jer kao što je on i mi smo na svijetu ovom.
U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah napolje; jer strah ima muku. A ko se boji nije savršen u ljubavi" ( 1 poslanica Jovanova 4. 16 - 18 )

SAVRŠENI UMOM:

"Braćo! Ne budite deca umom, nego pakošću detinjite, a umom budite savršeni" ( 1 poslanica Korinćanima 14. 20 )

SAVRŠENI U REČIMA:

"Jer svi pogrešujemo mnogo puta. Ali ko u riječi ne pogrješuje, onaj je savršen čovjek, može zauzdati i sve tijelo" ( Jakovu poslanica 3. 2 )

SAVRŠENI I BEZ IKAKVE MANE:

"Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti,
Znajući da kušanje vaše vjere gradi trpljenje;
A trpljenje neka djelo dovršuje, da budete savršeni i cijeli bez ikake mane" ( Jakovu poslanica 1. 2 - 4 )

SAVRŠENI KAO BOG OTAC:

"Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen otac vaš nebeski" ( jevanđelje po Mateju 5. 48 )

JEDNAKI OBLIČJU SINA BOŽJEGA:

"A znamo da onima koji ljube Boga sve ide na dobro, koji su pozvani po namjerenju.
Jer koje naprijed pozna one i odredi da budu jednaki obličju sina njegova, da bi on bio prvorođeni među mnogom braćom" ( Rimljanima poslanica 8 28 - 29 )

MOLITVA APOSTOLA ZA SAVRŠENSTVO:

"Jer se radujemo kad mi slabimo, a vi jačate. A zato se i molimo Bogu, za vaše savršenstvo" ( 2 poslanica Korinćanima 13. 9 )

SAVRŠENI U VISINI MERE RASTA HRISTOVA:

"I on je dao jedne apostole, a jedne proroke, a jedne jevanđeliste, a jedne pastire i učitelje,
Da se sveti priprave za djelo službe, na sazidanje tijela Hristova;
Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Božijega, u čovjeka savršena, u mjeru rasta visine Hristove;
Da ne budemo više mala djeca, koju ljulja i zanosi svaki vjetar nauke, u laži čovječijoj, putem prijevare;
Nego vladajući se po istini u ljubavi da u svemu uzrastemo u onome koji je glava, Hristos.
Iz kojega je sve tijelo sastavljeno i sklopljeno svakijem zglavkom, da jedno drugome pomaže dobro po mjeri svakoga uda, i čini da raste tijelo na popravljanje samoga sebe u ljubavi" ( Efescima poslanica 4. 11 - 16 )

GLAVNO OBELEŽJE SVETIH:

"Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božije i veru Isusovu" ( otkrivenje Jovanovo 14. 12 )

Natrag